Skocz do zawartości
IGNORED

Harpia Acoustics Marcus - opinie

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

bardzo proszę o opinie i porównania do innych kolumn. Będę miał przyjemność tych kolumn posłuchać, ale cenię sobie rady i doświadczenie innych użytkowników. Tylko: ja ktoś nie słuchał, to niech nie pisze.

Pozdrawiam serdecznie!

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

https://www.audiostereo.pl/topic/45087-harpia-acoustics-marcus-opinie/

Dane techniczne:

Opis systemu: 2,5-drożna bass reflex

Pasmo przenoszenia: 32-25000 (+/- 3 db)

Moc ciągła: 200 W

Skuteczność: 92 db

Impedancja: 4 ohm

Waga: 39,5 kg / sztuka

Wymiary (Wys x Szer x Głęb) 1045 x 237 x 450 mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem do czego Marcusy będą podłaczone. Kupuję cały sprzęt i decyzja jeszcze nie zapadła. Na cały sprzęt razem z kablami, to jest CD+Wzmak+Kolumny planuję wydać nie więcej niż 30k. Nie chcę sprzętu używanego. Marcusy będę prawdopodobnie testował z Luxmanem 550.

• Redaktorzy

Słuchałem tych kolumn przez kilka dni we własnycm systemie, z SA Jazz, i było dziwnie, tj. zupełnie inaczej, niż mówi jedyna znana mi recenzja, Pacuły. Miały być super-przejrzyste, były ciemnawe, miały być dynamiczne - były powolne. Ogólnie nie zrobiły na mnie pozytywnego wrażenia. Czemu przypisać tak dziwny efekt (pzrecież wszyscy piszą, jakoby Harpie były super-przejrzyste), nie wiem. Chętnie przeczytam jeszcze czyjąś opinię, może u mnie nie spełniono jakiegoś ważnego warunku?

Tutaj jest recenzja:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

juro, 20 Sie 2008, 18:39

>Tutaj jest recenzja:

>

>

Ukryta Zawartość

>

>pozdrawiam

12 watowy leben cs 300 także daje rade i gra z nimi niesamowicie jak czytamy.

Ukryta Zawartość

Trudno mi będzie wyrazić obiektywną opinię o nt.tych kolumn co najwyżej będzie to opinia subiektywna

poprzez pryzmat mojego sprzętu towarzyszącego, mojego pomieszczenia odsłuchowego i moich preferencji muzyczno-brzmieniowych.

Urządzenia które podobały mi się niejednokrotnie w salonach odsłuchowych ,po przytarganiu do domu,

odpaleniu i dłuższych odsłuchach ,nie zaspakajały moich oczekiwań , nie mogłem odnaleść w nich tego co mnie zaciekawiło w ich brzmieniu w Salonie .Dotyczyło to szczególnie kolumn chociaż próbowałem nieraz odtworzyć całe aplikacje w jakich grały.

Punktem odniesienia dla mnie były JMLab-y 1027Be /ma je mój kolega i słuchałem ich co najmniej dwa razy w tygodniu/ ,kolumny neutralne ,bez podbarwień z rewelacyjna górą.

I być może skończyło by się na tych kolumnach ale po wymianie sprzętu ,zakupie Luxmana pożyczyłem

je od kolegi na prawie dwa tygodnie i niestety "nie wydało".

Kolega gra na 35m2 z Accuphase E-408 i jest nieżle a u mnie na 20m2 po prostu się "udusiły" , cicho nie ma basu głośniej za dużo basu,niekiedy odnosiłem wrażenie ,że ten bas gra sobie "niezależnie".Pomieszczenie mam nieżle zaadaptowane akustycznie,próbowałem stosować pułapki basowe ,kombinowałem z ustawieniem ,zatykaniem otworów i nic.

W końcu po prztestowaniu kilku paczek /SonusFaber,Chario,AudioPhysic/ stanęło na KEF XQ40 kolumnach bardzo dobrych ,które prawie całkowicie trafiały w moje oczekiwania.

Jeżeli chodzi o Harpie to słyszałem kiedyś w Salonie Keitha albo Dobermanna ale nie zrobiły na mnie wtedy większego wrażenia ,grały normalnie może za mało spektakularnie i efekciarsko ?

Dlatego nieraz dziwię się co poniektórym kolegom z Forum ,że po przelotnym jednokrotnym odsłuchu w Salonie wygłaszają,piszą opinie na temat sprzętu.

W końcu jak to w życiu bywa poprzez całkowity przypadek zetnąłem się z Panem Jurkiem Herzykiem z Harpii i jego głośniki wylądowały u mnie na próbne odsłuchy.

Na początku był to monitor NINA /też z serii Time Coherent / bo bałem się dużych konstrukcji podłogowych ,nie chciałem żeby powtórzyła się sytuacja JMLab-ami ale docelowo stanęło na Marcusie.

Kolumny są bardzo przejrzyste z fantastyczną bezkompromisową górą /lepszą moim zdaniem niż w 1027/,

z piękną średnicą bez podbarwień i ocieplenia oraz punktowym bardzo dobrze kontrolowanym basem.

Naważniejsze ,że w połaczeniu z Luxmanem mają drajwa a to jest to co lubię najbardziej.

Sprawdzają się w kazdym repertuarze ,poprzez klasykę, elektroniczne brzmienia a koncząc na jazzowym plumkaniu.

Nie napisałem Ci tu za dużo o szczegółach brzmienia ,musisz sam sprawdzić czy Ci się to podoba ,opisałem raczej jak "doszedłem" do Harpii Acoustics Markus.

Jest to pierwsza od dołu kolumna z serii Time Coherent podejrzewam,ze wyższe modele brzmią jeszcze lepiej.

Pozdr.tadeo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.