Skocz do zawartości
IGNORED

Punkt odniesienia

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryte

Krążą po forum legendy o koledze, który rozwiódł się w związku z kablami głośnikowymi

Trzeba bardzo uwazac, do zlego tonu nalezy przywiazywanie partnerek do lozka zbyt twardymi kablami glosnikowymi, sugeruje zlocone bananki. Miedziane lub srebrne moga sie utlenic zbyt szybko.

Jak wszystko podlaczone jest poprawnie, to dopiero jest muzyka na zywo. Nie mam juz sil z tymi audiofilami. Tylko by sluchali i sluchali.

Ukryte

Czytajac ten topik o "wzorcu" wogole można pasc ze smiechu :))))

Najpierw autor próbuje znaleźc inny wzorzec niz muzyka....potem rochu pisze ze moze by tak zacząc od dual concentric Tannoy....na co MariuszH : "rochu, nie wiem, czy nie ciągniesz swojego punktu widzenia trochę na siłę..."

A McGyver na to

"Też odnoszę takie wrażenie."

No i co ? Parodia :) Te Tannoy o ktorych wspomniał rochu grają lepiej od kazdej paczki do 15Kzl(a mzoe i lepiej) jaką mozna obecnie nabyc w salonie.

...chyab ze dla kogos wzorcem jest np. wysoki model urzadzenia danej marki a nie - MUZYKA.

zwolennik łagodności

• Redaktorzy
Ukryte

"Najpierw autor próbuje znaleźc inny wzorzec niz muzyka..."

A to się zgadza, tylko nie wiem, jak na to padłeś. Moim wzorcem jest odgłos pracującego silnika kosiarki do trawy.

• Redaktorzy
Ukryte

Najpierw autor próbuje znaleźc inny wzorzec niz muzyka..."

A to się zgadza, tylko nie wiem, jak na to wpadłeś. Moim wzorcem jest odgłos pracującego silnika kosiarki do trawy.

Ukryte

redaktor, wreszcie sie rozumiemy !:) (serio!)

.....juz w to watpiłem szczerze mowiac...wzorcem dla odtwarzanego z systemu odglosu kosiarki do trawy powinna być oczywiscie - kosiarka do trawy :) Nie dźwiek z urzadzenia x, y czy z....

Jezeli ktos słucha kosiarki do trawy(mam w kolekcji "the best of kosiarka do trawy") to nie widzę sensu zeby porównywać go do czegokolwiek innego....jezeli ma to być porównanie do wzorca rzecz jasna.

Albo ta kosiarkę widzimy wraz zapachem koszonej trawy, albo słyszymy "przestrzen" "ali-kwoty"(czyli kwoty jakie alibaba wydal na taką kaszankę-urządzenia), "rozdzielczosć góry" i "kontrolę basu"(przy zapuszczaniu silnika i "dobrej konfiguracji").

Najlepsze systemy ponoc maja taką zdolnosć. Osobiscie w klasycznym audio nie dokopalem sie do takich albo kosztują centyzylion.... Jako wzorzec proponuję tak jak rochu Tannoya Ref Monitor np. a kiedy redakcja znajdzie lepsza konstrukcja to prosze redakcję dac znać w watku lub na PW co to takiego jest.

.....muszę przyznac ze redaktor ambitnie podchodzi do tematu, bo kosarka nie jest wcale taka prosta do odtworzenia, oj nie.

Wielkie brawa....i po co porownywać dxwiek kosiarki z czymkolwiek inym niz z kosiarką ?:D

Moze nawet przestana sie z zaudifili nabijac...zawsze mowilem ze hi end to moment w którym sasiedzi zamiast narzekać na volumen dźwieku kupuja bilety :)

Pozdrawiam

zwolennik łagodności

• Redaktorzy
Ukryte

Tylko która kasiarka, ich nieststy jest bardzo dużo. A z drugiej strony, odwiedziła mnie wczoraj znajoma, która słucha bez przerwy muzyki klasycznej, a tydzień bez koncertu uważa za stracony. Jeździ po Polsce za bardziej interesującymi występami. Słuchaliśmy płyty Olejniczaka grającego na Erardzie. Jej konkluzja: "niestety, tu brzmi lepiej, niż na koncercie". Dowód na nienaturalność brzmienia mojego systemu? Komentarze do sytuacji?

• Redaktorzy
Ukryte

Tylko która kosiarka, ich niestety jest bardzo dużo modeli. A z drugiej strony, odwiedziła mnie wczoraj znajoma, która słucha bez przerwy muzyki klasycznej, a tydzień bez koncertu uważa za stracony. Jeździ po Polsce w poszukiwaniu bardziej interesujących występów. Słuchaliśmy płyty Olejniczaka grającego, o ile pa,iętam, na Erardzie. Jej konkluzja: "niestety, tu brzmi lepiej, niż na koncercie". Dowód na nienaturalność brzmienia mojego systemu? Komentarze do sytuacji?

Ukryte

>Jej konkluzja: "niestety, tu brzmi lepiej, niż na koncercie". Dowód na nienaturalność brzmienia mojego systemu? Komentarze do sytuacji?<

Dokładnie Nadredaktor trafił w sedno.A co, myślał już, że jako jedyny złapał już Pana Boga za nogę? A komu to już się udało? Szczyt zadufania i pychy.Trzeba było kobitę ciągać po pietrach, narażać ją na przewrotkę o stojącą pod nogami kocią kuwetę, by przekonać się że "system upiększa".A co do tej pory nikt z męskich kumpli nie śmiał tej uwagi wyartykułować? Bo co, bo tylko obowiązkiem gościa jest chwalenie a gospodarza wysłuchiwanie tylko pochwał? Dobrze że są odważne kobity na tym świecie i sprowadzają niektórych samców w ich fanaberiach na ziemię.

Jozwa,twój błogostan i tak trwał zbyt długo. Czas Jozwa wymieniać sprzęt i burczybasa na coś mniej cool, a za to zbliżający bardziej do realizmu. Obecny zestaw jest dobry jako punkt odniesienia w recenzjach. Nierealny dźwięk można tylko odnosić do nierealnych dźwięków, nigdy rzeczywistych.

Ukryte

Redaktor.... jakakolwiek, bo z systemów audio nie zaleznie od ceny to co sie wydobywa nie przypomina kosiarki(instrumentu) wogóle....to po prostu ladniejszy lub mniej ładny dxwięk....i pewnie w tym sensie podobal sie Twojemu globrroterowi-pozeraczowi koncertow. Czy Ty naprawdę myslisz ze postawilbys swój system obok fortepianu i zagrałby lepiej !!!!???:)))))))))

....pojawienie sie kosiarki(niekoniecznie konkretnej firmy) w pokoju odsłuchowym to juz duzy sukces.

Najczęsciej niby słuchamy kosiarki a systemy pokazują masyznka do golenia....i to oby.

Po co komentowac czyjes gusta...mysle ze tu nie chodzi ...zalezy też jakie kto ma wymagania odnośnie muzyki "niestety tu brzmi lepiej niz na koncercie":))))) - dokaldnie tak samo twierdzili melomani i inżynierowie kiedy posluchali pierwszych modeli CD Philipsa. Jakiś komentarz ?

....dzis juz pewnie tak nie twierdzą...choć nie wykluczam ze pewnie jakiś by sie znalazł.....i o czym to niby ma świadczyc ?

Mamy wzorzec ? Skoro gra leiej czyims zdaniem niz na zywo niestety ?

Stawiajac jeden system obok drugego ludzie majacy problemy z oceną przestają je mieć :))))

....i tu już nie raz bylem świadkiem :)

A moze redaktor napisze przynajmnei co wchodzilo w skald systemu "grajacego lepiej niz na żywo" ?:))))

zwolennik łagodności

• Redaktorzy
Ukryte

"Czy Ty naprawdę myslisz ze postawilbys swój system obok fortepianu i zagrałby lepiej !!!!???:)))"

Obok - nie. Ale jeśli brać pod uwagę miejsce, akustykę sali itd, to już może być różnie. "Medycyna zna różne przypadki" (Z.Nienacki)

Ukryte

O, tak z z całą pewnoscią :)))) ....akustyka....raczej dobre driny, fajna dziewczyna i już gra lepiej niż na żywo....calkiem mozliwe :)

Jozwa, nie daj się prosic i napisz co widzę również twoim zdaniem zagralo lepiej niz na żywo :))))

No nie bądź taki :))))

zwolennik łagodności

• Redaktorzy
Ukryte

"napisz co widzę również twoim zdaniem zagralo lepiej niz na żywo"

Nie moim. Ja nie mam tak jasnej opinii na ten temat. A mój system odniesienia jest dość powszechnie znany na forum.

Ukryte

hmmm....czyli rozumiem ze VA Beethoven + Soud Art + AA costam potrafi oddac naturę muzyki lepiej niż sama MUZYKA ?:))))

...ciekwe co bedzie jak redaktor wymieni ktorys kompomnent na lepszy...w końcu ta biedna MUZYKA będzie brzmiała przy syetemie odniesienia redaktora jak jakis burczybas :)))))

...a tymczasem śmiem twierdzić ze uliczny grajek w oparciu o flecik i tamburyn patroszy system redaktora niemilosiernie....a gdzie tu wsominac o fortepianie !?:)))))

....serio, nei ma innego systemu odniesienia niz sama muzyka. Nie wchodząc w detale taki system mozna rozpatrywac w kategoriach przyejmnego plumkania z niekończacą sie obietnicą gonienia kroliczka....jezeli ktos w ten sposb podchodzi do hobby to OK, ale jezeli ma to być przyjęte z wzorzec lepszy od live :)))), a sam redaktor nie jest pewien jak to jest i ma wątpliwości to śmiem twierdzic ze jest to najlepszy audiofilski żart od czasow kiedy melomani i inzynierowie okrzyknęli pierwszy CD player Philipsa lepiej grającym od live.

zwolennik łagodności

• Redaktorzy
Ukryte

"hmmm....czyli rozumiem ze VA Beethoven + Soud Art + AA costam potrafi oddac naturę muzyki lepiej niż sama MUZYKA ?:))))"

...

Po pierwsze, nie ja tak twierdzę, tylko osoba z której osłuchaniem nie mogę konkurować. Po drugie, ona TAK nie twierdzi, to ty tak twierdzisz. Ona wyraziła się oględniej. Po tzrecie, popełniasz błąd logiczny. Nie ma czegoś takiego, jak "sama muzyka".

• Redaktorzy
Ukryte

Właśnie chciałem powiedzieć, że to wszystko off topic i nie ma co się znęcać. Ale jeszcze szybko wyjaśnię: w czasach jakiegoś niedawnego strajku PKP chłopcy twierdzili, ze tego czy tamtego (w tym wypadku niepracowania) wymaga honor maszynistowski. Podchwycił to mój kumpel, przeciwnik klasy robotniczej jako takiej, bo strasznie mu się spodobało nowe słowo, no i kontrast miedzy podniosłym terminem, a tym, co oglądał w pociągach trasy Białystok-Warszawa, zwłaszcza w toaletach. Od tego czasu jakoś często mi się to wyrywa, zresztą w zupełnie abstrakcyjnej intencji i bez związku z sytuacją - za przeproszeniem lana.

• Pokaż nowe odpowiedzi