Skocz do zawartości
IGNORED

Meridian G08 czy Electrocompaniet ?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Zaintrygowała mnie recenzja CD Electrocompanieta. Czy ktoś miał bliższe doświadczenia z tym CD? Jesteście w stanie ocenić zestawienie z Accu? Jak wypada Meridian na tle tego Electrocompanieta? Warto dołożyć 2-3 tysiące i wymienić jeden na drugi?

https://www.audiostereo.pl/topic/45035-meridian-g08-czy-electrocompaniet/

Czyli ile w sumie masz na cdp?

Niedawno wymienilem zrodlo i zaszoklowal mnie ogrom zmian. Z cieplego i lagodnego systemu dostalem nagle bardzo zywy, szczegolowy i nabuzowany energia uklad. O dziwo, bardzo zmienil sie na przyklad bas co wielu teoretykow CDP uzna za wiadomosc z bajek wzieta ;-). A juz chcialem wymieniac kolumny i wzmacniacz ;-)!! Zrodlo naprawde wiele daje, dobre zrodlo. Mysle, ze jezeli masz jeszcze rezerwe w tym obszarze, rezerwe jakosci, to warto inwestowac.

pzdrw

soso

• Redaktorzy

Jeśli wytrzymasz do przyszłego miesiąca, to w Magazynie hi-fi ukaże się recenzja EMC1. Znam akurat dźwięk współczesnych Meridianów i powiem, że te maszyny bardzo się różnią między sobą. EMC jest bardzo "gęsty" w brzmieniu, ma też dynamikę, i to bardzo fajną, ale nie twardą, jak Meridian, tylko miękką, ze tak powiem. Ogólnie, muzykalny, odrobinkę przyciemniony odtwarzacz (to zależy też od systemu, słyszałem opionię, ze ma mocne wysokie, czego bym u siebie nie powiedział), z dobrą dynamiką i basem. Więcej przeczyatsz w druku :-)

Ja bym zostawił CD.Meridian G08 - ciężko przebić to bardzo dobre CD , może raczej CD Accu ?

Nie znam tych JMLabów z nowej serii ,ale Mini Utopie mam i to wielka klasa.

Mówiłem ci swego czasu ,żeby zamiast Integry kupić końcówkę mocy to naprawdę w 90% skok jakościowy i to konkretny.

Ogrom zmian jakie wnosi źródło jest niedoceniane przez 80% zymków na tym forum. Ja do niedawna też byłem takim zymkiem jasiem, który czepiał się kolumn i wzmaka, a transformacje systemu i wzlot o dwie klasy zawdzięczam właśnie CD. Oczywiście wszystkie elementy muszą zawierać się w podobnych ramach jakościowo-cenowych. Synargia i wyważenie

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

-> Soso

Porównań bezpośrednich nie prowadziłem, ale u dystrybutora często słuchałem różnych systemów z EMC1 UP i pod ręką bywały różne zintegrowane źródła McIntosh'a. Zgadzam się z Józwą, że EMC1 UP to raczej łagodnie (choć IMO nie ciemno) brzmiący w górze odtwarzacz. Nie brakuje mu natomiast dynamiki, płynności i muzykalności. W kwestii płynność ustepuje chyba Accu DP78, ale po korespondencyjnym pojedynku wydaje mi się, że ma lepszy od Accu bas.

Pozdr.

A o który model Electrocompanieta pytasz - EMC1 czy ECC1 ?

Słuchałem tylko ECC1. To odtwarzacz odciskający swój charakter na brzmieniu.

Środek ciężkości brzmienia jest nieco przeniesiony na tony niskie i średnie.

Brzmienie dzięki temu zyskuje trochę nasycenia ale traci na lekkości.

Koniecznie przesłuchać w docelowym systemie.

TUX

adamgdansk -> Arek67 ma rację. Ja lepiej znam DP65V i na pewno wyda się milej grającym źródłem, ale koniec końców IMO G08 jest lepszy, na pewno prawdziwszy i z lepszą dynamiką. Generalnie trochę mi się wydaje, że w Twoim systemie nie ma potrzeby zmiany CD na coś z podobnej półki (bo tak strzelasz).

Gutek to jest gutek. Fascynuje się sprzętem jak małe dziecko. Sam nie wie czego chce. A ile Ty chcesz wydać, jeszcze raz się pytam? I właściwie jaki masz priorytet co do CD? Bo G08, że jest "nudny" co Tobie objawiło się "zamgleniem" po kilku miesiącach, dla mnie było oczywiste po 15 min jego odsłuchu. DP-500 to najtańszy "uniwersalny" muzycznie CD, tzn. gra wszysto bardzo dobrze i nie ma z żadną płytą problemu i nie niszczy muzyki bo nie jest chirurgiem. DP-65 to muł, zbudowany jak czołg i bez wyrazu.

mam taki priorytet,że jak odpalam winyl to "zanurzam się" w spektaklu muzycznym, wszystko brzmi realnie, chce się słuchać wszystkiego, wykonawcy "wchodzą do pokoju"... i tego samego oczekiwałbym od CD - naturalności, analogowości i dźwięku klasy systemu analogowego za kilkanaście tys pln...

Znalazłem wpis o tym,że nie bardzo podobał mi się środek w G08, Gutek bardzo pochwalił górę a ja - bas. Słuchaliśmy razem i jednak nie wybrałem go.

A jeśli chcesz mieć cedeka dorównującego dobrym analogom, może spróbuj Meridian 808 Mk II czy SE albo Metronome Technologies. Jednak kwota pięciocyfrowa i nawet nie "2" a "3" z przodu.

System vinylowy jeden drugiemu nierówny jeszcze bardziej niż CD. Vinyl jest trudno przwidywalny. Nie wiem jak to gra u Ciebie ale z mioch kilkunastu prób może 2-3 były udane. Vinyl grał inaczej niż CD i nie koniecznie lepiej. Nad Cd też trzeba popracować jak nad ustawieniem vinyla. Zasilanie, stożki, talerzyki, dociski itd. Spróbuj sobie Naim CDX2 z bardzo dobrą sieciówką np. Harmonixa. Do tego stożki Soundcare, albo Vibrapody (tanio) i talerzyk Holfi.

>A jeśli chcesz mieć cedeka dorównującego dobrym analogom, może spróbuj Meridian 808 Mk II czy SE

>albo Metronome Technologies. Jednak kwota pięciocyfrowa i nawet nie "2" a "3" z przodu.

Ktoś słuchał Metronome czy to taka obiegowa opinia?

"a się miotam bo jednak dźwięk z G08 wydaje mi się taki "zamglony", nierzeczywisty, lekko rozmyty - zwłaszcza gdy porównam z gramofonem..."

nooo pewnie, to jak kladziesz jeszcze na ten gramofon dobry stuff to bedziesz musial szukac chyba do konca zycia i tez pewnie pod koniec bedziesz sie dąsał. Mysle, ze w zyciu kazdego audiofila powinien przyjsc czas na refleksje i wyciszenie, swiadomosc brzmienia ktore mi sie podoba i MUZYKA, a nie miotanie.

ABs, 10 Wrz 2008, 21:20

>Mysle, ze w zyciu kazdego audiofila powinien

>przyjsc czas na refleksje i wyciszenie, swiadomosc brzmienia ktore mi sie podoba i MUZYKA, a nie

>miotanie.

Święte słowa!

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

karbidoczaszka, 11 Wrz 2008, 09:28

>ABs, 10 Wrz 2008, 21:20

>

>>Mysle, ze w zyciu kazdego audiofila powinien

>>przyjsc czas na refleksje i wyciszenie, swiadomosc brzmienia ktore mi sie podoba i MUZYKA, a nie

>>miotanie.

>

>Święte słowa!

Przyszedł już taki czas,graty optymalne, nowej dobrej muzyki nie ma, jest dobrze :-))

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.