Skocz do zawartości
IGNORED

Amati Homage vs. Extrema do 25mkw

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

Kto słuchał w podobnych warunkach lokalowych (czyt. duży pokój w bloku z płyty...)

O cenach tutaj nie dyskutujemy, bo każdy wie ile co kosztuje i to akurat nie ma większego znaczenia.

Sprzęt towarzyszący na razie też tylko w planach i jeszcze do tego wrócimy, ale póki co mamy pokój 25 metrów kwadratowych i trochę luźnej gotówki do wydania na kolumny, które mają zagrać dosłownie wszystko, łącznie z filmami ;) w stereo.

Jedynym problemem może być ustawienie, bo obie konstrukcje są dosyć głębokie i dodatkowo dmuchają do tyłu, a wyjazd z nimi na dwa metry od tylnej ściany raczej nie wchodzi w grę, bo będą stały prawie na samym środku pokoju i jakiś metr od głowy słuchacza przed linią głośników, czego chyba nie da się wytrzymać na dłuższą metę :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
https://www.audiostereo.pl/topic/45712-amati-homage-vs-extrema-do-25mkw/

Amati Homage

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Extrema

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A słuchałeś kiedyś Amati ? Tak pytam bo dla mnie te kolumny są dość kontrowersyjne.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Amati Homage do 25 m2 przy braku mozliwosci wyjechania z nimi sporo do przodu? Zdziwilbym sie gdyby to zagralo ale niech wypowiedza sie znawcy Sonusa. A nie masz mozliwosci wypozyczenia ich przed zakupem i posluchania u siebie?

Mój znajomy miał onegdaj te Amati w 35m2, i to sie działo na basie to była jedna wielka buła. Jak wstawisz w 25m2 to pewnie będzie jeszcze gorzej (choć ciężko mi to sobie wyobraziić).

Natomiast Ekstremy - palce lizać. Kiedyś sobie kupię, choćby tylko po to aby sobie z boku postawić.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Słuchałem raz jeden jedyny w życiu jakieś siedem czy osiem lat temu i do dzisiaj mi się śni... Miało to miejsce na którymś tam Ałdioszole, a grało wtedy z TacT Milenium. Poleciałem do auta po jakąś płytę i w łapy wpadł mi RAMMSTEIN - Sehnsucht (akurat to siedziało w radiu) No i facet mi to puścił... Przy drugim numerze z płyty (Engel) w sali i przed nią zebrali się chyba wszyscy aktualnie przebywający na tym piętrze, facet (ten od sprzętu) tylko się uśmiechał i sam tupał nóżką w rytm muzyki, ja zbierałem własną szczękę pod krzesłami, a kumpel obok ściskał zwieracze żeby nie popuścić :) normalnie szok, to mało powiedziane co się tam wtedy działo. Od tamtej pory już nigdy nie przeżyłem niczego podobnego, a miałem swego czasu słynne Credo (konstrukcyjnie bardzo podobne do Amati) u siebie w domu z tym że wtedy akustyka własna pomieszczenia wołała o pomstę do nieba i bez sensu je sprzedałem, ale to i tak nie było to co wtedy w Sobieskim...

Elberoth, 18 Wrz 2008, 16:14

>Mój znajomy miał onegdaj te Amati w 35m2, i to sie działo na basie to była jedna wielka buła. Jak

>wstawisz w 25m2 to pewnie będzie jeszcze gorzej (choć ciężko mi to sobie wyobraziić).

Tego właśnie się obawiam...

Amati to ostatnia z kolumn Sonusa zaprojektowana przez Serblina na ucho ... i jednocześnie pierwsza wolnostojąca. I mam wrażenie, że go troche przerosła i się w niej pogubił ...

JarlBjorn, 18 Wrz 2008, 16:05

>Amati Homage do 25 m2 przy braku mozliwosci wyjechania z nimi sporo do przodu?

Żeby siedzieć od nich minimum te dwa metry, to możliwości wyjechania z nimi sporo do przodu raczej brak. Pokój jest kwadratowy i nic się nie da z tym zrobić, niestety. No chyba że przytkać bassreflexy, ale to już takie zabiegi na chybił trafił, a efekt nieprzewidywalny. Ładne mebelki to ja mogę dużo taniej sobie kupić ;) a to ma grać, nie tylko wyglądać :)

JarlBjorn, 18 Wrz 2008, 16:25

>A dlaczego wybor tylko miedzy tymi dwoma modelami SF?

Ano dlatego, że można je mieć (jeszcze) za połowę sklepowej ceny ;)

HarpiaAcoustics, 18 Wrz 2008, 16:33

>Przepraszam.

>Czy jako producent mogę zabrać głos aby nikt nie poczuł się urażony?

Na przykład kto? Miałby się poczuć i dlaczego :)

Jedne i drugie już nie robione ... więc śmiało :-)

HarpiaAcoustics, 18 Wrz 2008, 16:43

>No ludzie uważają, że jak zabieram głos w sprawie innych kolumn to nieetycznie atakuję konkurencję.

E tam, bez przesady. Zresztą od kiedy to konkurencja z etyką w parze zwykły chadzać ;)

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Sprubuję.

Extrema- perła światowego audio, kamień milowy, właściwie brak odpowiednika.

Z tego co pamiętam kosztowały 9000$(bez podstawek).Dzisiaj nikt nie byłby za te pieniądze wyprodukować takiej kolumny. Właściwie jak były produkowane to zastanawiałem się jakim cudem?

Nie twierdzę, że nie da się kupić dzisiaj lepszej kolumny ale ta na pewno jest wybitna.

Amati Homage- tu odważę się wystawić do konkurencji( bez ryzyka bo sprawdziłem) nasze AmstaffMini

za 5 900,-pln/para.

to właściwie powinno wszystko mówić , no chyba, że wzornictwo "prestiż" itd.

Elberoth, 18 Wrz 2008, 16:56

>Jedne i drugie już nie robione ... więc śmiało :-)

Robione czy nie... 75.000 za parę, a 36.000 za parę... różnica jest i to spora, a obie pary można dzisiaj kupić na tej samej stronie pewnego znanego serwisu aukcyjnego ;)

P.S.

Te pierwsze występują jako "nowe" :)

HarpiaAcoustics, 18 Wrz 2008, 17:05

>Extrema- perła światowego audio, kamień milowy, właściwie brak odpowiednika...

>Amati Homage- tu odważę się wystawić do konkurencji( bez ryzyka bo sprawdziłem) nasze AmstaffMini

Ciekawe, ciekawe... Mniej więcej w tym samym tonie utrzymane są pozostałe wypowiedzi szanownych kolegów... Wyłania się dość klarowny obraz sytuacji - Extrema to full wypas / Amati to kompletna porażka... przynajmniej w żartobliwych objętościowo pomieszczeniach, takich jak moje na przykład, hmm...

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Amati to kompletna porażka... przynajmniej w żartobliwych objętościowo pomieszczeniach, takich jak moje na przykład, hmm...

Żadne pomieszczenie nie obroni tej konstrukcji.

Zamiast Amati,chyba lepiej do tego metrażu byłoby przemyśleć jeśli już Sonusy,to widziałem gdzieś Guarnieri Homage.A wtedy temat zatytuować Extrema czy Guarnieri.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Od kilku lat posiadam Sonus Faber Amati Homage - u mnie funkcjonują w pomieszczeniu 54 m2 i jestem bardzo zadowolony. Poniżej 40 m2 bas był nieznośny. Potem nastała magia. Są bardzo wydajne ale w odpowiednim pomieszczeniu. Tego nie przeskoczymy - próbowałem - posumowując 50 m2.

Ponadto mam odmienne wrażeia od Pana Harpia Acustics - nie uważam ich za porażkę. Nie sugeruje oczywiście że Pan Harpia Acoustics chce coś sprzedać w przeciwieństwie do tego że ja miałbym coś kupić.

parantulla - a ile chcą za te Amati ?

Sonus Faber Amati stoją u mojego znajomego w pomieszczeniu około 80m2 gdzie miałem możliwosć je słuchac wiele razy z różnym sprzętem towarzyszącym. To są kolumny przeznaczone do odtwarzania muzyki klasycznej w dużych pomieszczeniach z dużymi poziomami głośności. Kolumny muszą być odpowiednio ustawione, a bas wyregulowany nietypowymi zatyczkami do basrefleksu ( zatyczki zatykaja tylko połowę basrefleksu ). Do tego konieczny jest bardzo silny tranzystor. Wtedy AMATI brzmią fantastycznie, potrafią odtworzyć, to co w klasyce najważniejsze. Słychać , że te kolumny zaprojektował miłośnik muzyki klasycznej. Żadnemu przypadkowemu inżynierowi posiadającemu nawet najlepszą aparaturę obliczeniowo-pomiarową raczej nie uda się zbudować tak grających kolumn.

Natomiast do małych pomieszczeń lub muzyki rozrywkowej Amati nie należy kupować - bo można taniej kupić kolumny które zabrzmią w takich warunkach i na takiej muzyce lepiej.

Co do Sonus Faber Extrema to znam ich brzmienie głównie z ............. opowiadań dystrybutora SF pana RJ. Jakby ktoś ich słuchał to uprzejmie proszę o podzielenie się wrażeniami w klubowym wątku " Klub Miłośników dobrych monitorów".

pozdr. Arkadix

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Ponadto mam odmienne wrażeia od Pana Harpia Acustics - nie uważam ich za porażkę.

Przepraszam ale nigdzie nie napisałem , że to porażka. Moje wieloletnie doświadczenie w branży podpowiada mi iż klienci mają różne potrzeby i ja je szanuję.

Napisałem , że znam kolumny za 5900 które grają lepiej ale nie mają wizerunku firmy Sonus Faber oraz równie szlachetnej obudowy i zastosowanych na nią materiałów.

Każdy może wybrać swoje priorytety.

>że Pan Harpia Acoustics chce coś sprzedać w przeciwieństwie do tego że ja miałbym coś

>kupić.<

Czy mogę prosić o wyjaśnienie.

Przepraszam nie rozumiem tego zdania.

Jak już pisałem kiedyś, miałem okazję spędzić długi wieczór (i ciagle mam) z systemem:

Wadia 16 (upgrade)- SF Extrema - Metaxas Solitaire. Okablowania nie znam. Metraż - jakieś trzydzieści kilka, ale kolumienki są słuchane z kanapy stojącej na 2/3 długości pokoju.

No coż. Znakomity dźwięk! Gdyby mogły zagrać jeszcze odrobinę niżej! (ale tu kwestia gustu).

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.