Skocz do zawartości
IGNORED

jak nie thiel cs 1,5 - to co?

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

SR71 i rochu, ja tu widze jakas zbiorowa akcje, tak ?

Dogadaliscie sie z americano i propagujecie coaxialne gosniki, tak ?

Najlatwiej bylo rozpracowac americano, bo ten zart ze subem do rezonansowego basu 1.6 to jeden z lepszych jakie slyszalem i na to za chwile jakby nigdy nic radial. Wiadomo o co biega, mmmmm

A rochu z SR71 robia sztuzny tlok, do tego Wuelem. No nieźle.

zwolennik łagodności

rochu, 17 Sie 2008, 00:18

>SR_71, jeszcze Cię ktoś posłucha i zacznie padać przemysł audio włacznie z niniejszym forum ; )

Zawsze mogą mnie kupić abym siedział cicho ;-)

Tak na serio, to tylko dzięki moim znajomym ostatnio mogłem usłyszeć inne audio.

Niczego w tym co piszę nie ma odkrywczego z mojej strony. Po prostu pokazano mi inne, lepsze rozwiązania niż te o których czytałem i różne od tych których słuchałem. Taki prysznic bywa bolesny bo czasami się wydaje, że się coś już o tym audio wie a tutaj takie zaskoczenie.

Gość rochu

(Konto usunięte)

lenam, znasz mnie.

Jestem tak gruby i zajmuję tyle miejsca że starczam za cały możliwy tłok : )

A co do coaxiali. Nie będę się wypierał, że jestem ich wielbicielem nie od dziś. Choc na pewno nie sa lekiem na całe zło.

A dlaczego te nowe doświadczenia są bolesne?

Stare sprzęty są znacznie tańsze od współczesnych, a grają jak żadne współczesne.

Jako księgowy muszę dbać o kasę firmy i też o to, żeby klienci wracali, a więc nie przepłacali :-)

Zatem autor wątku już wie co kupić, tylko trzeba dogadać się co do ceny... 2 w jednym, to już brzmi jak rabat, he, he.

PS. lenam - po licho wyskakujesz z jakąś przyczepą, skoro całkiem sensownie stukasz te literki.

Wuelem, 17 Sie 2008, 00:37

>A dlaczego te nowe doświadczenia są bolesne?

Nie chodzi o finanse tylko raczej o brak pokory.

"No tyle już tych sprzętów posłuchałem, Krelle, Passy, Thiele, srele-morele, pozjadałem wszystkie rozumy a tu nagle strzał między oczy :-).

SR_71

właśnie to są dość powszechne poglądy, że nowe są gorsze, że nie ta barwa, że nie te magnesy, nie ten papier, nie to zawieszenie itp. To jest właśnie bariera psychologiczna. Wypatraszacie jakieś stare radia żeby wyciągnąć "szerokopasmowca" a nie słyszeliście wcześniej nowej taniej beymy. Chora sytuacja.

Dość prosto zrobić kolumnę DIY na tym radianie w odgrodzie z basem aktywnym (słyszałem), choć niestety, do nowych JBL K2 jednak trochę zabraknie to podejrzewam, że byłby to szok dla niektórych posiadaczy starych "kultowych" kolumn. Podobnie kolumny Bastanis na 12 calowym eminence w odgrodzie plus aktywny bas i "kombinowany" tweeter. Radzę posłuchać.

Ad. Alteków - nie zachwyca mnie bas z alteków w odgrodzie wielkości szafy u Lukasza F., wolałem już u niego kiedyś bas z ATC 15 calowego w obudowie 80 litrowej zamkniętej i mówię to zupełnie serio!

Zostawcie stare w spokoju, starczy tego barbarzyńskiego wypatraszania zabytkowych kolumn i radioodbiorników :)

americano, 17 Sie 2008, 00:56

Ja nie generalizuję pomimo, że może to tak miejscami wyglądać. Stare to nie zawsze lepsze i odwrotnie ale......

Nikt tutaj nikogo nie przekona bo przez forum trudno pokazać dźwięk ;-)

Dlatego jestem za bezpośrednimi porównaniami, na żywo. Ja nigdy nie mówię nigdy. :-)

SR_71

>"Nie chodzi o finanse tylko raczej o brak pokory.

"No tyle już tych sprzętów posłuchałem, Krelle, Passy, Thiele, srele-morele, pozjadałem wszystkie rozumy a tu nagle strzał między oczy :-)."<

A to nie jest generalizowanie? ;)

Strzał między oczy to jak DIY bastanis rozwalają tannoy westminister (a tak było). Kto bronił tych gniotów Legacy o eklektycznym tandetnym brzmieniu, "pokorny człowieku" :))) "Srele morele", dziecinada, audiofile gawędziarze, wydobywacze ukrytych w muzyce emocji.

DŻIZUS what's wrong with you people? Fuck. Idę spać. :)

No właśnie - słuchać.

Było tu o WLM o ofercie mieszczącej się w założonym budżecie. Do tego pada argument o mizernym tweeterze z Tonsila. Dlatego wprost deklaruję, że moja Diva jest dostępna dla uszu chcących posłuchać przed zakupem.

Podobno nawet zrobić klona jest bardzo prosto i tanio, tylko dziwne, że nikt się nim dotąd nie pochwalił.

Ja natomiast chętnie przyjmę zaproszenie na posłuchanie Tannoya na 12 lub 15 calowcu koncentryku w dopieszczonym systemie. A odgrody, to w życiu nie słyszałem, więc chętnie nadrobię zaległość.

americano, 17 Sie 2008, 01:19

Kilka lat temu jeden z niepiszących już tutaj forumowiczów zrobił na Tobie eksperyment widząc twoją aktywność w wielu różnych tematach. Przez wiele postów wymieniał z Tobą informacje o odsłuchu pewnego wzmacniacza. Pisałeś o swoich wrażeniach z odsłuchu tego klocka. Problem był tylko taki, że nazwę i model ten forumowicz wymyślił jako podpuchę. Taki wzmacniacz nie istniał. Insynuacja ? Przypomnij sobie.

To tyle w temacie Twojego ">DŻIZUS what's wrong with you people? "

americano, tu nie chodzi o "powszechnie panujace poglady" Powszechnie panujace poglady sa takie ze np. Wilson Audio B&W, Avalon, wysokie modele Thiela i wiele innych to HiEnd. Cokolwiek to znaczy. I byc moze tak jest bo w czasach w ktorych glosniki graly muzyke pojecia HiEnd nie bylo. Pojawilo sie znacznie pozniej zapewne na potrzeby kampanii marketibgowych.

Nie wiem czy sluch aasz znakomity czy tylko piszesz ze tak jest, ale 1.6 akurat poza fatalnym(zero wibracji/rozedrgania) basem jest kolumna jednostajna barwowo. Tego fakycznie moze byc naie slychac na przecietnej elektronice, czy bez porownania z innymi zestawami. Co nie znaczy ze nie jest lepsza od wielu innych jeszcze(dasz wiare ?) slabszych konstrukcji !!!

Pisales o basie Avalon Symbol. Prywatnie uwazam te kolumny za dosc udane w wymiarze w jakim sie je porownuje. Nawet stylistyka mi sie podoba, bo wreszcie nie widze nudnego do bolu szescianu. No ale bas to przepraszam one maja jak dynaudio(niekoniecznie wyzsze modele) i obaj o tym wiemy. Rozmawiamy o glosnikach ktorym marketing pozwolil kosztowac 16(?) Kzl.

Postaw sobie takie Thiel przy Tannoyu i Thiel nie ma. Koledzy zreszta postawili. Jezeli jednak masz dylematy "na odleglosc" to zrob taki eksperyment.

Rozmawialem z czlowiekiem ktory mial 1.6, sprobowal tub i Thiela okreslil(po sprzedazy) krotko - szczeniaczki. A wydawalo sie przeciez ze graja dobrze ? Mi np. sie tak nie wydawalo :)

Moge jedynie przychylic sie do glosu ktory mowi ze na tle tego co sie ostatnio sprzedaje mozna sprobowac wypozycjonowac Thiela 1.6, ale jakie to ma znaczenie dla dźwieku ?

Natomast dla rankingu i "ukladania" hierarchii w umysle potencjalnego odbiorcy i owszem.

Wuelem, przepraszam najmocniej za te zarty z przyczepa campinngowa, ale tam wlasnie widzialbym w ten sposob grajace zestawy :) Jadac na wakacjem -----zeby nie zniszczyly sie moje Tannoy kupuje Thiele, bo na czyms trzeba posluchac lata z radiem :D

Porownanie bezposrednie Tannoya ze wspolczesnymi konstrukcjami powoduje rechot. Ludzie sa przyzwyczajeni do brzmeienia swoich zestawow i to one(lub inne "hiendowe")staly sie punktem odniesienia a nie muzyka !

W kazdym razie lucmaster juz wie ze sluch bywa organem niedoskonalym(jak u kazdego bez wyjatku czlowieka)i wspolczesne audio bezosredniego porownania z dobrym vintage nie wytrzymyje.

Pomimo ze o starych paczkach kraza wlasnei te Twoje "powszechnie panujace poglady", ze wszystkie glosniki tubowe i szerokopasmowe podbarwieja. Nic prostszego jak sie osobiscie przekonac !!!:)

Zrezta o czym my tu rozmawiamy, kolumny ktore proponowaliscie lucmasterowi sa slabsze nawet od vintage ktore mozna kupic za polowe ceny Tannoy. Porownanie Avalon Symbol czy Thiela do Tannoy jest krzywdzace. To tak jakby porownywac dwa daewoo do porshe.

zwolennik łagodności

no, ja stawiam na to, że to insunuacja, więc jak już zaczynasz to kończ...

Co to za politykierskie metody swoją drogą? No i trochę nie w temacie :)) Wpisami sprzed kilku lat będzie zagrywać :))))

americano, no wlasnie nie wiem co to za politykierskie metody stosujesz piszac o niezawodnosci swojego sluchu i radzac koledze kolumny ktore moze i sa dobre ale wkategorii ktora milosnika muzyki nie interesuje.

SR71 powyzej napisal cos o Twojej relacji brzmienia wzmacniacza ktrego nie ma :)

Jak to jest w koncu ?:D

zwolennik łagodności

lenam

dyskusje co jest hi-endem a co nie toczą się bezustannie w różnych wątkach (nawet, o dziwo takich tematycznych).

Cały czas robicie ze mnie propagatora CS1.6 w tym wątku, a ja ani razu nie sugerowałem, że autor wątku powinien zamieniać CS1.5 na 1.6. Nie mogę się tylko zgodzić z opiniami potępiającymi te głośniki, które są bardzo udane jak na tak małe kolumienki, dodatkowo można sobie "upgradować" dźwięk dodając bas thiela. O tym jak zmienia się dźwięk po dodaniu basu, również barwowo, to chyba większość już ma pojęcie na tym forum.

Ad. Avalon Symbol tylko zażartowałem z ich basem w kontekście ocen Lutka, bo nie słuchałem symboli. Jednak byłoby dziwne, gdyby okazało się, że symbole nie grają rezonansem mając basy 5.25 cala czyli mniejsze niż CS1.6.

"

>W kazdym razie lucmaster juz wie ze sluch bywa organem niedoskonalym(jak u kazdego bez wyjatku

>czlowieka)i wspolczesne audio bezosredniego porownania z dobrym vintage nie wytrzymyje.

>Pomimo ze o starych paczkach kraza wlasnei te Twoje "powszechnie panujace poglady", ze wszystkie

>glosniki tubowe i szerokopasmowe podbarwieja. Nic prostszego jak sie osobiscie przekonac !!!:)"

Nic prostrzego jak posłuchać nowszych monitorów O PODOBNEJ BUDOWIE, a nie wyciągać głupie wnioski z porównywania starego kalafiora do świeżej poziomki.

lenam - tannoy'e, tuby, wszystkie te kolumny mają oczywiście niezaprzeczalne zalety w porównaniu do tradycyjnych kolumn (dlatego w pierwszym momencie wiele osób pisze że "szczena im opadła"), ale maja też swoje wady, które wychodzą przy dłuższym słuchaniu. Gdyby tak nie było, każdy z nas i każde studio nagraniowe miałby w domu tannoye lub tuby. A tak nie jest.

Myślę, że intelektualna uczciwość nakazuje o tym wspomnieć.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

ależ się tu dyskusja ładna rozpoczęła :)

Kolega Wuelem wspomniał o Totemach Model 1 sig., miałem te głosniki i wspominam bardzo miło, nie mówię, że nie i nigdy więcej, ale to byłby w stosunku do Thieli raczej krok w bok niż naprzód...

cholera ciągle mi w głowie siedzi to brzmienie Tannoyów, ciekawe jak to sie ma do współczesnych konstrukcji tej firmy, też na dual concetricach, np. takich Stirlingów ? Jeden z naszych kolegów zresztą takowe chyba sprzedaje.

w zasięgu cenowym pozostaja jeszcze różnorakie wersje Glenairów.

Elberoth, Tannoye maja zalety na poczatek a potem z biegiem czasu tylko sie czlowiek upewnia co do slusznosci wyboru. Natomiast kolumny o ktorych piszesz maja niewiarygodny typ prezentacji uz od poczatku ---- i tak tez im zostaje do konca :)

Przepraszam czy to ze akuat Ty nie masz tub w domu swiadczy o tym ze tuby mają wiecej wad od kolumn ktore miewasz ?:))))

zwolennik łagodności

lucmaster

bardziej uniwersalne i ogólnie lepsze od tannoy koncentrycznych (przynajmniej tych które słyszałem) będą spendory SP100, jak będziesz miał okazję to posłuchaj koniecznie, można je wyrwać na second hand w dobrej cenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

americano, sam sobie troche jestes winien piszac ze 1.6 zestwilbys ze subem.

Chcesz upgradowac bas o charakterze nienaturalnego rezonansu subem ????:)

Audiofile to jednak maja znakomity sluch :) Slyszalem o przypadku gdzie na jednej z wystaw przepalil sie tweeter w Mini Utopiach JMLab a i tak bylo super ponoć :)))))

A jakie to wspolczesne monitory americano maja podobna budowe i dlaczego skoro graja na poziomie tannoy nie slyszyy sie ze sa kolumnami zdecuydowanie lepszymi od rzeczy o ktorych piszesz ?

Dla mnei rpzyznam ze to dziwne, ale poprosze mimo wszystko o konkretne przyklady (WLM Diva przy calym szacunku dla firmy nie daje rady Tannoyowi)

zwolennik łagodności

americano, chcesz postawic te Spendory przy Tannoy ?????:)))))

Spendor to przyjemnie grajacy glosnik, z niestety okrojona ekspresja i mozliwoscia oddania naturalnej swobody towarzyszacej zywym instrumentom.

Ale jakby nie patrzec najlepsza kolumna o jakiej wspomnailes w tym wątku :)

zwolennik łagodności

americano, jezeli dolozenie suba Thiela ratuje zamiast psuc to moze nawet ze subem zagraa jak te SP100.

Nie wiem tylko czy warto podjac nierowna walke ze Spendorem.

zreszta nei ma sensu o tym rozprawiac bo nawet z 10 subami nie ma stratu do tannoy, a kolega----autor watku chce kupic dobre kolumny :D

zwolennik łagodności

-->lucmaster

Rozejrzyj się za Tannoy Stirling, Turnberry, Glenair z serii Prestige lub serią TD 8, 10, 12 (te nie są u nas takie rzadkie, może uda się gdzieś odsłuchać). Zobacz np na niemieckim audio-markt, powinineś spokojnie zmieścić się w budżecie.

Stirlingi pojawiające się w ogłoszenaich to chyba samoróby - skrzynia od Stirlingów z driverem HPD. maże to grać, ale...

A jak już kupisz coś z serii Prestige przemyśl dołożenie supertweeteów. Oryginalne Tannoya są okrutnie drogie, ale są inne wypróbowane rozwiązania. Znikają ostatnie wątpliwości, o których pisze Elberoth.

lenam, 17 Sie 2008, 10:05

>Elberoth, Tannoye maja zalety na poczatek a potem z biegiem czasu tylko sie czlowiek upewnia co do

>slusznosci wyboru. Natomiast kolumny o ktorych piszesz maja niewiarygodny typ prezentacji uz od

>poczatku ---- i tak tez im zostaje do konca :)

>Przepraszam czy to ze akuat Ty nie masz tub w domu swiadczy o tym ze tuby mają wiecej wad od kolumn

>ktore miewasz ?:))))

To że nie mam tub, świadczy tylko o tym, że preferuję inny typ prezentacji. DOCENIAM tuby i te twoje Tannoye, ale wolę po prostu co innego. Moim zdaniem Wilsony grają pod wieloma względami po prostu dużo lepiej. I prawdziwiej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

a na powaznie americano, ze swoimi propozycjami nie powinienes sie wypowiadać w watkach gdzie ludzie szukaja dobrego dźwięku.

Zagrywki personalne w Twoim wydaniu swiadcza o Tobie i o tym ze zbyt laskaw dla Ciebie bylem, ale to ostatecznie mozna zmienic od ręki :))))

zwolennik łagodności

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.