Skocz do zawartości
IGNORED

Mata bitum. a przednia ścianka głośnika?

Stradiwariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiałem się czy ktoś już próbował naklejać matę bitumiczną na przednią ściankę obudowy głośnikowej(od zewnątrz - w sumie ładnie wygląda - ta którą ja mam jest prawie jak skóra ;)) a dopiero na niej mocować głośnik do obudowy.

Może mieć to jakieś dobry lub zły wpływ na dżwięk?

Pozdrawiam

Marcin

Mata na zewnątrz może i by się nadawała, ale na pewno nie pod głośnik.

Mata robi się miękka pod wpływem temperatury, dodatkowo drganie głosnika na pewno spowoduje powstanie luzu między głosnikiem a obudową.

Co do sonicznych efektów nie wypowiadam się.

Jak widać diyowcy czasem tak robia. Ja nie widzę sensu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10226-100004761 1222435224_thumb.jpg

post-10226-100004762 1222435224_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mata na przednią ścianę - na zdjęciu, pierwsze tak jak to wygląda w rzeczywistości, a drugie mocno rozjaśnione, aby było widać. Jeszcze nie wykończone (brak pierścienia na wysokotnówce i pozostałości kleju po innych próbach), więc trochę nie wygląda, ale widać, że mata jako taka daje radę, jeżeli chodzi o wygląd i fakturę. Ogólnie jeszcze mam zamiar na tę matę przykleić materiał - tak dokładnie, aby "wybierał" fakturę.

Pod głośnik się nie nadaje. Tak jak ktoś już wspomniał jest upływna i będą się robiły luzy.

Ukryta Zawartość

post-9955-100004700 1222522111_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to wstrętne .... fujjjj. Już ładniej wygląda cerata albo korek - taki jak na ściane od tego "asfaltowego" shitu. Dla mnie szczyt bezguścia, efekt dla dzwięku - zdecydowanie zwiększa przestrzenność, mrocznosć dzwięku i świetnie zlewa się z czarnym oświetleniem :)

No to widzę, że mi trafiła się wyjątkowo ładna mata.

Pod wysokotonówką nie ma już maty, potem wytnę jeszcze spod woofera.

Z tą lepszą stereofonią to żart, czy nie? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stradiwariusz ,

raczej nie ma co liczyc na poprawę stereofonii czy czegokolwiek innego .

PS

Masz takie fajne przetworniki a obudowa dla nich wygląda strasznie ...

...there is no spoon...

arturp, 28 Wrz 2008, 13:01

>Stradiwariusz ,

>raczej nie ma co liczyc na poprawę stereofonii czy czegokolwiek innego .

>PS

>Masz takie fajne przetworniki a obudowa dla nich wygląda strasznie ...

To masz kolego skaner w oczach :) Na zdjęciu widać tylko przednią ściankę...

Nie jestem może stolarzem, ale mam nadzieję, że jak skończę to nie będzie tak źle.

Dzięki za odpowiedź w sprawie przestrzeni.

Matę użyłem także zamiast frezarki, tweeter dość dobrze się w niej schował, a i wygląda całkiem nieźle.

Trudno się nie zgodzić, że to widać bez skanera ...

Cierpi mój brak cierpliwości do detali i chęć jak najszybszego usłyszenia "jak to gra".

Jednak wyprzedzając komentarze, także uważam że brzydki detal może popsuć cały efekt, również brzmieniowy.

... Jutro śruby do wymiany.

Pozdrawiam

M

wovo, 28 Wrz 2008, 19:18

>jak domniemam po Twoim "o mnie" te monitory mają być near field tak ??

Wovo, mają to być głośniki przede wszystkim dla mojej przyjemności, lubię dźwięk detaliczny choć ciepły - stąd wybór takich przetworników - "neutralność" jest mniej ważna niż scena 3D i miła dla ucha barwa dźwięku, jednak bez utraty dokładności prezentacji. Pomieszczenie mam niewielkie - ok. 16m, więc nie robiłem podłogówek, choć korciło...a monitory studyjne już mam, drugich mi nie trzeba.

Czemu pytasz?

Pytam, bo w Twoim "o mnie" piszesz o realizacji studyjnej klasyki - dlatego :) Jesteśmy z tej samej branży tylko z innych środowisk :) Przetworników ciepłymi bym nie nazwał, ale jak dasz odpowiedni wzmacniacz do tego to będzie i ciepło :) Powodzenia w szukaniu dobrego soundu :)

Dzięki Wovo - z wzajemnością.

W tej chwili monitorki wygrzewają się z Denonem 1500AE - na razie dźwięk jest dość jasny, basu nie za dużo i stereofonia też nie powala, ale mam nadzieję że po wygrzaniu przekaz się poprawi. Grają nie za głośno po ok 15 godzin dziennie od środy wieczór. Mam nadzieję, że głośność grania bardzo wpływa na czas wygrzania, bo na razie nie brzmi to jakoś high-end'owo.

Co prawda facet od zwrotnicy nie poświęcił jej jakoś mnóstwo czasu, ale zapewniał, że zna się na robocie, więc zanim pójdę z reklamacją dam im pograć te 120 godzin. Potem się zobaczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.