Skocz do zawartości
IGNORED

[SANYO] Nowy projektor LP-Z3000 1080p

Pixeel

Rekomendowane odpowiedzi

Fanów i użytkowników projektorów firmy SANYO zapewne ucieszy informacja, iż pod koniec listopada 2008r na rynku projektorów pojawi się najmłodsze dziecko w/w koncerny w postaci modelu LP-Z3000 (następcy modelu Z2000).

LP-Z3000 - FullHD, wykorzystujący technologię 120Hz. Sanyo LP-Z3000 jest urządzeniem wykorzystującym technologię 3LCD. Układ trzech panoramicznych 0,74-calowych przetworników ciekłokrystalicznych wraz z optyką zapewnia obraz o przekątnej od 1,2 do 18,4 m. Zastosowanie technologii „Dynamic Predictive Frame Interpolation Technology” zapewnia ostry i czysty obraz nawet podczas wyświetlania najbardziej dynamicznych scen. Deklarowane przez producenta jasność i kontrast są imponujące i wynoszą odpowiednio, 1200 ANSI Lumenów i 65000:1.

Projektor wyposażono w następujący zestaw złączy: 2 x HDMI Ver 1.3b (wsparcie Deep Color i x.v.Color), 2 x component, 2 x S-Video i 1 x composite. Dzięki zastosowaniu funkcji odchylenia obiektywu w poziomie i w pionie oraz cichej pracy (hałas w trybie ekonomicznym nie powinien przekraczać 19 dB) czynią ten projektor atrakcyjnym dla tanich systemów kina domowego. Urządzenie prawdopodobnie będzie kosztowało około 4600 USD.

źródło: hdtvmania

Pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/45687-sanyo-nowy-projektor-lp-z3000-1080p/
  • 7 miesięcy później...

mialem to kupic, ale po wzroscie cen przystopowalem, wg recenzji nic specjalnie ciekawego, najlepszy jest teraz wg niektorych co porownywali ostatnie projektory epson 5000, warto doplacic roznice miedzy kazdym za 10 tysiecy do 12500. podobno, z taka opinia sie spotkalem...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Epson 5000 był już u nas testowany i wypadł poniżej oczekiwań.

Na dzień dzisiejszy najlepszy zakup to Mitsubishi HC7000...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Magazyn Kino Domowe testował i Epsona 5000 i HC7000.

Zdecydowanie lepszy okazał się Mitshubishi.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

z mitsubishi mialem do czynienia, rzeczywiscie bardzo ladnie wyglada na nim obraz, podobal mi sie, mitsubishi nigdy jednak nie mialo dobrej ceny na projektory, jeszcze przedz wzrostem waluty mitsu kosztowal 10 tysiecy, nie wiem ile sztuk tego sprzedali w polsce, byc moze jeszcze sprzedaja te sztuki sprzed wzrostu cen tyle ,ze tym razem po 12 czy 13 tysiecy, o tym nowym epsonie slyszalem duzo dobrego od ludzi ktorzy juz powrownywali z innymi typu poprzednik tego epson tw 2000, sanyo 3000, panasonic 3000 itd., nie bylo mowy o mitsu...

w amerykanskej recenzji z kolei spotkalem sie z opinaia ze jak ktos ma epsona tw 2000 to przesiadka na 5000 nie ma wiekszego sensu jesli chodzi o jakosc, wiec zdania sa rozne

thx ultra

nie wiem o ktorych polskich testach piszesz, bo tutaj jednak epson 5000 jest wyzej w tabekce (co oczywiscie niz nie znaczy):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiadomości moje pochodzą bezpośrednio od testującego projektory redaktora Juliusza Kornaszewskiego.

Gość zna się na rzeczy, ja dzięki jego opini zakupiłem JVC RS2 i nie żałuje.

Co do Epsona to napisał mi tak: nowe Epsony mnie zawiodły. Z HC 7000 obraz zdecydowanie bardziej plastyczny...

Ukryta Zawartość

Myśle, że HC 7000 kupi się za 11tys. bez problemu.

Ukryta Zawartość

z hc 7000 obraz jest rzeczywiscie bardzo dobry, taki naturalny i gładki, tego czlowieka nie znam, wogole srodowisko piszacych o kinie domowym poznalem jak sie dopiero tworzylo wiele lat temu i fajni moze goscie, ale swoja wiedza nie wzbudzili we mnie na tyle zaufania zeby kiekykolwiek kupic gazete o kinie domowym:), od tego czasu pewnie wszystko sie bardzo rozwinelo i te czasopisma sa ciekawe, w sumie rynek kina domowego najprezniej sie rozwija...

podoba mi sie tez bardzo in-focus play big in 83, o wiele bardziej niz mitsu, chociaz przy takiej roznicy w cenie znowu przychodzi mysl czy oplaca sie, jak dla mnie to chyba nie...

Gdybym teraz miał kupować projektor i wybierać infocusa 83 to wolałbym dołożyć ok. 4000pln i kupić JVC HD750. Kumpel widział go w akcji i powiedział mi, że obraz nie jest nic gorszy niż w Simach za ponad 100tys.pln.

A JVC jest za ok 24.900

Oj z ceną JVC się troche machnąłem, bo widze teraz, że podnieśli ceny o ok. 5000pln niestety...

No ale i mój zyskał na wartości :)

A tą tabelką z pcworld nie sugeruj się, jak ją zobaczyłem to padłem. Ktoś wie na podstawie jakich kryteriów jest oceniana jakość ? Bo kierując się tabelką wynika, że lepszą jakość od Sony daje Sanyo PLV-Z700 :-) Żenada.

Poczytaj raczej to fachowe porównanie projektorów full hd:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mar

o malo nie kupilem tego sonego, umawialem sie na cene 8200, jak po 2 tygodniach znowu napisalem zeby finalizowac to mi zaspiewali 10200 wiec dalem sobie spokoj, nie widzialem tego sony w akcji, wiem ze nie daje zbyt jasnego obrazu , ale ja mam przyciemniane pomieszczenie to nie stanowi problemu, problemem jest gwarancja tego sprzetu , ktorej nie rozumiem, nie wiem ile sony ostatecznie daje gwarancji na lampe? 3 miesiace czy 6 ? czy wogole? to by bylo niefajne

mysle ,ze za sprzedaz projektorow powinno sie zabrac zadowolenie.pl czy cos takiego, to by sie skonczyly te bezczelne podwyzki sprzetu na polkach po wzroscie kursu itd. lubie kupowac od kogos komu zalezy na sprzedaniu towaru, a nie na zabawie w kotka i myszke...ogolnie zniechecilem sie do tego syfu...

Jakbym wcześniej nie kupił projektora to na chwilę obecną chyba dałbym sobie spokój, za drogo jak dla mnie. Z tego co wiem to Sony chyba nie daje gwarancji na lampę. Ja swojego kupiłem w Niemczech, kosztował ok. 7500 zł. Odnośnie uwag z użytkowania to jest mój post na ten temat na hdtvpolska.com i hdtv.com.pl.

Do Sony u nas kiedyś pisałem i na lampy do projektorów nie dają gwarancji nawet na jeden dzień.

No to im odpisałem, że życze im dalej powodzenia w szukaniu idiotów na taką forme zakupu bez gwarancji...

A co do linka którego podał Kolega Mar, to zwycięzcami w swoich klasach cenowych zostały JVC DLA-RS20 (H-End klasa) czyli HD750 i JVC DLA-RS10 czyli HD350...

W pełni się zgadzam - najnowsze JVC nie mają w tym momencie konkurencji, wyeliminowali wcześniejsze wady a wciąż można cieszyć się fantastyczną czernią i kontrastem, który w DLA-RS20 (HD350) jest wręcz niesamowity.

Do tego teraz jest w Polsce dość ciekawa sytuacja jeśli chodzi o ceny - nie dość, że są najniższe w Europie to jeszcze modele RS są tańsze niż HD - przeciwnie niż wszędzie na świecie, co pewnie wynika z tego, że dystrybutor modeli RS nie podniósł cen gdy zrobiło to w marcu JVC...

tyle, ze ja nie zamierzam az tyle wydac na projektor, nie wiem czy wogole nie poczekac jeszcze troche, mialem obgadane kupno w stanach jeszcze jak dolar byl tani to sie zawahalem , bo wolalem na fakture i tak juz z rok sie miotam , a ceny wzrosly, tzn. wg mnie to jest bez sensu bo wiekszosc tych sklepikarzy z ktorymi korespondowalem jakis czas temu mialo sprzet kupiony po tanim euro, jednak nie chca sprzedac za uczciwe pieniadze, co najmniej w jednym przypadku wiem to na 100 procent, ze nie sprzedali dostawy tylko automatycznie podniesli ceny, nie potrafie tego zrozumiec bo od momentu kiedy sie tym zainteresowalem nie sprzedali ani jednego projektora z tego modelu, wola k.. zeby im sie sprzet kurzyl niz sprzedac, nawet k... chcialem 500 pln wiecej zaplacic , ale kurwica mnie wziela , ze musze za ten sam sprzet stojacy sobie na polce placic 2,5 tysiaca wiecej, to juz wole poczekac rzeczywiscie na jakis przelomowy, nowy model , bo teraz kupie drogo i zle ....

TXH Ultra (lub też Deimos z hdtv.com.pl)

Podając link byłem ciekawy, czy podkreślisz wyższość JVC nad innymi projektorami (oczywistą wyższość). Nie zawiodłem się. Czujeś się dowartościowany ? Mam nadzieję, że tak.

Nie czuję się idiotą mając świadomość, że kupując Sony nie mam gwarancji na lampę. Czułbym się idiotą gdybym dopiero po kupieniu Sony dowiedział się, że nie mam gwarancji na lampę. Widzisz różnicę ?

A tak na margniesie. Gdzieś czytałem opinię osoby, która miała możliwośc porównania Twojego JVC z moim Sony. Różnicę w jakości określiła na 10%. Cena za JVC jest ponad dwukrotnie większa. To jest dopiero idiotyzm.

Napisz co się stało, że już nie piszesz jako to poprawiałeś jakiś czas temu początkującego redaktora Julisza Kornaszewskiego. A w ogóle to niezły autorytet sobie znalazłeś. Ja jestem raczej laikiem w dziedzinie projektorów ale mimo to widzę jakie bzdury ta osoba wypisuje w swoich testach.

Mar,

Nie chcę tutaj występować w roli obrońcy THX Ultra 2 ale ciekaw jestem jakie modele Twój kolega porównywał (i jakie ceny Ty porównujesz) bo akurat THX Ultra 2 ma model RS2 czyli model już nie będący w sprzedaży. Aktualne modele RS10 i RS20 to zupełnie inna liga, niemal wszystko uległo zmianie w tych projektorach, różnica pomiędzy nimi jest bardzo duża. Ja sam porównywałem JVC DLA-RS20 z dwukrotnie droższym Sony VPL-VW200 i według mnie przewagę miał ten pierwszy, porównanie RS10 z analogicznym cenowo VW60 wypadało natomiast zdecydowanie na korzyść JVC.

Kto powiedział że sony nie daje gwarancji na lampę, daje 3 miesiące, zawsze coś. Aktualnie jest promocja, wchodzi nowy dystrybutor. I daje za dopłatą zależnie od modelu lampę, ekran do wyboru i Blu-ray sony. Przy najdroższym modelu daje za 1 zł (+ VAT) ekran, lampę, uchwyt i blu-raya.

Mam w ofercie.

Porównywanie JVC DLA-RS20 z Sony VPL-VW200 jest chyba trochę bez sensu. Przecież ten Sony to już "stary grat". Jego cena była i jest kosmiczna bo została dawno ustalona. Tak to już jest, że często nowe modele mimo niższej ceny są lepsze.

Kolego mar nie obrażaj redaktora Juliusza Kornaszewskiego, bo do pięt mu nie dorastasz.

Masz super projektor Sony no to fajnie, że tak tanio kupiłeś pewnie czujesz się dowartościowany...

A co do projektorów JVC to ja niczego nie musze udowadniać, tak jak i w poprzednim roku, tak i w tym organizacja T.I.P.A za najlepszy projektor profesjonalny uznała JVC.

W tamtym roku RS-2 a teraz HD-750 i tyle w temacie wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi :)

ale to naprawde nie ma znaczenia co ktory redaktor napisal, kazdy ma swoje oczy i wybiera co mu pasuje, jak mi cos nie pasuje to moze redaktor nawet nagrode roku dac , a ja tego nie kupie, druga rzecz , ze liczy sie zastosowanie jeszcze , do czego ten projektor ma sluzyc, watpie, czy polskie testy sa na tyle profesjonalne , zeby sobie nimi wogole glowe zawracac, druga rzecz to kwestia ile otzrymujemy za dane pieniadze, miedzy projektorem za 10 tysiecy a za dwadziescia z tego co ja sie zorientowalem nie ma dla mnie tak duzej roznicy tzn. korespondujacej ze 100procentowym wzrostem ceny i w pewnym momencie trzeba sie zatrzymac, sa roznice widoczne jak na dloni, ale napewno nie takie jak roznica w cenie...

electro, 22 Kwi 2009, 19:13

> watpie, czy polskie

>testy sa na tyle profesjonalne , zeby sobie nimi wogole glowe zawracac,

Niestety święta racja, szczególnie w odniesieniu do magazynu Kino Domowe. Sorry ale taka jest też moja opinia od wielu lat. W artykułach ww. redaktora często są rażące, podstawowe błędy, wynikające chyba z pośpiechy przeprowadzanych testów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.