Skocz do zawartości
IGNORED

TANIE KABLE GŁOŚNIKOWE

numi19

Rekomendowane odpowiedzi

jamo flat, jak za tą cenę 9 zł/m jest to moim zdaniem całkiem niezły drut. Co prawda przy kablach za np. 90 zł/m wysiada, ale w swojej cenie jest naprawdę niezły. Sam na nim teraz, w okresie przejściowym (cały czas poszukuję dobrego niedrogiego kabla) słucham. Zresztą w dziale opinie masz parę informacji na jego temat. Może jeszcze Cordial, ale tego nie słuchałem wiem natomiast że również cieszy się dobrą opinią. W każdym bądź razie u mnie Jamo Flat zrównał z ziemią Black Rhodium ast 75 za 14 zł/m.

Pozdr.

rogus, jeśli zasmakowałeś w kablach za 90zł/m to nie łudź się, że znajdziesz kabel np. za 15zł/m i będziesz równie zadowolony.

Zresztą Życzę Ci, byś znalazł (a ja się bym się mylił).

Pamiętaj, że nawet na tych za 90zł/m świat się nie kończy i należy spodziewać się,ze znajdą się znacząco lepsze...

Pozdrawiam i wielkie dzięki za skan na priva.

andrea

nie ma sprawy. A wracając do kabli to CV-4 rozwiał moje wątpliwości jeżeli chodzi o możliwości kabli np. w cenie 15 zł/m, pisząc o tanim kablu miałem na myśli kabelek do 100 zł/ m, wydanie większej sumy w mojej sytuacji nie ma sensu. Poza tym wydaje mi się że róznica jest o wiele większa między kablami za 15 zł/ m - 100 zł /m, niż np. 100 zł/m - 500 zł / m, chociaż mogę się mylić, bo tak drogich kabli jeszcze nie słuchałem. Jest to moje ślepe przypuszczenie.

Pozdr.

Piasek

słuchaj w Wa-wie był jeszcze jakieś dwa miechy temu. Jak go kupowałem w RTV-Euro to gościu miał jeszcze całą szpulę. Czy jest teraz, nie mam pojęcia. A czy sprzedają go w innych sklepach, też nie wiem. Oj czuję, że ci nie pomogłem. Sorry :) Jeżeli chcesz to mógłbym sprawdzić czy jest ale nie wiem czy ci się opłaca jeżeli chodzi o dojazd (wydałbyś więcej niż za kabel:). Może spróbuj coś z Cordiala, też podobno jest niezły.

Pozdr.

Mnie sie wydaje, że czasem chodzi o psychologię i sztukę sprzedaży.

Ustawia się cenę na coś względnie/obiektywnie dobrego na np. 100zł w detalu. Na coś, co gra inaczej, np. x20 to mamy 2kzł.

Potem to coś za 100zł wydaje się relatywnie tanie, a zakup czegoś za 2kzl minus 605 rabatu jest NIEBYWAŁĄ okazją, prawda ?

* * *

Rzecz daje do myślenia, kiedy sami odkryjemy coś relatywnie dobrego i porównujemy z lansowanymi asami. (taki Cordial, Jamo i pewnie kilka innych).

Prędzej czy później prawie każdy kabel znajdzie swego amatora (system), z którego właściciel będzie zadowolony. I o to chodzi.

Pozdr.

Kokosz, na Ostrobramskiej w MM masz spory wybór poopisywanych koncówek Oelbacha. Różne grubości, kolory i długości oraz ceny. (Widziałem je 2 stycznia, na samym końcu sali, na prawo od wejścia. Patrz koszyk na najnizszej półce, prawy róg.)

Licho wie, jak to gra. Wiem, że dość powszechnie wykorzystują kable Oelbacha samochodziarze.

Pozdr.

• 1 rok później...

Własnie przed chwilą zamieniłem w moim systemie budżetowe kabelki cordiala na inne budżetowe kabelki PROCAB (połączyłem LS25 z LS15 zeby miec 4mm2, LS40 nie było, może i LS25 by wystarczyło, ale tak jak jest mi pasuje) i jestem zaskoczony. Dlaczego do tej pory oprócz Bartka1 nikt o tych kablach nie wspominał. Toż to jest przebój wsród kabli budżetowych, Cordial niech się schowa. Miłe ciepłe, kulturalne brzmienie, mnóstwo spokoju, zero wysiłku, szczegóły na swoimm miejscu, pełny relax, pełna równowaga, nic tylko słuchać. Ludziska nie Cordial tylko PROCAB. Można u nich kupować wysyłkowo www.sertvis.pl ( www.procab.be ), sprzedają też na allegro. Odrazu chce zastrzec że nie pracuje dla tej firmy, ale myślę, że ludziska, którzy nie mają za wiele gotówki powinni spróbować.

Tanie kable glosnikowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ja też kiedyś się zainteresowałem tymi kablami przy okazji wątku gainclone i mam pytanie do Ciebie Peter --> czy robiłeś kiedyś takie kable z taśmy srebrnej i czy testowałeś jakieś izolacje

A wiec z jednego inductora Alpha Core ktory mozna kupic za $7

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mozna zrobic calkiem niezle kable glosnikowe (wystarczy na 4 x 2.5m). Pozostaje jedynie je czyms zaizolowac (chociaz nie jest to konieczne jesli jestesmy w stanie tak je poprowadzic aby nie spowodowaly zwarcia).

W moim przypadku uzylem dosc grubej tasmy klejacej, ale zwykla tasma, lepszej jakosci, jest zupelnie wystarczjaca. Nie probowalem srebrnej foli, ale prawdopodobnie mozna by uzyskac jeczcze lepsze rezultaty.

Do tej pory uzywam tych kabli w jednym z systemow.

Ukryta Zawartość

Zrobiłem kiedyś eksperymantalnie takie kable z taśmy 19mm z cewki Polink. Tak jak mówi Peter są " całkiem niezłe " i można ich używać bez kompleksów. U mnie ich brzmienie jest bardzo łagodne, gładkie, można by rzec analogowe jednak nie zamulone. Cewki AlphaCore zapewne mają lepszej jakości drut więc brzmienie może być inne.

Tymczasowo wsadziłem je w cos rodzaju płaskiego peszla:-) Porządna konfekcja takiej taśmy domowym sposobem to nie lada zagadnienie.

Myślę jednak, że takie druty nie sprawdzą się w każdym systemie ze względu na swój specyficzny charakter.

Ale warto sprawdzić, szczególnie, że koszty są znikome a efekty bardzo ciekawe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze warto przeczytac to porownanie, zwracajac szczegolna uwage na Home Depot HD-14G cables:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter Daniel

Sprawdz moj stary patent na najlepszy kabel do tweetera Raven R2. Wytnij z folii aluminiowej (takiej do zawijania kanapek do pracy) paski o szerokosci ok. 2-3 cm, na koncach wytnij "podkowki" aby zakrecic w zaciskach ravena (bez zadnych koncowek). Uslyszysz najszybsza i najczystsza gore (bez magazynowania energii) z mozliwych na raven. Jedyna wada, ze folia sie latwo rwie i trzeba uwazac. Nie zauwazylem zadnych problemow z utlenianiem folii po dlugim czasie uzytkowania. Po takim eksperymencie korci aby sprobowac tak cienkiej folii ze srebra albo jeszcze lepiej z palladu jak w kablach silversmith audio :-) Pallad jest jednak makabrycznie drogi ;(

4-5 cm folii aluminiowej mozna uzyc do kolumn pelnopasmowych (tez bez koncowek i bez dielektryka), tylko trzeba uwazac zeby nie zewrzec plusa z minusem w zadnym miejscu. Zapewniam, ze "kopara" spadnie niejednemu ;-)

A ja zastapilem zwory folia sniadaniowa Jan Niezbedny hehe:)

Narazie nie chce pisac na temat tego jak sie zmienil dzwiek zeby nic nikomu nie sugerowac. Proponuje zrobic cos takiego u siebie. Jestem ciekawy waszych spostrzezen. A moze ktos juz cos takiego robil:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uważam, że warto spróbować skretki komputerowej cat-5. Mozna wykonać z niej kable według tego przepisu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , lub po prostu uzyć pojedyńczego kabla na każdy kanał.

W niektórych przypadkach efekty potrafią zdziwić. Przy cenie 70 groszy za metr skrętki zabawa jest niezwykle tania.

Ukryta Zawartość

Dorzuce od siebie cos takiego:

Ukryta Zawartość

Tanie jak barszcz a brzmienie calkiem znosnie, do budzetowki w sam raz. U mnie gra to spiete z B&W 601s3 i klockami Marantza i jest ok.

pzdr.

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Peter

"A wiec z jednego inductora Alpha Core ktory mozna kupic za $7

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mozna zrobic calkiem niezle kable glosnikowe (wystarczy na 4 x 2.5m)."

Czy mógłbyś podać "z grubsza" jakis przelicznik jaką potrzebuję cewke na komplet 4 * 3 m, bo ceny się zmieniły i nie ma juz "induktora za 7$"...

dzięki.

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

Ukryta Zawartość

Tanie i dobre.Sprawdzone.

Ukryta Zawartość

tomek210, 5 Gru 2009, 13:51

>

Ukryta Zawartość

>Tanie i dobre.Sprawdzone.

... sie dobrze czujesz ? ... czy Voodoo na główkę poszło?

Po pierwsze 22 zł/m to nie jest tanio jak za głośnikowy ... po drugie nie zagra lepiej niż kabel za 2,6 zł/m firmy Simech (produkcja w Polsce).

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.