Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do domowego studia

aha15

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym kupić jakieś słuchawki do studia domowego z tej strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za max. 200zł. Co polecilibyscie mi w tej cenie?

z góry dziękuję

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/45960-s%C5%82uchawki-do-domowego-studia/

Napisz czego oczekujesz od tych słuchawek i do czego będziesz je używał - czy do nagrywania czegoś czy jako odsłuchy, czy słuchawki mają być w związku z tym zamknięte czy otwarte?

W tej cenie radziłbym szukać używanych i to najlepiej np. w Stanach, ale szczegóły jak się określisz.

Pozdrawiam,

heyjka polecam takie - są naprawde kul, normalnie nic nie slyszysz, morzna sie skupić na muzyce, a jak sie chce to morzna nawet radia posuchac kolega ma takie i jes bardzo hapi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchawek będę używał do odsłuchu i robienia miksu także muszą cechować się jak najbardziej realnym nie zakoloryzowanym brzmieniem. Jeśli chodzi o to czy otwarte czy zamknięte to nie znam się na tym ale wiem że muszą dobrze izolować od dzwięków z zewnątrz.

Jedyne słuchawki zamknięte które się do tego jako-tako nadają to Beyerdynamic DT-150 ale za założone pieniądze raczej ich nie kupisz. Jeśli mają izolować to muszą być zamknięte i tu się sprawa komplikuje. Gdybyś zrezygnował z tej "izolacji" to polecam Ci używane AKG K240 Monitor (monitor - nie studio!), spokojnie dostaniesz na ebay'u za te pieniądze.

Z tych , z którymi ja się dobrze osłuchałem to AKG 240 DF. Typ półotwarte. Brzmirnie liniowe "do bólu", bez podbarwień. Brak sztucznej przestrzeni.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Nie zrobisz miksu na słuchawkach - nawet 5x droższych. Wiem jak to jest - brak pomieszczenia, monitorów, wszyscy na to cierpią na początku ;-) Ale niestety - ta powszechność problemu nie zmienia praw fizyki :( Słuchawki Cię wspomogą w niektórych kwestiach, ale to jakieś 10% pracy. To już lepiej "pracuj" na głosnikach komputerowych. Ja długo bazowałem na domowym zestawie hi-fi.

>jurek87, 30 Wrz 2008, 13:14

Czy możesz rozwinąć temat dlaczego według Ciebie nie da się zrobić miksu na słuchawkach? No i w ogóle do czego słuchawki w się nadają (poza odsłuchami dla wokalistów) w studiu?

Nie da się każdy realizator Ci to powie.

Tutaj nie ma odpowiedniej panoramy, w ogóle nie istineje dobrze budowana scena.

W tym przypadku masz dwa oddzielne, odizolowane od siebie, niezalezne głośniki, które w dodatku są bezpośrednio przy uszach.

Jak widzisz działa i gra to na innej zasadzie poniekąd. Nie zbudujesz tu właściwej sceny dźwiękowej, nadającej się do miksu.

szwagiero, 30 Wrz 2008, 16:24

>>jurek87, 30 Wrz 2008, 13:14

>Czy możesz rozwinąć temat dlaczego według Ciebie nie da się zrobić miksu na słuchawkach? No i w

>ogóle do czego słuchawki w się nadają (poza odsłuchami dla wokalistów) w studiu?

Nie tylko wg Jurka, tylko wg wszystkich, którzy mają o tym pojęcie. Na słuchawkach nie robi się miksów.

Mogą służyć jako odsłuch alternatywny, gdy nie posiadamy kabiny lektorskiej a chcemy odizolować się od grającego w pobliżu instrumentu, wokalu, a chcemy dobrze go "ustawić", oczywiście dla wszystkich muzyków, nie tylko wokalistów, gdy chcemy dokładniej "przyjrzeć się" jakiemuś zagadnieniu, np ustawieniu compresora, reberbu, czy jakiegokolwiek innego efektu... Do wszystkiego, tylko nie do miksów.

A już na pewno nie słuchawki za 200zł...

Uściślijmy. Używanie słuchawek w studio do poszczególnych "izolowanych" zadań, a wykonywanie na nich miksów oraz praca jako odsłuch gówny, to naprawdę dwie zupełnie inne sprawy.

aha15, 30 Wrz 2008, 09:40

>Słuchawek będę używał do odsłuchu i robienia miksu także muszą cechować się jak najbardziej realnym

>nie zakoloryzowanym brzmieniem. Jeśli chodzi o to czy otwarte czy zamknięte to nie znam się na tym

>ale wiem że muszą dobrze izolować od dzwięków z zewnątrz.

Na słuchawkach takich rzeczy się nie robi.

>guras, 30 Wrz 2008, 10:45

>Szwagier, a czym się właściwie różnią AKG monitor od AKG Studio (interesują mnie modele K141 i

>K240)

K240 Studio mają znacznie bardziej konturowe brzmienie tzn. podbity bas i rozświetloną górę, przez co ich brzmienie jest bardziej "trendy", natomiast K240 Monitor są znacznie bardziej płaskie, mogą się wydawać "nijakie" i bez blasku, a ludziom przyzwyczajonym do sporej ilości basu, ten zakres może się wydać w nich zbyt ubogi. Wszystko zależy od tego, do czego chcesz ich używać. W studiu moim zdaniem znacznie bardziej przydatne może być wersja Monitor.

Kolejną sprawą jest do czego chcesz to podpiąć. Wersja Monitor ma 600 ohm, zaś nowa Studio bodajże 55 ohm więc "napęd" ma spore znaczenie.

Pozdrawiam,

>>MariuszH, 30 Wrz 2008, 17:34

>>jurek87, 30 Wrz 2008, 13:14

>>+ Kyle

Kolega chce na tym robić sobie hiphopowe bity. Spokojnie aranż może sobie zrobić na słuchawkach, zgodzę się, że poprawnej panoramy czy nazywając po audiofilsku "sceny" zrobić się nie da chociaż nie do końca, zresztą zrobienie tego dobrze nie ogranicza się tylko do odsłuchów. W tym "typie" muzyki nie ma tak rozbudowanej "audiofilskiej" sceny, szczególnie z gradacją planów do przodu.

Proponowałbym również nie rzucać tutaj stwierdzeń typu "każdy kto się zna", bo te wyświechtane pewniki w branży "pro" są śmieszne. O ile wiem to sporo osób twierdziło, że nawet mastering da się zrobić na DT-150, bo to absolutna rewelacja jeśli chodzi o słuchawki. Prawdę powiedziawszy temat słuchawek wśród realizatorów/masteringowców itp jest na mocno "zacofanym" i ignorowanym poziomie, bo przecież na słuchawkach "nie da się" nic ukręcić - to pewnik ustalony odgórnie i tyle. No i faktycznie jeśli się ma w studiu porządne monitory to niby po co słuchawki? Natomiast jak ktoś nie ma studia i mieszka z rodziną, w dodatku jest młody i po prostu być może nie ma warunków na normalny odsłuch to ma sobie dać spokój? Bardzo Was proszę nie gadajcie bzdetów typu "nie da się" bo chłopaka tylko zniechęcacie, a że się da zrobić to, co wszyscy uważają za niemożliwe udowodnił już niejeden.

Mnie ciekawi tylko to, jak Ci "co się znają" sprawdzają za pomocą słuchawek wszystko to, o czym pisał MariuszH i sporo innych rzeczy, podpinając te słuchawki pod byle co (co jest nagminne w studiach), tak jakby podpięli swoje monitory za powiedzmy 10 tysiaków do soundblastera. Zaś wiedza o "napędzaniu" słuchawek kończy się na tym, że jak grają głośno to jest OK. Sorry ale w Polsce jest niestety niewielu ludzi którzy "się znają" co słychać po poziomie realizacji płyt, więc nie warto rzucać tego typu stwierdzeniami.

Pozdrawiam i życzę więcej wiary kolegom :)

Przepraszam panowie że się nie włączałem do dyskusjii ale nie miałem takiej możliwośći. Wracając do tematu dziękuję za różnorodne i wyczerpujące wypowiedzi. Miks robię na monitorach Krk rp-5 lecz zawsze wolę jeszcze odsłuchać materiał na słuchawkach bo moge mniej więcej wyczuć co jest za głośno albo co ma za duży bass. Nie chodzi mi o zaawansowane słuchawki bo przy moim sprzęcie nie zrobiłbym z nich użytku. Potrzebuję poprostu dobrych słuchawek które nie koloryzują. Obecnie odsłuchuję bity na Philipsach SHP1900 i nie jest tak źle jednak wraz z przypływem gotówki chcę wejść o szczebel wyżej i odsłuchiwać wszystko w lepszej jakości. Więc proszę panowie jeszcze raz o propozycje bo wiadomo czasem zdarza się tak że np. za 150 złotych kupię takie sobie słuchawki a dodając 50 zł kupię dużo lepsze. Jeszcze raz proszę o najbardziej dogodne propozycje w tej cenie.

Skoro się już pojawiłeś, ponowię pytanie - dlaczego akurat ten sklep?

Tutaj:

Ukryta Zawartość

wliczając przesyłkę - jest taniej.

Mozesz tam zadzwonić, napisać, na pewno coś ci doradzą.

Ukryta Zawartość

Witam,

Muzyczkę "robię" sobie na tanich Fostex T-7 lub Koss Pro4AAT. Nie są drogie (około 200zł), a mają w sobie dużą dozę realizmu, który IMHO całkowicie w domowym studio wystarcza. A nawet więcej niż wystarcza. Pozd.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

>Miks robię na monitorach Krk rp-5 lecz

>zawsze wolę jeszcze odsłuchać materiał na słuchawkach bo moge mniej więcej wyczuć co jest za głośno

>albo co ma za duży bass. Nie chodzi mi o zaawansowane słuchawki bo przy moim sprzęcie nie zrobiłbym

>z nich użytku. Potrzebuję poprostu dobrych słuchawek które nie koloryzują.

Ech, no to OK. Jasne że słuchawki są pożyteczne przy miksie ale tylko do pewnych małych zadań i ogólnej, końcowej kontroli. Ciężko doradzić coś, bo ja używam słuchawek, które prawie 3-krotnie przekraczają Twój budżet i uważam że są słabe (AKG K271 studio) - jak na moje potrzeby. Kolega używa do tego celu Senh. HD-600 i rzeczywiście tam już sporo słychać. Ogólne moje spostrzeżenie jest takie, że sprzęt jest zwykle wart swojej ceny i - jak na razie w sprzęcie studyjnym czy estradowym - nie znalazłem wyjątku. Dlatego uważam że za 200 zł rewolucji jeszcze nie zrobisz (na pewno nie kupisz "dobrych słuchawek które nie koloryzują"), aczkolwiek warto iść do przodu, jeśli tylko możesz sobie na to pozwolić.

Za 200 zł kupi słuchawki które nie koloryzują, a na pewno 10 razy mniej niż Twoje jurek87 AKG K271, również będą bardziej płaskie od Sennheiserów HD-600 - na tym kończy się już wiedza słuchawkowa? Jak się nie ma nic do napisania to się nie pisze!

Pozdrawiam,

>MariuszH, 30 Wrz 2008, 23:39

>Skoro się już pojawiłeś, ponowię pytanie - dlaczego akurat ten sklep?

>Tutaj:

>

Ukryta Zawartość

>wliczając przesyłkę - jest taniej.

>Mozesz tam zadzwonić, napisać, na pewno coś ci doradzą.

Tam na pewno mu dobrze doradzą, prawie tak jak Ty mu doradziłeś ;)

Ukryta Zawartość

Kto co lubi, poza tym K271 nie są studyjnymi słuchawkami tylko do realizacji Live. Inna sprawa to szkoła grania, AKG zawsze brzmiały swoją szkołą, tak samo Sennheisery, to samo tyczy się też mikrofonów. Można się sprzeczać, ale K240M to są słuchawki do tego stopnia kultowe i popularna że można je zobaczyć czy to w filmach czy w teledyskach. Sam mam Monitory i tak jak Szwagiero pisze ... na pierwszy rzut ucha bezpłciowe - bleee, ale czym się wiecej słucha tym się częsciej myśli - dobrze to gra. W dodatku za swoje dałem 240 zł za używki w stanie idealnym.

Jest jeszcze jedna niepodważalna przewaga AGD nad Sennheiserem... Sennheiser w porównaniu do AKG jest zrobiony z cukru. na AKG można siadać, wywijać nimi , skręcać o 360 stopni a im dalej nic nie jest. Jakby nie patrzeć jest to zaleta, bo niektórzy lubią sobie od czasu do czasu na słuchawkach usiąść :)

szwagiero, 1 Paź 2008, 10:41

>Tam na pewno mu dobrze doradzą, prawie tak jak Ty mu doradziłeś ;)

Masz jakieś doświadczenia z ludźmi z tego sklepu? Czy ja napisałem jakąś nieprawdę? Wypisujesz takie bzdety żeby nabić sobie licznik? To pytania retoryczne, nie trudź się.

>MariuszH, 1 Paź 2008, 11:38

>Masz jakieś doświadczenia z ludźmi z tego sklepu? Czy ja napisałem jakąś nieprawdę?

Z tego sklepu nie, a co masz coś wspólnego z tym sklepem? Natomiast po przejrzeniu oferty nie bardzo wiem, co Panowie z tego sklepu mieliby doradzić? Nie napisałeś w tym wątku nic na temat, jaki interesuje autora - smutne.

>Wypisujesz takie

>bzdety żeby nabić sobie licznik? To pytania retoryczne, nie trudź się.

Po co Ty wypisujesz swoje bzdety? Zastanawiałeś się? Jesteś w stanie polecić jakieś słuchawki czy odeślesz gościa do sklepu? Może Ty sam opierasz się na opiniach "ze sklepu", bo jeśli tak to nie dziwię się, że nie masz nic do powiedzenia. Może spacerek dobrze Ci zrobi?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.