Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie monitorów na komodzie

aldam

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM,

Z uwagi na zbliżające się powiększenie mojej rodziny :) oraz przemeblowanie mieszkania pojawiły się pewne problemy z ustawieniem monitorów.

Zamierzałem kupić standy wykonane z marmuru/granitu. Jednak pomysłowość dzieci nie zna granic i taki maluch może przewrócić takie standy i co najgorsze zrobić sobie krzywdę.

W takiej sytuacji zastanawiam się nad 2 opcjami:

1) Kupić podstawkę marmurową i kolce (razem około 10-12 cm wysokości) i na tym postawić głośniki. Zdaję sobie sprawę , że jest to za nisko (posiadane paradigm titan mają 47cm wys. + podstawka daje w sumie ~60cm). Mógłbym głośniki odchylić lekko do tyłu, co spowoduje, że będą lepiej skierowane w kierunku słuchacza.

Dodatkowy minus, to taki, że jeden głośnik będzie wysunięty przed komodę.

2) Postawić monitorki na komodzie.

Wymiary komody:

Wys. 67

Szer. 200

Głęb. 42

Komoda niestety z jednej strony stoi w rogu pokoju.

Zrobiłem już nawet taki eksperyment z titanami, ale rezonans jaki towarzyszył muzyce nie był przyjemny. Musiałbym pokombinować z jakimiś marmurowymi lub korkowymi podkładkami (podobno pomaga).

Drugi problem to głośniki. Niestety titany są za wysokie na komodę, musiałbym kupić inne monitory.

- jakie głośniczki polecacie do odsłuchu (wydaje mi się , że bas reflex z przodu to konieczność)?

- jak wyeliminować rezonans?

Nie ukrywam , że brzmienie paradigmów mi odpowiada i jedyne co przychodzi mi do głowy to studio 20v4. Pozytywne opinie dostaje również B&W 685.

Sprzęt:

xindak A-06

DAC beresford

IC Procab 820

Głośnikowe Procab LS25

Pokój ok. 14m2 otwarty na kuchnię i przedpokój (ok. 8m2).

Proszę o jakieś wskazówki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19402-100004942 1222166564_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/45824-ustawienie-monitor%C3%B3w-na-komodzie/

A nie da się komody odsunąć od rogu ? Zmieściłaby się podstawka z kolumną ...

Wersja pierwsza ustawienia nie wchodzi w grę - żeby była scena kolumny muszą być ustawione równo.

Przypominam sobie, że ktoś już kombinował z ustawieniem kolumn na komodzie ... chyba to były Quad 12L ... albo jakieś AE. Może spróbuj Usher S-520 albo B&W CM1.

Przy ustawieniu kolumn na komodzie na pewno trzeba zainwestować w marmurową podstawkę pod kolumny.

pozdrawiam

PS

U mnie kolumny na podstawce przetrwały dwójkę dzieci - nie było ani razu blisko katastrofy ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>A nie da się komody odsunąć od rogu ? Zmieściłaby się podstawka z kolumną ...

Niestety, ale z boku jest stół, więc nic z tego :(

>Przypominam sobie, że ktoś już kombinował z ustawieniem kolumn na komodzie ... chyba to były Quad

>12L ... albo jakieś AE. Może spróbuj Usher S-520 albo B&W CM1.

Ushery s-520 słuchałem. Grają naprawdę fajnie, jednak brakuje im basu. Te CM1 mają tylny basreflex więc obawiam się dudnienia.

>Wersja pierwsza ustawienia nie wchodzi w grę - żeby była scena kolumny muszą być ustawione równo.

Tego sie obawiałem. Niestety to przekreśla też sens ustawiania w takiej pozycji również standów.

W takim razie jedyną opcją jest komoda i obudowa zamknięta:

Ukryta Zawartość

Ale nie wiem czy budżet pozwoli ....

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mam bardzo podobnie:

1.Wymieniłem komodę na węższą i kupiłem solidne standy (nie ma obawy, moje pomysłowe dzieciaki nie dają rady ich wywalić)

2.Według mnie najlepszy efekt i tak da obudowa zamknięta, kombinowałem z bassreflexem do przodu, do tyłu....zawsze dudniło. Jeśli nie jesteś wielkim fanem basu to polecam to rozwiązanie.

pzdr

B.

Jeszcze niedawno u mnie wyglądało to tak... Na zdjęciu na komodzie stoja totemy mite, wcześniej grały też ushery 520. Teraz robię mały remont i będę miał nowe kolumny, o trochę większych gabarytach (z membraną bierną), ale i tak będą stały na komodzie - dwulatek biegający po domu, to zbyt duże ryzyko wypadku. Zresztą, żeby była scena to i tak kolumienki nie mogą stać przy samej ścianie, a wysunięte po prostu zawadzają. Opcja jaką praktykuję to stawianie kolumienek na standy, kiedy chcę sobie wieczoram urządzić normalny odsłuch. Wychodzę z założenia, że w ciągu dnia i tak nie mam warunków do słuchania i nie ma sensu terroryzować mieszkańców ustawieniem kolumn na środku pokoju. A wieczorem ja nikomu nie wadzę i nikt mi nie przeszkadza, mogę sobie je przestawiać dowolnie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz jeszcze zakombinować z takim ustawieniem (kolumny będą musiały być inaczej skręcone - to tak na szybko machnąłem w photoshopie). Tylko będziesz miał wtedy inny punkt odsłuchowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ganzz_gut

Widzę podobne ustawienie do mojego. Jak sprawdzały się u ciebie ushery?

BTW czy ta podkładka granitowa zdaje egzamin?

Ciekawie wyglądają te monitory w obudowie zamkniętej ze strony akustyka. Odpowiadają mi rozmiarem. Nigdy wcześniej nie słyszałem podobnych kontrukcji. Może ktoś naświetlić mi ich charakterystyke brzmieniową.

>aldam

>Widzę podobne ustawienie do mojego. Jak sprawdzały się u ciebie ushery?

>BTW czy ta podkładka granitowa zdaje egzamin?

Ładnie grały, ale totemy lepiej ;-) Co prawda mają zdecydowanie mniej basu, ale średnica i scena zdecydowanie lepsze. Podstawki granitowe są bardzo pomocne, zwłaszcza kiedy reszta sprzętu też stoi na komodzie - po prostu nie przenoszą się drgania.

Obudowa zamknięta to generalnie wieksza kontrola basu, ale też niższe jego zejście - wg. akustyka zakres kończy się ok 45Hz. Odczuwalnie możesz go mieć mniej niż z usherów - można powiedzieć, że będziesz słyszał strunę a nie pudło (tak jak w usherach)... Możesz jeszcze rozważyć bardziej kompromisową konstrukcję z membraną bierną -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , obudowa niewiele większa, basu będzie trochę więcej, ale nadal będzie pod kontrolą (choć cena już znacząco wyższa).

Ukryta Zawartość

Piopio, 23 Wrz 2008, 14:09

>W takim razie jedyną opcją jest komoda i obudowa zamknięta:

Racja.

Ja mam właśnie taką sytuację - kolumny (z powodu dziecka) muszą natenczas stać na komodzie i są akurat zamknięte. Średnicę i dół - co ciekawe - odtwarza dokładnie ten sam przetwornik co w akustyku.

Jedna uwaga - te głośniki lubią mocne wzmacniacze. Ja miałem wcześniej Primare A10 i było "kluchowato". Dopiero jak dałem Krella 300iL jest naprawdę ok.

Jedna uwaga - jak chcesz mieć bas - to pokój nie powinien mieć więcej niż 20m. (można również zmniejszyć przestrzeń przy kolumnach (ja tak zrobiłem) i bas jest przyzwoity. Ale obudowa zamknięta nie produkuje wielkiej jego ilości.

znajomy ma bardzo podobny układ do kazika i też jest całkiem nieźle, ale kolumny są lekko odizolowane od komody (nie pamiętam czy filcem czy korkiem).

ps. kolumny mają br do przodu

>kazik-t

Masz puste ściany, więc gdzie nie postawisz kolumn to i tak połowa słyszanego dzwięku to z odbić od ścian i podłogi ;-) Jak rzucisz dywanik i jakieś ustroje na ściany za kolumnami to wtedy usłyszysz znacznie więcej eksperymentując z przestawianiem kolumienek po pokoju (zwłaszcza jeżeli chodzi o scenę i detale)... Polecam, nawet jeżeli to co masz cię w pełni satysfakcjonuje.

pzdr

znalazlem jeszcze cos ytakiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.