Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kolumn - motywacja i sens...

Gelerth

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Od razu zaznaczam, że poniższy tekst nie jest dla ludzi dla których budowanie kolumn to hobby. Ci mają inną motywację i jest nią zamiłowanie do tej dziedziny. Pytanie jest do tych co budowali kolumny ze względów ekonomicznych by uzyskać lepszy dzwięk za mniejsze pieniądze niż gdyby kupowali gotowce.

Załóżmy że mam do wydania 1500 zł na parę frontów. Gotowych opcji jest trochę w tym przedziale cenowym (np. Diamondy 9.5, Missiony 35, Dali Concept 6, JBL E80, Tonsil Siesty itd). Do przykładu wezmę Siesty bo wiem jakie mają przetworniki, choć nie udało mi się ich znaleźć w sklepach z głośnikami (może słabo szukałem). Szacuję, że koszt przetworników i części do zwrotnicy, kabli itd nie przekracza 250-300 zł na kolumnę. Pomijam na razie kwestię budowy obudowy i robocizny. Generalnie w elektronice kolumny są warte ok 500-600 zł za parę. Teraz pytanie.

Mając 1500 zł mogę je wydać np. na elementy do takiego zestawu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub np. takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kupując w/w generalnie kupuję niby droższą elektronikę (przetworniki, elementy zwrotnic-szczególnie pierwszy zestaw). Czy w zwiazku z tym mogę liczyć na lepszy dziwięk ? bo będę miał lepsze-sprawdzone przetworniki i lepsze elementy zwrotnic ? Może Siesty to nie jest najplepszy przykład ale nie wiem co siedzi np. w Diamondach 9.5 czy nie mają przetworników za 100 zeta i części za 30 :)

Zastanawiam się po prostu czy jest sens poświęcać sporo czasu i ryzykować sporo kasy dla nie do końca dla mnie pewnego efektu...z drugiej strony nie chcę wydawać pieniędzy na markowy sprzęt w którym siedzi byle co gdy za podobne pieniądze i trochę wysiłku mógłbym mieć o niebo lepsze efekty...

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/45410-budowa-kolumn-motywacja-i-sens/

Sens ekonomiczny zrobienia któregoś z gotowych kitów akustyka jest duży, pod warunkiem że wykonasz obudowy sam. Jeśli zlecisz komuś zrobienie kolumn fornirowanych z wysokiej jakość lakierem policzą Ci nie dużo mniej niż koszt głośników akustyka. Także jeśli masz w miare sprawne ręce i trochę sprzętu w domu to polecam akustyka. Co do porównań dzwiękowych to moim skromnym zdaniem, porównanie np. tej konstrukcji HX2 do tych co przedstawiłeś jest nie na miejscu... Pozdrawiam.

I tak i nie.

Podstawą zawsze są przetworniki. Jak są lipne to pewnego poziomu się nie przekroczy. Jakby cudnie kolumny nie zestroić, zawsze wylezie że wsadzili badziewne części.

Ale nawet na zacnych przetwornikach da się spierniczyć projekt. A jeśli nawet kolumny są ok to wcale nie znaczy że 1) zgrają się z Twoją elektroniką, 2) przypadną Ci do gustu. Nieraz teoretycznie gorsza kolumna zagra Ci po prostu lepiej. A z nieznanymi markami jest ten problem że jak Ci nie przypasi to praktycznie nie da się sprzedać, a już na pewno za rozsądne pieniądze.

Ogólnie jest sporo pochlebnych opinii o produktach AkustyKa. Niestety nie ma możliwości odsłuchu - taka jest polityka firmy że tanio bo tanio ale kupujesz rasowego sierściucha w worku. Chyba że trafisz kogoś kto akurat ma i pozwoli Ci posłuchać. Sam szukam, ale bez skutku.

Jeśli masz wątpliwości polecam zainteresować się innymi polskimi producentami. Co prawda nie mają takiej sieci sprzedaży jak producenci zagraniczni, ale nie ma tragedii. Odsłuch jest możliwy, trochę utrudniony, ale jest. Czyli coś jakby pomiędzy AkustyKiem a zagranicznymi ;)

A ceny - podobnie - taniej niż zagraniczne ale drożej niż AkustyK. Niemniej jest to ciekawa alternatywa, w tym przedziale cenowym ciężka do pobicia.

Pzdr,

Asiki

I tak nie odtworzysz na froncie powierzchni piłki golfowej tak jak robi to B&W a także nie skonstruujesz konstrukcji z superhigh tweeterem jak u jbl. Lepiej sobie darwoać niema się takiej technologii jak fabryka.

jesli masz jakies pojecie i zaplecze to zabieraj sie za DIY w tej kasie spokojnie zrobisz przyzwoite kolumny wolnostojace.Juz nawet wykozystujec taniego Peerlessa SDS164 masz szanse otrzymac poprawny dzwiek za który w sklepie krzycza sobie duuzo wiecej.Najlepiej znajdz sobie jakis poprawny projekt na firmowych przetwornikach....i do dzieła,a ile potem radochy-bo i dobrze gra i dobrze wyglada i do tego zrobione wlasnymi rekami...

Witam kiedys byłem sceptycznie nastawiony do budowy kolumn, mysałem ze sie nie da zrobic tak jak fabrycznie a da sie zroic i to sporo lepiej.

Sam wykonałem projekt akustyka rr2 według pojektu. Koszt wykonania paczek (razem z pracą stolarza) wyniósł mnie około 1500 zl z czego 100 za cokoły granitowe i 300 zł za zaslepki granitowe ( te kółka na zdjęciu).

Co do brzmienia to nowe kolumny grają zdecydowanie (nie troche) lepiej niz moje poprzednie swietnie oceniane i słusznie zresztą audio physic spark 5.

Warto jest robic kolumny ale na drogich dobrych przetwornikach bo te w sklepach kosztują mase pieniędzy w innych przypadkach jest lepiej kupic uzywane bądz nowe kolumny w sklepie takie moje zdanie.

A to mój nowy nabytek akustyk rr2 ( narazie bez zamontowanych kolcy).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naturalny machoń nie barwiłem go. Udało mi sie kupic liscie wielkosci 2 metry na 40 cm wiec nie ma łączen tyle ze trzeba było go kleic pod prasą bo sie fałdował lekko.

Pozdrawiam.

To co nam tu Nautylius zaprezentował to ekstremalny przykład tego, że warto budować kolumny. Z tego projektu musi wyjść coś wspaniałego, no chyba, że ktoś ma talent do chrzanienia roboty. Ja zrobiłem kolumny za 1200 na czeskich przetwornikach i uważam, że za tę cenę nie kupiłbym kolumn nawet w 1/4 tak dobrych. Jednym słowem warto, nie tylko z ekonomicznego punktu widzenia, ale dla samej przyjemności tworzenia. Nautylius sam kolumn nie budował, ale nie wątpię, że odczuwał takie samo napięcie przed pierwszym odsłuchem jak ja. Spędziłem w moim warsztaciku kilka miesięcy i mówię wam, że pierwszy odsłuch jest jak widok z Mount Blanc po trudach wspinaczki. Wiem co mówię.

nautilus z szerokim mahoniem nie ma problemu , trafiają sie paczki nawet 330x60. Mahoń to jeden z moich ulubionych fornirów i nie chodzi o to ,że jest tani , jest po prostu ładny.

Pzdr.

Mysle ze Scan-Speak i reszta tez wydaja kupe szmalu na badania i nowoczesne technologie...z ta róznica ze robia to dla nas(normalnie zarabiajacych ludzi) w bardziej przystepnej cenie....bo co za sens zbierac kase przez polowe zycia(polskie warunki) na kolumny warte powiedzmy 50 000zl(jakies Nautilusy) jesli za ZNACZNIE mniejsze pieniadze mozna miec kolumny DIY z tez bardzo dobrym dzwiekiem i w duzo mniejszym przedziale czasu.Wiec...

>Antoni Marian (vojskraft?)

Zapomniałeś o księgowych którzy koszta przycinają na czym się da...nie te czasy...przykładam niech będzie choćby sonus faber...widziałeś ich linie produkcyjną-obecna?zobacz, tradycji tam nieznajdziesz i innych cudów na kiju...natiralne dreno zastępowane tam gdzie się da picowanym mdf-em,nawet zwrotki pozwalają focić przed zalaniem epoksydem :P

Witajcie.Moim zdaniem, jeśli ktoś potrafi sam zrobić obudowy, polutowanie zwrotnic i zakup solidnej elektroniki - to nie problem - zawsze będzie taniej i co najmniej podobnie do fabrycznego zestawu lub lepiej - zależy od tego ile czasu, serca, sił, wiedzy i umiejętności w to się włoży. Ja też byłem sceptyczny i w końcu zrobiłem sobie ProAci 2,5.Trwało to półtora roku, bo ja, ani be ani me, ale nauczyłem się frezować, fornirować,lutować, lakierować.Oprócz tego,że sam je zrobiłem od początku do końca ( wielka frajda), to najważniejsze, że zagrały tak, że żałowałem, że tak długo się grzebałem z nimi.Warto - koszt kilkakrotnie niższy od sklepowego oryginału ( w moim przypadku pięciokrotnie), a obudowy zrobione jeszcze solidniej.W sklepie bym ich nigdy nie kupił - po prostu nie stać by mnie było , a tak...grają, aż miło.Pozdrawiam - Jacek

PS.zamim zrobiłem posłuchałem oryginałów, moje grają co najmniej tak samo.

Antoni Marian Jobacz, 6 Wrz 2008, 22:44

>bo lepssze są wasze paździerze strugane w garażu tak?

Antek zmartwię Cię ....lepsze i nie z paździerza tak na marginesie.

Pozdrawiam funa znaczków, legend i ofiare speców od marketingu.

Sens jest wielki: nauczysz się wiele ciekawych umniejetności(od frezowania po kładzenie politury)

dowiesz się jaki wpływ na dźwięk mają pojedyńcze części kolumn( cewki w zwrotnicach,wytłumnienie obudowy itp.)

no i najważniejsze -,że poznasz wiele wartościowych i ciekawych ludzi co też są zafascnowani techniką audio.

Jeśli twoją motywacją są tylko i wyłącznie względy ekonomiczne... to słaba to motywacja.

Lepiej kup jakieś używane sprawdzone kolumny. Zapłacisz nie więcej niż 50-60% ich pierwotnej wartości, ale zanim je kupisz najlepiej byłoby abyś posłuchał jak grają i czy ci się podobają.

A jeśli chcesz zrobić DIYa to możesz jeszcze wybrać któryś z kitów Akkusa (z tego co się orientuję, to przynajmniej niekóre kity można odsłuchać w Warszawie).

ps. Sam zrobiłem sobie kolumny wg własnego projektu na Usher T-9950 i Vifie XT18WO w fornirze, koszt wynósł trochę mniej niż 1800-1900 zł (za parę oczywiście).

Gość

(Konto usunięte)

>Antek zmartwię Cię ....lepsze i nie z paździerza tak na marginesie.

>

>Pozdrawiam funa znaczków, legend i ofiare speców od marketingu

A wolałbyś żeby opercaje na sercu przeprowadzał ci neurochorurg czy amator , fanie dyplomów , tabliczek przy gabinecie i ofiaro karteli zawodowych.

Opamiętajcie się, proszę... Domniemanie niewiadomo jakiej pracy niewiadomo jakich umyslow nad niewiadomo jaką kolumną widac, owszem, ale w kolumnach od jakichś może 10, 15 tys. w góre, a i to nie zawsze. Pewnie nie wszystkie, ale zdecydowana większość "tańszych" konstrukcji często jest "klasowo" absolutnie do wykonania samemu. Zakładam, że nie wylatują nam narzędzia z ręki i że nie boimy się lutownicy i potrafimy w zakresie podstawowym czytać po polsku. A jeśli argument "materialny", w kontekście wykonania kolumny za jakieś 20 - 30 % ceny jej klasowego odpowiednika na rynku to mało, to ja przepraszam...

No to moze z innej strony...

Marian!-Ile w swoim zyciu PRZESŁUCHAŁES kolumn firmy B&W(mówie o serii Nautilus)i nie chodzi mi ile razy je ogladales w salonie czy w necie tylko ile razy doswiadczyłes ich dzwieku na sobie?Bo widze ze jestes nimi tak zauroczony jak bys conajmniej miał "slimaki "B&W w domu.Oczywiscie nie neguje zaangazowania tej firmy w rynek glosnikowy ale chyba przesadzasz...

Antek zdajesz sobie sprawe ,ze Twoje spojrzenie na DIY jest nie popularne w tej zakładce.

Przykład o operacji jest nie trafiony , przecież od tego nie zalezy czyjeś życie. Większość uznanych firm zaczynała od DIY. Jak myślisz dlaczego tak często padają opinie ,że pierwsze "wyroby" tych firm były lepsze. Może dlatego ,że płynęli na fali pasji jaką jest DIY.

Umówmy sie zbudowanie dobrej kolumny , to nie budowa promu kosmicznego , owszem dogranie zwrotnicy wymaga szczypty wiedzy , ale to tez jest do zrobienia , wymaga czasu , ale da się.

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.