Skocz do zawartości
IGNORED

Dac- kilka pytań

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

MAm jedno pytanie. Proszę tylko forumowiczów o konkretne odpowiedzi, a nie wyśmiewanie się ponieważ w sprawach udio znam się bardzo mało. Co to jest ten Dac. Do czego to służy?? Jak to podłączyć i co on daje??

https://www.audiostereo.pl/topic/45988-dac-kilka-pyta%C5%84/

DAC- digital-analog converter (przetwornik cyfrowo- analogowy)

odtwarzacz CD z płyty odczytuje zera i jedynki (sygnmał cyfrowy). Te 0 i 1 muszą zostać zamienione na dźwięk, i do tego służy przetwornik C/A. DAC stosuję się, jeśli wbudowany przetwornik C/A w odtwarzaczu jest kiepski.

to tak w dużym uproszczeniu, osoby w pełni obeznane w tym temacie lepiej Ci to wytłumaczą.

Tu też można coś przeczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Czytałem też(może coś błenie) że można taki Dac podłączyć pod kartę dźwiękowaa a potem do wzmacniacza. Czy to polepszy jakość dźwięku z karty dźwiękowej czy jak to jest?? CZy taki Dac da się zastosować do komputera i jak to zrobić??

pewnie sie usmiejecie ale ostatnio bylem u znajomego na odsluchu. Elektronika t+a (integra i koncowka mocy), kolumny Triangle (model mi nie znany, 3 basowe 17ki, szerokopasmowiec i kalotka) - cena nowych 6000 marek, do tego jakis strasznei wysoki model technicsa jako zrodlo, komputer podlaczony bezposrednio i przez DAC na PCM1794 o ile pamietam....nie bylismy w stanie wyslyszec roznicy pomiedzy sygnalem z komputera i tym samym sygnalem przerobionym przez dac :)))))) nie wiem czy smiac sie czy plakac...

>nie bylismy w stanie wyslyszec roznicy pomiedzy sygnalem z komputera i tym samym sygnalem przerobionym przez dac :)))))) nie wiem czy smiac sie czy plakac...

Już jakiś czas temu wpadła mi w ręce płyta główna (nie pamiętam sybolu, ale z jakąś lepszą kością VIA Vinyl) i powiem szczerze że bardzo fajnie to grało - gdyby nie szum komputera poważnie bym ją traktował jako element zestawu audio... niestety przeciętny komp generuje tyle zakłóceń że nawet jeśli wyjście audio ma dobre to zakłócenia przenikają do wzmaka powodując słyszalną degradację dźwięku - dlatego jeśli ktoś jest zainteresowany media server - warto iść w kierunku separacji galwanicznej.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

nookie736, 1 Paź 2008, 19:49

>pewnie sie usmiejecie ale ostatnio bylem u znajomego na odsluchu. Elektronika t+a (integra i

>koncowka mocy), kolumny Triangle (model mi nie znany, 3 basowe 17ki, szerokopasmowiec i kalotka) -

>cena nowych 6000 marek, do tego jakis strasznei wysoki model technicsa jako zrodlo, komputer

>podlaczony bezposrednio i przez DAC na PCM1794 o ile pamietam....nie bylismy w stanie wyslyszec

>roznicy pomiedzy sygnalem z komputera i tym samym sygnalem przerobionym przez dac :)))))) nie wiem

>czy smiac sie czy plakac...

nie lapie... chyba PC byl zrodlem sygnalu a dokladnie dysk? i polaczyliscie kompa

a)analogowo z wzmakiem

b) cyfrowo z DAC

??

i nie bylo roznic?

majmaj, 1 Paź 2008, 22:15

>nookie736, 1 Paź 2008, 19:49

>

>>pewnie sie usmiejecie ale ostatnio bylem u znajomego na odsluchu. Elektronika t+a (integra i

>>koncowka mocy), kolumny Triangle (model mi nie znany, 3 basowe 17ki, szerokopasmowiec i kalotka) -

>>cena nowych 6000 marek, do tego jakis strasznei wysoki model technicsa jako zrodlo, komputer

>>podlaczony bezposrednio i przez DAC na PCM1794 o ile pamietam....nie bylismy w stanie wyslyszec

>>roznicy pomiedzy sygnalem z komputera i tym samym sygnalem przerobionym przez dac :)))))) nie wiem

>>czy smiac sie czy plakac...

>

>nie lapie... chyba PC byl zrodlem sygnalu a dokladnie dysk? i polaczyliscie kompa

>a)analogowo z wzmakiem

>b) cyfrowo z DAC

>

>??

>i nie bylo roznic?

a wiec karta miala wyjscie analogowe podlaczone do wzmacnaicza i cyfrowe podlaczone do DAC. T+A ma mozliwosc fantastycznego przelaczania miedzy zrodlami z praktycznie zerowym opoznieniem. Ustawialismy nawet glosnosc do idealnie rownego poziomu. No i jakos spektakularnych roznic nie bylo slychac. Fakt faktem sluchalismy mp3 ale mimo wszystko...nie wiem sam, czy format byl tego przyczyna, czy nasze uszy??? W sumei to bym o tym zapomnial ale kolega dzis u mnie byl i mi to bolesne doswiadczenie przypomnial

Mp3 na pewno nie pomaga w zauwazeniu roznic ale i na sacd (tak ich niewiele - plyt i odtwarzaczy) wiekszosc ludzi nie jest w stanie odroznic jednego odtwarzacza od drugiego w AB blind tests. Do takich testow trzeba wogole uzywac plyt z krytycznymi wymogami.

Robilem kiedys doswiadczenia z muzykami. Chodzilo o wybranie najwierniejszych glosnikow - glownie sredniotonowego do budowy. Caly sytem byl aktywny bo tak latwiej i lepiej. Zreszta aktywny tez muzycy uznali za lepszy. Oczywiscie porownywany byl przedewszystkim wokal na zywo z nagranym plus kilka instrumentow klasycznych. W przypadku paru glosnikow zdania byly podzielone. Roznica nie dramatyczna ale slyszeli/oceniali inaczej. Potem sprawdzalismy co latwiej odroznic - wzmacnaicz czy przedwzmacniacz. Ze wzmacniaczami mocy bylo nieco latwiej ale nie zawsze odrozniali.

Muzycy oprocz sluchu maja pamiec muzyczna. Co wiec powiedziec o zwyklych ludziach. Mozg interpretuje mozna powiedziec subiektywnie to co do niego dochodzi. Najlepiej widac to na wszelkich iluzjach optycznych. Nie idac tego co jest a to co widac tego nie ma na obrazku. A mozg jest wiele bardziej wyspecjalizowany w interpretacji optycznych zjawisk niz dzwiekowych. Jak nie musi odrozniac to albo chce nas zadowolic albo rozczarowac i generuje rozne achy i ochy albo buuu. Bob Cordel zrobil kilka lat temu takie doswiadczenie i NIKT mu niczego nie odroznil. Nie pamietam czy glosniki tez byly przelanczane (te najlatwiej odroznic) ale przedewszytkim wzmacniacze bo to jego specjalnosc.

Nie tylko DACs decyduja o tym co wychodzi z odtwarzacza ale maja wplyw zasadniczy - nawet prawie decydujacy jesli odtwarzanie interwalow czasowych jest precyzyjne na maxa mozliwosci i analogowa sekcja tez i algorytm dobry.

Jeden z konstruktorow super DACs mial taka przygode. Na jakims Electronics Show mial zademonstrowac swoj nowy DAC co mial byc super duper. Wybral wiec na porownanie jakis bardzo dobry odtwarzacz. Przyjechal na swe stoisko, wszystko ladnie podlaczyl i super DAC dal dym. No coz. Nie pozostalo nic innego tylko udawac bo alternatywa zwiniecia sie do domu nie byla ciekawa. "Przelanczal" wiec wybrany odtwarzacz i raz gral oficjalnie a raz byl jego DAC. Ludzie podobno wpadali w zachwyt nad jego super DAC i wogole po imprezie mial dealerow co go chcieli. Przyznal sie do tego numeru po latach. Nic dodac nic ujac.

pozdrawiam,

-> nookie736

"komputer podlaczony bezposrednio i przez DAC na PCM1794 o ile pamietam"

DAC był oparty o PCM1732.

"T+A ma mozliwosc fantastycznego przelaczania miedzy zrodlami z praktycznie zerowym opoznieniem. Ustawialismy nawet glosnosc do idealnie rownego poziomu. No i jakos spektakularnych roznic nie bylo slychac."

Szkoda, że mnie wtedy nie było z Wami. Często bowiem takie szybkie przełączanie nic nie daje, ciężko wychwycić jakąś różnicę.

"Fakt faktem sluchalismy mp3 ale mimo wszystko..."

Tu bym właśnie szukał przyczyny. Te Triangle są bardzo jasne i przejrzyste, przy ostatnim odsłuchu często mnie zęby od tego empetrójkowego "świerszczenia" aż bolały... ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Triagle mają bardzo charakterystyczny dźwięk i choć maja sporo zalet(m.in niesamowita dynamika, żywość i szczegółowość brzmienia) to mają też wady(tzn. wady wynikają z niewiedzy ich wyboru do danego systemu). Dlatego trzeba uważać pod co się je podpina, jak ustawia w pokoju docelowym i jakimi kablami wpina.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Masz DAC-a w tym wzmacniaczu, że chcesz go łączyć cyfrowo z "transportem"?

mac2005, 3 Paź 2008, 00:09

>Nie rozumie pytania. Chce poprostu połączyć(chyba, że sie nie da) kartę dźwiękową Audigy 4, ze

>wzmacniaczem stereo Denon PMA-560 przez wyjście SPDIF na karcie dźwiękowej??

SPDIF to wyjście cyfrowe. PMA560 jest urządzeniem w pełni analogowym, nie ma na pokładzie przetwornika cyfrowo-analogowego, a co za tym idzie nie ma również wejścia cyfrowego.

Czy nalejesz benzyny do samochodu z silnikiem diesla?

albo kupic cos takiego za pare groszy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i z glowy.

Ukryta Zawartość

Należałoby też sprawdzić, czy ten Sound Blaster jest "bit-perfect". Wiadomo niestety, że niektóre (większość?) kart Creative'a nie spełniają tego warunku, ingerując znacząco w sygnał cyfrowy.

a jam takie pytanie, jesli zastosuje zew. dac, to czy jakikolwiek wplyw na koncowy dzwiek ma jakosc nosnika, tzn. czy ma znaczenie czy to dvd pioniera za 200pln, czy np. jakis stary cdek lub np. nowy onkyo dx7355 za 600pln?

Jakość odtwarzacza CD/DVD ma kluczowe znaczenie, ponieważ ma ogromny wpływ na pracę DACa. Nie chodzi tu o to, czy CD poprwnie odzczytał płytę. To potrafią wszystkie odtwarzacze. Chodzi o jakość sygnału w sensie jego przebiegu czasowego.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.