Skocz do zawartości
IGNORED

Amati Homage vs. Extrema do 25mkw

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

turek, 19 Wrz 2008, 09:22

>Nicola Amati, Andrea Guarneri i Antonio Stradivari konstruowali na słuch czy mieli jakieś

>urządzenia, mierniki, programy itp...?Przecież skrzypce, wiole i wiolonczele to swoiste przetworniki

>i musiały grać w wielu różnych, nie tylko konkretnie wybranych pomieszczeniach.I grały, grają do

>dzisiaj świetnie.Nikt ze współczesnych nie jest w stanie zrobić tak brzmiących instrumentów.A

>potężne komputery są do dyspozycji :-)

Chyba nie widzisz różnicy pomiędzy instrumentem muzycznym a sprzętem audio...

Harpia >

Albo nie umiesz czytać albo nie wiesz co i gdzie sprzedajesz.

MiniAmstaffy stały w Audiofilu w pierwszej połowie roku 2007 - zaprzeczysz ?

Wielkie paskudne szafy mające metalowy średniotonowy skierowany lekko do góry, i metalowego Seasa na wysokich też stały a Audiofilu w roku 2007 ( ustawiają je po ścianą po prawo od miejsca odsłuchowego ) - zaprzeczysz ?

TUX

Redaktor, 19 Wrz 2008, 09:23

>Ja jestem trochę zakłopotany rozwojem brzmienia ProAków. Wieloletni fan tej marki i oddany

>właściciel Studio 100, nie bardzo jestem w stanie dogadać się z wyższymi modelami obecnej topowej

>serii. Jedynym wytłumaczeniem jest dla mnie, że są one przeznaczone tylko do zdecydowanie dużych

>pomieszczeń. Nie lubię tzw. "dużego" dźwięku na siłę, wiem też z doświadczenia, że bardzo dobrze

>zaprojektowane duże zestawy są w stanie zmieścić się NIEMAL bez szkody dla dźwięku również w

>niewielkich pomieszczeniach.

studio 100 dorobily sie wrecz kultowego statusu, ale trzeba pamietac ze byl to model segmentu entry i mnie jakos nigdy tak naprawde nie zachwycil, wyzsze modele serii response zawsze byly duze i dedykowane duzym pomieszczeniem, bo zupelnie nie moge sie z toba zgodzic, fizyki nie da sie oszukac, duza kolumna potrzebuje duzego pomieszczenia i duzego wzmacniacza :) cudow nie ma, tak ma sie juz sprawa z 3.8 jak sluchalismy ich w 45metrowym pomieszczeniu gdzie staly daleko od scian i byly napedzane 350W monoblokami to wszystkim szczeny opadly, a jak sie je trzyma w malym pokoiku i napedza wzmakiem ktory juz 2.5 wpedzaja w kompresje to trudno sie dziwic ze slychac glownie jazgot i dudnienie

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Kolego TUX>

ZAPRZECZĘ

MiniAmstaff'y (5 900) o których tu wspomniałem są na przetwornikach Usher (bas)i to zupełnie inna konstrukcja , wiec te których słuchałeś nie były przedmiotem dyskusji.

Odnośnie drugich kolumn także

ZAPRZECZĘ.

Te wklejone wyżej to DobermannGrand a ich nigdy nie było w Audiofilu.

Tam były Keith.

WIĘC????

revert

>Na zasadzie że wystarczy że Harpie "stały" obok sonusów w jednym poscie jako atakujące, równorzędne i już efekt marketingowy jak talala. Coż Pan Harpia myśli że jest taki mądry jak ja glupi.

E tam, efekt jest wprost odwrotny, więc niech robi z siebie cymbała dalej:)

Żenujące jest to, że nie potrafi zapłacić małej kwoty na wątek sponsorowany Site SA.

Pojebało Was wszystkich... HA na początku postu zapytał sięczy może udzielić siew poście (czego robić nie musiał) a potem kiedy dla samego głupiego przykładu wypchnął swoje kolumny które notabene nie graja źle, to Wy myślicie że robi to żeby z Sonus Faberem konkurować ... ehhh zawistni jesteście. Przedewszystkim to 2 różne firmy, 2 różne kraje i 2 różne kierunki. Robicie z tego forum gówno i tyle.

E tam... Wovo to jest tylko kwestia dobrego smaku, czytaj ze zrozumieniem. Albo to "się ma" albo nie, z resztą napisane jest jak byk ze takie coś działa obosiecznie, a to jest wybór piszącego. Tak samo jak sposób podejścia: "przepraszam czy mogę?"

To jest po prostu zabawne, a co do reszty Twojego wpisu, to proszę używaj mniej takich rdzennych polskich wyrazów, no i przepraszam, ale z g. nie da się już zrobić g.

parantulla nie daj sie zwariowac ! Amati to było Twoje marzenie....pamietam jak wspominałeś ze z tactem to absolutny top i podawałes taką kombinację jako znakomicie grającą One mają tylko +8dB na basie(i to zdzwoniacego filtru), wiec powinno udac sie to w 25m2 opanować.

Nawet bym się nie zastanawiał :)

A tak bardziej poważnie. Znajomy opowiadal ze mial w domu Amati - w dwoch pomieszczeniach....masakra.

Co prawda nie sluchalem, ale bez problemu wierzę ze kolumienki Harpii o których wspomina producent są w stanie zaoferować dźwiek lepszy pod...teraz prosze się nie przewrócić :) - KAŻDYM względem.

Natomiast stylistyka obudowy, detale wykończenia, lakier, etc w Sonusie bardzo mi sie podobają.

zwolennik łagodności

wovo>

Taka to nasza narodowa cecha, jak tylko HA napisal co napisal tylko czekalem az podniosa krzyk ze tak byc nie moze. Nic specjalnie nowego, zadnego zaskoczenia, nudy Panie.

HA teraz Ci sie zbierze jeszcze za brak kolejnego watku sponsorowanego. To ewidentna, perfidnie zaplanowana autoreklama! ;-))

pozdrawiam

AmAdeuz

nie bez podstawy napisałem ze obsesyjnie konkuruje z sonusem ,chcesz poczytaj chocby watki klubowe sonusa gdzie prowokuje ludzi

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir, dlatego ze słuchalem Mini amstaffow(i uwazam je za czolówkę swojej kategorii cenowej), sluchalem kilku Sonusów, a facet z ktorym na ten temat rozmawiałem jest powazny i w ŻADEN sposob nie związany z branzą :) Amat to tak jak koledzy wyżej pisza wygladaja mi na niewypał.

Za to na otarcie łez dodam, ze Guarnieri bardzo lubię(słuchalem kilka razy).

+ 8dB na basie i to dzwoniace jest raczej nie do opanowania .... na domiar złego(bo tak to trzeba okreslic) miałem w domu przez kilka lat i weglowe skany i 9900 revelatora - takie glośniki świetnie nadaja sie do oddania w prezencie :))))

zwolennik łagodności

Lenam, jak Cię znam to nigdy revelatorów nie posiadałeś. Z tych wpisów jasno widać że rację miał Józwa Maryn że obecnie za nickiem "lenam" ukrywa się lancaster. Ładnie to tak?

• Redaktorzy

"Z tych wpisów jasno widać że rację miał Józwa Maryn że obecnie za nickiem "lenam" ukrywa się lancaster."

Ech... Mogę włączyć z powrotem konto lancaster, w końcu zamknąłem je na wyraźne życzenie samego lana.

ale on się cieszy z tego ze udaje, wszyscy inni też udają że cieszą się z tego ze on udaje i jest git

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Harpia,

Czyli jednak Twoje kolumny stały w Audiofilu i dobrze , że się do tego przyznałeś bo kilka osób je tam słyszało.

I nie podejmuj dyskusji , że to nie ta wersja , bo nigdzie wcześniej nie było napisane o jakiej konkretnie wersji dyskutujemy.

TUX

lenam, 19 Wrz 2008, 14:10

>parantulla nie daj sie zwariowac ! Amati to było Twoje marzenie....

No ba, jest nim nadal, tylko z tego co tu czytam... nawet jak rozwalę ścianę między dwoma pokojami, to i tak zyskam raptem 12mkw dodatkowej przestrzeni i sąsiadkę z góry w promocji jak mi tu spadnie na łeb razem z sufitem... trochę to wszystko ryzykowne, tym bardziej że efekt in plus - raczej żaden :(

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

=>Redaktor, 19 Wrz 2008, 15:34

>Może nie kłóćmy się o Harpię, bo nie ona jest tematem watku.

Trochę jest smutne że coraz wiecej sprzętów schodzi z piedestału i porównywane sa wtedy do psiej kupy którą trawniki też potrzebują jako nawóz.

Może otworzyć wątek "nieblaknące do dzisiaj legendy"

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Wracając do meritum.

Podtrzymuję zdanie, ze Extrema jest jednym z najlepszych urządzeń audio w historii.

Jednocześnie Amati to piękna stolarka z dźwiękiem zdecydowanie nie przystającym do ceny. (nawet z drugiej ręki)

Zastanawiające, że twórca takiej "porażki" jaką są Amati jest jednocześnie twórcą tak wiekopomnego, przełomowego i genialnego dzieła jakim ma być Extrema. To w końcu zna się czy nie? Generalnie takie Amati są wdzięcznym materiałem do oplucia. Znane, cenione, przez niektórych uwielbiane. Nic tylko po nich pojechać. Taka już nasza polska mentalność, lubimy mieszać z błotem to, co dorobiło się jakiegoś autorytetu, czy nawet statusu legendy. Do przewidzenia jest, że wystarczy rzucić hasło amstaf lepszy amati a znajdzie się cała rzesza chętnych do poparcia tej tezy, tak, żeby dowalić Amati. Skoro SF jest taką porażką, to da się dowieźć, że nawet Tannoy M1 są od nich lepsze, nie dudnią na przykład. Właśnie, jak myślicie, czy Tannoy Merkury M1 są lepsze od SF Amati?

" HarpiaAcoustics o sobie:

Producent kolumn głośnikowych high-end.Zapraszamy do zapoznania się z naszą koncepcją budowy kolumn, która o tyle wyróżnia się na rynku audio, że bardzo konsekwentnie oparta została na podbudowie naukowej, na wiedzy inżynierskiej i na badaniach. W tej koncepcji argumenty natury marketingowej nie mają wpływu na wykorzystywane rozwiązania techniczne.

Na początek - obudowa. W naszych kolumnach kształt obudowy zawsze wynika z założeń konstrukcyjnych i akustycznych. Nie stosujemy elementów czy też rozwiązań wzorniczych, które mogły by zaszkodzić jakości dźwięku - kompromisy są tu niedopuszczalne. Opracowanie kształtu obudowy rozpoczynamy od rozmieszczenia przetworników w sposób eliminujący zniekształcenia czasowe, a następnie taką "bryłę" ubieramy w obudowę. Zawsze staramy się eliminować zniekształcenia czasowe mechanicznie, a nie elektrycznie przy pomocy zwrotnicy. Elektryczne metody uzyskania wyrównania czasowego nieuchronnie powodują skutki uboczne degradujące dźwięk. Z tego względu nie wykorzystujemy takich konstrukcji jak choćby kolumny z głośnikiem basowym z boku obudowy. ścianki obudów są zawsze grube oraz solidnie usztywnione wewnętrzną konstrukcją.

Generalnie stosujemy systemy typu bass-reflex, ponieważ uważamy że prawidłowo zestrojona obudowa tego rodzaju odznacza się zarówno dobrą efektywnością, rozciągnięciem basu, jak i niewielkimi zniekształceniami oraz przede wszystkim łatwością wysterowania. Aby w pełni zadowolić wytrawnych słuchaczy, gotowych poświęcić potęgę basu w zamian za jego wyższą jakość, niektóre modele mogą być używane z zamkniętym otworem bass-reflex, co poprawia charakterystyki impulsowe.

Tak zwany "współczynnik akceptacji przez Żonę" staramy się podnosić poprzez szlachetne wykończenie naturalnymi fornirami oraz dbałością o detale. Ale oczywiście nie stosujemy rozwiązań, które mogły by spowodować pogorszenie jakości dźwięku.

Dobór głośników jest zawsze procesem żmudnym i czasochłonnym. Dzięki szeroko zakrojonym badaniom i licznym pomiarom zauważyliśmy, że nie zawsze najpopularniejsze przetworniki muszą być najlepsze. Także nie wszystkie najnowsze głośniki zawierające nowatorskie rozwiązania spełniają pokładane w nich nadzieje. Tak więc ani stosowanie "modnych" przetworników ani pogoń za nowinkami nie jest receptą na sukces. Staramy się zawsze wybierać głośniki tak, aby były najlepsze w danej konfiguracji i znakomicie współpracowały z pozostałymi. Nie jesteśmy związani z żadnymi producentami, ani nie wytwarzamy własnych przetworników, co daje nam nieskrępowaną swobodę w doborze komponentów do opracowywanych konstrukcji.

Stosowane przez nas głośniki są badane pomiarowo i na tej podstawie dobierane pod kątem parametrów i ich spójności. Oczywiście bardzo istotnym "parametrem" jest ich brzmienie.

Kolejny istotny element to zwrotnica.

Nie jesteśmy z zasady przywiązani do określonego typu konstrukcji filtrów, niemniej jednak tam gdzie jest to możliwe zawsze stosujemy zwrotnice pierwszego rzędu, zachowując bardzo wyrównane przebiegi impedancji. Wyrównanie czasowe realizowane jest kształtem obudowy.

Komponenty zwrotnicy to produkty znakomitej jakości. Są to:

- cewki powietrzne spiekane oraz taśmowe Jantzen .

- rezystory drutowe Mills w droższych seriach w torze głośnika wysokotonowego

- rezystory dużej mocy Caddock oraz Arcol umieszczone na radiatorach zapewniających stabilizację termiczną stosowane tam, gdzie jest to racjonalne, co pozwala używać naszych kolumn z dużą głośnością przez dowolnie długi czas z pomijalną kompresją i zniekształceniami wynikającymi z nagrzania elementów zwrotnicy.

- kondensatory polipropylenowe

- poza najtańszymi konstrukcjami stosujemy kondensatory Hovland Musicap (w torze głośnika wysokotonowego).

Bardzo istotnym elementem jest okablowanie oraz sposób jego prowadzenia. Jakość i typ kabla ma bardzo istotny wpływ na jakość dźwięku, więc bardzo skrupulatnie podchodzimy do tego technicznego wyzwania. Każda kolumna jest przesłuchana oraz sprawdzona pomiarowo zanim zostanie przekazana odbiorcy.

Wszystkie te elementy (oraz szereg innych, o których nie napisano) doprowadziły do wyjątkowej i obsesyjnie przez nas poszukiwanej jakości dźwięku, a w szczególności do ogromnej dynamiki, czystości basu, analityczności, znakomitej odpowiedzi impulsowej i do zminimalizowania podbarwień, co z kolei przekłada się na prawdziwą stereofonię i głębię sceny.

Wszystkie modele kolumn produkowane są na cyfrowo sterowanych maszynach do obróbki drewna (CNC), a proces projektowania zwrotnic i obudów wspomagany nowoczesnym oprogramowaniem komputerowym.

Mamy nadzieję, że podzielicie Państwo nasz entuzjazm dotyczący naszych produktów, dlatego gorąco zapraszamy do odsłuchu! "

Harpia !

To bardzo żenujące i łopatologiczne wywody.

Bardzo łatwo wypowiadać krytyczne zdania o cudzych wyrobach/dotyczy wpisów w tym wątku/, a już jak trafiła się firma z dorobkiem docenionym na całym globie ,to ci dopiero wyżerka.

Kim jesteście i jaki macie dorobek twórczy by być tak krytycznym.

Prawda taka,że dorobek firmy Harpia jest praktycznie żaden,prócz wąskiej grupki fanów nikt o was nie słyszał.

Na szacunek słuchaczy pracuje się wiele lat,ale nie u nas, u nas wystarczy sklecić w miarę dobrze brzmiący system i w mniemaniu konstruktora to wystarczy do wygłaszania bezkompromisowych ocen.

Życzę sukcesów,wieloletniego trwania na rynku audio i o wiele większej skromności w swych wywodach.

pzdr

Do zobaczenia na AS 2008

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.