Skocz do zawartości
IGNORED

Golarka : Braun czy Philips ?

skali

Rekomendowane odpowiedzi

spójrz na datę :)

btw mam golarkę Braun Freecontrol 1715- mimo żem młody i nie mam bardzo mocnego zarostu- golarka nie sprawdza się :/ (szczególnie na szyi- dużo podrażnień i niedogolonych miejsc)

Uff, przerabiałem ten temat gruntownie. Kupowałem okołotopowe golarki i... sprzedawałem, m.in. rotacyjnego Philipsa (dłuuuuugo się tym goli, ale b. delikatnie. na szyi nie b. dawał radę z 3 dniowym zarostem (mam twardy i w różnych kierunkach, zarastam jak dziki dzik /niestety nie tam, gdzie chciałbym ;)potem kupiłem i sprzedałem okołotopowy model Panasonic'a (porażka). Głowica owszem, chodziła, tyle, że nie w tym kierunku co trzeba (patrz wzór BRAUN !), jakość obudowy - daleko jej do Panasa ES-726. Kobylasta, pod publikę wygląd obudowa, dwukolorowa, b. szybkie noże (IMO za szybkie !!!), chyba ze 13000 ruchów ostrzy na minutę czy jakoś tak.

No i ładownie: tradycyjnie ... :((( ((, tj. na wtyczkę. -He, kiedyś, ponad 11 lat temu, robili to lepiej -> patrz: Panasonic ES 726 (ładowanie indukcyjne). Można golić się na mokro - z pianką.

jakość golenia się: b. dobra. (Z szyja problemy, wiadomo. Można ale szkoda mi czasu - dogalam się dobrą jednorazówką ;)

Najlepiej obecnie (w sensie najprzyjemniej)goli mi się Braunem z serii 5 (ok. 450-550zł).

Mam jeszcze ( i używam) 11-letniego Panasonica ES 726. Wciąż wygląda jak nowy, ładuje się 8h indukcyjnie i wystarcza to na mniej więcej tydzień golenia.

Co ciekawe, goli jeszcze nawet po ww. BRAUNie ;))

Akumulatorki ma wciąż te same... Jakość wykonania najwyższa(chyba made in Japan).

Zmieniłbym w nim tylko silnik na szybszy (ni eza szybki !!!) i... to wszystko.

Natomiast z pocketowych używam jakiegoś Grundiga (9,90€ ; w strefie bezcłowej). Na dwóch paluszakch można się n im skutecznie tym golić pzrez m-c, najlepeij codzienie albo maks co dwa dni.

Zwarta obudowa - idealny na podróż(łatwo się mieści w kieszeni, zajmuje niesamowicie mało miejsca).

Przedtem kupowałem go jako BEBO SHER czy jakoś tak popdobnie produkt był wyprodukowany w Austrii).

Mam go do dziś i czasem używam.

Zatem, reasumując, mogę polecić BRAUNa z serii 5. Dla osób po "40", marudnych i z twardym , w różnych kierunkach zarostem.

No i jeszcze jedno: maszynką elektryczna trzeba UMIEĆ/NAUCZYĆ SIĘ golić. (Albo ma si eten feling albo nie.)

Na problematyczna szyję, polecam dogalanie "jednorazówkami. -Szybko na sucho i bez problemów. (Przynajmniej ja nie mam.)

Zapomniałem dodać: BRAUN serii 5 ładuje się przez sznur i wtyczki (nawet zgrabne, choć ta od strony sieci, IMO powinna być mniejsza !).

1 h ładowania = ok. 45' golenia (podaję za producentem).

Poza tym, ładowanie 1h jest nieco upierdliwe... - trzeba pilnować (nie chcę przeładowywać akumulatorka).

Uważam że - mi zdaniem - lepsze (w sensie dla mnie najwygodniejsze) i wcale nie gorsze, jest ładowanie przez noc. I tu akurat 8h spania i rano wyłączam ładowanie.

Zarówno Braun serii 5, jak i mój wiekowy Panas ES 726 w razie całkowitego rozładowania, zadawalają się zaledwie 5-10 minutami ładowania i można bez problemu dokończyć golenie. (A jak się ma pod ręką minimum dwie golarki, ten problem nie istnieje... :))

Mam "takiego jednego" Philipa i jeśli chcesz na sucho się ogolić to może się nadać, ale potwierdzam, że zwykły Gillette jest pod tym względem zwyczajnie lepszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Maszynka elektryczna jest zawsze ersatzem i to kiepskim gillettowej. Dlatego raczej nie warto dać się wciągać w szajbę rankingowania.

Soso ma tu rozsądne posty, "wtymtemacie".

Kiedyś używałem elektrycznych w razie pośpiechu. Choć też mnie wnerwiało to, że trzeba się golić na sucho- poczekać aż twarz wyschnie po gruntownym wysuszającym wymyciu.

Straszny ersatz- zawsze to uczucie niedogolenia. Mój zarost jest mocny i gęsty. Elektryczne są imho dla ryżych, blondynów i ludzi z mikrym uwłosieniem twarzy.

Daaawno to było... lubiłem takie tanie NRDowskie ustrojstwo, bo była zdumiewająco cicha, lekka a i niebrzydka (fotka kiepska) "bebo sher" czy jakoś tam.

Teraz w dobie szybkich pianek, żelów, wieloostrzowych Gillette..- nie ma co wracać do elektromaszynek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Miałem założyć taki temat ale zdecydowałem że jednak wklejam tutaj.

Najlepsze golarki remingtona i zelmera to tak naprawdę OEM-y Japońskiej firmy Izumi.

He he, jak zobaczyłem niedawno na amerykańskiej stronce Remingtona najnowszy topowy model golarki foliowej to sobie pomyślałem że amerykańce w końcu zrobili model golarki który jest na oko w designie i rozwiązaniach równie nowoczesny (między innymi bardziej zaawansowana siateczka a nie ta prostsza ze zwykłymi okrągłymi otworkami) jak golarki japońskie i niemiecki braun.

Jednak coś mnie tknęło (czyżby niewiara w zdolności amerykanów ?) aby na wszelki wypadek zobaczyć chińskie stronki oferujące OEM-y (gdzie przy zamówieniu podajemy tylko jaką mają wydrukować nam nazwę firmy) no ale jednak tam nic nie znalazłem, no to sobię myślę tak, design jest typowo Japoński no to może zerknę sobię na stronkę Japońskiego portalu wysyłkowego Rakuten, no i jaki był tego rezultat, ano taki że... bingo! okazuje się że stara Japońska firma Izumi ma w ofercie identyczne golarki. Jednak pełnej pewności nie miałem, ale bardzo szybko te wątpliwości się rozwiały bo na stronce firmy Izumi jak byk jest napisane że dostarcza tzw OEM-y dla firmy Remington oraz dla sporej ilości innych firm w USA i na świecie.

Okazuje się że również łudząco podobny jest model golarki rotacyjnej tak że rotacyjne modele remingtona też raczej bazują na Oemie Izumi .

W międzyczasie weszłem sobie na stronkę Polskiej firmy Zelmer, i co się moim oczom ukazało ?, ano dokładnie identyczny czteroostrzowy model topowej golarki firmy Izumi oraz inne bardzo podobne do oferty Izumi tańsze modele. Za to już modele rotacyjne Zelmera (na oko) chyba bazują na innym rozwiązaniu.

Tak że moja wiara w zdolności konstrukcyjne (i skomplikpowaną i tanią produkcję ) nowoczesnych rozwiązań wymyślonych przez Polaków i Amerykanów mocno zmalała, no bo to że u nas jest z tym ostatnio krucho to nie nowość, ale to że Amerykanie już nie dali rady wymyślić swojego rozwiązania i musięli pójść w Japoński Oem to już daje nieco do myślenia. A tym bardziej że w amerykańskich recenzjach najnowszej golarki foliowej napisano że wreszcie amerykańska golarka remingtona nie odstaje od japońskich rozwiązań, no bo w innych między innymi niemieckich recenzjach porównawczych można było przeczytać że w bezpośrednim porównaniu np z panasonicami czy braunami remingtony (tj te nieco inne z europejskiej oferty bo na europę nie ma jeszcze tych najnowszych golarek Izumi pod logiem remingtona) golą jednak mniej dokładnie i bardziej podrażniają skórę. Za to już recenzje tej golarki rotacyjnej remingtona (która jest już dość długo w europejskiej ofercie) łudząco podobnej do golarki Izumi były już znacznie lepsze.

Tak na merginesie to już jest drugie takie moje udane śledztwo po tym jak pierwszy w necie znalazłem info kto tak naprawdę jest producentem (chińska firma Nivs) zestawu lampowego wzmacniacza z głośnikami sprzedawanego u nas pod logiem firmy Manta.

A teraz linki.

Najdroższy model Remington FR-750:

Ukryta Zawartość

Najdroższy model Izumi FR-750:

Ukryta Zawartość

Najdroższy model Zelmer SH2310:

Ukryta Zawartość

W przypadku zelmera niższe modele foliowe są identyczne z niższymi modelami Izumi, poza rotacyjnymi:

Ukryta Zawartość

I teraz tak, golarka rotacyjna remington:

Ukryta Zawartość

I golarka rotacyjna Izumi IZR-830:

Ukryta Zawartość

A pozostałe rotacyjne Izumi, to już trudno powiedzieć czy jakiś remington ma z nimi coś wspólnego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.