Skocz do zawartości
IGNORED

Shure m97e, Shure m75mb

paww

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Uzywa moze Ktos tej wkladki? Jak ja oceniacie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

conri, 2 Lis 2008, 13:23

słychać było różnicę w ekspresji - V15 mkV - mimo, że nacisk kazali ustawiać różny (i tak jej nie lubię)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mam te wkladke w swoim Goldringu GR2

Niestety nie mam oryginalnej igly ED T2

Gram na zamienniku

Ukryta Zawartość

Zgadzam sie do rocka bardzo dobra.

Ps. Czy tem zamiennik ma szlif eliptyczmy?

Ukryta Zawartość

napewno generyczny co oznacza ni mniej ni wiecej ze jest podobny do reszty zamiennikow dla innych czesto nawet zupelnie roznych wkladek, ja mam generyczny do v15IV i w muzyce rozrywkowej (disco/pop/rock itp) jest znacznie lepiej niz z oryginalu w innych gatunkach natomiast jest bez porownania, ale nie mozna generalizowac ze dotyczy to wszystkich igiel, co inny producent zamienniko to inne brzmienie z tej samej wkladki

Witam. Aby nie zaśmiecać i nie tworzyć nowego wątku to zapytam, jakie igły pasują (i są warte zakupu) do wkładki M75B. Obecnie nie mam zbyt duzo finansów więc nie pozwalam sobie na eksperymenty - poszukiwanie właściwej dla moich gustów wkładki. Póki co jest ta co jest. Mam do niej tylko jedną igłę i niestety nie wiem jaką bo nic na niej nie jest odnotowane, jakiś "no name" czy co. Tak więc chciałbym się zaopatrzyć w coś sensownego żeby mieć zapas. Jak mawia stare audiofilskie powiedzenie: użytkownik gramofonu z jedną igła to jak wędkarz z jednym haczykiem. :D ha,ha,ha.

No dobra, sam to wymysliłem :)

Tak więc będę wdzięczny za poradę.

M75B-T2 N75B Type 2 (Beige with black Shure and B T2 lettering) Yes-Limited Quantities Spherical (0.6 mils) 1.5 to 3 grams M25C (0.7mils) (Tracking Force: 1.5 to 3 grams) Discontinued-Limited Quantities NO

M75CS N75EC (Brown with Shure and 75 EC in white lettering) No Biradial (0.4 x 0.7 mils) 2 to 4 grams None Discontinued-OUT OF STOCK YES

M75ECS N75EC (Brown with Shure and 75 EC in white lettering) No Biradial (0.4 x 0.7 mils) 2 to 4 grams None Discontinued-OUT OF STOCK YES

M75ED-T2 N75ED Type 2 (Black with Shure and ED T2 in gold lettering) No Biradial (0.2 x 0.7 mils) 0.75 to 1.5 grams M92E (0.4 x 0.7mils) (Tracking Force: 0.75 to 1.5 grams) Discontinued-OUT OF STOCK NO

M75E-T2 N75ED Type 2 (Black with Shure and ED T2 in gold lettering) No Biradial (0.2 x 0.7 mils) 0.75 to 1.5 grams M92E (0.4 x 0.7mils) (Tracking Force: 0.75 to 1.5 grams) Discontinued-OUT OF STOCK NO

• 10 miesięcy później...

M75B-T2 N75B Type 2 (Beige with black Shure and B T2 lettering) Yes-Limited Quantities Spherical (0.6 mils) 1.5 to 3 grams M25C (0.7mils) (Tracking Force: 1.5 to 3 grams) Discontinued-Limited Quantities NO

M75CS N75EC (Brown with Shure and 75 EC in white lettering) No Biradial (0.4 x 0.7 mils) 2 to 4 grams None Discontinued-OUT OF STOCK YES

M75ECS N75EC (Brown with Shure and 75 EC in white lettering) No Biradial (0.4 x 0.7 mils) 2 to 4 grams None Discontinued-OUT OF STOCK YES

M75ED-T2 N75ED Type 2 (Black with Shure and ED T2 in gold lettering) No Biradial (0.2 x 0.7 mils) 0.75 to 1.5 grams M92E (0.4 x 0.7mils) (Tracking Force: 0.75 to 1.5 grams) Discontinued-OUT OF STOCK NO

M75E-T2 N75ED Type 2 (Black with Shure and ED T2 in gold lettering) No Biradial (0.2 x 0.7 mils) 0.75 to 1.5 grams M92E (0.4 x 0.7mils) (Tracking Force: 0.75 to 1.5 grams) Discontinued-OUT OF STOCK NO

OOO!!! Jest ta strona, znalazłem !!! biggrin.gif

Bo już rozpytuję na innej.

Conri, bo nie wiem czy zrozumiałem czy nie. Czy ten wypis sugeruje że do wkładki o której pisałem (M75B) te igły pasują?

To są w ogóle igły czy podałeś całe zestawy (wkładka z igłą)? Jak widzisz jestem całkowitym laikiem w dziedzinie phono, poza oczywistą miłością do winylu.

Jakoś nie mogę odczytać starej poczty bo tam chyba coś było do mnie w moim temacie.

A to jeszcze jedno pytanie - jaka igła pasuje do SHURE M75MG Type2 lub jesli nie ma obecnie odpowiedników, jaka wkładka będzie odpowiednia dla gramofonu PIONEER PL-117D. Będę przeszczęśliwy za pomoc smile.gif

• 5 miesięcy później...

biorąc pod uwagę, że tak 95 jaki 97 nie były warte założenia im tego wątku, nie kupuj nic lepszego bo odlecisz na śmierć -:))

a już na pewno nie 91 czy 111

E.....Mamelu'ku

A co masz do zarzucenia M 111.Wszak to protoplasta legendarnej V15,Z igłą HE całkiem ładnie jest.

Mam ,gram, i uważam że jest o.k. choć z typowymi shurowskimi naleciałościami.

biorąc pod uwagę, że tak 95 jaki 97 nie były warte założenia im tego wątku, nie kupuj nic lepszego bo odlecisz na śmierć -:))

a już na pewno nie 91 czy 111

Czy pewny jesteś, że słuchałeś wkładki SHURE M75 z oryginalną igłą NB-71 ?

T-Bolt >>> Nie odniosles wrazenia iz ta wkladka jest ,,ciemna,,?

Wiekszosc opini moich znajomych w tym moja jest jednoznsaczna co do jej brzmienia, malo szczegolowa z obszernym lecz niezbyt precyzyjnym basem = mulowata (to najczestsze jej okreslenie).

Jesli system jest zlozony neutralnie to wlasnie tak zagra ,,meksykaniec,, a jesli odbiega od neutralnosci w strone mu pasujaca to byc moze gra pieknie?

Od czasu gdy kupilem Ortofona 2M Red nie szukam taniej wkladki bo ta jest wystarczajaca aby cieszyc sie poprawna muzyka z gramofonu (tylko tyle i az tyle) na lepsze efekty trzeba odpowiednio zapracowac czyli ,,posmarowac,,i wszystko w tym temacie :)

robix

W rzeczy samej. M75 z oryginalną igłą może zadziwić.

Ostatnio słucham tylko i wyłącznie muzyki na m75mb i aż się dziwię po co kupowałem inne wkładki. Wszystko brzmi na niej jak należy, ma wg mnie pełną równowagę tonalną. Oczywiście jak ktoś będzie szukał głębokiego basu i perlistej góry to może uznać, że m75 mu nie wystarczy. Ale jak ktoś szuka naturalnego, a konkretnego brzmienia to jakość m75 jest więcej jak dobra. Pzdr

Czy pewny jesteś, że słuchałeś wkładki SHURE M75 z oryginalną igłą NB-71 ?

system do winyli to jeszcze i pre i od tego należałoby zacząć, jego jakość determinuje całą resztę

miałem wszystkie V15, pasuje mi podobny dźwięk ale nie gram na shure'ach

(..)" 97 to najsłabsza wkładka Shure'a jaką słyszałem."(..)

jeżeli to Twoja subiektywna opinia to OK ale jeżeli opierasz to stwierdzenie na tym co jakis redaktorzyna z gazety napisał o tej wkładce to już bym sie kłócił ja zawsze szukam brzmienia pod mój gust.

(..)Nie odniosles wrazenia iz ta wkladka jest ,,ciemna,,?(..)

ciemna raczej nie ja bym to określił "stonowana" album Kill 'em All wreszcie moge słuchać z dużą głosnością ogromne natężenie garów w górze pasma wreszcie jest okiełznane,utwory Boba Marleya z głębokim basem i "syczkami" na górze ale najlepiej brzmi Hendrix surowo,live-owo agresywnie a jednak nie męczy mozna godzinami słuchać moja ulubiona płyta Robina Trowera For Earth Below również przeszła test pozytywnie.Podoba mi sie to że ta wkładka nie jest krzykliwa w mojej opinii jest lepsza od Pickeringa XV-15/625E którego miałem a też nieźle grał,AT-110E też "kładzie",różne juz wkładki sie miało ale ta mi odpowiada najbardziej.Własnie na talerzu Trower i jestem zachwycony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T-Bolt

Miałem tą wkładkę u siebie kilka dni i gra moim zdaniem "muląco". Nie bardzo potrafię opisywać brzmienie, ale grała po prostu słabo. Dwóch moich znajomych, którzy mieli tego Shure'a niestety również miało podobne zdanie. Mam jeszcze 5 innych wkładek Shure'a i ta niestety od nich odstaje in minus.

Oczywiście jest to moje subiektywne odczucie i jeśli Tobie się ona podoba to mnie nic do tego :-) Niemniej, jak będziesz miał okazję posłuchaj jakichś starszych "szczurów". Może zmienisz zdanie :-)

być może tym którym 97xE nie gra powinni spróbować odsłuchu na wysokoefektywnych kolumnach ( moje kolumny mają 91dB),stawiam że przeciwnicy tej wkładki słuchaja na małych monitorach o efektywnosci poniżej 88dB.Shure M75B zachwalacie że gra lepiej ale to może byc spowodowane tym ze generuje na wyjściu 6,2mV a M97xE tylko 4mV - czyli słyszycie M75MB po prostu głośniej - kiedys ją krótko miałem ale nie urzekła mnie.

T-Bolt

Moje kolumny mają ok 98 dB i 38 cm niskotonowy, więc raczej małe monitory to nie są :-)

Napięcie na wyjściu nie ma tu znaczenia. Mam wkładki o różnym sygnale wyjściowym i nie jest to parametr, który decyduje o ich brzmieniu.

T-Bolt

Moje kolumny mają ok 98 dB i 38 cm niskotonowy, więc raczej małe monitory to nie są :-)

Napięcie na wyjściu nie ma tu znaczenia. Mam wkładki o różnym sygnale wyjściowym i nie jest to parametr, który decyduje o ich brzmieniu.

O tym jak w praktyce zagra dana wkładka decyduje możliwość elektrycznego dopasowania jej do pre gramofonowego. Jeśli pre ma regulacje, to da się i z Shure'a wycisnąć różne "odmiany" dźwięku. Jeśli ktoś ma np. pre z małym gainem i nie ma regulacji pojemności, to może się z tego zrobić brzmienie muliste.

Pozdro,

Yul

• 3 tygodnie później...

Witam, mam na oku gramofon z tą wkładką (M75)

Ukryta Zawartość

Może nie będę się rozczulał tylko nad wkładką i zapytam o całość sprzętu z aukcji. Jest to warte te 190zł? Na początek nie zależy mi głównie na audiofilskiej jakości, tylko po prostu na odsłuchu płyt, ma to po prostu zagrać. Czy później będę mógł wyposażyć ten gramofon w inną wkładkę?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Witam, mam na oku gramofon z tą wkładką (M75)

Ukryta Zawartość

Może nie będę się rozczulał tylko nad wkładką i zapytam o całość sprzętu z aukcji. Jest to warte te 190zł? Na początek nie zależy mi głównie na audiofilskiej jakości, tylko po prostu na odsłuchu płyt, ma to po prostu zagrać. Czy później będę mógł wyposażyć ten gramofon w inną wkładkę?

Pozdrawiam.

Witaj.

Oczywiście, że ten DUAL zagra, jednak 190zł to zbyt wysoka cena za ten model. To prosty gramofon z napędem pośrednim (idler). Z pośród DUALi szukaj konstrukcji z napędem paskowym lub bezpośrednim oznaczanych od 400 w górę. Mam kilka gramofonów DUAL, ten także.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Witaj.

Oczywiście, że ten DUAL zagra, jednak 190zł to zbyt wysoka cena za ten model. To prosty gramofon z napędem pośrednim (idler). Z pośród DUALi szukaj konstrukcji z napędem paskowym lub bezpośrednim oznaczanych od 400 w górę. Mam kilka gramofonów DUAL, ten także.

Pozdrawiam.

W sumie racja z tym dołożeniem, problem w tym, że mam wyskrobane tylko te 200zł, mógłbym zainwestować 400zł, ale dopiero za miesiąc. A jakie konkretnie modele polecasz?

Jeśli nie za 190 zł, to za ile go wziąć? Może uda mi się ponegocjować cenę.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.