Skocz do zawartości
IGNORED

KABLE GŁOŚ. ALBEDO CZY WŁSOKIE SREBRO?

nick102

Rekomendowane odpowiedzi

Z mojej strony również ;)

Dlatego polecam spróbować srebrnego Cardasa.

Kilka metrów drutu z percyaudio + teflonowa rurka + ładny warkoczyk z tego i gra muzyka :)

A co powiecie o srebrnych przewodach firmy Neotech. podobno b. dobre przewody o wysokiej czystosci srebra no i bardzo fajnie graja. Można je kupić z metra i zrobić własny IC.

tadeo, 21 Sie 2008, 22:33

>Zydelek a miałeś okazję testować Albedo ?

W swoim sytemie niestety nie. Słuchaliśmy natomiast jednego z jawyższych modeli IC i głośnikowych w Giżycku przy okazji jednego ze spotkań Stowarzyszenia Mazurskiego. Wg. mojej oceny lepszy (czyt. gładszy) niż Aergentum dla przykładu z plastycznością na średnim poziomie. Po przełączeniu IC z Albedo na Orchid (oba XLR) łączące Wadię z końcówką Maca dzwięk stał się przyjemniejszy o ładniejszej barwie, lepszym wypełnieniu itd. itp. Prawda że złotego środka nie ma, być może odpowiednia konfiguracja pokazała by pełnię możliwości Albedo ale.... dla przykładu z Orchidem gra przeważnie fajnie, nie zaleznie od toru.

• Redaktorzy

Stempur - miałem posłuchać, ale nie posłuchałem (zamiast na kable kasa poszła na drugie (i również drogie) hobby).

Jeśli chodzi o srebrne kable głośnikowe, to proponuję zainteresować się również Clear Day Cables Solid Core dostępnymi na audiogonie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ceny w zalezności od wersji 150$ i 250$ Shotgun, jest jeszcze bi-wire, ale nie pamiętam za ile. Wersję Shotgun testowałem w swoim systemie przez ponad tydzień i muszę przyznać, że mocno mnie zaintrygowała. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Link dodany przez Fr@ntza pokazuje takie same kable jak Sonus Oliva.

Należy porównać ceny i brać pod uwagę ew. możliwosć zwrotu S.O w razie jesli nie będą pasować do systemu. Tamte druty z linku pozostaje zakup ich w "ciemno".

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Watek dotyczy moich kabli -glosnikowych.Uwazam jednak ze dyskusja jest bezprzedmiotowa gdyz zaden z forumowiczow ich nie posiada i nawet nie probowal w swoim systemie.

Sa jednak ludzie ktorzy sluchaja muzyki i maja odwage sprobowac rzeczy za ktora nie stoi "uznana" firma ba zadna firma tylko pasja.

• Redaktorzy

Ja miałem okazję słuchać IC Stempura i mogę szczerze napisać, że stosunek brzmienie/cena jest bardzo korzystny.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Wypożycz Albedo i posłuchaj. Kupowanie "włoskiego srebra" (czymkolwiek to jest) obarczone jest dużym ryzykiem tym bardziej, że ceny są podobne. Chyba że stać Cię na wyrzucenie ich jeżeli się nie sprawdzą. Na rynku wtórnym będą miały wartość złomu więc potencjalnego kupca będziesz szukał w skupie złomu / metali kolorowych. Albedo to sprawdzona marka w Polsce, Blue to podstawa, Air 1 już ciekawszy. Może trafisz używany. Odsprzedając go niewiele stracisz.

Albedo z lampą gra bardzo dobrze.

>Stachu!

O tym właśnie mówię. Kabel który wnosi szortkość, ostrość to dyskwalifikacja!

I na litość skończcie z tym długim wygrzewaniem. Wygrzewają sie Wasze uszy a nie drut:) Po czasie jak ktoś wywalił krocie to nie powie że zrobił błąd. Uszy przywykły do szorstkości i tyle.

Argentum również brzmi szorstko. Ta szorstkość i ich krzykliwosć była właśnie powodem że sprzedałem. Posiadałem trzy pary referencyjnych IC, Ref. głośnikowce i masę zasilających. Niestety brakuje im finezji. Gdyby posiadały tą cechę, nie były krzykliwe, to przy powietrzu i oddechu jaki mają były by bliskie ideałowi.>

Zydelek, pozostaje wymienić hardware :))))

• 2 tygodnie później...

Panowie dziekuję za wszystkie wpisy. Nadal nie mam pewności co wybrać. Chociaż skłaniam się ku Sonus Oliwie - rozmawiałem z P. Andrzejem, który zrobiłby mi takie nie typowe kable jak zadeklarował sam - 2 x 1,75 bez żadnej konfekcji -ponoć należy dokręcać sam drut do sprzętu-jak powiedział za ok 1300 zł. Romawiałem z Albedo chętnie wypożyczą mi Air I do odsłuchu.Natomiast kolega arek45 (od włoskiego srebra) zachwala swoje kable twierdząc, że np: kable SO są zbyt grube bo stosowane w nich druty są fi 1 mm natomiast do audio (w/g niego) powinny być o przekroju 0,8 minimum. Czy szanowni koledzy mogą coś doradzić jeszcze? ... Kolega Arek45 proponuje 2X2m o przekroju 2x1,63mm2 za 950 zł. Warunkiem porównania są niestety wpłaty za kable.

Zdecydowanie z dwóch propozycji, czyli Sonus Oliva i "włoskie srebro" polecam Sonus Olivę.

Pełny set głośnikowych to po dwa druty fi 1.2 daje 2.4 na sekcję niskotonową + 1.2 na sekcję wysokotonową. Razem łączny przekrój= 3.6. Druty nie są ani za grube ani za cienkie. Świetnie się je wkręca w terminale. Dają precyzyjny dzwiek z bardzo dobrą lokalizacją i rytmicznym basem. Śą neutralne- nie ochładzają i nie docieplają a scenę ładnie budują wgłąb zestawów głośnikowych. Drugie co warto odsłuchac to Albedo.

Natomiast wszelkie propozycje i oferty od "nieznanych" mogą być brane pod uwagę wyłącznie po symbolicznych cenach a nie z narzutami często wiekszymi niż u znanych producentów.

Wybór i decyzja i tak należy do Ciebie.

i jeszcze...

Wyciągnięcie sztaby srebra o wadze 1kg. już w drucie kosztuje 800-1000zł w zalezności od kursu srebra. Możesz więc kupić drut sam i pobawić się do woli. Metr bieżący wyniesie Cię parę złotych.

4photo:) jeżeli chcesz się pozbyć szorstkości i ostrości (zresztą nienaturalnej dźwięku) kup li tylko wzmacniacz lampowy. Co do kabli nadal nie wiem jak argentum się sprawdzi. Zaryzykuję z sonus Oliwa.Dla mnie też ważna jest plastyczność dźwieku a nie jego "jazz". :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.