Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalna wkladka do 200pln

lenar_87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pisze post w imieniu kolegi. Kilka tygodni temu zakupil on technicsa sl-b303. Teraz doszedl do wniosku, ze czas na wkladke. Budzet to 160zl (cos w granicach Grado Green), maksylmanie 200zl. Kumpel potrzebuje wkladki uniwersalnej - do kazdego rodzaju muzyki (za wyjatkiem disco-polo :) ). Co byscie poradzili w tej cenie? Grado Green, jakies AT, cos z shure'a, ortofon? Pomozcie prosze bo zbiera sie do tego juz dobre dwa miesiace :) a na jego obecna wkladke unitry patrzec nie moge.

Pozdrawiam,

Jedrek

PS. temat wyboru gramofonu, jego wlasciwosci itp prosilbym pozostawic na bocznym torze bo z tym juz nic sie nie da zrobic :) - gramofon kupiony i basta :).

PS2. jakbyscie potrzebowali jakis konkretniejszych informacji na temat tego gramofonu to moge ich zasiegnac u zrodla chociaz Wy Panowie wiecie o gramofonach wszystko :)

https://www.audiostereo.pl/topic/45178-uniwersalna-wkladka-do-200pln/

Spróbuj upolować Ortofona 510 mkII ... może ci się uda. Tańsza od G Elan(sfera) i Elektry(eliptyk) jak i lepsza, bardziej uniwersalna.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Po dłuższym testowaniu (dzięki Alexander i ahaja !) Ortofona 510mkII w pełni potwierdzam to co napisał ahaja. Alexander wskazał mi na fakt, że zespół stylusa (to co podlega wymianie) mozna w tej wkładce zastosować od wyższych modeli wkładek: 520, 530. Te stylusy mają wyższe ceny ale i lepsze, bardziej advanced igły. Możliwe, ze zakupię któryś z nich, potestuję i może warto będzie opowiedzieć o wrażeniach. W wersji podstawowej wkładka 510mkII ze stylusem eliptycznym to ok. 50E Kupowałem w Niemczech bo w rekomendowanym sklepie krajowym nie było.

z wysyłką, cłem i VATem wyjdzie powyżej 200, ale chyba warto? ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja mam Ortofona dJ-S concord kupiłem go na Allegro za 130 miał ok 3 miesięcy słucham na nim z pół roku i jestem bardzo zadowolony.Jeśli masz ramię z możliwością odkręcenie koszyczka np.{typu-S}to polecam!Tanie są igły i ogólnie dostępne można kupić później np.Gold i będzie jeszcze lepiej.Wersji przykręcanej do koszyczka nie polecam gra o wiele gorzej i z stereo jest nie najlepiej.Słuchałem też PRO-S i bez rewelacji,odradzam a to ze ryją płyty to nie do końca tak jest zależy jaki ustawisz nacisk.Pozd.Krzysiek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>łasic

patrz tu:

Ukryta Zawartość

i chyba transport tańszy...?

Ukryta Zawartość

no to jeszcze bliżej magicznej bariery 200 pln :D

a w ogóle to (z innego tut. wątku):

vinyl_lover, 30 Sie 2008, 11:37

>Spieszę donieść, że wymiana wkładki na Audio Technica AT440MLa dała świetny rezultat. Różnica

>OGROMNA. Większość płyt, na których ostatnie utwory na stronie z wkładką Sumiko Pearl były

>zniekształcone, z AT440MLa brzmią prawidłowo i bez zniekształceń. Zniknął praktycznie inner groove

>distortion. Zniknęły syczące sybilanty na CAŁEJ długości nowego tłoczenia Thrillera Michaela

>Jacksona.

>

>Pozostał znikomy procent przypadków, w których jeszcze trochę sybilianty syczą w ostatnich numerach

>- np. nowiutkie tłoczenie Depeche Mode - Construction Time Again - Everything Counts (krótka

>jednominutowa wersja bez perkusji na końcu strony B). Litera S ssyka tam mocno (mam też na kompakcie

>i tam nie syka, więc to nie wina realizacji nagrania). Tu pewnie jeszcze pozostaje kwestia

>kiepskiego ramienia. :/ Ale nie zmienia to FAKTU, że najważniejszy jest dla jakości trzymania się

>rowka SZLIF igły!

>

>MÓJ WNIOSEK:

>Najpierw wyrafinowany szlif igły, a dopiero potem ramię.

Dziś AT440MLa dotarła. Odsłuchuję i stwierdzam, że to mój prywatny - i chyba nie tylko mój - Święty Graal wśród wkładek budżetowych (bo inne mnie z jakiegoś dziwnego powodu nie dotyczą). Zadałem na początek The Best of Massive Attack (pierwszy LP) bo mam płytę "od nowości" i od początku parszywe end-groove distortion (na Dual DN239, Grado Prestige Black, mniej na Goldring Elektra). Teraz zero zjawiska. Szok.

B.O.M.B.A.!!!!!

:-)

• 3 tygodnie później...

Bardzo, bardzo polecam wkładkę Audio Technica AT440MLa. Dla mnie to też Święty Graal wśród niedrogich wkładek. Po jej zakupie wreszcie zacząłem cieszyć się winylem nie myśląc o przeklętych przesterach w ostatnich utworach na stronie. Myślę, że każdy, nawet jeśli najpierw jest zauroczony ogólną jakością dźwięku winyla, na słabej wkładce dostrzega tę dokuczliwość prędzej, czy później. Jeżeli ktoś ma budżet do 300 zł nie polecam bawić się w nic innego, tylko od razu przejść do tej wkładki. Zapewniam, że dzięki temu unikniecie wielu frustracji (szczególnie, gdy raczkujecie w temacie winyla), a szkoda się zniechęcić już na wstępie. Wkładka kosztuje 260 zł wraz z przesyłką z LP Gear (USA). W Polsce koszt samej wkładki bez przesyłki 500 zł - zdzierstwo. Właśnie w taki sposób polscy dystrybutorzy obniżają nam standard życia. Coś, co u nas jest drogie i wydaje się mega wypasione z górnej półki, za granicą stanowi niską, albo najwyżej średnią półkę. Przez to płacąc dużo w Polsce jesteśmy wiecznie niezadowoleni z jakości (bo w końcu tyle zapłaciliśmy i produkt powinien być doskonały, satysfakcjonujący). Oczywiście problem ten nie dotyczy wkładki AT440MLa, gdyż jestem z niej bardzo zadowolony.

Kontynuując, ODRADZAM do słuchania muzyki wkładki DJskie. Wkładki te pozostawmy DJom. Nie są one łagodne dla płyt (duże siły nacisku do 5 g). Dla porównania wkładka AT440MLa ma rekomendowaną siłę 1.4 grama, więc nie ryje tak szybko rowków. Ponadto, dobrze jest ustawiać nacisk przy pomocy jubilerskiej wagi cyfrowej, gdyż wyważanie ramienia i ustawianie wg podziałki nie zawsze daje dokładną wartość. Bywa, że są różnice do kilku dziesiątych grama, a przedobrzenie w każdą stronę jest złe dla płyt. Nacisk nie powinien być ani w dolnej granicy rekomendowanej przez producenta wkładki, ani przekraczać jej.

>>vinyl_lover

"Myślę, że każdy, nawet jeśli najpierw jest zauroczony ogólną jakością dźwięku winyla, na słabej wkładce dostrzega tę dokuczliwość prędzej, czy później."

Niekoniecznie, przy dobrym ramieniu, zjawisko to jest niesłyszalne nawet na prostej wkładce.

pozdrawiam.

Po naciśnięciu "Dodaj wpis" nastąpił błąd, więc piszę od nowa, ehh...

synromka,

Nie każdego stać na gramofon za 3000 zł, a każdy fan dobrego brzmienia chce słuchać winyli. Jeśli można to osiągnąć kupując wkładkę za 260 zł i oldschoolowy gramofon z niezłej półki lat 70. za 300 zł, to czemu nie? Ale wierzę na słowo, choć pewnie nie będzie mi dane posłuchać chwalonego ramienia SME 3009 z budżetową wkładką Ortofon OM 5E (taki "mały" kontrast), która zawsze zaopatrywała mnie w kupę inner groove distortionów. :)

24 brudne zielone dolce. ;) Oczywiście istnieje jakieś znikome ryzyko, że przywalą cło, ale a) to jest malutka przesyłka, więc takich raczej nie otwierają, b) oficjalna wartość przesyłki jest mocno zaniżona, więc nie wzbudza zainteresowania celników. Poza tym nawet z cłem wyszłoby o wiele mniej, niż u polskiego dystrybutora. Podsumowując wkładka 99 dolców, przesyłka 24 dolce, czyli jakies 260 zł.

Kwestia farta, ale trzeba i tak korzystać póki kurs jest jaki jest i nadal wychodzi tanio, zawsze dolar może pójść jeszcze w górę. Póki co, kupowanie bezpośrednio z USA jest opłacalne.

• 2 tygodnie później...

Witam!

Wszystko zależy jaki nacisk ustawimy dolna lub górną wagę zalecaną producenta.Te 5 gram to waga którą trzeba ustawić aby DJ.mógł wyczyniać swoje wariactwa.Też tak myślałem ze duży nacisk niszczy płyty ale to my go ustawiamy ja jestem zadowolony z dj-s i uważam ze moje płyty jeszcze bardzo długo pograją!

Mam pytanie w związku z wkładkami AT, wynalazłem taką wkładkę o symbolu AT7V VM, dual magnet.

Jej cena jest nieznacznie wyższa od AT440. Może ktoś miał styczność z tą wkładką, również chcę wymienić wkładkę w swoim systemie i myślałem o AT440ML, ale znalazłem właśnie tą AT7V i zastanawiam się czy warto troszkę dołożyć.

Myślę że autor wątku nie będzie miał za złe wpisu trochę nie na temat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potwierdzam wysoką jakość dźwięku AT ML440a.

Nie ma co się bawić w tanizny lepiej do zbierać i kupić właśnie tą. Niektórym dźwięk może się wydawać trochę chudy, ale barwa dźwięków niesamowita, szybki i precyzyjny bas i wręcz cudowna klarowność.

Była odsłuchiwana na bardzo wypasionym pre lampowym i naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyła.

Moja właśnie dogorywa i przesiadam się na Dl-103. Zobaczymy jaka różnica w dźwięku bo w cenie żadna.

Moja AT 440 dopłynie pod koniec miesiąca... Ale szperając trochę po necie trafiłem na stronę AT i okazuje się, że 440ML to już nie produkują, więc w sklepach to raczej końcówki serii! Teraz w ofercie jest 440MLa, która ma nieco inne parametry i cenę... wyższą niestety. Więc kto zainteresowany niech kupuje, być może ostatnia szansa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.