Skocz do zawartości
IGNORED

Amatorska myjka do płyt czyli...

Gość G.Mark

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

nowe, "zassane" życie pozostałości po Dualu 491.

Zainspirowany zawartością http://www.instructables.com/id/Make-your-own-professional-record-cleaning-machine/ i wpisami w wątku o myjce Knosti, postanowiłem wykorzystać pozostałości po Dualu 491 i wykonać myjkę "próżniową".

Szczegóły konstrukcyjne widać na zdjęciach poniżej.

Element ssący to teflonowa końcówka odsysacza do cyny, wklejona w rurkę metalową.

Rurki kupiłem w sklepie zoologicznym.

Metalowa skuwka zamocowana w koszyku, to fragment starej anteny teleskopowej od jakiegoś radia. Skuwka wklejona jest na "kropelkę" w otwór wywiercony w koszyku.

Szpula z nylonowym sznurkiem zakupionym w OBI, jest umieszczona na metalowym trzpieniu przykręconym do chassis gramofonu.

Sznurek o średnicy 1,3mm przeprowadzony jest przez ramię gramofonu.

Napęd myjki jest niestety ręczny, silnik umieszczony pod chassis jest tylko atrapą.

Planowany środek myjący to 1 część izopropanolu cz.d.a na 4-5 części wody destylowanej (aptecznej) + 1 kropla Fotonalu.

GM

post-3254-100005580 1221246834_thumb.jpg

post-3254-100005581 1221246834_thumb.jpg

post-3254-100005582 1221246834_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/45614-amatorska-myjka-do-p%C5%82yt-czyli/

G.Mark

Brawo,Brawo!!!ale napisz jeszcze jakie efekty po myciu!!!!Bo moze trza się rozgladać za jakimś starym zdezelowanym gramofonem.Bardzo fajne zdjęcia lepiej pokazuja idee myjki niż te z linku.

pozdrawiam

tom k

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wrażenia po myciu zostaną zaprezentowane obowiązkowo. :-)

Nie mam niestety, "specjalnej" szczotki to "wcierania" płynu w rowki płyty.

Znasz może jakieś rozwiązanie zastępcze? Myślę nad zastosowaniem "skróconego" płaskiego pędzla.

GM

Ostatnio wyciągałem szczotki z knosti i chyba byłyby dobre(chyba z koziego włosia).Można je kupić na allegro w komplecie są 2 szt za 40 zł.Szerokość idealnie pod 12'.

pozdrawiam

tom k

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Widziałem szczotki Knosti na aukcji Ramadusa, u którego zakupiłem paczkę kopert. :-)

Na początek zrobię próbę z pędzlem", a jeśli nie zda on egzaminu, zakupię te szczotki.

Pozdrawiam.

GM

szczotki z Knosti będą niewygodne w trzymaniu. Polecam sklep z artykułami dla plastyków i pędzel z naturalnego włosia szer około 8 cm (nie zawsze pokrywa całą szerokość rowków ale to był najszerszy jaki znalazłem) koszt około 13 pln trzyma się wygodnie a włosie miękkie więc o płytę jestem spokojny

G.Mark

A jaką ma średnicę nitka i gdzie ją kupiłeś?Bardzo podoba mi się idea takiego mycia plyt,ponieważ

zdarzyło mi się zabarwić płyn do mycia farbującym labelem,poza tym nie trzeba filtrować płynu no i jet on odsysany.Bardzo jestem ciekaw jakie beda efekty "słuchowe" po myciu tym sposobem.

A te szczoteczke z knosti trzyma sie całkiem wygodnie i ma ona dość sztywne włosie.

pozdr

tom k

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pierwsze próby czysto mechaniczne, na płycie testowej i z wykorzystaniem zwykłej wody, wypadły pomyślnie. Niestety średnica sznurka 1,3mm okazała się zbyt duża. Zamyka on prawie całkowicie światło końcówki teflonowej i ssanie jest zbyt słabe. Bez sznurka, odsysanie jest prawidłowe.

Wniosek: nić musi mieć średnicę co najmniej o połowę mniejszą, od średnicy otworu w końcówce teflonowej.

GM

Byłbym zainteresowany, gdyby ktoś z Kolegów zważył płyn który rozlał na płycie w celu jej umycia, a później zważył to co ssawka ściągnęła. Interesuje mnie wynik takiego eksperymentu.

Pozdro,

Yul

• 4 miesiące później...

Zrobiłem swoja myjkę ze starego gramofonu . Niestety porażka .Nie zasysa wystarczająco mocno . Odkurzacz ciągnie powietrze wszystkimi otworami i szczelinami a nie przez rurke której średnica w moim przypadku to mokoło 3mm . Uszczelnianie odkurzacza nie ma sensu . Co robić ?

...there is no spoon...

zdjęcia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100004280 1234268879_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Końcówka odsysająca w takiej formie jest mało efektywna. Przyjrzałem się myjce nitty gritty i mocno się zdziwiłem końcówka ssąca tej myjki to po prostu szczelina oklejona czymś w rodzaju aksamitki. Zrobiłem to samo. Małą końcówkę do odkurzania dywanów okleiłem aksamitką o szerokości około 2cm i pozostawiłem około 2mm szczelinę. Siła ssąca jest bardzo duża. Tak duża że płytę trzeba obracać ręcznie Efekty są zdumiewające. Nie montowałem zbiornika pośredniego bo to miała być prowizorka ale przy czyszczeniu 1-2 płyt odessany płyn nie dociera do odkurzacza. przy większej ilości pewnie zbiornik będzie konieczny. Spróbujcie bo koszty są żadne a efekty jak w myjce za 2500. Jeśli jeszcze uda się zmusić talerz gramofonu do obrotów w obie strony w trakcie czyszczenia płynem,myjka dorówna topowym urządzeniom.

• 2 tygodnie później...

Testowałem ostatnio wyciąganie płynu z użyciem złączek i rur do zimnej wody (ten system do klejenia). Można bardzo łatwo dostosować sobie odpowiednie długości przycinając na żądany wymiar rury - zdaje się, ze 1/2".

Coś ala to:

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ja własnie takie rurki teraz wykorzystałem . Znalazłem a Leroy Merlin kolanka , które sie normalnie obraca . Brakuje mi tylko jednego elementu ale robiłem już testy i sprawuje sie doskonale . Musiałem zrobić 2kg docisk do płyty bo przysysała sie do rury :-)

...there is no spoon...

Myjka zakończona . Śsie aż miło ;p . Koszt około 100 PLN w tym :

- stary gramofon z napędem bezpośrednim ( pasek sie nie nadaje - będzie się ślizgał )

- rurki , zaczepy montażowe i przegub z supermarketu budowlanego

- okleina welurowa samoprzylepna

- trochę wkrętów do drewna , podkładek

- kawałek MDF-u

- docisk z magnesu od starego głośnika ( doskonale się przytkleja do stalowego talerza )podklejony od spodu samoprzylepnym welurem

- zakręcany korek od buteli do zatkania rurki - może byc od gorzałki :-)

- odkurzacz ( ja mam piorący więc nie ma problemu z gromadzeniem płynu myjącego ale jesli ktoś nie ma to musi dorobic pojemnik ) , pędzelek , strzykawka , pojemnik do mieszania składników płynu

- i oczywiście płyn myjący ( 20% izopropanol , 80% woda destylowana , pare kropel fotonalu )

Ukryta Zawartość

post-3970-100001811 1236096883_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Tu na kawałku płyty widać jak ściąga płyn . Po paru obrotach płyty jest zupełnie sucho - do tego stopnia ,że przyssawka nie ma się po czym ślizgać i zatrzymuje płytę :-) Wtedy wiem ,że płyn jest w 100% odessany . Na drugim zdjęciu pędzel + docisk .

Ukryta Zawartość

post-3970-100001806 1236097316_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Słabe zdjęcia . W rurce jest wycięty podłuzny otwór o szerokości około 2 mm . Samoprzylepny welur nakleiłem na rurkę a nastepnie wyciąłem w nim nożem ogrodniczym otwór taki jak w rurce .

...there is no spoon...

Pierwsze wrażenia są takie jakby średnica nabrała wyrazistości i kolorytu a góra ostrości i detali . Bas bez zmian . Ogólnie poprawa jest bardzo subtelna . Pewnie dlatego ,że płyty , które kupuję sa nowe lub myte przez sprzedawców jeśli pochodzą z rynku wtórnego . Ilość trzasków , szumów niestety bez zmian .

...there is no spoon...

Jeżeli płyty nie są zakurzone to trudno się spodziewać dużej redukcji trzasków pochodzących zapewne z mikrozarysowań. Poprawa średnicy i góry to ewidentny efekt czyszczenia. Sama myjka to jest to o co chodzi. Naprawdę trudno mi uwierzyć że Nitty gritty za 2500 da lepsze efekty. Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.