Skocz do zawartości
IGNORED

WHARFEDALE - DIAMOND kontra PACYFIC

Gość bolantus

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bolantus

(Konto usunięte)

Czy jest sens wydawać aż 3700 zł za kolumny podłogowe WHARFEDALE - Pacific Evolution 30 skoro za 1600 zł można kupić WHARFEDALE - Diamond 8.4 ?

Co ciekawe i te pieresze i drugie modele mają te same głośniki czyli:

Głośnik basowy : kewlarowy 16,5 cm

Głośnik średniotonowy: kewarowy 16,5 cm

Głośnik wysokotonowy : tekstylna kopułka 25 mm

Mimo to kolumny tańsze mają nawel psmo przenoszenia 30 Hz - 20 kHz

a droższe tylko 35 Hz - 20 kHz

Wiem że ktoś napisze że te droższe mają ulepszenia takie jak:

kewlarowe membrany głośników średnio i niskotonowych zostały powleczone specjalnym lakierem zapobiegającym dostępowi promieni UV które odpowiadają za żółknięcie produktów innych producentów głośników. Ulepszono też magnes głośnika wysokotonowego, który został osadzony w specjalnej aluminiowej obudowie. Zaokrąglone ścianki obudowy wykończonej naturalnym fornirem zapewniają właściwe rozproszenie szkodliwych fal stojących, zaś wysokiej jakości podwójne terminale głośnikowe zapewniają optymalne podłączenie ze wzmacniaczem

Ale moje pytanie brzmi - czy jest sens dopłacać przeszło dwarazy więcej za te ulepszenia i kupować droższe kolumny ?

Czy te ulepszenia się wogóle usłyszy ?

https://www.audiostereo.pl/topic/4501-wharfedale-diamond-kontra-pacyfic/

Po pierwsze to elektronika wewnatrz kolumny to moim zdaniem 70% koncowego efektu, to ze glosniki maja ta sama srednice i sa wykonane z tego samego materialu nie oznacza ze sa takie same (moga sie roznic kilkunastoma parametrami), konstrukcja obudowy i material jaki zostal uzyty do jej wykonania tez ma oczywiscie wplyw na brzmienie. Diamondy to z budowy i brzmienia typowe "marketowe" pazdziezaki. Nie sluchalem pacyfikow ale z tego co widzialem pacyfiki to znacznie porzadniejsze kolumny, solidniej wykonane. Dzisiaj jest taka konkurencja ,ze nikt nie nie ryzykowalby wypuszczenia bublu za dwa razy wieksze pieniadze (no moze sa wyjatki). Mysle ze powinienes posluchac ale moim zdaniem z tego co pamietam z odsluchu diamondow poprawa musi byc:))) Pozdrawiam

Gość bolantus

(Konto usunięte)

Skoro tak to jeszcze jedno pytanie mnie nurtuje.

W testach kolumn zauwarzyłem że są przedziały cenowe np. do 1000 zł za pare od 1-2 tyś od 2-4 tyś od 4-8 tyś ponad 8 tyś a nawet ponad 15 tyś zł.

Punktacja jest podwójna pierwsza za jakość dźwięku a druga stosunek jakości do ceny.

To jak to jest z tą pierwszą oceną skoro kolumny np. za 600 zł dostają pięć gwiazdek za jakość dźwięku a niektóre kolumny z przedziału cenowego np. 4-8 tyś dostają np tylko 3 gwiadki to co jest grane ?

Czy te gwiadki za dzwięk to się przyznaje tylko w ramach grupy cenowej ?

Czyli teoretycznie kolumny za 8 tyś z 1 gwiazdką mogą być lepsze od kolumn za 600 zł z 5-ma gwiazdkami ?

Moim zdaniem jest to mylace zwłaszcza że jest druga ocena jakość/cena !

Tak masz racje to bardzo mylace. Niestety takie podzialy wprowadzaja tylko durne kolorowe gazety prowadzone przez grupe bogatych szpanerow a nie ludzi znajacych sie i skromnych. Recenzje w gazetach sa kupowane przez firmy a potem wprowadzaja w blad tysiace nabywcow. To dlatego malym POLSKIM firmom produkujacyw sprzet klasy High-End jest sie tak trudno przebic przez te gazetowe recenzje i zalewajacy nasz rynek zachodni chlam. Aby obiektywnie ocenic mozliwosci sprzetu powinien on byc testowany razem a skala ocen powinna byc od 1 do 100. Ludzie poszukajcie sprzetu na rynku rodzimym! ja mam wszystko oprocz odtwarzacza polskie (bo na lektora mnie nie stac) i nikt nawet za dwukrotnie wieksze pieniadze nie otrzyma takiego brzmienia z komponentow zachodnich. Pozdrawiam

• Redaktorzy

Wszystko w porządku ale zapomniałeś jeszcze dodać, że na szczęście wreszcie ktoś to wszystko przejrzał i zdemaskował. Teraz już będzie super, i każdy sprzęt dostanie po pięć gwiazdek, a nie jakieś tam trzy. I szóstą za pochodzenie...

A ja mam rozterki dot. diamondów a mianowicie: 8.3 vs 8.4.

Czy prawdą jest że kolumna 8.3. to przedłużona wersja 8.2 połączone przegrodą w środku? A 8.4. to już inna historia dolne "pudło" jest połączone w jedną całość z górą. Taką interpretację usłyszałem w pewnym sklepie.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Co do komorowej budowy 8.3 to jest to patent stosowany przez wielu producentów np Mission, przy budowie kolumny podłogowej bazującej na dwugłośnikowym projekcie podstawkowca. Za to w przypadku 8.3 istnieje możliwość wypełnienia sypkim materiałem dociążającym.

Z moicj własnych wrażeń wyniesionych z odsłuchu to 8.4 schodzi niżej, bas jest bardziej sprężysty, wydaje się że odciążenie głośnika nisko-średniotonowego wpłynęło pozytywnie na ogólne możliwości soniczne, ale mimo wszystko nadal słychać pewne niedostatki średniego basu cechujące tę linię kolumn.

Odnośnie Pacific Evolution to w ich konstruowaniu uczestniczyli ludzie odpowiedzialni za słynne kolumny Quad 11 LS i zrobili kawał wyśmienicie dobrej roboty. Konstrukcja jest nietypowa co odrazu zdradza kształt obudowy, koncepcyjne rozwiązania pozwoliły na uniknięcie lub zminimalizowanie wielu negatywnych zjawisk występujących w tego typu klasie kolumn. Moim zdaniem model 30 to wspaniała robota i jeśli tylko ma się odpowiednio duże pomieszczenie to zdecydowanie warto za nie zapłacić.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Mówią, że poziomem technologicznym są to linie porównywalne.

Poziom zastosowanych przetworników, zwrotnic jest porównywalny, ale budowy na pewno nie. Zdecydowanie lepiej zbudowane i wykończone są Pacific. Zarówno PE 30 jak i 603S3 dla mnie stanowią prawie, że idealny wybór (pod warunkiem, że miałbym większe pomieszczenie odsłuchowe), ale przechylałbym się w kierunku Wh, gdyż uciekam od ostrości i metaliczności w stronę kolumn, których słuchanie przez wiele godzin nie męczy.

Z tego co mówicie wnioskuję że Pacyfiki są na podobnych głośnikach tylko w większej ilości. Jeżeli większa jest efektywność w podobnej pojemności dzielonej między głośniki, to stąd będzie wynikało zwężenie pasma od dołu (po prostu od wyższej średniej efektywności jest dalej do tych 30Hz).

Same głosniki mimo identycznego wyglądu mogą się znacznie różnić parametrami. Głosniki do Diamondów to produkt wprost z Wrześni - po prostu Tonsil... można je czasem kupić u dystrybutorów Tonsila.

Przemski,

ma pokój odsłuchowy 31m kw. zastanawiałem się nad odsłuchem pacyfik 40, miałeś okazję je posłuchać?

wg danych technicznych pasmo przenoszenia zaczyna sięod 30HZ (w Evo 30 od 35Hz) w obu przypadkach kończy sięna 20kHz. 40-ki są wyższe mająteżjeden głośnik więcej. Różnica w cenie nie jest duża pytanie czy jest różnica w dzwięku, możłiwościach nagłośnienia pomieszczenia.

Gość awv

(Konto usunięte)

Prawdopodobnie Diamond i Pacyfic mają te same głośniki. Różnica wynika z ilości i zwrotnicy. A znacznie wyższa cena musi wynikac z nietypowego kształtu obudowy...

Ciekawe czy ktoś robił tuning Diamondów?

Gość bolantus

(Konto usunięte)

he he he..............."znacznie wyższa cena musi wynikac z nietypowego kształtu obudowy..."

awv - przeszedłeś samego siebie !

No ja do super znawców się niezaliczam ale myślę że Ci się od audiofilów oberwie za takie stwierdzenie !

he he he..............

A do znawców zdań prostych też się nie zaliczasz? ;-) Bo napisałem też że różnica może być w zwrotnicy i w ilości głośników - zwrotnicy nie widać, również nie chciało mi sie szukac dokładnie czy dwie konstrukcjie porównywane w tym wątku maja tę sama liczbe przetworników. Róznica którą widze między obiema seriami to inna i bardziej skomplikowana obudowa (rzeczywiście nie jesteś znawcą skoro nie wiesz jakie znaczenie ma obudowa w układzie BR). I już to jest wystarczające dla uzasadnienia róznicy cen między Diamondami a Pacyficami (1600 vs. 3700zł.).

Takie różnice cen analogicznych modeli z różnych serii spotyka sie bardzo często i nawet w drogich konstrukcjach mżna spotkać tanie przetworniki (Totemy Mite kosztują 2000zł. a są na dwóch małych głosnikach Tonsila łącznie za 90zł. w detalu).

Mnie się to nie wydaje dziwne. Producent uznał, że w tych przetwornikach tkwią jeszcze niewykorzystane mozliwości. Trzeba odsłuchać oba modele i samemu stwierdzić czy jest to warte dwa razy wyższej ceny, czy też może efekt nie przekracza ceny wykonania prostego tuningu.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

różnice pomiędzy tymi seriami to nie tylko obudowy, z tego co zauważyłem to:

-głośnik wysokotonowy znajduje się w odseparowanej tubie/obudowie metalowej wkomponowanej w drewnianą konstrukcję (w poprzedniej serii Pacific obudowa ta znajdowała się na zewnątrz podobnie jak w wyższych seriach B&W)

-przetworniki posiadają lakierowane membrany

-przetworniki zmodyfikowane - jednakowa jest chyba tylko sama membrana i może konstrukcja samego kosza

-zwrotnica

-ciekawie rozwiązanie podstawa pod kolumny wraz z kolcami, która myślę że z powodzeniem zastąpi często proponowane rozwiązanie - płytę granitową/marmurową

co do efektywności to parametry podawane przez Wharfedale są mierzone w dość konserwatywny sposób i faktycznie powinny być wyższe wartości niż podawane w katalogach, na pewno dotyczy to konstrukcji wielogłośnikowych

Grześ,

masz rację co do głośników, pomyliły mi się zestawy (w Monitor Audio Gold Reference 20 i 60 różnica jest m.in. w ilości głośników)

Przemski,

dzięuję za informacje. Rozumiem, że nie miałeś możłiwości odsłuchania Pacyfic Evolution 40?

>Przemski no właśnie mówiłem że widze inna obudowę - bardziej skąplikowaną... (przeciez nie tylko o sam kształt ścian chodzi -także zamocowanie kopułki i te kolce - to wszystko kosztuje). Zwrotnica moze byc inna - trzeba to sprawdzić - jeśli różnice są duże (a okazałoby sie że Pacyfic gra wyraźnie lepiej od Diamonda) to prawie na pewno amator tuningu nie zdoła zrobić z Diamondów brzmienia Pacyficów. Co do głosników to wszystkie Kevlary sa powlekane - a rodzaj lakieru może mieć wpływ na większe tłumienie średnicy. Poza tym głosniki wygladaja identycznie i pewnie nawet wyjecie ich z obudowy nic by nie ujawniło - róznice moga byc w ich parametrach. Ale tego akurat producent nie poda (chyba że ktoś ma wejścia w Tonsilu :-)

• 4 tygodnie później...

Moi drodzy,

Posiadam od roku kino Diamond 8.4 przód, 8.1 tył, cuba 12-tke z Yamahą 730 ( poszukuje do tego dvd pioneer 868 lub denona 2900 - ten ładnie wygląda, dźwięk ma pewnie lepszy, ale obraz pewnie już gorzej wykorzystując HDMI) oraz projektor Sharpa 200-setke. Muzyke i filmy odsłuchuje na razie z komputerka :)

Marzę o pięknym brzmieniu, kojącym moje zmysły dźwiękowe w przyciemnionym pomieszczeniu.

Moje pomieszczenie jest dość duże, ok 70m kw (do kina wykorzystuje ok 50 - otwarta przestrzeń).

Moje wymagania dźwiękowe są chyba dość wygurowane, bo dźwięk jest w porządku (odsłuch stereo), ale ogólnie nie spełnia moich oczekiwań (sprawdzałem również w mniejszym pomieszczeniu 20m kw).

Czy mogę spodziewać się rewolucji dźwiękowej po zakupie dobrego odtwarzacza dvd?(odrębny system audio nie wchodzi w grę- mało kasy)

Czy już powinienem poważnie rozważać zakup nowych kolumien przednich (myślałem o pacifikach 30 - wyglądają powalająco! lub B&W 604, może inne?))

A co z amplitunerem, czy warto zainwestować już teraz w wyższy sprzęt Yamahy (np. piękną 1400-setkę), czy wyższe modele ( do 4000 zł na allegro!)

Proszę o porady fachowców,

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.