Skocz do zawartości
IGNORED

ALTUS100wasze opinie,czy warto i za ile?

manioslawa

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś wyżej napisał ze moją one jedną z bardziej udanych i rozbudowanych zwrotnic Tonsilowskich, a ustawione są w tej chwili w pokoju około 25-30 m2, dzwoniłem do faceta powiedział ze 350 od ręki chce , nie wiem zastanawiam sie , zapewniał mnie ze kolumny są nie ruszane i grały jak wyzej napisalem u jakiegos dziadka na zasadzie radia maryja, w sumie tak wyglądaja jak by były nie ruszane nawet po sróbach widac ze nigdy nie tknięte śrubokrętem.

Oto ich opis znaleziony w necie :

Zestaw głośnikowy ZG-686

Kolumny głośnikowe typu ZG 686 serii Altus produkowane na przełomie lat 70. i 80. to jedne z najciekawszych wyrobów ZWG “Tonsil”. Stosunkowo rzadko spotykane w Polsce, ponieważ ogromna częśc produkcji była eksportowana do RFN, Francji i Anglii. Kolumny ZG 686 nie miały nigdy stricte polskiej wersji, tzn. z tabliczką opisującą zestaw w języku narodowym. W kraju można było jedynie kupić tzw. “odzruty z eksportu”. Spotykane także jako HGS Electronic “Altus 100”. Istniały dwie wersje opisywanego zestawu głośnikowego. Jedna z nich posiadała duży, biały napis “Altus 100”, pod nazwą umieszczona została informacja “Hi-Fi System”. Oprócz napisu na tabliczce znajdowało się logo HGS Electronics. Druga zaś wersja nie posiadała nazwy ani marki producenta. Na tabliczce umieszczono wykres charakterystyki ciśnienia akustycznego oraz informacje w języku francuskim i angielskim.

Odpowiednikiem tych kolumn na rynek polski był zestaw ZG60C115. Od “Altus 100” odróżniała go obudowa zamknięta, jeden przełącznik barwy i głośnik wysokotonowy. W ZG60C115 zastosowano GDWK 9/40 w miejsce GDWT.

Kolejny zestaw głośnikowy z serii ZG x86, znów bardzo udana konstrukcja. Jego główną zaletą jest zaawansowana budowa zwrotnicy elektrycznej. Jest to jedna z najbardziej rozbudowanych zwrotnic produkcji ZWG “Tonsil”. Zastosowano także dwa przełączniki trójpozycyjne do kontroli barwy głośnika wysokotonowego i średniotonowego w zakresach ×3dB.

Zastosowane głośniki:

* niskotonowy GDN 25/40/3

* średniotonowy GDM 12/10

* wysokotonowy GDWT 9/40/1

Dane techniczne:

* Imdependancja - 8Ω

* Moc znamionowa - 60W

* Pasmo przenoszenia - 50 ÷ 18000Hz

* Wymiary zestawu - 420×680×280mm

* Pojemność obudowy - 40l

* Masa - 19kg

* Dwa przełączniki barwy dźwięku - 3 pozycyjne /+, 0, -/

* Częstotliwość podziału filtru - 1,6 i 6kHz

Facet nie chce mi sprzedac od ręki sam wystawił je na allegro a mi powiedział ze jak chce to moge licytować... I ze chce wiecej niz mówił bo dowiedział sie ze są duzo wiecej warte i teraz mam dylemat

bo ja wiem? za glosniki w temacie ponad 300 zl to ja bym nie dal...

tak troche w offtopie ale co sadzicie o takich kolumnach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

prawdziwe 40 Wat, membrana bierna, wykonanie prawie ze pancerne... mam w domu jeszcze 2 komplety i z ramoderem 5102 graja bardzo przyzwoicie...

Ukryta Zawartość

słyszałem je kiedyś, świetny bas, podkreślona góra.

brak audiofilskich zapędów (brak znikania, brak "pyłu" ze studia)

do zestawu vintage idealne, ale do smakowania muzyki itp jednak nie bardzo.

uwaga na dość słaby głośniczek średniotonowy!

"Facet nie chce mi sprzedac od ręki sam wystawił je na allegro a mi powiedział ze jak chce to moge licytować... I ze chce wiecej niz mówił bo dowiedział sie ze są duzo wiecej warte i teraz mam dylemat" Rozwaliło mnie to :). To oddaj mu je przez okno.. i podziękuj. 300zł.. nie warto.

To miejsce na te altusy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no Voice widzę ze masz problemy z altysami. Jakieś złe wspomnienia z dzieciństwa? Kompleksy?

A co do ceny za te altusy to zapędziła sie w niebezpieczne rejony. Trzeba przyznać ze są to konstrukcje sporo warte z punktu widzenia kolekcjonera, ale za 300-400 zł mozna kupić coś z tamtych czasów z Niemiec. Mniemam iż dźwiękowo będzie o kilkanaście klas lepiej.

Voice a z jakiego punktu widzenia myslisz ze ja chciałem je kupić - kolekcjonerskiego , dla sentymentu , a takto to mam na czym grac i jestem jak narazie zadowolony, i nie musisz si eodrazu chłopie tak bulwersować , bo widze ze ci ciśnienie skacze

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.