Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch McIntosh/Elac w Hi-Fi Klubie

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro (30.12) o 11.30 w Hi-Fi Klubie na Kopernika będę słuchał McIntosha 6900 z moimi Elakami 510. Jeśli któryś z forumowiczów ma ochotę (i czas) przyjść i posłuchać, to serdecznie zapraszam. Bardzo jestem ciekaw Waszych opinii.

W roli źródła wystąpi Meridian 588, okablowanie Transparent na przemian z moimi Red Dawnami.

Good Gutt.... ale powiedz, idziesz tylko posluchac, czy idziesz z zamiarem dokonania zakupu? Moze nie na temat, ale kiedys sprzedajac samochod, przychodzil do mnie ten sam facet 6 lub 7 razy. Bylo to dla mnie szalenie irytujace.

Gutt,......no nie, stary, to jest zawracanie glowy. Im i sobie. Albo w ogole nie idz jesli nie masz entuzjazmu, albo pomysl o czyms innym, czyms co cie zakreci i zabierz z domu portfel. Po co wszystkim robic taka niewygode? Nudzi ci sie?

Jazz>

Będąc obywatelem wielkiego świata, powinieneś wiedzieć, że profesjonalnie wyszkolony sprzedawca ma się szeroko uśmiechać nawet do najbardziej upierdliwego klienta, klepać go po ramieniu i czule szeptać w uszko: "jakże się cieszę z pańskich kolejnych odwiedzin". W głębi ducha i tak wie, że upierdliwy klient dokona prędzej czy później zakupu, wiec cierpliwość i zaciskanie zębów z pewnością sie opłaci.

Zachowanie typu: wejdź-kup-wyjdź obowiązywało w głębokim PRL-u i nadal ma wielu zwolenników, również w branży audio.

Pzdr.

Gutt, dodam jeszcze, ze bylem tam tylko raz, wlasnie 13-tego wrzesnia, kiedy sie spotkaliscie w Harendzie. Wchodze do w sumie mizernego metrazowo salonu, zaczynam rozmowe z jakims facetem, nie powiem, mily gosc. Az mi sie zal ich zrobilo. Opowiada mi czlowiek o mizernych obrotach, wiekszosc przychodzi pogadac, pomacac, tak w zasadzie popieprzyc i wychodzi nie zostawiajac kilku zlotych. Teraz zacznie sie podlaczanie, przesuwanie, czekanie, cholera, gutt, nie chcialbym prowadzic takiego biznesu w Warszawie, lub w Polsce. Gutt, wez troche kasy, moze jednak kupisz jakas plyte, jakis drobiazg, zeby oni w koncu nie zamkneli tej i tak malej nory.

Jazz >>

Ja nie jestem od wspierania small businessu ani też nie prowadzę instytucji charytatywnej. Jako specjalista od naszych słowiańskich przywar, powinieneś wiedzieć, że narzekanie na częścią naszego emploi. Po prostu nie wypada powiedzieć, że interesy dobrze idą. Gdyby panowie z Hi-Fi Klubu faktycznie cienko przędli, to pewnie już dawno pomyśleliby o zmianie branży.

Hiena, odpowiem ci jak to jest w cywilizowanym swiecie. Otoz kiedys, kiedy zaopatrywalem sie w GNP Audio w Pasadenie, w rewanzu za dobra obsluge i zrealizowanie kilku odsluchow, zanioslem w rekompensacie (juz po zakupach) osiem biletow w dobrym boksie na konczacy sezon koncert w Hollywood Bowl.

Hiena, nie, natomiast w drodze z Kopernika do Harendy, na tym malym odcinku poznalem przeurocza studentke 5 roku geografii z UW, wiec wybor byl prosty i spedzilismy nastepne godziny w Bristolu, ona przy Campari, ja przy Knob Creek.

Pozdrawiam. Znam to zestawienie.Użytkuje MACA 6850 (sprawdź opis o mnie).Testowałem ProAc 125 ,ale nie grały z MACiem zbyt dobrze,było za ciepło.Testowałem też parę dni Elaci 510 ,kłamałbym gdybym powiedział,że grało to źle,dźwięk więcej niż poprawny,ale czuło się pewien niedosyt (jeśli się zdecydujesz na MACa bardzo szybko zrozumiesz co miałem na myśli). Ładny bas-w tej klasie cenowej jeden z lepszych,bardzo ładna góra,choć w moich Nautilusach 805 lepsza i moje największe zastrzeżenie-średnica,jakby cofnięta lekko przymulona w stosunku do reszty-ale to jakby ktoś mocno szukał wady.Ogólnie bardzo poprawnie,nie męcząco,relaksujący dźwięk. Porównywałem do swojego zestawienia,Nautilusy 805 są niejako przeciwieństwem Elaców to zimne kolumny.W 805 jakby bardziej czuje się nazwijmy to klasę,kulturę,poszczególne wybrzmienia sa bardzięj czytelne,jest ich więcej.Średnica nie do porównania-dużo lepsz w 805.Gdyby one miały bas Elaców.Koniecznie weź głośnikowe Red Dawny,MAC najwyraźniej je lubi.Niestety nie mogę ci towarzyszyć,chyba bym nie zdążył-Gdynia.

Właśnie Kornik - a o ile mnie pamięć nie myli, my w tym czasie dyskutowaliśmy o przewagach tranzystorów bipolarnych nad Mosfetami. Nawet nie zerknęliśmy na sznureczek powabnych niewiast ciągnących znad Browarnej... audiofile do kwadratu, tfu!

>> gutekbull

Co do średnicy się zgodzę, ale mam z nią inny problem: z Thule 150B, którego używam jest lekko przesłodzona, co doskonale wypadana w małych składach jazzowych (ach, ten ociekający erotyzmem tenor), natomiast w muzyce orkiestrowej (barok, klasycyzm) podbarwienia widoczne są jak na dłoni. Właśnie dlateog napisałem, że idę na odsłuch nastawiony dość sceptycznie: Mac też lubi przysłodzić. Nie wiem, czy do Elaków nie pasowałby bardziej Gryphon, lub, z niższych przedziałow cenowych, wydajna Jolida. Ale z tego, co wiem, pomiędzy 6850 a 6900 są istotne róznice brzmieniowe, więc sam muszę ocenić jak to zabrzmi.

Pzdr.

PS. Domyślam się, że Nautilusy mają lepszą górę, ale każdy kto jest testował, bądź używał u siebie w systemie narzeka na szczupły bas. To jest jednak kompromis, na który bym się nie zgodził. Dlatego szukam dalej ;-)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.