Skocz do zawartości
IGNORED

Luxman PD-291 + AT-440Mla

arekk17

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem ww. wkładkę do tego gramofonu i niestety coś jest nie tak, bo gdy uruchamiam gramofon tzn. ramię kieruję na płytę, zaczyna lekko brumiec. Sprawdzałem na innych wkładkach ( AT-95E,Shure) i tego nie ma. Gdzie szukać przyczyny ? Gramofon ma fabrycznie wyprowadzone uziemnienie i jest podłączone.

https://www.audiostereo.pl/topic/45519-luxman-pd-291-at-440mla/

95 i shure mają metalowe body =ekranowanie

440 plast.może być powodem zbierania śmieci.

Ustaw nad najbardziej brumi acym miejscem i podsun pod wkładkę (bez igły dla bezp) metalowy ekran uziemiony.Jak wplynie na sygnal masz odpowiedź

95 i shure mają metalowe body =ekranowanie

440 plast.może być powodem zbierania śmieci.

Ustaw nad najbardziej brumi acym miejscem i podsun pod wkładkę (bez igły dla bezp) metalowy ekran uziemiony.Jak wplynie na sygnal masz odpowiedź

U mnie niestety brumi tzn. brumienie słychac po odkreceniu głośności na ok. godz.10. Uziemnienie i podłączenie jest OK. Jest na to jakaś rada ?

Ps. Przytargałem drugi gramofon (jakiegoś JVCa) i to samo.

Oto "sprawcy zamieszania" :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5274-100005815 1220897579_thumb.jpg

post-5274-100005816 1220897579_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze to :

Ukryta Zawartość

post-5274-100005813 1220897619_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze pytanie do "znawców tematu" Jaką wkładke zastosować,aby w przyszłości uniknąć takich niespodzianek. W tej chwili mam AT-95,bo ta nie brumi,ale chciała by dusza do raju i spróbować czegoś lepszego.Aha,w rachubę wchodzą tylko MM-ki, bo takie mam pre.I jeszcze na koniec klasyfikując oba sprzety,ktory wg. was jest z wyższej półki.

Jeśli to Twoje gramofony to polecam odpowiednio powalczyć z masą. To na 98% brumienia i powstawania przydźwięków.

AT440 jest dodatkowo bardzo wrażliwa na zanieczyszczone płyty ... tzw zbieracz kurzu. Jak są czyste to OK ...a jak nie to bieda.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 2 tygodnie później...

No i metodą prób i błędów doszedłem do takich oto wniosków : wkładki,które mają body plastikowo-metalowe są dla Luxmana ok. tzn. nic nie brumi ,brak przydzwięków,po prostu cisza. Tam, gdzie obudowa jest cała plastikowa (tak jak w AT440)powstaje ww.problem. Uziemninienie było sprawdzane, jest ok. Może to śmieszne ,ale teraz będę szukał wkładek z metalowo-plastikowym body. Jakieś propozycje wkładek MM do 500pln z taką właśnie obudową.

W dobie wszechkrólującego plastku będzie trzeba siegnąć do epokowych produktów.

AT 13Eav,i inne z widocznym metalem

Może shure ,mimo plastikowego body były wewnetrznie ekranowane.Jest na A...o M-97XE

Tu miejsce na dużą wyliczankę ,Ale najlepiej samamu zgłebić temat.

Wspólcześni producenci rzadko w opisach przyznaja się do słabości swoich produktów.Zakładaja że wkładki bedą grać w sprzęcie w/g ich preferencji.Najlepiej z napędem odsunietym od talerza

min 50 cm :).Nasze realia sa troche inne.

W tej chwili z musu gram na AT95, która ma właśnie metalowe body, niestety wyższy model At120 to też palstik jak w AT440. Na ebayu widziałem AT110 u nas już niedostępną,która ma taką samą obudowę jak AT95. Czy At110 jest lepsza od AT95 w jakiś wyrazny sposób ?

Najciekawsze, że z brumieniem nie widać jakiejś wyraźniejszej reguły: miałem okropne brumienie z wkładką Grado, z AT440MLa - nie ma... :-/ Mam wrażenie, że nie do końca zależy to od elementów gramofonu, u mnie chyba raczej od sąsiedztwa transformatora w amplitunerze.

Pole magnetyczne wytwarzane przez gramofon jest zdecydowanie słabsze niż to wokoło trafa wzmacniacza czy amplitunera. Pozostaje albo dorobienie kubka (uwzglednic chłodzenie ) albo dyslokacja sprzętu.

Jasna z klarowną górą .Można rzec transparentna.Ale i nie pozbawiona niskich. Zwykła za ok 100PLN tez da satysfakcję .Shibata podnosi cene .Jak sie spodoba wkladka w graniu zawsze mozesz kupić igłe z lepszym szlifem

Oto dwie wkładki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 Ea gra w/g mnie lepiej od 95. Jest pełniejsza w dźwięku.To stara produkcja AT.Oznaczenie igły Ea.Eliptyczna./Gra b fajnie. Jak trafi się tanio to bierz .jak nie to 95 tez na poczatek dobra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.