Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam małe pytanko.

Czy im grubsza taśma tym lepsza?

Jakie macie doświadczenia z taśmami 25 i 35 mikrometrów ?(chyba dobrze podałem jednostkę miary?)

Poza tym, mam możliwość zakupu taśmy Maxell o grubości 18. Czy będzie dobra dla Revox A77 ?

Do Czarrka

Jeżeli twój Revox A 77 ma 9.5 /19.05 cm/sek to nagrywania na pierwszej jeszcze się nadaje ale 19.05cm/s odpuściłbym sobie [może się naciągnąć a w czasie długiego przechowywania może nastąpić samoprzekopiowanie pomiędzy słojami taśmy na szpuli. Jeśli tania polecam ryzyko, jeśli droga wypięcie się.

Pozdrawiam

Zbyszek

Obecnie mam taśmy Stilonu, Scotch i jakieś węgierskie.Wszystkie przechodzone, ale jeszcze w miarę.

Dlatego rozglądam się obecnie (rozpuściłem wszędzie gdzie mogłem wici) za czymś "nowszym" i w lepszym stanie.

Zaproponowano mi, właśnie te 18-stki.Ale za Waszą radą, chyba je sobie odpuszczę.Być może będę miał możliwość zakupu 25-tek.

Kiedyś ciąłem taśmy VHS na pół, zrezygnowałem z nich chociaż zapis na nich był świetny ponieważ były zbyt cienkie i wiotkie nawet nie naciągały ale w trakcie bardzo szybkiego przewijania czasem się potrafiły przekręcić nośnikiem do docisku a podłożem do głowicy. Jeżeli tnę to tnę obecnie tak zwane taśmy komputerowe z pamięci taśmowej Odry Urala i innych albo ze streamerów profesionalnych na taśmę 1/2" robię to obecnie sporadycznie, ponieważ do większości nagrań pasmo mowy wystarcza mi dobra kaseta.Taśmy do dokonania nagrań z tak zwanego świętego psiego obowiązku kupuję na Allegro albo dostaję.

Nie jestem naiwny to co jest na zewnątrz można nazwać albo 51 Stanem o ograniczonych prawach, albo N-tym landem [o statusie bantustanu] IV Reichu. A to co jest w moim zdyzelowanym sercu w środku jest jeszcze Polską a Tej się coś należy

Zbyszek

Czarek.25 mikronów możesz używać,ale na szpulach maksymalnie 7 cali.Na 10,5 cali 35,lub lepiej 50 mikronów,szczególnie jeśli używasz aluminiowych szpul.Są ciężkie i magnetofon musi być idealnie wyregulowany.Inaczej,szczególnie podczas pracy typu;przwijanie ,stop,przewijanie ,możesz taśmę ponaciągać.Najlepiej takiej pracy unikać.Jak przewijasz,a ja tak robie w dwuśladach,to najpierw cofam taśmę na lewą szpule,aby podczas odtwarzania idealnie się nawineła na prawej.

Zbyszek,

Uwazaj na zdrowie, ten tylko sie dowie ... Nie tylko dlatego. Szkoda by bylo stracic talent i pasjonata audio. Zakladam, ze od litrow juz chyba odeszlas.

Niestety o Royal'u wogole nie slyszalem. Ja nie produkowanych czesci szukam na internecie i EBay'u i na ogol znajduje ale niestety nie zawsze. Np zestawu glowic do pionieer ct-95 nie ma. Na szczescie w szpulowcach pojedyncze glowice mozna zastapic innymi byle mechanicznie daly sie jakos dac wstawic. Ustawienie elektroniki to pryszcz. W kazdym razie napisz do Joe Dundovic w USA. On byl chyba wspolwlascicielem Nortronics i ma caly magazyn glowic - niestety nie do wszystkich magnetofonow. Jesli nie ma orginalu to moze doradzi cos zastepczego albo podobnego. Podaje namiar na czlowieka:

[email protected]

JOE DUNDOVIC

1701 RHODE ISLAND AVE. N.

MINNEAPOLIS MN 55427

USA

Czarek,

tasmy 25um mozna uzywac maximum na 9.5cm/s. Ja bym o nich zapomnial. Nastaw sie na dobre tasmy 35um. Zapoluj na EBay'u. W USA na EBay byly wlasciciel radiostacji sprzedaje uzywane tasmy ampex 641 w paczkach po dziesiec i 25 sztuk na 7" szpulach. Za 25 szpul cena jest chyba $35. Wychodzi tanio. Jedynym problemem moze byc cena przesylki paczki do Polski. Sam od niego troche tych tasm kupilem kiedy jeszcze istniala poczta morska do Australii. Rewelacja te tasmy nie sa ale na 19cm/s da sie nagrac 20kHz na -10dB. Jak masz wiecej pieniedzy to szukaj maxell-ud tez 35um. Te mozna dostac po $4-5 za sztuke kupujac wieksze ilosci a sa naprawde dobre. W niemczech powinno byc sporo basf i agfa w sprzedazy po rozsadnych cenach. Nawet nowy Shamrock na 19cm/s sprawuje sie niezle i jest calkiem trwaly. Nie kupuj kiepskich tasm bo to pieniadze wyrzucone w bloto.

pozdrawiam,

Do VIK-a

Serdeczne dzięki.Całuję i pozdrawiam Ciebie Twoich Bliskich wszystkie Kangury Misie Koale i Psy Dingo.Nie dam się uważam na siebie, chociaż jestem z tych których nawet drągiem nie dobije jak tak zwana Wańka wstańka, mimo regularnych ciosów w łeb wiecznie w pozycji wertykalnej. Wracając do grubości taśm materiał cienki jest dobry dla panienek i dam do 25 roku życia [damy- od daję dajesz daje DAMY dajecie dają] ja kocham pasy transmisyjne i zawsze to tego na czym mi szczególnie zależy je stosuję. Nie mam Nagry i się jej nie spodziewam w UHER-ze Report maksymalny przesuw to 19.05cm/s największa średnica szpuli 5" czyli ~ 13cm na nim nagrywam muzykę poważną na której mi zależy, resztę włącznie z występami polityków oraz gwiazd disco polo jako przedstawicieli przemysłu rozrywkowego na 9.5cm/s i to w zupełności wystarczy i nie ma co wybrzydzać -zwłaszcza, że sam materiał już jest sam w sobie wystarczająco obrzydliwy.Nie wiem czy ten MAK-2S którego mam od Marka był kiedyś SB-ckim i nagrywano na nim wymuszone spowiedzi, lub dobrowolne sprawozdania judaszy teraz jest mój i doskonale się mi na nim pracuje.

Pozdrawiam

Zbyszek

Trzymaj się stary

>> vik, 4 Wrz 2008, 03:18

Tak piszesz o tych taśmach z różnych stron świata i znowu zaczyna mi chodzić po głowie pomysł, a o którym myślę od dawna. Mianowicie, chętnie bym się dogadał z innymi forumowiczami, żeby wspólnie zamówić gdzieś za granicą większą ilość dobrych taśm. Chodzi o wspólne zamówienie, żeby tylko raz zapłacić za przesyłkę, wtedy by się jak sądzę opłacało. Ja niestety taśm mam mało i w większości są wiekowe, warto zrobić zapasy nowych/nieużywanych taśm właśnie teraz, dokąd jeszcze jakiekolwiek są...

Co myślicie o takim projekcie? Znajdą się chętni?

Pozdrawiam

Myślę,że tak. mnie osobiście interesują stare grube AMPEX TAPE 456 I AMPEX TAPE 499 oraz inne Ampex-y nie koniecznie muszą być to dziewice w folii bez przebiegu mogą to być dziewice lekko pomolestowane.Taśmy innych producentów raczej mnie nie kuszą.Szpule 5" [12.5cm] tak zwana 13-stka, lub pudełka kartonowe 1000 m nawinięte na bobinie AEG.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.Od biedy może być AMPEX TAPE 465

Tasmy ampexa 465 bardzo bym odradzal. Byl okres calkiem dlugi kiedy uzywali fatalnego materialu na backcoating i wszystkie tasmy z tego okresu sypia sie i dokladnie zaklejaja glowice. Mialem ich kilka i kazda byla fatalna. Oczywiscie mozna trafic na dobre egzemplarze ale to ruletka. Ampex gold 499 jest wiele lepszy. Zupelnie bezpieczne sa tasmy maxell xl-I i UD i sa bardzo dobre.

Z nowych aktualnie produkowanych polecam rmgi sm900 (50um) a z cienszych lpr-35 (35um). Tasmy RMGI sa takie same jak Basf. Najtaniej je kupic na 10" pncakes w wiekszych ilosciach czyli bez szpul a potem samemu nawinac na 7" czy 10" czy mniejsze szpule. Problemu ze szpulami chyba w Polsce czy Europie nie ma.

Sam tak kupilem kilkadziesiat nowych tasm i nawijalem na szpule metalowe, ktore kupilem tanio razem z tasmami 3m od goscia z USA. Ten gosc dostal je z magazynow CIA i uzywane byly w takim samym celu jak przez SB. Tasmy byly wykasowane ale naklejki z tym co na nich bylo zostaly. Dobry ubaw. Wiekszosc tych tasm 3m mam teraz na samych "srodkach" bo potrzebne mi byly metalowe szpule 10" na te nowe tasmy. Te 3m sa calkiem przyzwoite tasmy i lepsze od ampex 641 na 19cm/s. O ile dobrze pamietam to te 3m sa 50um. Jesli ktos ma na nie ochote to odstapie za darmo z 10-12 albo i wiecej. Moge dolozyc troche ampexow 641. Jedynie skasuje za koszt przesylki. Niestety Australia daleko ale i tak moze sie oplacac. Jesli sa zainteresowani to dowiem sie jakie sa koszty wysylki.

Co do nowych tasm to raz jeszcze polecam tasmy pancakes bez szpul.

pozdrawiam,

Chyba jestem pierwszy w kolejce, nie mogę inaczej zawsze byłem kamikadze, moje AMPEX-y nie sypią widocznie miałem szczęście nie kitują głowic widocznie szczęście było podwójne. Ostatni mój nabytek z 3M to Scotch MAGNETIC TAPE 290 [1/4IN x1800 FT = 6.35mm x 540m] Triple Lenght bardzo dobra. Kasę na twoje 3M zacznę powoli zbierać oraz cło i transport.

Pozdrawiam

Zbyszek

Czesc Zbyszek,

Dowiem sie w przyszlym tygodniu ile kosztuja paczki do Polski w zaleznosci od wagi. Tutaj jest polska firma transportowa, ktora bierze mniej niz poczta. To relikt z czasow PRL'u gdy do Polski wysylalo sie masowo niemal wszystko bo w sklepach malo co bylo. Teraz troche tutejszych Polakow wraca na emeryture do Polski wiec biora od nich kontenery, troche nadal sie wysyla tego i owego i firma nadal zyje.

Ja tych tasm mialbym kikadziesiat ale poczta amerykanska w miedzyczasie zniosla morskie przesylki do Australii wiec aby koszty zmniejszyc poprosilem goscia aby te szpule rozbieral, tasmy wyrzucal a mnie same blachy i sroby wysylal. W ten sposob na paczke wchodzilo co najmniej trzy razy tyle szpol. Ale tasmy diabli wzieli.

To sa podobno specjalne teasmy, robione dla CIA przeznaczone do nagran podsluchowych i archiwizacji. Tyle sie o nich dowiedzialem. Czy parametry byly naprawde dobierane na potrzeby CIA to sie nie sprawdzi ale na pewno powinny nadawac sie do dluzszego skladowania. Nie wiem ile maja lat ale przetestowalem jedna z ciekawosci. Pamietam, ze na -10dB nagrywala 20kHz bez problemu na mym rt-909. Nie pamietam jak dol nagrywala.

Rt-909 nie ma dokladnej kontroli pradu pokladu i to jest najwiekszqa jego wada. Ma tylko dwa ustawienia pradu podkladu i dwie equalizacje - wszystko na tasmy typu I. W magnetofonach z kontrola pradu podkladu mozna kazda tasme wykorzystac optymalnie.

pozdrawiam,

Janusz

Witaj

Na tym Scoth 290 TRIPLE LENGTH 13-540 metrów taśmy tyle co normalnie wchodzi na 18 nagrałem.

Jaki piękny i wspaniały świat

Żaden inny nie będzie już lepszy

Gdy znajduję buszując wśród traw

Garstki pereł i tabuny wieprzy

Pachnie piołun, gorzknie mlecza sok

Cicho blekot na nalewkę rośnie

Trzeba wypić aż po samo dno

Za chrześcijan, za żydów za Polskę

Ktoś przed laty szaty swoje rwał

Nim w kaftanie pofrunął do nieba

Wśród bezdomnych poskręcanych ciał

Głodna nędza którą karmić trzeba

Wymalował nam niebiański mistrz

Gacie w paski i czamary w kraty

I będziemy wieki w płótnie tkwic

Z duszą kupca i garbem sarmaty

A mnie tylko naiwnemu żal

Gdy po szyję wstępuję w to łajno

Że nam zamiast ostrych szponów dał

Dłoń Judasza i mordę sprzedajną

Pozdrawiam Ciebie Twoich Bliskich

Zbyszek

Jam możesz wycałuj ode mnie kangura

Na tej taśmie o której pisałem można podyktować 1/3 Pana Tadeusza.

Skoro produkt gotowy jest wklepany, można napisać co nieco o metodzie o zupełnie suchym ryju, jedynie po kawie siadam przed mikrofonem i zaczynam bredzić magnetofon nagrywa jak juź d... przyrośnięte do stołka zaczyna niemożliwie boleć, daję stop, włączam rewind a następnie pleya i to co odsłuchuję jest gotowym wierszem prawie nie wymagającym korekty trzeba go tylko wklepać w komputer {obecnie a dawniej zapisać na maszynie]. Z taśmami mądrze i powoli nie spiesz się zapasy jakie takie mam, muzyki prawie nie nagrywam, a więc wymagania jakościowe mam skromne a to , że lubię dobre nośniki to tylko moja fanaberia i dewiadcja

Pozdrawiam

Zbyszek

Przepraszam ale rzeczywiscie nie zagladalem do skrzynki i wiadomosci sie nazbieralo. Z tasmami zrobie tak. Dowiem sie ile kosztuje wyslanie paczki do Polski w zaleznosci od wagi i zwaze ile tasm wchodzi na kg i podam tutaj. Wysle paczke do jednej osoby np Zbyszka i na podzial sie umowcie.

Ja mieszkam w Perth wiec to kawalek drogi od Polski. Tym nie mniej gdyby ktos z Was zawital tutaj to zapraszam na odsluchanie tego czy owego i balange przy okazji.

pozdrawiam,

Vik.Odległośc rzeczywiście jest ogromna i chyba nie ma dalej mieszkającego forumowicza od ciebie.

Jednak udało mi się kiedyś kupic całą dyskografie The Beatles nagraną na trzech taśmach właśnie w Australii.Nagrane to zostało na Teacu X-10.Taśmy sa nawiniete na nabowskich plastikowych szpulach z twojej ogromnej wyspy.Ja mam spory zapas fabrycznie zafoliowanych aluminiowych szpul z taśmą Revox Mastering Tape 641,lecz wielu tutaj ma problem ze zdobyciem dobrej taśmy.Twoja inicjatywa jest świetna i naprawde potrzebna.Powodzenia.

Do^ Vick-a

Ja raczej na adresata się nie nadaję [..jowe zdrowie a to waży], proponuję młodszych i silniejszych np:Jacka011,Marka-41,Lecha59 za ich uczciwość ręczę własną głową. Jeśli transport będzie odbywał drogą lotniczą będzie potwornie drogi, jeśli morską znacznie tańszy ale wielotygodniowy i przesyłka musi być zabezpieczona przed pogryzieniem przez szczury,bo inaczej zamiast taśm dotrze konfeti

Pozdrawiam

Wszystkich

Zbyszek

Coś ostatnio mam problemy z komputerem dlatego byłem nieobecny. A chciałem zapytać Korwina i vika, co to za taśma AMPEX 465 ? Nie bardzo kojarzę. Może to chodzi jednak o AMPEX (QUANTEGY) 456 ? Taśma od strony nośnika jest piękna - ciemnobrązowa, błyszcząca, a druga jest czarna, matowa.

może uda mi się wkleić zdjęcia

AMPEX (QUANTEGY) 456 GRAND MASTER 1/2"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12292-100006050 1220632442_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla niewtajemniczonych powiem, że jeżeli taśma jest dobrze nawijana to nie ma co się obawiać, że spadnie ze szpulki. Aluboki są naprawdę zbędne, niepotrzebny ciężar. Oczywiście taśma jest 1/2"(12,7 mmm). Zresztą 1/4" też nie spada, ale tu już stosuje się pod spód talerze, bezpieczniej.

Ja mam takie 456 ....są znakomite.Nie mogę nic złego i nich powiedzieć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To cudo od Lecha59 też mam rewelacyjna taśma o niesamowitych wręcz parametrach czerń od strony preciwnej do nośnika głęboka bez domieszki granatu piękny satynowy mat i grubość w sam raz. odwót w szpuli potężny około 10cm.Nagrywałem na niej ale krótko po prostu żal ją marnować na byle miauczenia małych piewic w wielkich pretensjach. Był u Mnie PeterJan na tak zwanych posiadach odsłuchaliśmy jego pierwsze nagranie na NAGRZE III przesuw 9.5cm/s taśma Stilon wypadło od strony technicznej bardzo dobrze odsłuch oczywiście na Maku-2S, który po latach letargu najzwyczajniej odżył

Pozdrawiam

Zbyszek.

może zobaczcie od czego się to wszystko zaczęło

naprawde trudno w to uwierzyć

oto praojciec magnetofonu szpulowego,jego rozwiązania techniczne wyprzedzające resztę swiata o jakieś trzy dekady zostały skopiowane przez aliantów

wyprodukowany przez furhera AEG TON Sb1 z przeznaczeniem dla armii

przeczytajcie jaką ma budowę i osiągi

ile głowic,system rotacji głowic,jakie prędkości etc

Ukryta Zawartość

post-9577-100006032 1220640736_thumb.gif

post-9577-100006033 1220640736_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

• Pokaż nowe odpowiedzi