Skocz do zawartości
IGNORED

Mission M34vsDali Concept 6vsTannoy R3

defol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym poradzić się co do wyboru kolumn. Dwie pierwsze czyli Mission i Dali mogę kupić nowe i je mogę odsłuchac w sklepach niestety niewygrzane :(. Ceny obu na poziomie jakiś 1400zł. Co do Tannoy Revolution R3 to miałyby być używki w idealnym stanie od mojego znajomego. Kosztują 1500zł. Też nie bardzo mogę je odsłuchać ponieważ znajomy mieszka 300km ode mnie. Miałoby to zagrać z sprzętem niszowym HK HD 710 i NAD C300. Jest to sprzęt mojej dziewczyny i co do Nada nie mam zastrzeżeń to do HK tak ale niestety ten odtwarzacz bardzo podobał jej się wizualnie i taki został zakupiony. Wcześniej miała mini wieżę to i tak uważam jest progres :). Pokój w jakim to miałoby zagrać to jakieś 22m2, muzyka to jazz i rock. Prosze o jakieś porady. W ogóle to bez sensu że kolumny w sklepach są niewygrzane. Spokojnie mógłbym podjechać z klockami do sklepu i podłączyć ale niestety akurat "na tych nie grają i moga mi je podłączyć na godzine przed odsłuchem". Z góry dzięki.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

https://www.audiostereo.pl/topic/45429-mission-m34vsdali-concept-6vstannoy-r3/

m34 mówki można kupić za 1200 pln, to świetna oferta za te pieniądze...oniegdaj grały u mnie na ponad 30m2 i nie miały z tym żadnych kłopotów...słucham głównie jazzu, ale nie gardze też innymi gatunkami...

Revolution R3 to poziom, do jakiego daleko Missionom i Dalakom. Grają zadziwiająco kompetentnym i równym dźwiękiem, choć bez fajerwerków. Dzięki temu można ich słuchać godzinami bez zmęczenia, a z minuty na minutę odkrywa się coraz więcej smaczków podanych z kulturą. Nie należy też poddawać się pierwszemu wrażeniu przy krótkich porównaniach z innymi kolumnami, Missiony czy Dali mogą przy R3 wypaść efektowniej, ale to tylko tanie, efekciarskie sztuczki obliczone na zrobienie wrażenia na kliencie podczas porównania w salonie. Bierz R3, będziesz się nimi długo cieszył.

nie słuchałem R3 a Dali, ale słuchałem Mission.

No i cóż, podpisuje się pod tym, cytuję:

"...Missiony czy Dali mogą przy R3 wypaść efektowniej, ale to tylko tanie, efekciarskie sztuczki obliczone na zrobienie wrażenia na kliencie podczas porównania w salonie. Bierz R3, będziesz się nimi długo cieszył."

Jednakowoż te "tenie sztuczki" mogą słuchaczowi bardziej przypaść do gustu. W końcu słuchanie ma sprawiać przyjemność czy też buć ideologicznie poprawne ?? :) pozdrawiam

Raziel, 5 Wrz 2008, 11:45

>Jednakowoż te "tenie sztuczki" mogą słuchaczowi bardziej przypaść do gustu. W końcu słuchanie ma

>sprawiać przyjemność czy też buć ideologicznie poprawne ?? :) pozdrawiam

owszem są gusta i guściki ale trzeba zrozumiec jedną rzecz ze efekciarstwo jest dobre ale na chwile, ponadto źle jesli której pasmo zbytnio dominuje bo przysłania za bardzo pozostałe, w których tez dzieje się bardzo duzo. ja jak przesiałem sie z missionów na eltax linear response a pozniej na AE Evo III odkryłem nowe dzwieki !

wiec teraz kolega ma wybór: albo robimy wrazenie na sąsiadach albo sluchamy z przyjemnością muzyki :)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Czy te kolumny nie beda troszkę za duże do pokoju? To "salon" i aneks kuchenny -razem 22m2. Ja w swoim pokoju-26metrów mam Marantz 67SE, Musical Fidelity E10 i Dali 450 i powiem Wam, że czasem mam wrażenie jakby bas momentami w niektórych utworach byl nieco dominujący i pogubiony. Sami wiecie że w takich klitkach nie ma za bardzo mozliwości odsuwania kolumn od ścian bo najzwyczajniej nie ma na to miejsca. Myslałem też o jakiś monitorkach do tych 22metrów.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Może np.Tannoy F2....A duża różnica jest między Revolution R2 i R3? Elementy zwrotnic są bodajże te same?

Dali 450 masz ? cos kojarze ze to całkiem dobre kolumny są. niech Ktos sie wypowie bo nie wiem czy nie zamienisz siekierke na kijek. a bas moze Ci sie pogrubiać ale to moze byc przyczyną złego ustawienia kolumn czy tez akustyki wnetrza

Nie nie. Ja mam Marantz+MF+Dali a dziewczyna HK+NAD+....??? Tu poszukuję czegoś i wybór mój padł na Tannoy R3 albo Dali Concept 6 albo Mission M34. I tu potrzebuję porady(patrz post 1 :) ) Pytanie kolejne czy do 22m2 nie za duże to kolumny.

A jak się ma R2 i R3? Zwrotnice te same??, głośniki wizualnie :) też??

Nie mam nic przeciwko Siestom, jako nowe ze sklepu są propozycją OK, niemniej Revolution mają dużo lepsze tweetery, lepsze skrzynki, i kapitalne wykończenie naturalnym drewnem czereśni amerykańskiej. Za te 1500zł to jak na razie najlepsza propozycja z tych co tu padły.

bez przseady Missiony nie graja jakos nadefektownie i pod publiczke, to fajne ciekawe kolumny za te ceny ktore sa, wielu moga sie spodobac bardzuiej od poprawnosci jaka oferuja inne modele. Warto przesluchac. Siest tez.

Chyba wątek sie zdublował, więc przenoszę tu swój wpis.

Pod wpisem McGyvera podpisuje sie obiema rękami i nogami.

Sam zresztą kiedyś pytałem na Forum o kolumny z serii Revolution. Skorzystaj z wyszukiwarki, na pewno znajdziesz ten temat.

Dzięki McGyverowi i innym, którzy wypowiedzieli sie wtedy na temat tych kolumn ciesze sie nimi do dzisiaj (posiadam R2).

Są to bardzo dobre i pięknie wykonane kolumny (w naturalnej okleinie, jeśli ich stan jest "idealny" to naprawdę warto.

Przy okazji zajrzałem na Allegro no i są te R2. Cena sami zobaczcie.

kopaczmopa, 5 Wrz 2008, 14:29

>bez przseady Missiony nie graja jakos nadefektownie i pod publiczke, to fajne ciekawe kolumny za

>te ceny ktore sa, wielu moga sie spodobac bardzuiej od poprawnosci jaka oferuja inne modele. Warto

>przesluchac. Siest tez.

A znasz Tannoy Revolution? Z tego co piszesz wynika że nie. Jakbyś znał, to byś wiedział dlaczego twierdzę że M33 są efekciarskie.

Rzeczywiście na Allegro są R2 za 800zł. Tyle , że podobno lekko porysowane. A może zamiast tych R3 od znajomego wziąć dla dziewczyny te R2 z Allegro? Sprzętu nie ma aż takiego żeby MOŻE pchać się w R3. HARMAN HD 710 to taki se klocek powiedzmy szczerze NAD C 300 też nie jest jakiś nad którym moznaby piać z zachwytu.

Na które byś się nie zdecydował będzie to dobry wybór. R3 przeznaczone są do nieco większych pomieszczeń, moje R2 grają w 15m2 i świetnie sobie dają radę, a wiem że jeszcze kilka metrów kwadratowych spokojnie obsłużą. Musisz sam zdecydować ile chcesz zapłacić. Podejrzewam, że różnica w cenie w tym konkretnym przypadku nie jest proporcjonalna do różnicy w dźwięku choć z całą pewnością R3 to kolumny o większych możliwościach.

Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.

Siesty? hmmm..... Raczej zostanę chyba przy Tannoyach chociaż ich nie słyszałem. Z polskich kolumn jeśli chodzi o kasę rzędu do 2000zł to słyszałem Radmory LS30 używki za 1450zł-byłem pod wrażeniem i ESY Ostinato za 1990zł juz tak sobie to zagrało. Esy grały z jakimś "niskim" Exposure'm. Problem, że muszę się określić do poniedziałku. Po dokładnych rozmowach przez telefon mój znajomy stwierdził, że nie są jednak idealne bo przy przeprowadzce przywalił jednym rogiem w futrynę :( Odprysk jest na rogu o wielkości 5zł. Nie wiem sam co robić. I ma ryskę na boku bo jego malec kluczami ją zrobił. Podobno mało widoczna ale.... Sam dbam o sprzęt tak, że najmniejszej ryski nie ma. Zawsze starannie czyszczę z kurzu odpowiednimi preparatami ale np. Musical E10 odwdzięcza się pięknym blaskiem podczas wieczornego słuchania muzyczki. Co do technicznego stanu do podobno te Tannoye są ideał, nigdy nie słuchane głośno, grane podobno około 5000 godzin, kupione w Anglii kilka lat temu i on jest pierwszym właścicielem.

Jeszcze jedno pytanie. Czy R3 mają z tyłu zatyczkę do zasypania kolumny piaskiem?

• 2 tygodnie później...

Ciąg dalszy poszukiwań. Kolumny (Tannoy Revolution R 3) znajomy sprzedał bo jednak nie były idealne i nie chciał mi ich wciskać. Dalej poszukuje co moznaby podpiąć pod HK i NADa. Myślałem o Radmorach LS 30, B&W DM 603 a nawet o Eposach monitorkach M5. Ostatnich słuchałem, potrzebują jednak wg mnie dobrego, niejaskrawego pieca.

Tak mam je ale szukam dla dziewczyny. mój sprzęt Marantz 67Se po tuningu-Ixos 104-Musical Fidelity E10-Qed Silver Anniversary-Dali 350. Dziewczyny Hk 710-Nad C300 i szukam kolumn potem bedę zabawiał się w kable :)

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.