Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o subwoofer KODA SW1000

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym sobie kupić jakiś subwoofer. Będe go używał do filmów, ale także chchiałbym go używać do muzyki. Jak myślicie czy Koda SW-1000 będzie dobrym wyborem. Chodzi mi o Koda SW-1000 nie Koda SW-1000 v2. CZytałem wiele opinii na temat tego subwoofera ale jedni piszą że jest ok inni że jest to zły wybór. Narazie nie mam żadnego subwoofera. JAk myśłicie czy taki subwoofer będzie lepszy od takiego co jest w zestawie do Logitch Z5500?? Co sądzicie na temat tego subwoofera?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/45460-pytanie-o-subwoofer-koda-sw1000/

skoncz facet z tym badziewiem i wejdz na allegro wpisz w szukaj PARADIGM i wyswietli ci sie

ps1200 v4

ps1000 v4 i tym podobne to sa prawdziwe kinowe monstra

ja mam Pw2200 jeszcze wyzszy model paradigma od wyzej wymienionych poprostu chata wypelniona porzadnym wysokiej klasy basem

a nie ten chłam co ty wypisales w temacie

zacznijcie wkoncu myslec tymi pustymi lbami lepsze chyba cos co 4 lata temy ksoztowalo 7 tys anizeli gówno made in rumunia koda

chociaz dzisiaj wielu debili na rynku co pojda do salony u kupia nowego fiata pande anizeli 15 letniego wypasionego merca to sa tzw popieprzency

Tylko, że Paradigm ps1200 v4 kosztuje 1300zł. Nie mam tyle pieniędzy na subwoofer. Czy możecie mi odpowiedzieć czy Koda Sw1000 zagra lepiej czy gorzej od tego subwoffera z zestawu Logitech Z5500?? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

ludzie chwala SONY SA-W3800

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

819 zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale ten Sony chyba nie będzie dobry do muzyki?? Czy Koda będzie podobnie grała w muzyce jak Sony?? I jeżeli ktoś znałby odpowiedź na pytanie czy ta Koda SW1000 będzie lepsza od subwoofera tego, który jest w zestawie Logitech Z5500??

Najlepiej by było kupić Sony, tylko, że jest on troche droższy. Czy będzie aż tak wielka różnica pomiędzy Sony, a Kodą. I czy ta Koda zagra o wiele lepiej niż Logitech?? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

raczej tak, kody mają małe wzmacniacze (80 wat na 10 cali...) i dość przeciętne głośniki.

sony tez ma za mały wzmak jak na taki duży głośnik, ale cóż... Podzwoń po salonach audio, może mają maja tego soniacza to sobie posłuchasz i porównasz z kodą.

zdjęcia sony od wew.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten sony w srodku i sam glosnik jakas rewelka nie jest no ale jak za ta kase... troche duzy jak do muzyki moze troszke byc wolny i "zamulac" ale mysle ze jak dobrze skalibrujesz to bedzie mile sluchanie.

Nie znam się za bardzo na subwooferach. Jedyny jaki miałem to ten z zestawu do Creative. Wolałbym jednak kupić tą Kodę ponieważ jest tańsza. Czy jeżeli ją kupię to czy to będzie całkowicie bez sensu zakup czy będzie ok?? Chciałbym żeby był lepszy od takiego subwoofera, który jest w Logitech Z5500.??

Kup sobię tę Kodę SW-1000. Logitech nie ma do niego startu - przy Kodzie to zabawka dla dzieci. Wzmacniacz ma bardzo mocny, w pokoju 20m2 jak dojechałem pokrętłem mocy na 1/3 mocy już było bardzo, bardzo głośno. Do 500 zł nic lepszego nie kupisz, właściwie SW-1000 to już standard, od tego modelu zaczyna się zabawa z subami.

No właśnie ja mam dosyć mały pokój bo tylko ok 12m2. Czy ten Sony nie będzie za duży jak na tak mały pokój. Czy ta Koda będzie dobra?? Mam jeszcze pytanie co do Kody. Czy słuchając muzyki bas będzie wpadał w rezonans tzn czy będzie takie przedłużenie niskich częstotliwości?? czy to zależy od ustawienia subwoofera??

To nie jest tak, że sub wpada w rezonans. Powstaje często efekt jakby razem z subem "grały" ściany. Bardzo wiele zależy od akustyki pomieszczenia. Myślę, że 50 cm od ściany wystarczy, a jak będzie mało to masz regulację mocy i odcięcia w subie.

Tu masz artykuł "od A do Z" o podłączeniach subwooferów. Dowiesz się naprawdę wszystkiego. Miłej lektury:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co zrozumiałem to Kodę SW1000 żeby podłaczyć do wzmacniaczas Denon PMA-560 będę musiał podłączyć przez wejscia High-Level. Ale czy mam to podłączyć jak zwykłą parę kolumn czyli pod Speaker A moje kolumny a pod Speaker B subwoofer?? Proszę o odpwiedzi.

Jeśli wzmacniacz ma selektor kolumn i pozycję A+B (zdziwiłbym się gdyby było inaczej) możesz podłączyć suba pod B. Ale pod jednym warunkiem! Musisz sprawdzić czy w tej pozycji, kolumny A i B są do wyjścia wzmacniacza dołączane równolegle.

Jak to sprawdzić? Schematu pewnie nie masz, ale jeśli w instrukcji jest podane ograniczenie impedancji kolumn (A lub B 4 Ohm, A+B minimum 8 Ohm) to można założyć że tak jest.

A żeby oszczędzić sobie kombinacji i przypuszczeń, podłącz kolumny i suba równolegle pod wyjście A.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Czyli kabel z kolumn jak i kabel z subwoofera mam podłączyć pod kolumny A?? A czy kable jak będą do siebie przylegaly to może cos się zepsuć?? I czy to nie obiciązy jakoś kolumn że będą słabiej grały??

Jeśli podłączysz kable tak, aby nie zwierać wyjścia z masą to nic się nie stanie. W przeciwnym wypadku albo spalisz końcówkę mocy albo zadziała zabezpieczenie na wyjściu, zależnie od konstrukcji...

O obciążenie wzmacniacza wejściem subwoofera aktywnego możesz się nie martwić, impedancja wejściowa suba jest tysiące razy większa od impedancji kolumn...

Jeśli obawiasz się połączenia wszystkiego pod A, to podłącz suba pod wyjście B, selektor ustaw na A+B, jeśli kolumny i sub zagrają to dobrze, jeśli zagra tylko sub to znaczy że A i B są połączone szeregowo, i musisz przepiąć wszystko pod A.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zapytam jeszcze czy ten suboofer Koda SW1000 warto kupić czy lepiej po prostu nie kupować nic bo okaże się to że będzie jakiś szajs i będzie buczało zamiast basować czy będzie wszystko w porządku?? Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.