Skocz do zawartości
IGNORED

PANASONIC LCD Projektor PT-AE 3000

Pixeel

Rekomendowane odpowiedzi

----------------------------------

PANASONIC LCD Projektor PT-AE 3000

----------------------------------

Następca modelu PT-AE 2000 doczekał się swoje następcy w postaci modelu PT-AE 3000.

Panasonic przedstawił dziś najnowszy projektor LCD kina domowego pochodzący z wielokrotnie nagradzanej rodziny projektorów tej marki - PT-AE3000 o rozdzielczości 1080p (1920 x 1080 pikseli).

Przeznaczony dla miłośników kina domowego, AE3000 jest nowym sztandarowym modelem z wielokrotnie nagradzanej rodziny projektorów firmy Panasonic w segmencie klasy wyższej. PT-AE3000 umożliwia rzutowanie obrazu 1080p o jasności 1600 lumenów i współczynniku kontrastu 60 000:1. Dzięki nowej technologii Frame Creation ma zapewniać ostrą i szczegółową reprodukcję ruchu. Funkcja Lens Memory ułatwia regulację obrazu pod kątem różnych panoramicznych formatów filmowych, takich jak 21:9 lub 16:9, co pozwala jak najlepiej wykorzystać miejsce na ekranie. Tryb ten zapamiętuje oraz przywołuje ustawienia powiększenia i ostrości dostosowane do różnych współczynników proporcji.

Jakość obrazu

Radykalne zwiększenie zakresu dynamicznego jest zasługą nowo opracowanej technologii Pure Contrast Plate, która efektywnie eliminuje niepożądane światło ze ścieżki projekcji. Entuzjasta kina domowego ma docenić kombinację technologii firmy Panasonic — precyzyjnego obiektywu, dynamicznej przesłony, technologii wygładzania ekranu eliminującej ciemną matrycę typową dla projektorów LCD oraz systemu Pure Color Filter Pro, który ma zapewniać lepszą reprodukcję kolorów.

Odwzorowanie ruchu

Projektor PT-AE3000 oferuje teraz 100-hercową technologię Motion Picture Pro, która interpoluje dodatkową klatkę przez analizę charakterystyki dwóch sąsiadujących klatek, aby zapewnić ostrość i klarowność szybko poruszających się obiektów w sporcie i filmach akcji, zwłaszcza na dużym ekranie. W zależności od preferencji użytkownika liczbę klatek można zwiększyć z 50 do 100 na sekundę w przypadku 50-hercowego sygnału PAL, natomiast do sygnałów zawierających 24 klatki na sekundę (24p) można wstawiać trzy dodatkowe klatki, aby zwiększyć częstotliwość do 96 klatek na sekundę i uzyskać naturalne przejścia między klatkami, a zatem klarowny ruchomy obraz o wysokiej rozdzielczości.

Nowy układ Detail Clarity Processor 2 ma zapewniać wierną reprodukcję drobnych szczegółów, takich jak ziarno filmowe. Obraz składa się z komponentów niskiej częstotliwości charakteryzujących się płaskimi, gładkimi powierzchniami, które zmieniają się w niewielkim stopniu, oraz komponentów wysokiej częstotliwości, które zawierają wiele szczegółów. Zastosowanie jednakowej ostrości do całego obrazu powoduje utratę wrażenia trójwymiarowości i powstania niepożądanych artefaktów. Dzięki układowi Detail Clarity Processor 2 cyfrowy mechanizm przetwarzania obrazu może wyodrębnić komponenty o niskiej, średniej, wysokiej, a nawet bardzo wysokiej rozdzielczości i zastosować różne poziomy ostrości, aby wyświetlać naturalny obraz cechujący się klarownością i głębią.

Projektor PT-AE3000 został wyposażony w funkcje profesjonalne, które pozwalają użytkownikowi na dostosowanie obrazu widocznego na ekranie do własnych potrzeb. Tryb Split Adjust pozwala podzielić ekran na dwie połówki — jedną do wykonywania regulacji, a drugą służącą jako punkt odniesienia. Z kolei monitor kształtu fal, stosowany głównie w profesjonalnym sprzęcie wideo, mierzy poziom jasności danego źródła sygnału. Funkcja ta automatycznie sprawdza, czy urządzenie źródłowe dostarcza sygnał o pełnym zakresie dynamicznym i szybko reguluje go pod kątem warunków otoczenia. Użytkownicy mogą zobaczyć graficzną prezentację zmian dokonanych w ustawieniach koloru urządzenia.

Wygoda użytkowania

Wiele filmów ma współczynnik proporcji jeszcze szerszy niż 16:9, dopasowany do rozmiarów ekranu kinowego (2,35:1). Coraz więcej użytkowników projektorów korzysta z ekranów 2,35:1, aby odtworzyć w domu wrażenia znane z sali kinowej. Jednakże rzutowanie obrazów o różnych współczynnikach proporcji na ekran 2,35:1 nie zawsze było łatwe. Nowa funkcja Lens Memory pozwala zdefiniować trzy różne ustawienia powiększenia oraz ostrości i przywoływać je jednym naciśnięciem przycisku.

Wstępna instalacja i konfiguracja projektora PT-AE3000 ma być również łatwa, ponieważ dzięki 2-krotnemu powiększeniu urządzenie może rzutować obraz o przekątnej 120 cali z odległości od 3,6 do 11 metrów od ekranu. Funkcja przesuwania obrazu pozwala na 100-procentową regulację w pionie i 40-procentową w poziomie, więc projektor można zawiesić tuż pod sufitem albo umieścić na uchwycie ściennym. Konstrukcja skupiona na obiektywie oraz cechy konserwacyjne, takie jak wymienny filtr boczny oraz górna lampa, ułatwiają montaż pod sufitem.

Projektor został wyposażony w szeroką gamę złączy: trzy wejścia HDMI 1.3 i dwa wejścia komponentowe. Wszystkie wejścia HDMI 1.3 są zgodne ze standardami Deep Color i x.v.Color. Deep Color obsługuje 12-bitową głębię kolorów (ponad 68,7 miliarda), zapewniając płynne przejścia tonalne i subtelne gradacje barw, a standard x.v.Color gwarantuje wierną reprodukcję naturalnych obrazów.

Projektor LCD Panasonic PT-AE3000 będzie dostępny od października br. u autoryzowanych sprzedawców projektorów kina domowego.

źródło: chip.pl

Dodatkowy plus tej wiadomości, to nadzieja, że poprzednie modele PT-AE 2000/1000 stanieją.

Pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/45271-panasonic-lcd-projektor-pt-ae-3000/

A tu film prezentujący wspomniany projektor..

Ukryta Zawartość

Ciekawie wygląda płynna (zoom) regulacja obrazu z formatu 16:9 do kinowego 2.35:1 (anamorphic).

Pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

Wielka ściema z tym trybem anamorphic, gość na filmie nie potrafił odpowiedzieć na pytanie jakiej technologii użył panasonic, żeby nie było straty jakości przy powiększeniu. Ponieważ nic takiego nie ma, nadal część matrycy jest niewykorzystana a pixele po prostu powiększają się wraz z zoomem :))

Druga sprawa to rozczarowanie z powodu zastosowania starej matrycy D7 w momencie gdy wchodzą projektory z D8.

Ja jestem najbardziej ciekaw co zaprezentują nowe projektory DLP z podświetleniem PhlatLight LED.

TV tylnoprojekcyjne w tej technologii to podobno rewelacja.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

istotnie to bardzo ciekawa sprawa, choć teraz wygląda to na marketingowe przechwałki delty...

Poza tym cena może być zaporowa jak $20k za pj w tej technologii, bo w sumie jeśli faktycznie będzie taki skok jakościowy to przynajmniej cenowo może nastąpić przejęcie pozycji 3 chipowych DLP (które mogą wyginąć z uwagi na koszty).

A jakiś hi-end być musi. Muszą być maszynki wzbudzające pożądanie ceną i określające skalę co jest "drogie i nie dla każdego" a co jest przystępne, tak działa rynkowa psychomanipulacja...

Gdy swego czasu zapowiadano laserowe rear TV też wymieniano zalety jakościowe i cenowe.

Jak przyszło do sprzedaży, to cena poszła w górę, żeby w stosunku do topowych lcd i plazm nie było za tanio... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

miałem okazję oglądać ten projektor na wystawie, obraz był bardzo nienaturalny co stoi w sprzeczności z recenzją

Ukryta Zawartość

Trudno wyrokować, może coś złego było ze źródłem (dysk twardy i jakieś sample obrazu HD). Było jednak źle, mdło, kolory jak 5-ta kopia VHS, płasko.

Lepiej wypadł mitsubishi HC7000, źródło blu-ray. Obraz żyleta i naprawdę kontrastowy, jednak to już nie jest naturalne, niby wszystko efektowne, ale w sumie dziwnie nieprawdziwe. Podobnie jak telewizory LCD niestety.

Najlepiej projektor DLP na chipie DarkChip4 - Infocus IN83, absolutna deklasacja LCD-ków, różnica wyraźna na korzyść DLP, plastyka, naturalność, nasycenie barwowe w ciemnych partiach ekranu (słabo oświetlona publiczność na koncercie), naturalna ostrość (w przeciwieństwie do elektronicznego wyostrzenia). Większa przyjemność oglądania.

Ukryta Zawartość

Dziwne rzeczy wypisujesz , tez widzialem ten projektor

i obraz jest rewelacyjny oczywiscie jak dla mnie :)

Z tym VHSEM to juz chyba mocno przesadzasz. "jednak źle, mdło, kolory jak 5-ta kopia VHS, płasko"

Na wszsytkich recenzjach wypada dobrze.

www.projectorcentral.com , www.projectorreviews.com , www.cine4home.de

W kazdym razie nie zgadzam sie kompletnie z Twoja opinia moze faktycznie bylo cos nie tak w konfiguracji ktora ogldales.

Pozdrowionka

Tomek

A wg TIPA i E.I.S.A najlepszym projektorem i tak został JVC DLA HD-100 (RS-2)...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

tak ale JVC HD100 (RS2) jest drogi w Europie - 7000 EUR i zupełnie nie wart tych pieniędzy, w tej samej technologii DiLA/LCOS/SXRD mamy nowszy projektor Sony VPL-HW10 za 1830 EUR nówka (!), projektor, który nie tylko jest tańszy od JVC ponad 3-krotnie, a jest do niego porównywalny jakościowo jeśli nie lepszy.

Uważam, że Sony VPL-HW10 jest najlepszym dealem teraz jeśli chodzi o projektory nie DLP, w Europie jest dużo tańszy nawet od panasonica PT-AE3000 o którym jest wątek (2700 EUR) a z tego co widziałem to niestety panasonic jest gorszy.

Sony VPL-HW10 za 1830 EUR kasuje konkurencję IMHO. Brawo dla Sony za cenę w Europie.

Sony VPL-HW10

Ukryta Zawartość

jak widać bez problemu do nabycia w cenie 1830-1950 EUR.

post-5140-100001361 1226698336_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Americano

Nie ukrywam, że Twoje wypowiedzi w większości są co najmniej kontrowesyjne. Albo próbujesz być oryginalny, albo Twoje rozumienie jakości obrazu jest inne niż większości.

Jesteś pierwszą osobą, któa tak krytycznie odnosi się do HD100. Dodatkowo jesteś pierwszą znaną mi, któa chwali technologię SXRD.

Oczywistym jest, że IN83 to świetny projektor, ale porównywanie go do modeli trzykrotnie tańszych mija się z celem.

Bez przesady, nie twierdzę że JVC HD100 jest do bani przecież, jednak jest faktem, że nowszy projektor Sony VPL-HW10 ma dwa razy większy ANSI kontrast niż ten JVC (zmierzony a nie reklamowany).

Co do tej technologii to coś nadinterpretujesz. SXRD DILA LCOS to nazwy oznaczające ten sam typ paneli, więc nielogiczne jest zarzucać mi jakąś chęć bycia oryginalnym skoro powyżej THX Ultra 2 wskazał, że projektor DILA został nagrodzony przez "TIPA" i "E.I.S.A." Byłbym raczej mało oryginalny.

dla uściślenia:

cena JVC HD100 to 7000 EUR

cena infocusa IN83 to 4500 EUR

cena mitsubishi HC7000 to 3500 EUR

cena panasonica PT-AE3000 to 2700 EUR

cena sony VPL-HW10 to 1850 EUR

nowe JVC:

cena JVC DLA-HD750 to 6000 EUR

cena JVC DLA HD-350 to 4000 EUR

Za ten cudowny Sony to ja dziękuje. Na lampe nie dają nawet jednego dnia gwarancji.

A co do jakośći obrazu to omawiany JVC dostał tyle samo punktów za obraz co prawie dwukrotnie droższy Sony VPL-W200. Katalogowe wartości podawane na papierze jak widać nijak się mają do rzeczywistiści.... I dlatego ja wziąłem za 16700pln JVC i nie kusi mnie zamiana na coś co ma na papierze lepsze parametry...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Meloman, 15 Lis 2008, 14:44

>Nie ukrywam, że Twoje wypowiedzi w większości są co najmniej kontrowesyjne.

Bez przesady.

Czytając to forum stwierdziłem, że Americano jest tylko skromnym specjalistą od wszystkiego. Od wycinanek łowickich począwszy a na reaktorach jądrowych kończąc. I tak właśnie należy traktować jego wypowiedzi.

Kacperek

fajna wypowiedź :) należy ją traktować jak wypowiedź "małego Kacperka" :)

THX Ultra 2

1. punkty w testach to nie rzeczywistość, o czym można się przekonać samemu, na własne oczy (to chyba Tobie gwiazdki E.I.S.A. świat przesłoniły

2. niestety należy pisać prawdę, JVC HD100 ma bardzo słaby ANSI kontrast właśnie ZMIERZONY, ANSI kontrast jest bardzo ważny i jest pochodną jakości matryc, łatwo też wychwycić to okiem. Sony VPL-HW10 ma świetne matryce nowszej generacji, sorry.

cytuję projectorcentral:

"RS2 measured 209:1 ANSI contrast, which is the lowest ANSI reading we have found among the high performance 1080p models we've tested." A test był robiony rok temu, od tego czasu pojawiły się testy nowszych projektorów, w tym SONY VPL-HW10 w listopadzie 2008:

"In measuring our test unit, the HW10 registered 416:1 ANSI contrast, which is the highest ANSI number we've see so far on an LCOS projector. Sony's big improvement in SXRD ANSI contrast keeps it fully competitive and comparable to the improvements made by LCD manufacturers."

Nie chodziło mi o krytykę projektora JVC HD100 w kategoriach bezwzględnych (napisałem że nie jest wart pieniędzy, a nie że jest kiepski), ale zwrócenie uwagi na udanego sony w atrakcyjnej cenie na Europę. Bardzo solidna maszyna. Nie ma tylko upłynnienia ruchu (frame interpolation) jak droższe Sony VW80 czy VW200 i panasonic PT-AE3000, ale kinomanom to nie jest raczej potrzebne.

A ponieważ wątek jest o Panasonic PT-AE3000 wyrażę się jaśniej (jeśli można oczywiście mieć swoje zdanie):

nie warto dopłacać 800 EUR do ceny Sony VPL-HW10, aby kupić tego panasonica, to do soniaka powinno się dopłacać 800 EUR od ceny panasa. Brawo dla Sony jeszcze raz. Nie mówię o "Sony Poland" bo ta firma dla mnie nie istnieje ;) Zupełnie mnie nie interesują gwarancje na lampy i wogóle polskie gwarancje na cokolwiek...

Kolego americano, mnie E.I.S.A świata nie przysłoniło, ponieważ projektor kupiłem zanim przyznano mu te prestiżowe wyróżnienie (kiedy $ było po 2pln). A jeżeli chodzi o słabe ANSI, to nie ma to żadnego znaczenia w generowaniu przez niego doskonałego obrazu...

Mój projektor był profesjonalnie skalibrowany i testowany w miesięczniku "Kino domowe" nr.9/2008

Konkluzja po testach cytuje: projektor full HD oferujący bardzo dobrą jakość obrazu, obraz generowany przez projektor jest dobrze widoczny nawet w oświetlonym pomieszczeniu. A testujący wiedzą co piszą, bo przetestowali ok. 500 projektorów (także Sony VPL-W200)....

Czyli Kolego Twoje teoretyczne wywody nijak się mają do rzeczywistości...

Pozdrawiam

A jak sam pisałeś test JVC był robiony ponad rok temu, a ja mam wersje reference series (nowszą), w której dokonano pewnych drobnych poprawek o których Ty nie wiesz...

Jedyne sensowne rozwiązanie to bezpośrednie porównanie tych projektorów.

Opieranie się na parametrach, czasopismach, gwiazdkach i innych nagrodach to ślepa uliczka.

Można jedynie poszukać w AVS Science czy ktoś nie robił bezpośrednich testów.

Otóż to, ale u nas w kraju to prawie graniczy z cudem taka możliwość bezpośredniego porównania...

Dla mnie mistrzem obrazu i tak jest Sim2 PRO5DL, potem Sim2 C3X 1080.

A potem długo, długo nic...

Wybrali je do swoich potrzeb najsłynniejsi reżyserzy z Hollywood...

No ale ceny zaczynają się powyżej 100tys.pln...

THX Ultra 2

autorytety w stylu miesięcznik "kino domowe" zachowaj dla siebie,

podobnie Twoje wyczucie rzeczywistości wsparte przez miesięczniki i certyfikaty THX.

Kolego to Twoje teoretyczne wywody mają się nijak nie tylko do rzeczywistości, ale i do tematu wątku, który dotyczy panasonica i w domyśle ew. alternatyw dla niego (patrz ceny zamieszczone powyżej).

Chcesz się chwalić JVC to załóż wątek, wklej fotki, może ktoś skorzysta...

Tak się składa, że ja te urządzenia eksploatuje na co dzień i wiem co są warte( w przeciwieństwie do Twoich teorii), bo widze je i słysze na żywo, a Ty się podpierasz jakimiś amerykańskimi wywodami wartości ANSI...

Ja nie ośmieliłbym pisać bzdur typu słaby ANSI = słaby obraz nie mając możliwości obejrzenia tego na własne oczy...

Na cine4home jest świetny artykuł na temat realnych wartości kontrastu on/off w stosunku do ANSI i oczywiście, jakie ma to przełożenie na jakość obrazu.

Nie neguję, że HD100 ma kiepski ANSI - nawet słabszy niż najnowsze LCD. Niemniej ma niespotykany natywny kontrast on/off.

To wszystko oznacza, że JVC nie jest może wybitnym projektorem, ale na pewno wyróżniającym się.

Nie widziałem nowego Sony i pewnie nigdy nie zobaczę - dzięki polityce Sony Poland i ich podejściu do polskiego klienta.

Wiem na pewno jedno - już nigdy nie dam tym prostakom zarobić. Jeżeli już kupuję jakiś produkt tej marki - na pewno za granicą.

Dodam, że jeszcze niedawno IN83 kosztował u nas ponad 20 tysiaków.

Więc rada do wszystkich mających plany zakupowe. Jak tylko możecie - korzystajcie z ofert zachodnich sklepów internetowych.

Znajmoy, który od 2 lat pracuje na Wyspach twierdzi, że większość produktów począwszy od butków dla dziecka na plazmach skończywszy są kilkadziesiąt procent tańsze.

Tam firmowe butki - 20 funciaków. U nas - 180 zeta.

Ludzie! Nie dajcie się robić w ch...!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.