Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego złom się sprzedaje?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Dlaczego powystawkowy 20 letni złom w rodzaju

grundiga,telefunkena i innego syfu dalej sie sprzedaje?

Wystarczy nazwać vintage i już się ludzie rzucają.

Wystarczy jakiegoś złoma nazwac yountimerem i już ludzie tym jeżdzą i się cieszą

A siki wystarczy nazwać bużole nowo i jest ok

Co za świat...

https://www.audiostereo.pl/topic/45503-dlaczego-z%C5%82om-si%C4%99-sprzedaje/

dlatego że niektórzy przy wyborze sprzętu kierują się słuchem

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

A na jakiej podstawie twierdzisz, że złom się sprzedaje ?

Masz znajomego który prowadzi komis i na tej podstawie wiesz co schodzi ?

Mnie na serio interesuje odpowiedź na pytanie co kupują audiofile w zależności od dochodów, ale nie wiem jak uzyskać odpowiedź na to pytanie .....

TUX

• Redaktorzy

No, mnóstwo przechodzonej dawnej masówki jest u nas wychwalane pod niebiosa, mamy forumowiczów którzy twierdzą, że używanie dwudziestoletniego-plus sprzętu z najniższej półki jest jedyną słuszną i niesnobistyczną drogą do osiągniecia ekstazy muzycznej. Nic więc dziwnego, ze to schodzi. Poza tym hobby - sam, gdybym miał dość meijsca, chętnie trzymałbym u siebie co ciekawsze wyroby np. Unitry, mimo że w kategoriach technicznych w większości jest to kompletne muzeum.

Autorze watku, a dlaczego ludzie ktorzy nie maja zielonego pojecia o tym jak graja Grundigi i Telefunkeny sprzet 20 lat zaklada takie glupie tematy? A bo widzisz, radio czy wzmacniacz sprzed 20 lat wyrwiesz za absolutnie smieszna kase i zagra lepiej niz dzisiejsza nowka a la Denon 500, ktora bedzie kilkakrotnie drozsza. Ja nie mowie ze wszystko co jest na aukcjach jest "the best", ale wlasnie dlatego, ze mozna wyrwac perelke ludzie kupuja te rzeczy. Juz nawet nie napisze o wygladzie i duszy starych... rzeczy.

• Redaktorzy

Są rzeczy stare i stare. Jeśli ktoś pisze, że tylko Unitra, albo że trza kupować sprzęt po max. 500 zł, bo to i tak oszustwo, a tak przynajmniej wychodzi taniej, to nie jest to raczej zachęta do szukania classic audio, tylko do buszowania po niemieckich przygranicznych śmietnikach. "Sprzęta nie mogłem sprawdzić, bo ma ucięty kabel, ale stan super" - reklama z Allegro. Różnica między końcówką mocy Sony na V-fetach lub wzmacniaczem Quada sprzed 30 lat, a dwudzisstoletnią integrą Philipsa z niskiej półki jest większa, niż między współczesnym hi-endem a Cambridge Audio. I warto sobie z tego zdawać sprawę.

Antoni Marian Jobacz >

A czy uważasz, że audiostereo jest reprezentatywne dla całej populacji audiofilów ?

Osobiście na kilku znanych mi napalonych audiofilów tylko jeden pisze na audiostereo ( a i tak coraz rzadziej ) a pozostali zaglądają tu sporadycznie i wyłącznie do działu ogłoszeń. I żaden nie używa sprzętu starszego niż 20 lat.

TUX

Gość

(Konto usunięte)

jozefkania, 8 Wrz 2008, 14:59

>Antoni Marian Jobacz, 8 Wrz 2008, 14:50

>

>>Ja nie mówiłem że sprzedaje się do rąk audiofilów , tylko ogolnie

>

>To w czym problem ?

Dlaczego powystawkowy 20 letni złom w rodzaju

grundiga,telefunkena i innego syfu dalej sie sprzedaje?

Wystarczy nazwać vintage i już się ludzie rzucają.

Wystarczy jakiegoś złoma nazwac yountimerem i już ludzie tym jeżdzą i się cieszą

A siki wystarczy nazwać bużole nowo i jest ok

Co za świat...

Bo dzisiaj 70% ludzi cierpi na kalectwo umysłowe - nie potrafi zupełnie oceniać kupowanych wyrobów, potrafią za to, przyjść do serwisu i zwalić wszystko na sprzedawcę, oj tak to im wychodzi najlepiej! Dlatego dzisiaj mozna np wystawić jakiś stary wzmak, może być maksymalnie zjechany, może być pomalowany cześciowo na inny kolor. Taki dzisiejszy kaleka, przeczyta opis i nie wiem czemu, nie porówna opisu do stamu sprzętu, nie poszuka informacji na tremat tego sprzetu, czy faktycznie taka perelka - dlatego dzisiaj mozna ludziom wcisnac roczne skarpetki, bez opakowania z rachunkiem na ktorym bedzie napisane nowa bluza nike! Reklama, telewizja, brak czytania ze zrozumieniem, analizy tekstu itd.

Wiele razy juz o tym byla mowa!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

lunaticos, 8 Wrz 2008, 18:21

>bo to co ma 20 lat to nie zawsze złom.jezeli cie to boli to twoj problem ;-)

I tu chyba jest sedno sprawy :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Telefunken TR1200-amplitunerz końca lat '70.

Revox A77 MkII dwuślad-produkcja-początek lat '70 .

Kolumny Braun

I na dokładkę słuchawki Sony z połowy lat '70. Olbrzymie jak hełmofon czołgisty.

To tylko jedna z konfiguracji, którą mam w domu.

Tego starego "dziadostwa", mam jeszcze więcej. I jeszcze będę dokupywał.

I może niektórych teraz zaskoczę. To nie tylko gra, ale rozkłada większość nowych zestawów, za grube tysiące.

czarrek, 8 Wrz 2008, 20:59

>I może niektórych teraz zaskoczę. To nie tylko gra, ale rozkłada większość nowych zestawów, za grube

>tysiące.

Nie zaskoczysz. Jedni o tym wiedzą, a inni nigdy się nie przekonają. Olej to.

moze to nie sprzet hifi ale od dzieciaka od 87 roku mialem doczynienia z amigą a urodzilem sie w 82 i do dzis mam sentyment do tych kompow skupuje amigi i sklechcam 1200 ,4000 wypasy na ktorych mozna duzo zrobic i pograc w swietne gry z klimatem gzie takiego dzis nie uswiadczysz:)

keidys ten sprzet byl szczytem marzen karty turbo blizard itd itp dzis sa na wyciagniecie reki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.