Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór amplitunera A/V

rycerz_jedi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do zakupu kina domowego. Wybrałem 4 urządzenia, które mieszczą się w moim zakresie cenowym (1500zł): Marantz SR4002, Onkyo TX-SR506, Denon AVR-1708 i Yamaha RX-V661. Przeglądając internet nie wiele znalazłem, praktycznie nic co by mi pomogło w wyborze. Parametry wymieniowych przeze mnie amplitunerów są do siebie bardzo zbliżone.

Nie bardzo mam gdzie je obejrzeć i odsłuchać.

Sprzęt będzie służył głównie do słuchania muzyki. Jeśli chodzi o brzmienie to szczególną uwagę zwracam na scenę. Niskie częstotliwości nie mogą być też wyeksponowane i dudniące. Bardzo przydałaby się też możliwość odłączenia wszystkich procesorów i filtrów.

Który ze sprzętów wybranych przeze mnie będzie najlepszy ?

https://www.audiostereo.pl/topic/45951-wyb%C3%B3r-amplitunera-av/

Troszkę nie bardzo rozumiem. Piszesz, że szukasz sprzętu do kina a głównie będziesz słuchał muzyki. Może warto w takim razie kupić coś stereo i czasami da się na tym też zobaczyć film z dźwiękiem stereo. Ja jeżeli chcesz jednak wzmaka w miarę uniwersalnego to zostaw te klocki o których piszesz i moim zdaniem poszukaj sobie coś ze starych klasyków np. Yamahe a1 - na allegro kupisz za 1600 - 1800 złotych. Co prawda nie ma ona wszystkich bajerów dekoderów ale dźwiękiem zabije wszystkie pozycje, które podajesz.

Pozdrawiam

Gawlo

Denon 1708 nie potrafi odtwarzać PCM podane na HDMI ... nie wiem czemu się nim interesujesz skoro za niecałe 1300 PLN masz nowego Denon AVR-1908 z pełną 3 letnią gw. potrafiącego już odtwarzać PCM z HDMI.

Onkyo 506 to niski, słaby model ... jak chcesz Onkyo to min 606 a on jest trochę ponad budżet.

Yamaha RX-V661 jest OK

Marantz ma zacofane HDMI 1.1 , nie wiem czy ma autokalibrację pomieszczenia, nie widzę też by miał bi-amp.

Ja widzę prosty wybór: Yamaha 661 albo Denon 1908 (Onkyo 606 jest trochę drogi)

gawlo, 29 Wrz 2008, 19:00

>Troszkę nie bardzo rozumiem. Piszesz, że szukasz sprzętu do kina a głównie będziesz słuchał muzyki.

>Może warto w takim razie kupić coś stereo i czasami da się na tym też zobaczyć film z dźwiękiem

>stereo. Ja jeżeli chcesz jednak wzmaka w miarę uniwersalnego to zostaw te klocki o których piszesz i

>moim zdaniem poszukaj sobie coś ze starych klasyków np. Yamahe a1 - na allegro kupisz za 1600 -

>1800 złotych. Co prawda nie ma ona wszystkich bajerów dekoderów ale dźwiękiem zabije wszystkie

>pozycje, które podajesz.

>

>Pozdrawiam

>

>Gawlo

Ale ta Yamaha A1 nie ma korektora, więc prawdopodobnie będzie dudnienie wywołane akustyką pomieszczenia ... można to zminimalizować kupując bardzo liniowe kolumny (bez góry na dole) i odstawiając b. daleko od ścian (ponad metr). Można kupić zewn. korektor ale cena zestawu wzrośnie pewnie dwukrotnie.

Filmów przecież nie ogląda się całymi dniami. Bez sensu, żebym do muzyki i filmów kupował dwa różne zestawy.

Jaki ma wpływ na obraz starsza wersja HDMI (1.1) ?

Więc Denon AVR 1908, Yamaha RX-V661 i Marantz SR4002. Hmm... Wszystkie 3 urządzenia mają aluminiowe frontpanele ?

"Yamaha RX-V661 jest OK" - może coś więcej ?

W tym amplitunerze trochę straszy mnie pomarańczowy wyświetlacz.

A jak wygląda sprawa brzmienia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szkoda że kolega nie przejrzał najpierw forum - temat amplitunerów jest przerabiany bardzo wnikliwie i regularnie jak tylko pojawi się nowy model . Powyżej link do wątku w którym pozwoliłem sobie napisać kilka zdań o ampli Yamahy 661 którą posiadam . Jest to opinia z czasu gdy kosztowała jeszcze 1500 zł - dziś ok 1100 zł .

Ukryta Zawartość

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

ja mam denona 1908 i do stereo dno mój znajomy ma wzmacniacz który który ma z 12 lat lub lepiej firmy telefunken nie wiem jaka może być jego wartość 100zł???i gra o wiele lepiej dlatego nie ma mowy o dobrym stereo na ampli przynajmniej do 1500zł nie wiem co z ampli z wyższej półki.telefunken zmiażdżył denona dosłownie a denon grał na lepszym okablowaniu.(dosyć już tematów szukam dobrego ampli do muzyki.Ręce opadają)kupcie ampli za 1000zł i wzmacniacz za 500 ampli za 1500zł nie bedzie miał polotu.

daro896, 29 Wrz 2008, 22:41

>ja mam denona 1908 i do stereo dno mój znajomy ma wzmacniacz który który ma z 12 lat lub lepiej

>firmy telefunken nie wiem jaka może być jego wartość 100zł???i gra o wiele lepiej dlatego nie ma

>mowy o dobrym stereo na ampli przynajmniej do 1500zł nie wiem co z ampli z wyższej półki.telefunken

>zmiażdżył denona dosłownie a denon grał na lepszym okablowaniu.(dosyć już tematów szukam dobrego

>ampli do muzyki.Ręce opadają)kupcie ampli za 1000zł i wzmacniacz za 500 ampli za 1500zł nie bedzie

>miał polotu.

Jak podłączyłeś takie kolumny do amplitunera i jeszcze pewnie w single amp to się nie dziw. Kalibracji też pewnie nie robiłeś ... a jeśli bardziej Ci się podoba bez kalibracji to znaczy się że lubisz nienaturalny bas.

rycerz_jedi, 29 Wrz 2008, 23:00

>Forum przejrzałem, ale jednoznacznych odpowiedzi nie znalazłem.

>Pytam ponownie: jak wygląda sprawa z tym HDMI i czy wszystkie wymienione amplitunery mają aluminiowe

>fronty ?

Yamaha 661 zarówno czarna jak i srebrna ma aluminiowy front. Denon prawdopodobnie też (wystarczy iść do salonu i dotknąć).

Co do HDMI ... przy 1.1 nie można odtwarzać DVD Audio ... w ogóle nie wiem czy odtworzysz PCM z płyt BLu-RAY - ja bym nie ryzykował.

rycerz_jedi, 29 Wrz 2008, 21:24

>"Yamaha RX-V661 jest OK" - może coś więcej ?

Yamaha 661 ma wszystko co mieć powinna ... czyli odtwarzanie PCM przez HDMI, Bi-Amp, korekcję akustyki pomieszczenia YPAO, moc 62W przy 5 równocześnie wysterowanych końcówkach (przy stereo w bi-amp jest 4x70 czyli 140W czystej mocy na pojedynczą kolumnę), SNR 83 dB dla 1W ... przy większej mocy jest tylko lepiej, pasmo od kilku HZ do ponad 100 Khz , przetworniki Burr Brown 192K 24bit, Digital Top Art ... a Denon 1908 jest bardzo podobny.

A jak z tymi panelami przednimi? Zależy mi na aluminiowym.

Czym różni się Yamaha RX-V663 od 661 ?

A jak jest z odtwarzaczami DVD ? Widziałem, że najtańszy model Yamahy ma wejście USB.

Co do Denona słyszałem, że mają problemy z czytaniem polskich napisów (DivX).

Oba amplitunery posiadają w zestawie mikrofon (Audyssey) ?

Yamaha 663 ma dekodery DTS HD MASTER i DolbyHD (przesyłasz surowy strumień i dekodowanie jest w ampli) ... możesz też przesłać PCM (zdekodowane bezstratnie DTS HD MASTER , DolbyHD do PCM). W modelu 661 trzeba korzystać z drugiego trybu. Co jest lepsze ? ... jeśli oprogramowanie w odtwarzaczu/ampli nie jest spiep... to oba tryby są identyczne.

Oba amplitunery (661 i 663) posiadają w zestawie mikrofon dla ... YPAO ;)

Co do frontów ... Yamaha 661 ma na 100% aluminium ... 663 i Denon 1908 pewnie też (idź do salonu a będziesz miał 100% pewności). Aluminium jest "zimne" (pod warunkiem że ampli jest odłączone od sieci itd.)

Mam nadzieję, że trochę pomoże Ci to, co pisałem na pokrewnym forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pablo1964 piszesz:

------"2. Ciągle powstają nowe systemy kodowania dźwięku przestrzennego, co powoduje, że sprzęt wielokanałowy starzeje się w zastraszającym tempie. Dziś przebojem są systemy DTS-HD i Dolby TrueHD, w które nie są wyposażone nawet niektóre ubiegłoroczne topowe modele amplitunerów. "--------

To nie do końca tak ... ludzie na własne życzenie powodują szybkie starzenie ampli. zwracając uwagę na dekodery które można dodawać nawet co pół roku (co pół roku nowy).

Jednak kupno modelu z HDMI obsługującego PCM załatwi sprawę na 10 LAT. Zawsze amatorzy widzący nowy znaczek kompresji dźwięku którzy kupią nowy model nawet jak nie ma potrzeby. Łatwiej kupić PS3 i mieć spokój (nowe dekodery są kwestią software) ... do tego amplituner typu Yamaha 661/Denon 1908 i mamy spokój na wiele lat.

edycja z:

Zawsze amatorzy widzący nowy znaczek kompresji dźwięku którzy kupią nowy model nawet jak nie ma potrzeby.

na:

Zawsze znajdą się amatorzy widzący nowy znaczek kompresji dźwięku, którzy kupią nowy model nawet jak nie ma potrzeby.

Pablo1964 piszesz:"1. Sprzęt wielokanałowy zawiera najczęściej trzykrotnie więcej elementów (końcówki mocy, funkcje dodatkowe itp.) niż sprzęt stereofoniczny. Jeżeli oczekujemy zbliżonego brzmienia w muzyce, musimy zainwestować około trzykrotnie więcej. "

To też nie do końca tak. Porównujesz ampli zapominając że ma korekcję akustyki pomieszczenia która usuwa rezonanse i znacznie poprawia naturalność/klarowność dźwięku. Czemu nie doliczasz ceny takiego zaawansowanego korektora do wzmacniacza STEREO? Myślisz że jest niepotrzebny ? - jak ktoś lubi zabarwione dźwięki to masz rację ... no chyba że mamy do czynienia z kolumnami odpowiednio rozstawionymi (KEF zaleca odsunięcie od ściany tylnej o MINIMUM 2,25 metra i od bocznej MINIMUM 1 metr ... kto tak ma ???? ) i dodatkowo pokojem przypominającym komorę bezechową. A pomijam już fakt że tańsze kolumny są dosyć nieliniowe i bez korekcji nawet jak mamy idealne rozstawienie i pomieszczenie to nie otrzymamy neutralnej reprodukcji.

Co do ilości końcówek mocy - zgoda - jest ich więcej ... ale można je wykorzystać jako bi-amp a czasem nawet tri-amp ... a taki tri-amping w wykonaniu amplitunera (+kolumna z odpowiednimi zaciskami) to już ciekawa konkurencja dla wzmaka stereo z jedną końcówką na kanał ... już pomijam korekcję akustyki a raczej jej brak we wzmaku stereo.

Zapominasz też że ampli kina mają dac ... w pewnych sytuacjach to wielka zaleta.

Prawda jest taka że obecne wzmacniacze stereo pojedynczą końcówkę mocy w porównaniu z końcówką mocy ampli kina mają ogólnie lepszą ... ale czy 3xkońcówka ampli kina to nadal < niż jedna wzmaka stereo?

Kolejny fakt to zacofanie wzmacniaczy ... na prawdę ... ten jeden topowy DAC stereo za kilkanaście dolców to już by mogli zaszyć ! Już nawet nie marudzę o korekcję akustyki.

i tak do stereo zdecydowanie wolałbym brzmienie takiego "podbarwionego" wzmacniacza bez tych wszystkich bajerów od np tej dźwiękowej padaczki z Denona którą tak wychwalasz :)

moc to tylko dodatkowy punkt dla wzmacniaczy choćby ampli miał i bi-amp (u mnie kiedyś i tak guzik pomógł), najważniejsze jest brzmienie :)

ja mam wątpliwości czy w ogóle coś z przyzwoitych wzmacniaczy podłączałeś do swoich kolumn czy tylko teoretyzujesz patrząc na dane techniczne...

don111, 3 Paź 2008, 14:59

>moc to tylko dodatkowy punkt dla wzmacniaczy choćby ampli miał i bi-amp (u mnie kiedyś i tak guzik

>pomógł), najważniejsze jest brzmienie :)

Jeśli chodzi o moc to ampli kina mają jej akurat więcej (porównując modele w cenie np. ~1200 PLN).

Jedyne czym wygrywają wzmaki stereo nad ampli kina to tłumienie ... a to ważny parametr ... jest coraz lepiej ale i tak nadal ampli są w tyle.

Co do porównania ... ostatnio porównywałem tandetny ampli kina do tandetnego wzmaka stereo przy kolumnach podstawkowych ... jedno i drugie grało podobnie ... podobnie kiepsko.

mają więcej mocy - na papierze, deklasują tym po prostu wzmacniacze ;)

nie powiesz mi że amplitunery Denona czy Yamahy mają dużo mocy

sam mam Denona 2106 - 2x 115W a jest odczuwalnie słabszy od Denona PMA 260 (2x 36W), NADa 3240 (2x 35W) - nie wspominając już o jego brzmieniu... także "z czym do ludzi"

pewnie, a Denonowi 2106 zmierzyli 2x 69W heheh :)

zapewne podają tą moc dla jednej stałej, niezbyt niskiej częstotliwości i przy dużych zniekształceniach ? :)

a teraz porównaj sobie przy jakich zniekształceniach podaje się dane przy wzmacniaczach...

podobnie Yamaha (659 albo 661) gdzieś podawali że zmierzyli jej 2x 130W (około) to więc ja pytam - jak to jest do jasnej cholery że ten amplituner zwyczajnie wyłączał się pod trudnymi kolumnami a pod słabszym wzmacniaczem działało bez zarzutu ?

zresztą dane danymi - na papierze to ładnie wygląda - ale tak jak mówię trzeba to usłyszeć w praktyce - nie teoretyzować

skoro upierasz się że Twój Denon tak dobrze gra i jest "mocny" to widać że za wiele klocków nie przesłuchałeś (przynajmniej nie wzmacniaczy), albo na swoich podstawkowcach nie słyszysz różnicy w wysterowaniu kolumn

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.