Skocz do zawartości
IGNORED

Łatwe do napędzenia kolumny (1k – 2k zł)

pan Kracy

Rekomendowane odpowiedzi

Znawców tematu proszę o podpowiedź:

które kolumny (1000 – 2000zł używki) są łatwe do napędzenia i dogadają się z moim Marantzem pm68 w pokoju 5 x 5,5 m (dywan, sofy, zasłony, gołe ściany zasłaniam biblioteczkami w miejscach pierwszych odbić, odsłuch po środku 1,5m od tylnej ściany).

[CD do wymiany]

Nie wchodzimy w kwestie gustu, bo to załatwią odsłuchy, choć już mogę stwierdzić, że chciałbym, by dało się na tym zestawie słuchać zarówno D. Krall, muz. klasycznej, jak i Radiohead i Muse, czyli oczekuję brzemienia w okolicy neutralnego (ewentualnie może być lekko ocieplone). Głośność zazwyczaj ustawiam tak, że rozmawiać swobodnie można, czyli raczej cicho. Nie oczekuję cudów. Po prostu zależy mi na wyrównanym paśmie, kulturalnym brzmieniu.

Dzięki forum ustaliłem, że łatwe do napędzenia (a tym samym mają szansę poprawnie zagrać z moim wzmakiem) są:

ESA Ostinato 2000

Acoustic Energy Aegis Evo3

Tannoy Revolution R3, R2

Tannoy Fusion 3

Dali 505 lub 5005

Które jeszcze?

pK

Nie powinieneś się bać impedancji w tym zakresie ceny, bo nawet jeśli głośnik jest 4 omowy to wzmak da rade. Lepiej leć na testy i słuchaj, bo każda kolumna gra inaczej i to raczej tym się kieruj, własnymi upodobaniami do brzmienia, a nie Omy ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

> DawidM

A jednak kosntruktorzy kolumn dzielą kolumny na łatwe do napędzenia i wymagające dla elektroniki. Podobnie wzmacniacze określają jako: "mocarz" lub "chucherko".

>gracz

Przyznam, ze ładne - i pasują do wystroju mojego pokoju :)

Może skoczę do Wrocka?

Jeśli mój budżetowy Piano bez problemu napędzi "trudne" do napędzenia Triangle co podkreślają redaktorzy pism które testuję te kolumny, łącznie z pomiarami. To myślę że tu nie ma problemu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

pan Kracy:we Wrocławiu stoi droższy model Proxima.Eletra jest świeża, z przed dosłownie tygodnia.

Musiałbyś pofatygować się do mnie na odsłuch.Zaręczam,że warto.

• 3 tygodnie później...

Podobno ważne, by opisywać swoje wnioski z odsłuchów, bo to może być pomocne innym. Więc piszę. Dzięki uprzejmości i odwadze pewnego jegomościa dane mi było przez tydzień osłuchiwać się z brzmieniem Tannoy R3 w moim pokoju – za co jestem bardzo wdzięczen! – Wnioski: ładna przestrzeń, przyjemna średnica, czyste i niemęczące wysokie. Rzeczywiście bardzo równo grające skrzyneczki, bardzo! Niestety na moje nieaudiofilskie ucho za bardzo. Dlaczego? Bo basu za mało  Nie idzie o to, by drżały szklanki. Jednak dobrze by było, gdybym słuchając orkiestry symfonicznej mógł poczuć „na klacie” partię kontrabasów, a tego przy R3 absolutnie nie było. Więc może rację mają m.in. henrykpiatek i parantulla twierdząc, że do 27m2 to głośniki basowe co najmniej 20cm ….. a może R3 nie mają słabego basu, a jedynie mój wzamek nie umie się z nimi odpowiednio obchodzić?

Witam

w tej cenie można dostać już Dali 450 lub 470 Evidence- one załatwią sprawę. Wysoką efektywność i dobry bas mają też wyższe modele Klipsh i Cervin Vega.

Osobiście uważam że nie ma sensu kierować się cudzą opinią o danym modelu i nastawiać się na ten właśnie model polecony przez kogoś. Gdybym ja szukał takich kolumn to wrzuciłbym w wyszukiwarkę na allegro kolumny między 500 a 2000 PLN i wybrał firmowe kolumny wolnostojące(dowolnej dobrej firmy)z efektywnością powyżej 90db/8Ohm lub 93db/4Ohm oraz z oddzielnym głośnikiem basowym lub dwoma średnio-niskotonowymi na kolumnę.

I to też będzie dobry wybór.

Dzięki chłopaki!

Wracając jeszcze do R3, zastanawiam się, czy słaby bas mógł wynikać z tego, że wylot powietrza przez otwory bass-reflex był ograniczony od wewnątrz przez jakąś "watę"?

A co sądzisz o tym - Roth Audio OLi 3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pan Kracy

Misiony to taki neutralny wybór, wszędzie można ich posłuchać i zagrają ze wszystkim- ceny w Twoim zakresie. Uważam że warto posłuchać

>pawelpi

Nawet poważnie o Missionach myślałem, bo i estetycznie bardzo, bardzo. Zapodałem sobie odsłuch. Wnioski: podobało mi się (przypominam, że jestem nieosłuchany), jednak lekko przeszkadzało mi jakieś dziwne kłucie przy głośnych wysokich (czego nie było przy AE neo 3 słuchanych zaraz po Mission M34) oraz bas "nie ten" - chyba za mało wyrazisty.

bucek, 26 Paź 2008, 19:37

>A co sądzisz o tym - Roth Audio OLi 3

estetycznie "nie bałdzo" - dźwiękania ich nie znam

ale dzięki za sugestię

>justas32, 24 Paź 2008, 11:02

>Gdybym ja szukał takich kolumn to wrzuciłbym w wyszukiwarkę na

>allegro kolumny między 500 a 2000 PLN i wybrał firmowe kolumny wolnostojące(dowolnej dobrej firmy)z

>efektywnością powyżej 90db/8Ohm lub 93db/4Ohm oraz z oddzielnym głośnikiem basowym lub dwoma

>średnio-niskotonowymi na kolumnę.

Bardzo ciekawa sugestia, więc 2 pytanka:

1. Jaki Twoim zdaniem winny mieć owe 2 średnio-niskotonowce (lub basowy) rozmiar minimum?

2. Czy znasz stronę, na której można znaleźć dane techniczne większości popularnych głośników, by móc sprawdzić powyższe?

Watpie zebys cos lepszego znalazl w okolicy wskazanego budzetu, ale byc moze...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli Twój Marantz gra raczej ciepławo, ja bym posłuchał Titusów ES, Comete ES Triangla.Do tej muzyki będą optymalne jak i w tym metrażu, bo to już monitory które mają już swoje wymiary. Ja mam mniejsze stelle ES i jestem zachwycony, jak na tego typu kolumny.

Tu link do dwóch recenzji:

Titusy ES:

Ukryta Zawartość

Comete ES:

Ukryta Zawartość

Tu linki do aukcji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>JarlBjorn

Jak wspominałem wyżej moim problemem przy Tannoy R3 był słaby bas. Czy aby sytuacja się nie powtórzy w przypadku AE Aelite (niskotonowe: 2x125mm)?

>DawidM

monitory do 27 m^2, gdy z R3 było mi mało basu?

..a to raczej zbyt duże pomieszczenie. Podłogowe Triangla jednak to już wyższa cena :/

pan Kracy, 29 Paź 2008, 12:31

>>IGNAC

>

>A tak z 20-25 cm na basie nie byłoby lepsze? Po odsłuchu R3 jakoś się obawiam małych głośników.

Nie szalej z wielkością woofera, masz Marantza PM68. Nie ma za wiele tak duzych wooferów które byłby zdolny uciągnąć nie robiąc z basu jednej wielkiej rozmazanej guli bez konturów i bez czytelności.

Zastanów się nad podłogówkami mającymi po dwa woofery 17-18cm w układzie d'Appolito lub 2,5 way. takie marantz uciągnie.

PanieKracy

podobno niezłe

warto się pomarszczyć i przemyśleć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panie artPaw ;)

Nie dziwi mnie ta propozycja, gdyż ponieważ iż mimo mało intensywnej bytności mojej na forum zdążyłem się zorientować, żeś Pan jest piewcą audio-konstrukcji dawnych :) Po wtóre uśmiecham się półgębkiem, bo nie dalej jak wczoraj przyuważyłem owe okazy nawet list do sprzedawcy wystosowałem, czy aby na odsłuch nie miał ochoty zgody wyrazić?

A teraz konkretnie: czy one nie za małe na 27m2?

Patrzcie Wy wszyscy, którzy o herezje mnie posądzaliście na wpis McGyver`a!

Toć mówiłem, że mój `wzamek` nie najsilniejszy.

Z palca`m sobie tytułu wątku nie wyssał ;)

>McGyver

Bardzo chętnie, tylko problem mam taki, że nie wiem skąd informacje dot. danych technicznych głośników (w tym o ich wielkości) mam czerpać (sprzedawcy baaaaaaaaaardzo rzadko je podają)?

To może swobodnie nabędę kolumny wymagające i za czas niedługi wzamek na jakiegoś mocarza wymienię?

co Panowie na pomysł taki?

pan Kracy, 28 Paź 2008, 21:09

>>JarlBjorn

>

>Jak wspominałem wyżej moim problemem przy Tannoy R3 był słaby bas. Czy aby sytuacja się nie powtórzy

>w przypadku AE Aelite (niskotonowe: 2x125mm)?

Nie przypuszczam. W pomieszczeniu 27 m2 bedzie wszystko OK. Aelite 3 to topowa podlogowka AE, w tej chwili do siegniecia za

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.