Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana projektora(na jaki??)

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Aktualnie mam projektor Benq Pb6100. Niestety obraz z tego projektora jest dla mnie za słaby. chcialbym coś o wiele lepszego, dającego lepszy obraz(chodzi mi to głównie o kontrast. Czy jestem w stanie za 2000 zł kupić lepszy projektor, który da wyraźną różnicy w jakości obrazu- może być używany. Jeżeli tak to jaki. Czy taki projektor(yżywany do 2000 zł) będzie miał porównywalną jakość obrazu i ostrość do telewizorów LCD np. Samsunga(pytam bo takie widziałem- nie chodzi o te najnowsze modele) czy czy LCD Samsunga da o wiele lepszą jakość i ostrość??

Bardzo proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/46082-wymiana-projektorana-jaki/

Dzięuję za odpowiedź. Tylko, że ten Sanyo jest trochę mało dostępny. Za to Z5 już jest trochę za drogi, a nie widzę używanych. Myślałem nad Benq W500, ale to chyba nie da mi jakości i głównie ostrości takiej jak jest w telewizorach LCD np. Samsung. Jak myślicie?? Co możecie jeszcze polecić??

Mysle ,ze do 2tys.zl za urzywany to Optoma hd70 bedzie najlepsza. W I kwartale 2009 bede ja sprzedawal. Kupuje cos z 1080p.

Moim skromym zdaniem do tej ceny lepiej kupic DLP niz LCD. I min. z rozdz 720p.

Co do porównania LCD a projektorem. To zalezy. Jesli bedziesz mial ciemne pomieszczenie to projektor bedzie lepszym wyborem do ogladania filmow. Jesli masz jasne meble i sciany to na czas projekcji mozesz sztorami ciemnymi zakryc.

Chyba ,ze nie zalezy ci tak bardzo na czerni. Mozna jeszcze kupic szary ekran co poprawi czern w filmach.

Jesli projektor bedzie swiecil wielkosci 50cali jak plazma 50" to ostrosc, kontrast bedzie pewnie lepsza. A jesli rozszerzysz ekran projektora do 100" to ostrosc spada. Ale nadal swieci przyjemniej i nie razi tak mocno swoja ostrością.

Mialem kiedys Benq 6100 i 5120. Optoma HD70 mam teraz to juz inna bajka. Bedziesz zadowolony. Benq6100 to pikus - to wolałbym juz jakas duza plazme. Kolory mial slabo skalibrowane. Ostrosc taka sobie.

Jak chcesz sie cieszyc jeszcze Benq to ustaw obraz na 1metr szerokosci. Ostrosc sie poprawi i kontras.

Co do kupna projektora to odbór osobisty. Bedziesz mogl go porównać nawet ze swoim Benq mam specjalna sale kinową. Mam jeszcze ja na gwarancji! :)

No właśnie o to chodzi że wolłabym chyba jakąś plazme a niżeli ten Benq 6100. Niestety ostrość dla mnie jest fatalna, szczególnie kiedy podłącze komputer przez DSUB do projektora i włącze na projektorze pulpit, ikonki są mało ostre nawet na rozdzielczośći 800x600. Do projektora ma podłączony również magnetowid i oglądam na nim czasami telewziję. Ale martwi mnie to, że jeżeli włącze telewziję na Benq 6100 i na moim starym telewizorze CRT(który jest naprawdę stary) to na tym telewizorze obraz jest lepszej jakości(jaśniejszy, lepsze kolory o kontraście nie wpsomnę, jedyna wtedy zaleta projekotra to ilość cali.) Czy na takim Optoma hd70 telewzija będzie lepiej wyglądała, porównywalnie do obrazu telewizji z np. 26 calowego telewizora LCD np. Samsung??

mac2005 - jeżeli chcesz aby obraz TV był lepszy to musisz go przeskalować - inaczej nigdy nie osiągnioesz zadowalającego efektu, Benq-u w500 który też chcę kupić ma możliwość przeskalowania i jakość obrazu ( ostrość i kontrast ) są dobre właściwie zawsze ( w tej kasie oczywiście ). Nie wiem również dlaczego masz taki problem z ostrością - ja miałem swego czasu leciwy projektor 3M i podpięcie po najsłabszym łączu dvd lub kompa dawało więcej niż dobry obraz na obrazie 2,5m x1,8m.

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Co to znaczy, że muszę przeskalowąć. Czy w moim Benq PB6100 da się przeskalować?? A w Optoma HD70 da się przeskalować. I ostatnie pytanie, ktory lepszy Optoma HD70 czy Benq W500??

wejdź na stronę Benq i poczytaj - a narazie cytat z ich strony :

"Rozdzielczość HD

Dzięki zastosowaniu procesora HQV, projektor W500 nie tylko zamienia sygnał pochodzący ze źródła analogowego do jakości HD, ale robi to na podstawie analizy wszystkich 1024 pikseli.

Czyli podłączysz analogowy tuner TV ( magnetowid) a on przekonwertuje na sygnał cyfrowy i przeskaluje do rozdzielczości HD .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

No wszystko jest kwestią tego ila masz kasy ? Ja mimo upływu kilku miesięcy nie zmieniłem zdania i kupię w500 - jednak nie ośmielam się oceniać bo nie mam wystarczająco dużo doświadczeń z projektorami . Poszukaj ocen i uwag na forum - temat projektorów jest przerobiony dosyć wnikliwie .

Co jest lepsze?? hmm widze ,ze nie chce ci sie szukac. Ja jak chcialem kupic projektor, telewizor, monitor czy aparat to przeszukalem cały internet.

Takze mimi to mysle ,ze OptomaHD 70 na pewno jest dobrym wyborem. A czy lepszym to zalezy od ciebie.

Ja ci zadam teraz pytanie i ty mi teraz odpowiedz:

Jakie wolisz projektory LCD czy DLP ? Jak bedziesz znał na to pytanie odpowiedz to połowa sukcesu.

- no i odpisz mi tylko!

:)

Co do jakosci twojego Benq to faktycznie lipa jesli podłaczasz go takimi kablami! Ja mialem swoj Benq tylko nie pamietam ktory model. Podłaczony specjalnym kablem. Jak sie nie myle to byl 3rca-DVI. Obraz duzo lepszy.

Porównywalem kiedys monitor LCD 19" samsung z Optoma HD70. To zalezy jak ustawisz projektor. To jest głupie porównanie poniewaz projektory mozna rozciągnąć. A monitory nie. Projektor nie moze świecic w wielkosci 19" cali lub 26". Porównanie musi miec przyblizona wielkosc obrazu!

No ale powiem ci co zauwarzylem. Ostrosc lepsza w Optomie. CZern lepsza w Optomie w ciemnych scenach. W jasnych scenach wygrywa monitor. Kolory w zaleznosci od filmu od sceny filmu i od ustawien projektora czy monitora.

Jesli chcesz ogladac na nim TV to lepszym wyborem bedzie kupno telewizora LCD/PLAZMA.

Do filmów zdecydowanie projektor.

ps. moja optoma jest skalibrowana. Pamietaj ,ze taka kalibracja moze kosztowac okolo 1tys. zł.

Mam jeszcze kilka pytań:

1. Jak głośny jest Benq W500 i Optoma HD70 w porównaniud o Benq PB6100?? Pytam bo ten Benq jest strasznie głośny(po 2 godzinnym filmie zaczyna głowa boleć, bo mam go niestety nad głową)

2. Jak myślicie za ile sprzedałbym Ben PB6100. Lampa jest mało wyświecona

3. Czy mógłby ktoś podać link albo zrobić zdjęcia porównawcze tzn projekotra i jakiegoś LCD(monitor lub telewizor Chodzi mi o to żeby zobaczyć różnicę między jakims lepszym projekotrem od mojego Benq PB6100, a LCD.

Bardzo proszę o pomoc.

Z gory dziękuję

Pozdrawiam.

widze ,ze nadal jestes leniwy :)

DLP ma żywsze kolory. Chodzi o przedział do 2tys. zl za urzywany.

Są jeszce niektore wady i zalety jakie maja LCD i DLP. Nie bede o nich pisał.

Co do zdjec to kiedys takie robilem. I chyba wstawialem w to forum. Porównywalem nawet kiedys, kiedys Benq5120 z Panasonicem Pt700 - zdjecia tez są. Trzeba poszukac.

mac2005 zadajesz pytania na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi - lepiej czy gorzej możesz określić tylko sam na podstawie testów. Pomysł z używaniem projektora na codzień do oglądania Tv jest moim zdaniem kiepski. Nie zagwarantujesz zacienienia w ciągu dnia , a jasny pokój i projektor to bez sensu .Ja bym na Twoim miejscu kupił 32'' lcd do codzinnego ogladania TV i projektor tylko do kina . Sam tak chcę zrobic choć po wielu porównaniach nie lcd lecz plazma .

Aaa i jeszcze jedno nie oszczędzaj po zakupie prokektora na kablach - zwlaszcza w sygnale video jakość połączeń jest bardzo istotna - kable za 9,90 w media markt z góry przekreślają dobrą jakość obrazu i wprowadzają zakłócenia - już kable za 0k 50 zł poprawią znacznie sytuację - wiem bo sam to przerabialem.

A czy znacie odpowiedć na te dwa pytania??

1. Jak głośny jest Benq W500 i Optoma HD70 w porównaniud o Benq PB6100?? Pytam bo ten Benq jest strasznie głośny(po 2 godzinnym filmie zaczyna głowa boleć, bo mam go niestety nad głową)

2. Jak myślicie za ile sprzedałbym Ben PB6100. Lampa jest mało wyświecona

Jak głośny to ja nie powiem bo nie pamiętam juz Benq. Głośny jest każdy projektor. Dla mnie przede wszystkim liczy się jakość obrazu. A później reszta.

Sprawdź na allegro po ile sprzedają Benq starsze modele. Nawet ktoś tam licytuje Benq6110 trochę nowszy od twojego,. Można się zorientować mniej więcej ile ty dasz za swojego. W zależności jak opiszesz to na aukcji.

Sprawdź po ile są Optomy HD70 na allegro., Ja swojego myślę ,ze I kwartale 2009 sprzedam. ewent. jak bardzo chcesz to kolegę bym poprosił żeby Ci sprzedał wcześniej. Ja jestem za granicą do tej pory.

To wszystko. Myślę ,ze pomogłem wystarczająco. Resztę lektury znajdziesz w kompendium wiedzy jakim jest np. google.

na przykład na taki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Trochę poczytałem na temat projektorów. Ale niestety na żadnym forum nie znalazłem zdjęcia porównawczego obraz z projektora z obrazem z telewizora/monitora LCD lub plazma?? Jeżeli ktoś ma takie porównanie bardzo bym prosił o podanie linka lub zdjęcia.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Chłopie kto szuka nie błądzi. A ty tylko błądzisz ,a nie szukasz. :)

A to niby co jest?

Ukryta Zawartość

Więcej żadnego linka nie umieszczam bo nie chce Ci się nawet szukać.

Przypominam ,ze to tylko zdjęcie. W rzeczywistości może być trochę inaczej.

a tak po za tym to do nowego projektora lepiej zaopatrzyć się w filmy HD. Chyba ,ze wielkość ekranu będzie okolo 50". Inaczej znów będziesz marudził na ostrość filmów. Także widzisz jeśli ode mnie byś kopił projektor dużo rzeczy byś się dowiedział co gdzie kiedy itp. A tak będziesz oglądał divixy lub filmy DVD które na plazmie lepiej się prezentują.

Ukryta Zawartość

Ale się handel zrobił.

Jeśli chciałbyś mieć z projektora podobny kontrast, ostrość i kolory jak w LCD, to potrzebowałbyś wydać pewnie ze 30.000 tysięcy na jakiś topowy projektor. Dopiero wtedy ostrość dalszych planów zbliża się do wzorca.

Pewnie i w kinie za mało Co tego kontrastu...

Wuelem nie wiem co masz na myśli. Wystarczy skalibrować odpowiednio projektor ,a będzie bardzo dobrze. Na pewno lepiej jak na moim monitorze LCD 19"

Nie trzeba wydawać nie wiadomo ile. A autor chciał wydać 2tys,zl ,a nie 2miliony :)

TV LCD - filmy , telewizja, oglądanie w dzień i w nocy. Wystarczy tylko pilot i pstryk.

Projektor - raczej tylko filmy, najlepszą jakość uzyskamy w ciemnym pomieszczeniu w 100% żadnych świateł!. Przyjemność oglądania wzrasta o 200% !

Można kupić TVLCD i bedzie dobrze. A można kupić projektor i zle go podłaczyć lub źle nastawić ,źle zaciemnić pomieszczenie i ciągle coś może być źle. Ja tak miałem i ciagle szukałem dobrego rozwiązania. Miałem już w planach kupno dużej plazmy. To zależy jak rozplanujesz pokój do projektora. Bo jak źle to lepiej kupić TVLCD i mieć wszystko gdzieś. A jak kochasz filmy i dobra jakość obrazu to zrobisz wszystko żebyś był zadowolony. Wybór nie jest łatwy. Masz już BENQ więc na pewno już się na coś zdecydowałeś. Tak jak wspomniałem kup DLP projektor 720p kinowy. Podłącz go odpowiednim kablem do odpowiedniego urządzenia. Trochę trzeba pokombinować to tu to tam i coś tam mniej więcej wyjdzie ,a LCD pójdzie do lamusa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.