Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer aktywny pod fotel warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Zastanawiam się nad kupnem subwoofera aktywnego niewielkich rozmiarów chciałbym go umieścić pod fotelem pasażera. Mam pewne wątpliwości czy to spełni swoje zadanie. Bagażnik wołał bym mieć niezagracony często cos przewożę. Moje auto to Fiesta z 2004 roku. Co myślicie o takich wynalazkach :

PIONEER TS-WX22A

BLAUPUNKT THB 200A

ALPINE SWD 1600

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/45474-subwoofer-aktywny-pod-fotel-warto/

a jakie masz głośniki w drzwiach przednich?

jesli fabryczne to nie warto , zacznij od założenia porządnego separowanego systemu na przód i ewentualnie później zacznij myśleć o subie

te podsiedzeniowe subki nigdy nie zagrają tak jak normalna nawet niewielka ale jednak skrzynka w bagażniku

W drzwi będę montował odseparowany zestaw Hertz DSK 165.2 podpięty pod ALPINE CDE-9880R i tu znowu pytanie czy to radio poradzi sobie z tymi glosnukami?

To może takie Alpine SPE-17CS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) te powinny śmigać na samym radyjku bez konieczności instalowania wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy hertz czy alpine - każdy głośnik zagra lepiej na wzmaku niż na samym radiu , najlepiej byłoby jakbyś mógł posłuchać głośników przed zakupem

głowa do góry , może być tak że po podpięciu z radia będziesz zadowolony i po kłopocie

suba zostaw sobie na koniec , jak będzie konieczny to najwyżej dołożysz

Widzę ze będę musiał się wstrzymać z zakupem połazić trochę po sklepach i posłuchać , pooglądać;) Alpina ma dużo mniejsza moc znamionowa teoretycznie radyjko powinno je napędzić w zadowalający sposób, ale chyba jednak masz racje nie będę się napalał połażę trochę na pewno dobrze mi to zrobi . Dzięki. Pozdro.

Nie polecam Ci podsiedzeniowego subwooferka(miałem starszą wersję pioneera) i zapewniam dało to słabiutkie rezultaty.Polecam Ci za to bardzo skuteczny a najtańszy chyba z"markowych subwoferów"

Ukryta Zawartość

Co do radyjka jeśli nie planujesz używac dodatkowego wzmacniacza to polecam wszystkie pionki z koncowka 4x50 od modelu 4xxx i wzwyż.Ja mam mod. deh-4700(modeł ten ma ukryty korektor parametryczny)jak wszystkie zreszta pionki wzwyż-zapewne mało kto o tym wie:),który napędza mi odcięte wysokie jbl-e(wyciągnięte z monitorów domowych tej marki),za średnie ślużą również ładnie poobcinane fabryczne głośniki mojej Hani i to napedzaja przednie koncowki radia a tył zaprzegniety jest tylko ów wspomniany subwofeer podpięty na jeden kanał.Byłem ostatnio na Car audio show w moim mieście i dla frajdy pokazałęm te moje śmieszne ustrojstwa jak grają i nikt nie wierzył że nie mam gdzieś pochowanych wzmacniaczy.

pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

a ja nie polecam JBL , polecam MbQuart choć cena nieco wyższa :

Ukryta Zawartość

taki głośnik + skrzynka i masz naprawdę bas

btw , miałem kiedyś wielką tubę JBL (coś koło 900 zł w sklepie) , zastąpiłem ją malutką skrzyneczką

z 25cm głośnikiem MbQuart - przy JBL było tylko walenie , przy MbQ pojawił się bas (dodam że podaje na

suba sygnał odciety dopiero przy 320Hz dzięki czemu zamiast efektu łupania mam w aucie normalny przyjemny basik nie dominujący nad resztą pasma)

używaną oryginalną skrzynkę + głosnik 25cm MbQ da się trafić za 300 zł - polecam :)

Ukryta Zawartość

Do radioodtwarzaczy pioneera straciłem zaufanie miałem dwa nowe radia na cd w jednym i w drugim zepsuł się mechanizm od wysuwania płyt raz wysuwał raz nie jak mu się udało. Teraz kupiłem alpine jak na razie wszystko jest ok.

Nie brałem pod uwage takiej opcji żeby podpinać suba pod radio ale skoro mówisz ze to gra to zrobię eksperyment z kumpla sprzętem zobaczę i posłucham może akurat.

Skrzynie bym sobie mógł zrobić sam mam zakład stolarski:) tylko gorzej z obliczeniami obudowy i zwrotnicami nie znam się na tym zabardzo.

• 2 miesiące później...

Racja - ja w taniutkim Pioneerze miałem podobny problem. Czasem nie chciał oddac płyty (zwykle jak sie nagrzała od końcówek mocy i nieco zdeformowała). Ale generalnie radyjko nie do zdarcia. No i miał fajny korektor parametryczny. Dźwiek za to taki sobie...

Teraz mam Alpine i jestem mega wściekły bo zdarza mu sie awaria napędu i to zwykle gdy jestem gdzies daleko na urlopie (pisze error na wyświetlaczu i CD nie reaguje na żadne komendy - nawet nie kręci płytką).

Żeby jeszcze bardziej mnie wnerwić to w trakcie wizyty w serwisie wszystko działa normalnie :/

Dżwięk jest wyraźnie lepszy niz w Pionerze minus to skromniejszy korektor poarametryczny (tylko 2 zakresy regulacji).

pozdrawiam

chcecie mieć highend za grosze - jeszcze wczoraj był na allegro clarion drx960rz z baaardzo rozbudowanym procesorem dźwięku (m.in. parametryczny 3drożny osobno dla przodu i tyłu) , uwaga - to deck !! , sprzedawca dodaje do niego co prawda dwie mini-końcówki mocy ale nalezy je traktować raczej jako ciekawostkę

ponieważ to dość stare radio (2001 rok , 4299 zł wtedy w sklepie) to uzytkowanie go należy zacząć od wymiany lasera (ok 80zł) i jakiegoś tam elektrolitu (zapłaciciłem za jego wymianę 20 zł)