Skocz do zawartości
IGNORED

Import Wzmacniacza z Japonii, a Cło.

freak

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę sprowadzić używany(prawie nówka) wzmacniacz lampowy od osoby prywatnej z Japonii. Wzmacniacz jest wart trochę szmalu, bo umówiłem się, że zapłacę 1400 dolarów. W Europie ten sam model kosztuje ponad dwa tysiące euro.

W jaki sposób zorganizować wysyłkę, żeby uniknąć zapłacenia cła?

Rozumiem, że wzmacniacz powinien zostać wysłany bez papierów w paczce i najlepiej bez oryginalnego pudła? Co jeszcze mogę zrobić? Na ile ustalić wartość paczki przy wysyłce? Boje się, żeby nie zaniżyć za bardzo ceny i nie wzbudzać podejrzeń. Może 200$ i zapłacić od tej kwoty cło?

Kwestia wysłania jako "gift" raczej odpada z wiadomych względów ;)

Proszę o jakieś praktyczne rady.

tutaj oprócz cła będzie naliczony jeszcze VAT, jak kupowałem z Japonii słuchawki cło wynosiło 2% vat 22%, przy mp3 playerze też z japonii cło wyszło 14% vat 22%

ktoś wie może ile wynosi cło na wzmacniacze?

freak

zabawiasz sie w oszusta celno-podatkowego?to malo moralne.

stac na konika,stac na owies.

lub nie stac.proste.

ale zadajac na publicznym forum pytanie ,jak oszukac panstwo,to chyba cos nie hallo?

tomek7776, 26 Sie 2008, 19:21

>freak

>zabawiasz sie w oszusta celno-podatkowego?to malo moralne.

>stac na konika,stac na owies.

>lub nie stac.proste.

>ale zadajac na publicznym forum pytanie ,jak oszukac panstwo,to chyba cos nie hallo?

delikatnie mówiąc piepszysz kolego a moralne pobierac podatek od darowizn takie jak teraz chcą pobierac od ludzi co była ta wichura i im domy po rozwalało dachy itp kureskie państwo i trzeba tak postempować jak oni robią podatek podatku...

Można opisać paczkę REPAIR(naprawa gwarancyjna) bez podania wartości;nie będzie cła-ale to śliska sprawa bo przesyłka nie będzie ubezpieczona.Pocztą lotniczą przejdzie bez problemów.Kurierem lepiej zadklarowć niską wartość 200-300usd ,zapłacić od tego cło i VAT(liczone :wartość+koszt wysyłki+22%VAT) i mieć spokój.

=

voldemort

26 Sie 2008, 19:28

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 498 / 748 / 0 tomek7776, 26 Sie 2008, 19:21

>freak

>zabawiasz sie w oszusta celno-podatkowego?to malo moralne.

>stac na konika,stac na owies.

>lub nie stac.proste.

>ale zadajac na publicznym forum pytanie ,jak oszukac panstwo,to chyba cos nie hallo?

delikatnie mówiąc piepszysz kolego a moralne pobierac podatek od darowizn takie jak teraz chcą pobierac od ludzi co była ta wichura i im domy po rozwalało dachy itp kureskie państwo i trzeba tak postempować jak oni robią podatek podatku...

o ile podatek od darowizn,dla ludzi po nawalnicy uwazam za bandycki,to naleznosci celno podatkowe za towar luksusowy jakim jest wzmacniacz,sa jakie sa.

wiec decyzja nalezy do kupujacego.

szukanie publicznie porady jak oszukac panstwo ,przy imporcie towaru luksusowego,uwazam za taka samo niemoralnosc,jak pobieranie podatku,od osob poszkodowanych w nawalnicy.

Czytam powyższe wpisy, i nie mogę w nie uwierzyć.

Rżnięci jesteśmy przez Państwo na każdym kroku, a w budżecie ciągle deficyt.

Osobiście zastanowiłbym się, czy nie uniknąć zapłacenia kolejnego, legalnego characzu.

a niby dlaczego nie miałoby być vatu 22% od importu - skoro przy zakupie w kraju jest, tu nie chodzi o luksus tylko powszechność opodatkowania vatem, zatem jedynym dodatkowym obciążeniem jest cło, które wynika z tzw. ochrony rynku UE, tak burzycie się na należności celno - podatkowe a na Korwina nie głosujecie (wszyscy inni to eurosocjaliści, którzy pozostawią te opłaty). Przepraszam za lekki off topic.

a niby dlaczego nie miałoby być vatu 22% od importu - skoro przy zakupie w kraju jest, tu nie chodzi o luksus tylko powszechność opodatkowania vatem, zatem jedynym dodatkowym obciążeniem jest cło, które wynika z tzw. ochrony rynku UE, tak burzycie się na należności celno - podatkowe a na Korwina nie głosujecie (wszyscy inni to eurosocjaliści, którzy pozostawią te opłaty). Przepraszam za lekki off topic.

>a niby dlaczego nie miałoby być vatu 22% od importu - skoro przy zakupie w kraju jest

A dlaczego miałby być? Przecież kupując w Japonii ten vat(czy jakiś jego odpowiednik) tam zapłaciłem. Cło jeszcze rozumiem, ale vat?

To samo ma się z podwójnym opodatkowaniem pracujących zagranicą. Złodziejstwo i tyle..

>tak burzycie się na należności celno - podatkowe a na

>Korwina nie głosujecie (wszyscy inni to eurosocjaliści, którzy pozostawią te opłaty)

Daj spokój z tym Korwinem. To człowiek oderwany od rzeczywistości. Jestem za wolnym rynkiem, ale nie za Korwinem i jego kanapową partyjką.

freak,

czyli wygłosiłeś totalną sprzeczność, poza tym kierujesz się prostą, a nawet prostacką oceną osoby, nie znając poglądów (programu) tej partii - zresztą Oni tego nie wymyślili - tak powinno być normalnie, co opisali m. in. Milton Friedman i a wcześniej A. Smith, natomiast w Polsce rzeczowo i konsekwentnie właśnie m.in. Korwin. Natomiast jeżeli chcesz jak wielu obniżenia podatków w ramach eurosocjalizmu to jest to nierealne. Albo tylko wojsko i policja z budżetu i podatek 1%-2% albo euro socjalizm i 87% dochodu dla państwa - innej drogi nie ma, bo jak obniżysz do 30% to machina socjalizmu zawsze uzasadni kolejne wydatki na biednych itp. oczywisćei za drobną prowizją dla tych czerwonych pijawek. Nie zdajecie sobie sprawy jakie kwoty z UE (czyli też naszych podatków) idą na fikcyjne szkolenia lub nikomu nie portrzebne tzw. szkolenia.

Cóż wpis nie jest do końca na temat i jeżeli zostanie usunięty nie będę miał pretensji, chociaż jest o podatkach.

Rendy

27 Sie 2008, 09:04

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 33 / 8 / 0 tomek7776

Z jakiego ty świata jesteś? Nie przesadzaj z tym oszukiwaniem...

widze,ze chyba z dwoch roznych swiatow jestesmy.naprawde roznych.

hazardzista5, 27 Sie 2008, 14:35

Co ty wiesz o mojej znajomości poglądów UPRu i Korwina. Akurat znam je bardzo dobrze i po za tym, że są według mnie zbyt skrajne to oprócz pomysłów na gospodarkę jest jeszcze cały wachlarz innych poglądów z którymi się totalnie nie zgadzam. Rzeczywistość jest wielowymiarowa.

Wybacz , ale uosabianie kapitalizmu i wolnego rynku w Polsce wyłącznie z Korwinem i UPRem to dla mnie zupełna paranoja.

>tomek7776, 27 Sie 2008, 15:38

>

>widze,ze chyba z dwoch roznych swiatow jestesmy.naprawde roznych.

I niech tak zostanie. Dla mnie przestrzeganie prawa, w szczególności głupiego prawa, nie jest wartością nadrzędną i w życiu kieruje się przede wszystkim własnym kodeksem moralnym. A ty sobie płać 100 razy te same podatki.

Jeżeli państwo byłoby uczciwe i pobierało na funkcjonowanie uczciwy(niski) procent dochodów swoich obywateli to nikt by go nie oszukiwał. Ale jak ponad 80% twoich dochodów jest ci zabierana w najróżniejszych formach haraczu to ja takiego państwa szanować nie będę.

Nie jest przypadkowe, że w najbardziej socjalistycznych państwach Europy oszukiwanie fiskusa to niemal sport narodowy.

Widzę, że więcej się nic tutaj nie dowiem, ale dziękuje tym, którzy napisali coś na temat.

freak,

ten "wachlarz innych pomysłów" jak to określiłeś można ująć jako konserwatyzm, czyli coś co jest naturalnym uzupełnieniem liberalizmu gospodarczego - wiem wiem że w UE są lansowane przeciwne poglądy co dla ludzi młodych wydaje się bardzo atrakcyjne - i mamy to co mamy (nakotyki w każdej PAŃSTWOWEJ szkole, totalny rozpad rodziny, mordercy kpiący z ofiar na salach sądowych itd, itp).

jesteście pojebani. kolega prosi o zwykłą radę, a Wy urządzacie sobie krucjaty. próbujecie wcisnąć komuś swój światopogląd na siłę, oskarżacie się i moralizujecie. piszecie, że ktoś inny jest jakiś nie teges, bo nie myśli tak samo. to jakiś żart. żenada.

>o ile podatek od darowizn,dla ludzi po nawalnicy uwazam za bandycki,to naleznosci celno podatkowe za

>towar luksusowy jakim jest wzmacniacz,sa jakie sa.

Do czego to doszło w naszej Polszcze, że badziewny wzmacniacz za parę groszy, staje się luksusowym towarem. Spodnie opadajom.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.