Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD - 14 ... uszkodzony ?

Yogi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów. Od jakiegoś czasu mam w swoim systemie Marantza CD-14. Cdek ogólnie zły nie jest ale ma pewne problemy z czytaniem CDR-ów. Mianowicie czyta utwory po kolei ale nie zawsze daje się wybierać dowolną ścieżkę. Jestem ciekaw czy to wina np. zabrudzonej optyki (CD kupiłem z 2-giej ręki) czy po prostu "ten typ tak ma" ??

https://www.audiostereo.pl/topic/4576-marantz-cd-14-uszkodzony/

Nie wiem czy pomoże, wiem tylko,że przy Marantzach ( a miałem ich już kilka) przy zużyciu lasera - pojawia się-między innymi - właśnie taki efekt.

Co do serwisu to jestem z Warszawy i takowy prowadzi AudioFan w Ursusie.

Na początek proponuję jednak wyczyścić soczewkę i spróbować pograć płytami wypalonymi na różnych wypalarkach ( może to jest wina Twojej wypalarki ?

Jeśli błędy się powtórzą - Masz odpowiedź.

Hi,

co prawda nie jestem na 100% pewny jaki naped jest zabudowany w 14-ce ale poniewaz jest to topowy model marantza domyslam sie ze ma znakomity CDM9 ktory

a) moze byc drozszy niz wspomniane 200zl

b) jet to conajmniej dziwne, ze po takim krotkim czasie padl (moj CD10 leci od ponad 10 lat bez najmniejszych oznak zmeczenia)

Powodow problemow szukalbym raczej w wypalanych CD (uzyty typ i szybkosc kopiowania)

xajas

www.jaschiks.com

• Redaktorzy

Przypuszczam że to nie będzie jednak 9-ka, raczej 12. A dwunastkę można kupic wszędzie i tanio, tak więc facet wymieni sobie w serwisie cały napęd i będzie miał spokój na długo.

Można jeszcze sprobować zwiększyć prąd lasera,ale nie zadużo,powinno pomóc na kilka miesięcy.Co do soczewki to wewnętrzną stronę również trzeba wyczyścić s.powietrzem,pozdrawiam wszystkich w Nowym Roku:)

arcodan>>>

wewnetrzna strone soczewki, to chyba trzeba rozkrecic transport, czy jak?

z moich doswiadczen wynika,że odtwarzacze albo "łykaja" wszystkie cdry albo wcale, albo "łykają" z "problemami" . ten ostatni typ jest najbardziej upierdliwy, niestety, i ten marantz na takiego mi wygląda.

czekają cię eksperymenty z różnymi nośnikami a nawet nagrywarkami.

mogę ci polecić niebieskie verbatimy (AZO) i prędkość zapisu ok. 1/2 maksymalnej prędkości nagrywarki.

sprubój tez zapisu w trybie TAO( w nero albo roxio)

Yogi z jakiego miasta wogóle jestes??

Słuchaj nie pamiętam jaki tam jest napęd,natomiast na 100% jest to Philips (być moze CDM12.1),a jeżeli jest to Philips to ma czytać wszystko! i być moze po prostu trzeba go wymienić.Szkoda natomiast żebyś zanosił go do jakiegoś serwisu bo nie dość ,że cię skasują za robotę cene lasera razy osiem to jescze coś spartaczą na przykład.

Spróbuj może zrobic zdjęcie tego napedu (otwartego odtwarzacza) cyfrą,powinno wystarczyć do zidentyfikowania napędu.

Sprawdzilem to i na 99% jest tam Philips CDM 12.3 ,który kosztuje około 120zł.I myslę ,że jak wstawi się nowy to powinien "łykać" wszystko.Często nieczytanie CDR-ów jest zapowiedzią końca żywotności lasera,choć orginały przez jeszcze jakiś czas będzie czytał bez zająknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.