Skocz do zawartości
IGNORED

Drewniane obudowy do słuchawek?

ashirgo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Czy są w Polsce osoby zajmujące się wykonywaniem drewnianych obudów do słuchawek?

Chciałbym przetestować coś takiego z moimi SR-303. Odkąd najwyższe modele słuchawek zwykły mieć coś wspólnego z drewnem, zgaduję, że to może być dobra droga.

Jakiekolwiek informacje na ten temat? W sumie - gdyby ktoś to robił profesjonalnie w UE, to byłoby to już "dobre".

Pozdrawiam was, Ash

https://www.audiostereo.pl/topic/45136-drewniane-obudowy-do-s%C5%82uchawek/

Rozumiem Pana odpowiedź na parę sposobów:

1. Zaniechać całej sprawy, bo chodzi tylko o popisowy design/outlook, a drewno nie ma nic do rzeczy.

2. Po prostu poprosić o wykonanie obudowy ze szlachetnego właśnie drewna.

3. Moim słuchawkom nic nie pomoże ;)

Pozdrawiam, Ash

Denony D5000 są denonami D2000, z tym że wyższy model charakteryzuje się lepszym kablem oraz obudową w drewnie. Na head-fi coś pisali, że drewno daje nic albo niewiele (w tych modelach).

co prawda sam mam sluchawki z drewnianymi obudowami i chociaż grają pięknie, to nie sądzę żeby było to zasługą drewnianych obudów, chociaż z drugiej strony jakby były plastykowe, kto wie może zgrałyby gorzej...może gorzej by tłumiły odgłosy otoczenia na przykład??

Switch, 23 Sie 2008, 00:39

>Denony D5000 są denonami D2000, z tym że wyższy model charakteryzuje się lepszym kablem oraz

>obudową w drewnie. Na head-fi coś pisali, że drewno daje nic albo niewiele (w tych modelach).

przetwornik także ma inna budowę.

Drewno obudowy wpływa wybitnie na dźwięk, tylko pudła rezonansowego nie może robić pierwszy lepszy ....s z ulicy tylko zawodowy lutnik zajmujący się produkcją i konserwacją instrumentów smyczkowych. Nie wiem czy jeszcze jest w moim mieście taki fachowiec rok temu jeszcze był.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Panowie 75 % ulubionych i wychwalanych przez Was słuchawek brzmi jak muszla klozetowa [achtung !!! głębokie basy] i oklapnięta góra

Znając wiekszość Japońskich klocków "od kuchni" tam nic sie nie dzieje przypadkiem więc nawet w Denonie ktoś raczej się dobrze zastanowił zanim podjął decyzję o produkcji drewnianych obudów do słuchawek to raczej nie o ekonomię chodziło. Czemu np nie zrobili ich np z lepszego tworzywa, stopu etc..(patrz szczytowe słuchawki sony)...wykorzystano to drewno ze względu na jego właściwosci brzmieniowe..drewno nie jest łatwe w obróbce trzeba odpowiedniego materiału, trzeba to sezonować etc.

ashirgo, 22 Sie 2008, 21:35

>Witajcie!

>

>Czy są w Polsce osoby zajmujące się wykonywaniem drewnianych obudów do słuchawek?

>

>Chciałbym przetestować coś takiego z moimi SR-303. Odkąd najwyższe modele słuchawek zwykły mieć coś

>wspólnego z drewnem, zgaduję, że to może być dobra droga.

>

>Jakiekolwiek informacje na ten temat? W sumie - gdyby ktoś to robił profesjonalnie w UE, to byłoby

>to już "dobre".

jak patrze na swoje słuchawki JVC to muszę przyznać że taki tuning nie będzie czymś łatwym, ale pewnie nie niemożliwym - widziałem kogoś na head-fi kto taki zabieg przeprowadził ze swoimi plastykowymi słuchawkami, efekt wizualny był bardzo pozytywny jak z dźwiękiem nie wiem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Drewno musi być o drobnych, równomiernie ułożonych słojach, jak świerk (fenotypy górskie), cedr syberyjski, jawor, palisander czy inne gat. używane w lutnictwie. Oczywiście to droga zabawa, więc mogą wystarczyć dobrze wysezonowane drewno gatunków liściastych. Sposób zabezpieczenia drewna, żeby sie nie odkształciło pod wpływem temperatury i wilgotności w trakcie użytkowania to osobna sprawa do rozwiązania.

Piotrek608, 24 Sie 2008, 18:43

>NO Ciekawe jakby to wsyszło przydałby się jakis dobry facet od toczenia drewna..ale jakie

>drewno..buk,klon..może lipa albo grab..chyba raczej nie sosna:-)

pewnie łatwo tutaj coś schrzanić, JVC próbowało 50 różnych drewnianych obudów (różne rodzaje drewna, grubości, kształty) porównując ich właściwości akustyczne, rezonanse itp zanim zdecydowało się na optymalne rozwiązanie

Ukryta Zawartość

post-17470-100007359 1219598728_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

są wciąż produkowane w Japonii i od niedawna chyba w Niemczech, ale jeśli chodzi o linki to opisy jak powyżej tylko ze strony japońskiej jvc tłumaczone automatycznie z japońskiego

ewentualnie moge polecić link z head-fi poświęcony temu modelowi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za pomysły!

Nie myślałem o zatrudnieniu lutnika, a to może być bardzo dobry pomysł. Jeśli taki pan może wykonać skrzypce, to obudowa do słuchawek nie powinna być trudniejszym dziełem. Tylko ile za to będzie chciał wziąć...

Sądzę, że obudowa drewniana będzie miała wpływ na dźwięk, zależy, jak zostanie wykonana, ale powinna mieć. To przecież takie pudło rezonansowe, na którego uwięzi jest przetwornik.

Ash

Pamiętaj o konieczności zaimpregnowania przeciw wilgoci drewnianych muszli także wewnątrz. Zwróć uwagę na to, że już podczas kilkunastominutowego słuchania poduszki słuchawek robią sie wilgotne, jeśli muszle będą drewniane to cześć tej wilgoci wniknie w drewno i zacznie się ono wypaczać. jeśli postanowisz zrealizować ten pomysł to daj znać na forum o efektach, pozdrawiam, trebliG.

Tak czy siak coraz częsciej mam ochotę przejść z otwartych Senek HD600 na coś zamkniętego...i to nie dlatego, że Senki są złe ...grają cudnie ..kłopot mam z dzieciakami pod blokiem w którym mieszkam, pod moim oknem zrobino skwerek za piaskownicą, ławeczkami..i bandą wiecznie wyjących jak stado małp małolatów..nawet przy zamknietych oknach z podwórza dobiegają nieziemskie okrzyki i ciekawe przekleństwa..słuchawki zamkniete dały by mi komfort odsłuchu którego nie dają HD600ki.

Dlatego DZIEKUJĘ wam panowie za pewne ciekawe uwagi i linki ..teraz nic tylko zacząć myśleć o kupnie...tylko troche te drewienka kosztują oj troche bardzo muuuu!

Piotrek608,

kosztują, fakt, ale nawet przez 1 minutę odsłuchu na DX1000 nie żałowałem tej inwestycji :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...lub nowe AH-D7000, z tym że jeszcze droższe niż dwa pierwsze modele... może taniej wyjdzie oprzeć na nich konstrukcję DIY, pytanie tylko, czy ktoś potrafił by powielić to wykonanie :-)

Ukryta Zawartość

post-17470-100005993 1220700034_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może trochę nie na temat, ale pochwalę się zakupem nowych ,bo w idealnym stanie a starych bo mają swoje lata, słuchawek Panasonic EAH-22:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AH-D7000 not to mnie oswieciłeś audioholiku..ale jak ahd 5000 kosztuja jakies 1800zł sciagane z zachodu to te 7000 penikiem z 2400zł:(((((....rany kolega który ze mną pracuje kupił ostatnio wypaśne kino domowe Yamahy za jedyne 3200komplet..jak słyszy o słuchawkach za 1800 to mocno sie puka w czoło-->"przeciez one nie mają 7x100Wat mocy!!"....a ja mu odpowiadam rozmarzonym głosem "ale mają drewienka"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.