Skocz do zawartości
IGNORED

Wysoka temperatura wewnątrz subwoofera

Fruttis

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam subwoofer z obudową zamkniętą i po kilku godzinach grania temperatura wewnątrz obudowy dość znacznie wzrasta. Ze wzrostem temperatury rośnie ciśnienie i widać to po ruchach membrany głośnika. Panel co prawda radiator ma na zewnątrz obudowy, ale i tak wewnętrzna strona podgrzewa powietrze. Macie jakiś pomysł jak temu skutecznie zaradzić? Myślałem odizolować panel jeszcze jedną ścianką wewnątrz, ale będzie to trudne do wykonania :(

Subwoofer to moja własna konstrukcja na głośniku powerbass ES10DS w 20L OZ. Panel diy ma 300W rms na 4ohm.

Dorobienie nisko strojonego portu faktycznie rozwiązałoby problem chłodzenia, ale czy przy dużym Xmax głośnika (24mm) nie będzie gwizdało z portu? Obudowa jest mała i długi port byłby trudny do zmieszczenia.

Jest jeszcze opcja że zrobię przegrodę dla panelu i dodatkowo usztywnię obudowę. Myślę też nad zrobieniem nowej trochę większej obudowy i tu chętnie przyjmę rady jak najlepiej wykorzystać ten głośnik. Poniżej prawdziwe dane tego es-10-ds:

Qts 0,76

Qe 0,89

Qm 5,11

Fs 46,36

Vas 14,75

Sd 346 cm2

Rdc 3,87 (cewki szeregowo)

Mms 134,32g

Rms 8,32 Kg/s

Cms 0,09 mm/N

Bl 12,51 Tm

Spl 84,02 dB 1W/1m

Spl 87,18 2,83V

Xmax 24mm

Rms 500W

A o ile wzrasta to ciśnienie w funkcji temperatury (nie pytam o ile wypitych piw tulko "mierzalnie")

B to C (czyli back to coollege) i pls nie angażowac zadnego softu bo wam się resztki mózgu zlasują.

p2/p1=T2/T1. Zakladajac ze obudowa jest naprawde szczelna dla temperatury poczatkowej 20C a koncowej 50C mi wychodzi 10,2kPa roznicy. Przy takiej powierzchni membrany wychodzi z tego 345N sily czyli okolo 36kg. Nieprawdopodobnie duza wychodzi ta sila. Ktos widzi jakis blad? Czy mala, np. 1mm dziurke na spodzie albo z tylu bylby slychac?

Tak jak mówiłem dalej liczycie z książek (albo skryptów)

Szukaj rozwiazania najprostrzego - teorie zostaw astrofizkom

Żyję na tym świecie .. lat i pierwszy raz słyszę, żeby obudowa grzała się od głośnika (ciśnienia)

Jak mówi klasyk .. takich ptic nie bywajet

Albo rzućcie to na pudelka albo inne gówno

Nie od glosnika albo cisnienia tylko od wzmacniacza. Mi sie takie cisnienie malo prawdopodobne wydaje bo ciezko chyba obudowe tak szczelna zrobic i taka sila powinna wyrwac albo przynajmniej bardzo mocno wypchnac membrane.

dino o co ci chodzi z tymi resztkami mozgu i starymi ksiazkami? Ksiazke jak mialem to z 2006 roku. Napisalem jak byloby przy zalozeniu ze rzeczywiscie obudowa jest szczelna i cisnienie jest problemem. Co z tym jest nie tak?

A jesli chodzi o ten problem to co dokladnie widac po membranie? Jaka masz temperature w srodku? Sprobuj poczekac az sie nagrzeje i wtedy wyrownac szybko cisnienie i go uszczelnic z powrotem. Napisz co wtedy zrobi. Moze ci wzmacniacz od temperatury szaleje? Ten glosnik ma chyba dosc spore zawieszenie i pewnie dosc sztywne. Moze guma jak sie nagrzeje to inaczej chodzi i tylko taka roznice widzisz?

Chodzi o stare ksiązki bo w nowych już nic nie znajdziesz.

Ale cenna uwaga ze wzmacniaczem - może odjeżdzać temperaturowo i pojawia się stałe na wyjściu.

Opini o subach nie zmieniam (mam nadal 2 w piwnicy i jakos ich myszy nie chca zjeść)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.