Skocz do zawartości
IGNORED

Czy NAD3020 pociągnie na 4 omah

mariuszdab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Watek banalny ale pomoze mi rozwiac watpliwosci, przymierzam sie do zakupu NADa3020 do wspolpracy tylko i wylacznie z gramofonem Technics QD33. Glosniki to 4 omowe HECO (niewielkie monitory). Czy te 4 omy nie zaszkodza wzmacniaczowi?

sluchajac ze zrodla cd nigdy nie slucham glosniej niz na godzinie 9 ( tez na wzm NADa), pewnie przy gramofonie wychyl potencjometru bedzie

wiekszy, ale chodzi mniej wiecej o porownywalnie ta sama moc. Te same Heco chodzily juz z NADem701, 320, 304 i problemu

nie bylo. Jak moze byc w tym przypadku?. Na wszelki wypadek w pogotowiu mam 6 omowe monitorki Onkyo.

https://www.audiostereo.pl/topic/45245-czy-nad3020-poci%C4%85gnie-na-4-omah/

Nie powinno być problemu. Mam NADa 310, nominalnie słabszego od Twojego sprzętu i nigdy nie miał kłopotów z Eltaxami 3+ które schodzą poniżej 4 omów. Tym bardziej, że jak napisałeś, nie grasz głośno. Pozdrawiam, trebliG

Dziekuje za dotychczasowe wpisy.

Ciekawy jestem ogromnie jak bedzie zachowywal sie we wspolpracy z gramofonem tzn jak we wzmacniaczu radzi sobie preamp gramofonowy, nie chcialbym kupowac dodatkowego phono preampa, zresztą gramofon

tez nie najlepszy.

do nadzika takze mialem technicsa z systemem montowania wkladki p-mount.niedawno u kolegi sluchalem jakiegos cockera na cd onkyo i moim b nadzie/technicsie z shurem z gornej polki.juz mysle o powrocie do analoga!

Na razie do Technicsa QD33 podlaczylem wzm Sony TA-AX500 i jest nieciekawie. Dominuja wysokie tony,

jest plasko i malo dynamicznie. Ten sam wzm z cedekiem wspolpracuje calkiem przyzwoicie, jest troche za duzo gory, ale idzie delektowac sie muzyka, przy wspolpracy z gramofonem ilosc wysokich przekracza dobry smak...... po jednym utworze ma sie dosc. Czy z NADem bedzie lepiej?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Jeśli mogę coś dodać. To z 4ohm'ami nie będzie problemu, bo sam piszesz,że dyskoteki nie będzie.

Odnośnie preapma phono we wzmaku,to w yamahah były fajne preampy dośc rozbudowane np A1020

Pzdr

Dzieki za odp, ale taka mala fanaberia, ze wzmak koniecznie musi byc srebrny. Mam kilka systemow niezle skonfigurowanych , ten wzmak ma byc tylko i wylacznie do srebrnego gramofonu. Yamaha w najlepszym przypadku bedzie tytanowa. Nad 3020, ktorego wyszukalem jest wlasnie o dziwo srebrny, co bardzo rzadko sie zdarza, chyba italianska wersja z tego co wyczytalem w necie. Tak czy inaczej obecny

Soniak jest do bani, szkoda sluchu:)

Nie mam zielonego pojecia, ktory to typ, ale na nim poprzestane, na systemie typu gramofon-wzmacniacz-kolumny nie zalezy mi az tak mocno, czas odsluchu z winyli to srednio 8 godzin w ciagu miesiaca.

Ten NADzik trafia mi sie za 260zl, to chyba dobra cena zwazywszy, ze nie naprawiany, bez zadnych ingerencji a i z wierzchu podobno calkiem przyzwoity.

Kupilem ten wzmacniacz, dotrze do mnie po niedzieli, czego mam sie mniej wiecej spodziewac po jego brzmieniu w odniesieniu do wpisu powyzej. Wielu z Was na pewno posiadalo ten model, wiec usmiecham sie o zaspokojenie swojej ciekawosci.

• 7 miesięcy później...

witam. Powiem od siebie tylko tyle ze nie tylko pociągnie 4om'owe głośniki. nIEWIEM JAKIE EGZEMPLARZE POSIADACIE NAD 3020, ale ja z ciekawości zakupiłem dziadka i podłączony jest jako przejsciowa końcówka mocy do B&W804S i kopara mi opadła. Z skąd On bierze moc?sam nie wiem:))Max w skali zegarowej potencjometr dochodzi do 2-3godz. Zauwazyc trzeba ze Nautiliusy nie są łatwe do napędzenia. Ja dziadkowi spokojnie dał bym medal za brzemienie, dzwiek, haryzme i moc. A propos brzemienia?-jedyne czasem soprany przesadzają, ale to w odpowiednich momentach uzaleznionych od muzyki. Średnica?- akustyczna. Bas?- nie jak Krell, ale Yamaha S2000 jest blisko siebie. Panowie i Panie za smieszną cene, to ja składam 2szt. Nad3020 jako końcówki mocy i niema czego sie wstydzić. Pozdrawiam. A jak Nad3020 potrafi poruszyć B&W Nautiliusa za 15tys... to prosze samemu odpowiedziec sobie na pytania które kolumny Nad 3020 udzwignie..Pozdrawiam

Ja niedawno własnie nabyłem Nad3020, z drobną modyfikacją tj.wymianą kondensatorów na Nichicon Gold Tune z 4X2200uF na 4X4700uF, oraz 1000uF na 2X470uF Nippon połączone równolegle, a na deserek na wyjsciu kondensatorki małe Oscon Sonny. Dodałem też wiekszy radiator.

W porównaniu przed wymianą było jakoś dziwnie za naddto lampowo, zaś po wymianie wysokie ożyły a niskie tony przyspieszyły i już nie były ciągnące sie.

Niebawem bende miał drugi takowy egzemplarz i łącząc 2szt jako mono bloki za takie pieniążki to próżno szukać. Bardzo polecam, troche wiecej czasu poświecić a satysfakcja gwarantowana.

A tak na marginesie?.SKAD NAD3020 BIRZE WATY TO CIORT WIE, JAK NA ZALEDWIE 20 PARE WAT, CIĄGNIE 3 DROZNE KOLUMNY 4OMOWE ZA USZY BARDZO ŚMIAŁO:)).. POZDRAWIAM

Nie omieszkam dodac tylko jeszcze:)) .Przed kupnem kolumn słuchałem zestaw Yamaha z serii 2000, co tak bardzo polecają zestaw B&W Nautilius z Yamaha. Szczerze powiedziawszy, daje do myślenia czy koszt wzmaka około 6tys. jest adekwatny przy dzwieku jaki uzyskałem z Nad3020. Oczywiście Yamaha ma klase sama w sobie, a w szczególnośi seria 2000. Dzwięk 3020 ustepował Japończykowi, alllleee nie az tak za cenę ponad 5tys zł. Drodzy fani i urzytkownicy bardzo duzy wpływ ma sprzęt towarzyszący i moze to nie jest logiczne zeby łączyć kolumny za 15tys zł z dziadkiem NAD3020 (mono-bloki), ale jak do brzmienia dodac CD na lampach mozna uzyskać to COŚ

Witam,

Kiedyś tu bywałem. Potem opuściłem forum, żeby wyleczyć się. Wyleczyłem się, ale jakieś hobby trzeba mieć. Zacząłem więc od najważniejszego elementu audio: sali odsłuchowej - kupiłem dom do tego celu. Pratycznie po pięciu latach zmian różnych lokum mogę powiedzieć, że odzyskałem brzmienie i wiarę, że warto.

NAD3020

kocham ten wzmacniacz za:

wewnętrzny czar, za to że się tak bardzo grzeje, lekkie szybkie papierowe brzmienie, świetne makro, klasę i wysublimowanie mimo tempoty w zakresie deteliczności, ale jest detaliczność tak cenna i droga w zakresie średnicy. średnica i jeszcze raz średnica oraz makorodynamika - oto NAD3020.

gratuluję wyboru

Moj 3020, to chyba jedna z pierwszych serii, poniewaz nawet kolor jest nietypowy, srebrne drapane aluminium, srebrne a wlasciwie szampanskie galki i nakladki na przelaczniki, gora i boki pokryte czarnym mlotkowym lakierem w polmacie. Wewnetrznie i zewnetrznie w 100% oryginal, bez zadnych ingerencji. Gra wspaniale z ogromna swoboda, moze nie dokońca detalicznie ale bardzo angażująco.

Mam do niego tunerek 4020a w tym samym kolorze na temat ktorego długo by pisac, brzmienie ciekawsze

od pozniejszych tunerow NADa. Podłączony jest do przedmiotowego wzmaka cd tez NADa model 502. Calosc gra z kolumienkami Epos ELS3. Tego brzmienia można by sluchac dlugo bez zmeczenia i bez znuzenia.

Ten wzmacniaczyk chodzil u mnie i z duzymi kolumnami i z malymi, z 4, 6 i 8 ohmowymi, kazde napedzal tak jak trzeba, nie czulo sie specjalnych ograniczen, dzwiek byl zawsze pelny i swobodny.

Gramofonik tez wspolpracuje z nim bardzo dobrze. Moj nie grzeje sie, ale slucham maksymalnie na 9.30

Panowie mam pytanko z innej beczki?..Czy ktoś z was moógłby zmierzyż napięcie bez obciążenia na wyjściu głośnikowym?? Z góry serdecznie dziekuje:). A moze jakis elektronik jest wśród nas?..wiem ze taki wzmacniacz pracuje w klasie AB, tj.zwykle są wysoko prądowe (trafo na wyjsciu wtórnym jedna strona podaje 52,6V..druga strona 62,6V)..a jakby zamiast takiego trafa zastosować trafo toroidalne w wersji Audio (Toroidy.pl) 400Wat 2X26?? Jaki jest stosunek zachowawczy wzgledem napiecia, jak bysmy podłączyli na 2X26V. Być moze sie mylę, ale mimo ze jest mniejsze napiecie to powinno byc OK gdyż jest zapas wydajności w razie zapotrzebowania.Może ktoś sie lepiej zna, to bym prosił o rozwikłanie zagadki:) Dziekuje i Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.