Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz sa 7001 czy spotkaliscie sie...

asterix1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Marantza sa 7001 od miesiaca i majac go od tego czasu zauwazylem ze odczyt plyt CD-row odbywa sie z problemami ....czesto nie sa ladowane i wyswietlany jest napis "Can't Play" musze czasem wysunac szuflade po kilka razy zeby zaladowala sie plytka ....powiem jeszcze ze jak jest zimny ( chodz nie jestem jeszcze tego calkowicie pewien ) plyty ladowane sa od razu.Plyty natomiast orginalne sa bezproblemowo wyswietlane .Mam pytanie czy Ktos z Was majacych Marantza a zwlaszcza model SA 7001 spotkal sie z takimi problemami. Co robic ?

W instrukcji nadmieniaja ze "Plyty CD-R oraz CD-RW powinny zawierac odpowiednia informacje w tablicy zawartosci plyty (TOC)tak aby mogly byc one prawidlowo odtwarzane...."Nagrywane byly na predkosciach 4-8 i te np .co wczoraj wczytywane byly bez klopoty dzis sa probemy...

https://www.audiostereo.pl/topic/45397-marantz-sa-7001-czy-spotkaliscie-sie/

Czy Twój odtwarzacz czyta bez problemu nowo wypalone płyty, czy także na nich miewa kłopoty? Zdarzało mi się takie problemy niekiedy przy lekko zużytych (drobne ryski) lub zakurzonych CD-Rach. Spróbuj "przedmuchać" laser sprężonym powietrzem, takim jak do czyszczenia komputerów, lub jeśli Twój sprzęt nie jest na gwarancji to po prostu zdejmij obudowę i przeczyść laser. To może pomóc.

Byl kupiony miesiac temu i od poczatku ma takie psikusy raz nagralem nowa plyte i byly objawy podobne stare natomiast w wiekszosci sa w b.dobrym stanie ( powiem szczerze nie mam duzo cd-row )poprostu reaguje na cd-r ze nie zawsze widzi je .Przedmuchalem przed chwila nie ma zmian :(

Czy objawy sa bez względu na rodzaj markę CDR-a lub kolor użytego materiału? Poważnie pytam.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jeśli to nowiutki sprzęt i tak świruje, to może spróbować wymiany gwarancyjnej? Bo jeśli te płytki są w dobrym stanie i są kopiami całych płyt (nie składanki) to nie ma siły, musi je odtwarzać tak jak oryginały. Jeśli nie, to znaczy że z laserem może być coś nie tak. Poczekaj jeszcze, może trafi się na forum ktoś kto ma dokładnie taki model jak Twój, ja pisałem w oparciu o przygody z moim, trochę jednak starszym CDkiem.

W Wiekszosci cd-r sa Dysany ale zdarzaja sie inne czytalem na forum ze czasem byly klopoty z wczytywaniem SACD ja mam jedna plyte tego typu i wczytuje sie b.dobrze :)orginaly zaznaczam panowie tez .....

Mialem przed Marantzem Technicsa i on to nawet plyty chodnikowe wczytywal ;)

Dysany są czarne? Jeśli tak to przesiadź sie na srebrne Fuji. Niestety spotkałem sie juz z tym ze te Sharpy maja problem z czarnym kolorem płyt.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Mam ten sam model, kupiłem na początku roku i u mnie szczęśliwie wszystko działa jak należy. Czyta wszystko, korzystam czasem z CD-RW też Dysana (stare i porysowane) i chodzą bez problemu. Jednak zaraz po zakupie (początek roku i trochę zimno) jak przytachałem go do domu, odczekałem jakieś 30 minut i go odpaliłem to nawet po kilku godzinach pracy nie wszystkie płytki czytał, miał problem nawet z oryginałami. Jak kiedyś po imprezie wietrzyłem pokój całą noc (a była to zimna noc) to następnego dnia też miał problemy z odczytem. Z tym, że to były przypadki kiedy on naprawdę zmarzł. Druga sprawa, to ułożenie płytki na tacce, trzeba ułożyć ją równo, inaczej mamy NO DISC, wielokrotnie zdarzało mi się, że nie odczytał płytki bo nieco krzywo ja władowałem, ale wtedy EJECT, PLAY (płytki nawet nie dotykam, sama się poprawnie ustawia) i gra. Trzecia sprawa, to nie jestem pewny, ale chyba istotne jest by po nagraniu płytki CD-R zamknąć sesję. No i czwarta, której absolutnie Ci nie życzę to problem z oprogramowaniem lasera, poniżej wrzucam Ci link do wątku, gdzie chłopaki o tym pisali.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz racje ........ale jak sie kupi po wielu latach sprzet za ciezko uciulane pieniadze to by sie chcialo zeby jakos dzialal.....powiem Ci ze mam orgianalow ponad 200 i to grubo ale mam parenascie plytek cdrow na ktorych mi zalezy a ciezko je zdobyc kiedys bylo....

paul_67, 3 Wrz 2008, 20:12

>Dajcie sobie spokój z tymi nagrywanymi płytami bo prędzej czy póżniej wyrzucicie to na

>śmietnik!Szkoda pieniędzy i czasu...

Całkowicie się zgadzam, oryginał to jednak oryginał. Mam już całkiem pokaźną kolekcję płyt, oczywiście tylko oryginalnych. Czasem jak ktoś coś poleca to zrzucam kilka mp3 na CD-RW i słucham jak dobre to kupuję, jak kiepskie to kasuję...

pingwin, 3 Wrz 2008, 20:29

Robię podobnie.Do dziś żałuję,że dałem się namówic na nagrywarkę audio za 2000.Mogłem kupić za to oryginalnych płyt...No, ale człowiek uczy się na błędach...

sa 7001 słynie z problemów z napędem ( wielu forumowiczów takie miało ) dlatego tez marantz w następcy czyli sa 7003 zastosował nowy pod nazwą "Zylon"

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zgadzam się z Markiem-1969. Coś z tym Marantzem jest nie halo. Słuchałem w sklepie w Sopocie B&W właśnie na Marantzu SA7001 KI i nie czytał złotych płyt SACD (Diana Krall, Dead Can Dance). Białe czytał bez problemu. Sprzedawca próbował zasugerować, że mam jakieś płytki skopane. Mój pioneer PD-6D-J czyta je bez problemu a kosztuje połowę. Troche bym się wkurzył gdyby kloc za 3,5k nie czytał wszystkich SACD, a w szczególności tych kolekcjonerskich.

Marantz jak by mu zależało na renomie to wzorem firm samochodowych powinien zawezwać wszystkich posiadaczy felernych CD-ków do Servisu i bezpłatnie naprawić lub wymienić na nowe bez wad.

Dziekuje Wszystkim za wpisy te ogolne i te ktore daly mi cos wiecej na ten temat :)

Ogolnie narazie jest u mnie i jesli nie bedzie problemów z odtwarzaniem plyt orginalów i SACD a mam jedna :D Diany Krall ze zlotym nosnikiem ( specjalnie kupilem na te okolicznosc zeby sprawdzic sprzet i dla zony gdyz lubi te wykonawczynie)to nie bede reklamowal

A wszystkim ktorzy nie mieli do czynienia z nim to dopowiem ze gra pieknie , czysto a zarazem spokojnie i lekko slodko i to jest najwiekszy plus SA 7001 i te walory zadecydowaly ze bardzo mi sie podoba muza plynaca z niego.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.