Skocz do zawartości
IGNORED

Black Sabbath - Paranoid na SACD!!!

audioholik

Rekomendowane odpowiedzi

I spodziewasz się, że jakimś cudem, płyta majaca 36 lat (albo coś koło tego) zabrzmi na SACD bosko... Taaa, ostatnio widziałem blue ray'a super hiper HD, a w środku Deep Purple, 1972 Monterey...

Luzik, koledzy, to wszystko jest marketing, jechanie na sentymentach i dojenie kasy z takich mamutów jak ja. Niech "nadziani" kupują czwartą lub piątą wersję płyt, które już mają. Zawsze z nadzieją, że usłyszą coś nowego :). No, nie usłyszą...

Istotnym jest, iż będzie to Deluxe Edition i to wysoce "wypasiony.

Co do dźwięku... Nad masteringiem pracował (prawdopodobnie) Andy Pearce można więc spodziewać się jakości więcej niż dobrej.

Gość nie szarżuje, ostrożnie z kompresją oraz EQ.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Disc 1 (Original Album):

1. War Pigs

2. Paranoid

3. Planet Caravan

4. Iron Man

5. Electric Funeral

6. Hand Of Doom

7. Rat Salad

8. Fairies Wear Boots

Disc 2 (1974 Quadrophonic Mix):

1. War Pigs

2. Paranoid

3. Planet Caravan

4. Iron Man

5. Electric Funeral

6. Hand Of Doom

7. Rat Salad

8. Fairies Wear Boots

Disc 3

(Previously Unreleased Bonus Tracks):

(Tracks 1-8 recorded at Regent Sound Studios, 16 & 17/ 6 / 70)

1. War Pigs (instrumental)

2. Paranoid (alternative lyrical version)

3. Planet Caravan (alternative lyrical version)

4. Iron Man (instrumental)

5. Electric Funeral (instrumental)

6. Hand Of Doom (instrumental)

7. Rat Salad (instrumental)

8. Fairies Wear Boots (instrumental)

Ukryta Zawartość

sfinki, 7 Sie 2008, 21:50

>I spodziewasz się, że jakimś cudem, płyta majaca 36 lat (albo coś koło tego) zabrzmi na SACD

>bosko... Taaa, ostatnio widziałem blue ray'a super hiper HD, a w środku Deep Purple, 1972

>Monterey...

>Luzik, koledzy, to wszystko jest marketing, jechanie na sentymentach i dojenie kasy z takich mamutów

>jak ja. Niech "nadziani" kupują czwartą lub piątą wersję płyt, które już mają. Zawsze z nadzieją, że

>usłyszą coś nowego :). No, nie usłyszą...

Deep Purple mam album Machine Head w SACD i powiem tak, jeśli Paranoid będzie miał taką jakość to zdecydowanie piszę się na to wydanie.

ciekawe czy będzie jakaś tańsza wersja nie deluxe, po prostu z jedną płytą Hybrid SACD...

brzmi całkiem nieźle, teraz zobaczymy jak będzie brzmiał w formacie high resolution, oprócz warstwy SACD stereo będzie jeszcze oryginalny zapis 4 kanałowy, także jak ktoś ma odpowiedni sprzęt napewno z przyjemnością posłucha, ja zadowolę się warstwą SACD Stereo

JarlBjorn- co według Ciebie zanika, bo z pewnością nie SACD które chyba już zdecydowanie wyparło zwykłe 16 bitowe CD przynajmniej wsród audiofilów. Kup jakąkolwiek gazetę audio, czy przeczytaj test najnowszego Pioneera 09 czytającego oczywiście SACD- pojawił się dziś rano na WP.

Jeśli chodzi o Paranoid to podobnie jak z Dark side Floydów wszyscy czekamy szczególnie na mix wielokanałowy. Co innego kiedy producenci sztucznie uprzestrzenniaja dźwięk jak to było ze śmieszna warstwą MCH The Police, natomiast inaczej jest kiedy zespól w oryginale nagrywał juz 30-40 lat temu wielokanałowo. Pisałem juz kiedys że posiadam w domu starą płytę winylową Dark Side Floydów w wersji Surround, którą moi starsi koledzy kiedy byłem mały odsłuchiwali na kwadrofonicznym Radmorze. Jeśli ścieżka MCH Paranoid zostanie zgrana z tej oryginalnej wersji przestrzennej sprzd kilkudziesięciu lat może być naprawdę ciekawie. Jeśli nie to lepiej żeby producenci ograniczyli się jedynie do audiofilskiej wersci SACD stereo podobnie jak zrobili to z Dead Can Dance.

SACD górą.

Mam DSOTM w wersji CD, SACD i kwadro. Kwadro to jakiś amatorski zrzut z oryginalnej płyty i wgrany jako DTS... I kwadro IMHO jest lepsze od SACD. I nawet chyba nie chodzi o jakość dźwięku, nie wiem czemu. Nastrój? Po prostu, całkowicie irracjonalnie, bardziej mi pasuje. Bas bardziej kluchowaty, wysokie takie sobie... i co z tego?

Na razie czekam na pierwsze płyty Genesis, które mają pojawić się we wrześniu. Najpierw kupię jedną i zobaczę czy jest lepiej, niż to co już mam :).

SACD Black Sabbath - jak po przesłuchaniu napiszecie, że jest lepiej niż "oryginał" CD, też pewnie kupię. To muzyka, po której ciągle ciarki po plecach mi przechodzą.

• 8 miesięcy później...

Czas odkurzyć ten watęk a chwila ku temu zacna...

1 czerwca wychodzi w serii DELUXE EDITION " JEDYNKA " oraz MASTER OF REALITY.

Należy mieć tylko nadzieję że nie będzie takiego poślizgu jak w przypadku PARANOID który ukazał się dopiero 30 marca tego roku.Poniżej linki do angielskiego amazona.

Pozdrowienia dla wszystkich fanów Sabbs.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

xniwax- serio widzisz jakąś różnicę w tym czy płyta jest nagrana w 4,6, 8 czy 10 kanałach ? Albo masz mono, albo masz stereo, albo surround, a czy to jest kwadro, ProLogic, DTS Master Audio czy SACD to juz tylko sprawa techniki i prawdziwego odwzorowania przestrzeni z oryginału.

A co z nowo wydanymi vinylami (2008). Mnie udało się kupić Sabbath Bloody Sabbath, picture disc.

SACD w przypadku tych archiwalnych nagrań, technika pewnie 4-ścieżkowa, mija się z oczekiwaniami.

TDSOTM na SACD Floyd'ów została elektronicznie zmanipulowana. Dodano dźwięki (bas), których nie było w oryginalnych wydaniach. Nie przypuszczam też, żeby znajdowały się na oryginalnych ścieżkach, ze względu na ówczesną technikę. Polecam DVD na ten temat: "The Making of The Dark Side Of The Moon".

Z tego co wiem, to chyba Paranoid miał oryginalnie wersję kwadrofoniczną i na jej podstawie opracowano SACD. Natomiast co do ogólnej myśli się zgadzam, nie ma to najmniejszego sensu.

asfanter

Najpierw poczytaj na czym polegało "kwadro" 30-parę lat temu a potem porównuj do dzisiejszych mozliwości wielokanałowych.

Poza tym nie widzę sensu wydawania rocka w wersjach wielokanałowych.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

na sa-cd.net narazie nic nie widze na ten temat, czekam z niecierpliwoscia jezeli to sie ukaze :) ciezko z rockiem na SACD... :( moze kiedys sie tez ukaze Grand Funk ;) tego bym chcial w takiej jakosci posluchac :)

Ukryta Zawartość

wyszło chyba tylko to...

słuchałem wersji kwadrofonicznej raz i mi wystarczy ....

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Paranoid juz od 75€ :)

Ukryta Zawartość

I Master of reality

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.