Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz yamaha AX-396 proszę o opinie

numi19

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinie o AX-396 YAMAHA co prawda zraziłem się ostatnio słuchając

amplitunera yamahy z kolumnami tannoy M4 ale znajomy mówił żebym wybrał wzmacniacz yamahy i dołożył inne kolumny preferuję ciepłe brzmienie z dobrym basem pokój 14m2 byłem zdecydowany na NAD 320

a teraz już sam niewiem proszę o opinie na temat brzmienia yamahy 396

ten temat juz byl walkowany........

Inne kolumny z tej kategorii cenowej zmienia bardzo niewiele.(M4 sa dosc dobre jak na swoja cene).

Pana opinie na temat tego sprzetu byly przewidywalne- tak tez to ujalem w moich wypowiedziach w poprzednim Pana temacie.

Yamaha zawsze bedzie z brzmienia tylko yamaha, nawet jak podepniemy do niej najlepsze kolumny- zestaw gra tak jak najslabsze ogniwo toru.

Proponuje po raz drugi przesiadke na NADa. Cenowo jest to przeskok o klase, a w dzwieku o dwie.

• 1 rok później...

Moje osobiste doświadczenie, negatywne niestety. Kupilem AX-396 po jednokrotnym TYLKO odsluchu w sklepie i musialem sprzedac ze stratą. Design OK, ale brzmienie to PORAZKA, bas dominujący nad całością pasma, do tego jest to bas raczej rozwlekły, mało precyzyjny. Góra pasma stłumiona i sztuczna. Przestrzenność dźwięku marna. W tym kontekście napis "Natura Sound" na płycie uważam za dowcip. Przy AX-396 stary technics SU-810 może uchodzić za mistrza ciepłego dźwięku.

Dodam, że pokój ma 19 m2, słucham głównie rock lata 70, 80, 90.

Miałem wzmacniacz 396 i nie oceniam go źle. Solidna budżetowa klasa. Nie ze wszystkim zagra dobrze, na pewno dobrym uzupełnieniem są do niego kolumny Wharfedale. Jest czuły na podłoże: ustawienie go na stożkach na kamieniu poprawia precyzję dźwięku.

Znam bardzo dobrze Yamahę AX396 i NAD C320. Uważam że Yamaha to jeden z najlepszych wzmacniaczy na półkach sklepowych w swojej cenie. Zabija po prostu konkurencję typu tanie Denony, Marantz PM4200, czy też droższe NAD C320 albo Cambridge A300, A500.

Co do NAD C320. Miałem ten wzmacniacz. Brzmienie jest równie nijakie jak wzornictwo, szare, bezbarwne, nijakie, wyprane z barw i energii. Bas jest jakiś "drewniany", a średnica "tekturowa" Góra szara i matowa jak obudowa, przybrudzona, pozbawiona dźwięczności, blasku i powietrza. AX396 przy tym NADzie to mistrzostwo świata, a AX496 czy Marantz PM7200 to już zupełnie inny świat. Nawet pogardzany Pioneer model A509 zagrał w porównaniu z C320 całkiem sensownie, choć jego niedostatki są oczywiste i z takim Marantzem PM7200 czy Denonem PMA 925 nie ma się co równać.

Przyzwoite wzmacniacze NAD zaczynają się wyżej, należy celować conajmniej w C340, a najlepiej nie schodzić poniżej C350.

• 5 lat później...

ten temat juz byl walkowany........

Inne kolumny z tej kategorii cenowej zmienia bardzo niewiele.(M4 sa dosc dobre jak na swoja cene).

Pana opinie na temat tego sprzetu byly przewidywalne- tak tez to ujalem w moich wypowiedziach w poprzednim Pana temacie.

Yamaha zawsze bedzie z brzmienia tylko yamaha, nawet jak podepniemy do niej najlepsze kolumny- zestaw gra tak jak najslabsze ogniwo toru.

Proponuje po raz drugi przesiadke na NADa. Cenowo jest to przeskok o klase, a w dzwieku o dwie.

TO wcale nie prawda!!!!NAD to chinski badziew,yamahy niektore bija na glowe nady i mazna spokojnie udowodnic,Niech ten pan (specjalista poslucha tylko Yamahy rx-496 z focalem horala albo ze zwyklymi b&w seri 602!!!w glowie mu sie zakreci...a w ogole nie mam slow!!codo opinii niektorych Pseudorzeczoznawcow!

Moje osobiste doświadczenie, negatywne niestety. Kupilem AX-396 po jednokrotnym TYLKO odsluchu w sklepie i musialem sprzedac ze stratą. Design OK, ale brzmienie to PORAZKA, bas dominujący nad całością pasma, do tego jest to bas raczej rozwlekły, mało precyzyjny. Góra pasma stłumiona i sztuczna. Przestrzenność dźwięku marna. W tym kontekście napis "Natura Sound" na płycie uważam za dowcip. Przy AX-396 stary technics SU-810 może uchodzić za mistrza ciepłego dźwięku.

Dodam, że pokój ma 19 m2, słucham głównie rock lata 70, 80, 90.

TO posluchaj kolego nie z badziewnego cd playera tylko wlacz porzadny gramofon to zaraz przejdzie ciochota na sprzedaz!!

• 1 rok później...

Powiedz po co odgrzewasz wątki sprzed ponad 6 lat? Chcesz się wykazać?

Przynajmniej pisał na temat, poza tym ja szukam od jakiegoś czasu wzmacniacza i bardzo dużo opinii czytam i dla mnie każda się liczy, wpisując w google wyszukuje często stare tematy i niektóre przydałoby się odświeżyć, strach zadać pytanie bo zaraz 5 osób powie że temat już był i nikt nie udzieli odpowiedzi, chociaż dużo mogło się zmienić przez tyle lat.

Witam! Ja bym sobie odpuścił ten wzmacniacz, moim zdaniem jest cienki, miałem go pożyczonego od Kolegi na parę dni może 2 lata temu i grał poruwnywalnie z amplitunerem Yamahy RXV-1800 a przy Technicsie SUV-X820 nie miał startu (tak obiektywnie) choć niezręcznie jest go porównać z 820 bo to inna półka pomimo że Technics. Daj sobie czasu i dołóż kasy i uderz w AX-900.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.