Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć 4 lub 8 om

knopek

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś nie mogę rozpracować tego schematu :)

Proszę o pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Chyba jednak się pomyliłem.

>

>min.4ohmy podłączasz albo pod górne albo pod dolne.

>

>min.8ohmy podłączasz pod górne i dolne, czyli jedna kolumna pod górne a druga pod dolne.

proponuje abyś to jeszcze przemyślał. jak tak podłączy to nie będzie stereo.

Widzę, że nie tylko ja mam problemy :)

rbej: myślałem właśnie podobnie, czyli żeby uzyskać 4 omy musze połączyć góre z dołem ?

* MOC WYJŚCIOWA: 2 x 40 / 70 W ( 8 / 4 OHM );

przy 4 omach oczywiście mniejszą mocą będzie nadawać na kolumny ? bo przy 8 troche chyba zaduzo chcialem sprawdzic..

rbej

jak podłączysz tak jak mówisz to nie zagra prawidłowo masz przecież opisane: głośnik(spiker)prawy i lewy w jednym rzędzie. Jak podłączysz pod spiker 1 to będzie dobrze.

Nie ma znaczenie gdzie podłączysz kolumny,

ale

jeśli masz kolumny 4 Ohmowe to możesz podłączyć tylko jedną parę pod dowolne wyjście:

(speaker system 1) lub (speaker system 2)

jeśli masz kolumny 8 Ohmowe możesz je podłączyć również pod dowolne wyjście:

(speaker system 1) lub (speaker system 2)

ale dodatkowo możesz podłączyć dodatkową parę kolumn pod wolne wyjście, oczywiście też tylko 8 Ohmowych.

Szczerze mówiąc to faktycznie na pierwszy rzut oka ciężko załapać co autor miał na myśli, ale tłumacząc ten "schemat" z chińskiego na nasze, to jest tak jak to opisał linijkę wyżej sukces ;)

P.S.

4 ohm - 1 albo 2 (może być podpięta TYLKO jedna para)

8 ohm - 1 albo 2 (opcjonalnie 1 i 2 w przypadku podpiętych dwóch par)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>czyli przy 4 jak i 8 omach wzmacniacz ma moc 70w ?

Nie

Para kolumn 4-ohmowych - 70W

Para kolumn 8-ohmowych - 40W

>ale jak podepne 4x8om wtedy moc spada do 40w kazdej kolumny ?

Raczej spadnie do 35W/kolumnę.

jozefkania, 24 Sie 2008, 13:56

>Masz w domu miernik elektroniczny ? Jak nie masz, to kup i zmierz jaki mają opór te kolumienki.

>

>Bo takie "4-8ohm", to nic nie wyjaśnia.

Kolumienki nie mają oporu. Po pierwsze... Poza tym średnio się to mierzy miernikiem.

Jeśli na kolumnach jest 4-8 om (idiotyczne oznaczenie), to można je podłączyć do wzmacniacza dedykowanego tak pod 4, jak i pod 8 om. Zatem kolumny są ośmioomowe.

bady, 24 Sie 2008, 14:56

>Kolumienki nie mają oporu. Po pierwsze... Poza tym średnio się to mierzy miernikiem.

>

>Jeśli na kolumnach jest 4-8 om (idiotyczne oznaczenie), to można je podłączyć do wzmacniacza

>dedykowanego tak pod 4, jak i pod 8 om. Zatem kolumny są ośmioomowe.

A co stoi na przeszkodzie, żeby rezystację cewki (pojedynczego) głośnika zmierzyć miernikiem ?

Ma sobie od razu SpeakerWorkshop'a "zmontować", żeby ujrzeć cały przebieg impedancji ? Po cholerę ?

Jeżeli jest napisane 4-8ohm to znaczy, że producent ma w d...e swoich klientów.

No nie... Miernikiem? Prądem stałym? A Kolega rozróżnia impedancję od rezystancji? Zresztą jak gdzie ale tutaj tłumaczyc takie rzeczy? Może najpierw poczytać jakiś podręcznik od podstaw elektrotechniki (to nie boli-naprawdę) a potem zadawać pytania lub udzielać "światłych" odpowiedzi...

pegal, 24 Sie 2008, 21:45

>No nie... Miernikiem? Prądem stałym? A Kolega rozróżnia impedancję od rezystancji? Zresztą jak

>gdzie ale tutaj tłumaczyc takie rzeczy? Może najpierw poczytać jakiś podręcznik od podstaw

>elektrotechniki (to nie boli-naprawdę) a potem zadawać pytania lub udzielać "światłych"

>odpowiedzi...

To czym się mierzy rezystancję "głupiej" cewki ? Powtarzam rezystancję.

No i zaczęło się, he he ;)

A chłop tylko pytał o "głupie" podłączenie "głupich" kolumn...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Kolego nieinżynierze, pomiar impedancji zestawu głosnikowego multimetrem jest nieprzydatny do celu określenia jego IMPEDANCJI. Możesz sobie mierzyc rezystancję drutu którym jest nawinieta cewka i co Ci to daje ? Odczytasz sobie np. zbiegiem okoliczności, że ma te 4 omy i ???? Czy to w jakikolwiek sposób ma przełożenie na to co "widzi" wzmacniacz w momencie gdy musi wysterować te kolumny ? Odwołuję, ze nie można mierzyć REZYSTANCJI CEWKI MULTIMETERM. Jak komuś to do czegoś potrzebne-nie widzę przeciwwskazań, tylko nie ma się to nijak do tego, że wprzy określonych częstotliwościach kolumny mogą zejść do 2 omów lub jeszcze niżej i takiego obciążenia juz końcówka mocy nie będzie tolerowała i chyba znasz tego skutki. A co do "inżyniera" to nie wyciagajmy z opisówek takich rzeczy bo to żałosne. Jak kogoś interesuje to sobie poczyta mój profil ale po co zaraz zgryźliwie tytułować mnie moim wyuczonym zawodem na całym forum?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.