Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon dla początkującego

wonio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , to mój pierwszy post.Przeglądałem forum jednak nie znalazłem dla siebie dokładnej odpowiedzi.Moje domowe audio to Harman Kardon AVR330 i DVD33 , mam sporo płyt winylowych jednak to raczej starsze płyty, zamierzam kupić trochę nowszych pozycji. Poszukuję niedrogiego gramofonu do mego Harmana , który moze posiadać preamp lub moze byc oddzielnie,bo moj Harman to nie ma wyjścia |phono.Przeznaczam na wszystko około 700 zł. Prosze o pomoc.Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/44860-gramofon-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cego/

Właśnie chciałem założyć podobny temat, więc dorzucę to tutaj.

Otóż rozglądam się za tzw. pierwszym gramofonem :-). Dotychczas na ten temat przeczytałem sporo i radziłem się kilku DJ. Moje wnioski wyglądają następująco:

1. Gramofon składa się z napędu, ramienia, igły i wkładki.

2. Najlepiej kupić nowy gramofon, byle miał dobry napęd i ramię do którego da się kupić lepszą igłę i wkładkę.

Dje polecają do odsłuchu mi Stantony (i kupiłbym, ale wyglądają jak zabawki,a względy wizualne też się dla mnie liczą). Jeśli chodzi tylko o napęd, to czemu nie wybrać RELOOP RP-2000 lub Lenco L-3807 (nt. reloopa znam opinie, możecie coś napisać o tym Lenco??) i pote dokupić dobrą wkładkę z igłą.

Czy warto kupić nowego najtańszego Technicsa lub Denona? Chcę przeznaczyć na gramofon ok 500 - 700 PLN i chciałbym mieć cień pewności że silnik nie padnie (miałem w domu świetnie grającego Technicsa SL-1510, ale to 30letni sprzęt i trochę padał).

Nie jestem jakimś tam audiofilem, nie zależy mi na sprzęcie hi-endowym, wystarczy coś ze średniej półki, ale pewnego.

pozdrawiam

Właśnie wróciłem z tournee po sklepach i chyba zdecyduję się na nówkę z tych co pisałem - RELOOP RP-2000 lub Lenco L-3807 - w tym przedziale cenowym nie dopadnę chyba nic lepszego. Potrzebuję tylko opinii o tym Lenco i już wszysyko będę wiedział - pomoże ktoś ??

pozdrawiam

Przy Lenco weż pod uwage ze to nie jest to Lenco co produkowali szwajcarzy.,Znak firmowy wykupili inni i tłuką masówkę .Od LCD ekranów , do radio kuchennych, i quasi DJ graMOfonów,w dodatku z USB wyjściem Brrrrr,..Z dwojga złego ...żadnego b ym nie wybrał.

Nowe nie znaczy niezawodne.Poszukaj klasyki w dobrym stanie ,z pewnego źródła.

Od razu zaznaczę, że jestem w tej kwestii amatorem, ale spróbuję do sprawy podejść rozsądnie. Zrobiłem małe rozeznanie jeżeli chodzi o Lenco L-3807. Sam nie posiadam go, ani nie miałem styczności. Z grubsza ciężko znaleźć rzetelne informacje na jego temat i opinie użytkowników. Często tak jest z w miarę nowymi produktami. Pewnie za dwa, trzy lata coś już będzie wiadomo. Ale na pierwszy rzut oka:

plusy

- gwarancja (bodajże dwa lata),

- zawsze to nówka, a nie szrot z niemieckiej wystawki,

- fajny wygląd inspirowany technicsem,

- cena,

- napęd bezpośredni

minusy

- niska waga 3.8 kg - a raczej to co się pod nią kryje - porównaj z kultowym Technicsem SL-1210 (ok. 12 kg), to świadczy zapewne o materiałach, jakości wykonania, talerzu (cięższy zawsze lepszy)

- na stronie producenta w ogóle nie doszukałem się bardziej szczegółowych danych technicznych, np. co do wagi ramienia i innych, więc jak tu sensownie dobrać jakąś fajną wkładkę? na oko?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- raczej do DJki, a Ty chyba chcesz do słuchania? przy tym poziomie cenowym może to mieć znaczenie, w sumie nie wiadomo jak ten gramek brzmi

- brak opinii, reputacji (jeszcze, a może już)

To wszystko tak luźno zebrane. Po prostu starałem się to przedstawić tak jak by to zrobił rozsądnie myślący człek. Jeśli jakieś brednie wpisałem, to na pewno ktoś sprostuje. :) Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Popieram conri. Szukaj klasyki w dobrym stanie, nie szrot - najlepiej osobiście obadać i wziąć znajomego audiofila do pomocy (nie DJa... - nie umniejszając DJom, ale oni gramofonów nie używają do słuchania :)). Za 400, czy 500 zł to kupisz już niezłego oldschoolowego wypasa.

Dzięki chłopaki.

Faktycznie, też zwróciłem uwagę na niską wagę lenco. Ale po tym jak oglądałem dziś w MM Denona 29F to chyba nawet ten byłby cięższy (tenże Denon wywarł na mnie bardzo złe wrażenie).

Jeszcze z marzeń ściętej głowy to jakaś najprostsza automatyka (podnieś ramię po skończonej płycie) by się przydała :))

Poczytam jeszcze o TECHNICS SL-BD20DE (nie podoba mi się proste ramię, brak pitcha i brak stroboskopu), ale może to byłby niegłupi wybór.

Jak patrze na Denona 29F w internecie, to rzeczywiscie plastik straszny. Moje osobiste odczucia na temat tych wszystkich nowych gramofonów są takie, że są to urządzenia bez duszy i o kompletnie słabych parametrach w stosunku do solidnych gramofonów produkowanych w złotej erze winyla. Chodzi o wyciągnięcie kasy od ludzi, którzy z sentymentu chcą sobie posłuchać paru czarnych placków, które ze starych lat zostały im na półce. Ale chyba nie o to nam miłośnikom winyla chodzi. Chodzi o wykorzystanie 100% możliwości tego nośnika przy budżecie, na jaki możemy sobie pozwolić. A jeżeli ten budżet nie jest wysoki, to pozostają stare konstrukcje. Można jeszcze trafić w dobrym stanie.

TECHNICS SL-BD20DE o którym pisałeś, raczej też sobie daruj. Nie zainstalujesz do niego wkładki na dwie śruby (a tych o dobrej jakości jest chyba obecnie największy wybór na rynku).

Polecam te strone

Ukryta Zawartość

Tabelka klasycznych modeli Technicsa, wraz z latami, kiedy wychodziły i cenami. Można od razu poznać modele masowe i modele z wysokiej półki.

Ukryta Zawartość

no wlasnie... vinyl_lover - podales link i powiedz nam teraz - ciemnocie ktora zaczyna :) w pierwszym polu od prawej "Cartridge Mount Type" jaki jest najbardziej uniwersalny (zeby np. wsadzic tam grado green prestige badz jakiegos shure'a)??

z pewnoscia tez sama glowka do ktorej mocuje sie wkladke jest wykrecana czyli mozna miec kilka glowek o roznej ciezkosci z ustawionymi na nich wkladkami o roznym brzmieniu i tylko je wymieniac w zaleznosci od zmiany nastroju (jesli dobrze dadza sie ustawic potem potrzeba juz tylko zmieniac ich sile nacisku w gramach na przeciwwadze i ewentualnie wysokosc maty na talerz - bez zbytniego zaglebiania sie w winylowe szczegoly mozna sobie sluchac poprostu plyt.

pozdr p

ps. watki o nowym tanim gramofonie dla poczatkujacego sa bez sensu (chyba ze zakladaja je sprzedawcy gramofonow w media markt i dla dj) jesli poczytac co ludzie pisza i posluchac troche tego wychodzi ze nawet bardziej opalaca sie 3 szroty w ciemno kupic (poswiecajac nieco czasu na zorientowanie sie ktore konkretnie modele) z ktorych tylko jeden bedzie sprawny ale ten plastikowy denonek bedzie przy nim tylko zabawka nad kolyske.pozdr p

Złotym środkiem może byc kupienie vintagea na allegro, który będzie niedrogi = mały ból gdyby padł. Znalazłem tu takiego SL-B3, tyle że ma igłę i wkładkę unitry. Jeśli teraz w tabelkach jest Cartrige oznaczony jako R to oznacza że ma ten slocik z czterema bolcami w który można wkręcic inne wkładki (ot np taki system DJski lub wkładka + igła w rozsądnej cenie) ??

Tak, R, czyli removable="usuwalny". Wyjmujesz cały koszyk z wkładka, można w ten sposób słuchać na różnych wkładkach bez kalibracji każdej na nowo. :D

Co do zestawień, to mam tylko takie, innych nie posiadam. Ale polecam poszukiwania w googlach po kilka godzin dziennie... ;|

Z całym szacunkiem...ale co w vintage gramiaku ma paść?

Tak jak koledzy wyzej napisali: wystarczy przejrzeć jakie modele są godne uwagi i zapolować. Jak nie na allegro to na ebay.

Zakup nowego TT ma uzasadnienie jeśli to ma być np Technics 1200 lub gramofon w stylu Transrotora - solidne wykonanie i stosowna kwota. wszelkiego rodzaju popierdułki plastikowe czy też inne z drewnianymi talerzami należy omijać ...delikatnie mówiąc z daleka.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

zgadzam się w całej rozciągłości, z reguły w dobrych vintage gramo wszystko działa, nawet jak wyglądają kiepsko. w pierwszym podejściu do gramofonu (pierwszym po latach przerwy) kupiłem bezmyślnie stantona. ło matko jaka to sieczka, czym prędzej sprzedalem. teraz mam lenco l-78 z 74r(ebay 220zł)i jestem zachwycony (oprócz tego mam jeszcze lenco l-80, duala 1214 i idzie do mnie dual 721). na allegro jest sporo fajnych gramofonów na początek, choćby duale z serii 7xx, bywają thorensy, lenco. tam się rzeczywiście nie ma co psuć. za 300-500zeta można mieć fajny gramo. w latach 70-tych sprzęt robiono nieporównywalnie lepiej niż teraz, w dodatku w kraju producenta, a nie w chinach.

W Dualach jest albo patent dualowski albo przejściówka na normalną wkładkę. Przed zakupem warto się zorientować czy i jakie jest mocowanie do headshella pytając sprzedawcę lub oglądając zdjęcia aukcji. Takie przejściówki można też kupić.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

lenar_87, 8 Sie 2008, 10:10

>a seria duala 7xx jaki ona ma sposob montowania wkladek? bo szczerze mowiac na allegro o tym rzadko

>pisza a boje sie ze kupie cos do czego nic nie bedzie pasowac :)

ze zdjęcia wygląda to na standardowy dualowski patent, czyli mocowanie zwykłe 1/2cala w takim wkładanym adapterku. jak ma się kilka takich adapterków, to nawet wygodne do porównywania wkładek.

Ukryta Zawartość

szczerze polecam model

Ukryta Zawartość

A co sądzicie o tych:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

guras, 8 Sie 2008, 13:06

>A co sądzicie o tych:

>

>

Ukryta Zawartość

>lub

>

Ukryta Zawartość

odpowiem tak: jeśli wolisz nowszy plastikowy gramofon i chcesz za niego zapłacić 150 zeta, to chyba nie ma większego znaczenia co wybierzesz, wszystko jest do siebie podobne, dźwięk będzie zależał od jakości wkładki i tyle. oczywiście też do pewnego poziomu. ale na technicsach się słabo znam więc mogę się mylić, jeśli tak niech mnie ktoś poprawi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To i ja coś od siebie dorzucę.

Temat jest mi blisko, bo trochę czasu już przegryzam się przez gramofony dla początkujących.

Przebiłem się już przez ITT 8012 oraz technicsa 1910. I wreszcie wpadł mi w ręce Thorens td-145 w stanie, powiedziałbym, fabrycznym.

I już wiem, że decydując się na nowy sprzęt nigdy bym nie odkrył całej radochy jaką ze sobą niesie świadomość, że mam w domu cudo. To jest niesamowicie piękna maszyna i jej widok codziennie poprawia mi humor. Dlatego właśnie odradzam inwestowania w nowe plastikowe gadżety.

Na koniec link do fotek, w wersji z prowizorycznymi dystansami na headshelu (już dokupiłem zestaw niemagnetycznych śrubek w kilku rozmiarach - ebay - 30 zł) oraz bez podkładek pod kolce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super fajny sprzęcik.

A czy ktoś z Was nie zetknął się np. z problemem niezbyt dokładnego trzymania obrotów w używanych gramofonach? (bo ja tak) Wiem że to można jakoś poprawic bo czytałem na anglojęzycznym forum, tylko nie do końca zrozumiałem jak (gośc pisał i jakimś czyszczeniu)

Najlepiej zaniesc komus kto ma techniczna smykalke, ale absolutne podstawy we wlasnym zakresie to wymiana paska w przypadku paskowego i ustawianie obrotow w tych z napedem bezposrednim za pomoca roznych wersji pokretel - tak czy siak trzeba zdjac wpierw talerz. Male roznice w obrotach nie maja az takiego znaczenia lepiej juz zwrocic uwage czy nie ma duzego falowania talerza w pionie i czy mata np. gumowa jest rowna czy wypaczona i podnosi plyte w jedym miejscu. Gramofonu tez przedewszystkim sluchamy - czy nie bije i lomocze w trakcie odtwarzania cichych fragmentow oraz czy nie ma buczenia (czasem wystarczy tylko przeczyscic widelki na kablu uziemienia) bo po co komu niby rowne obroty jak bardzo buczy? Aby bylo smieszniej dokladnie to samo przytrafia sie niektorym nowym podstawowym gramofonom wiec ujecie fabrycznie nowy czy stary vintage to tylko propaganda :) Liczy sie tylko jego faktyczne rozwiazania techniczne i ilosc zadowolonych z danego sprzetu doswiadczonych w temacie uzytkownikow z calego swiata a nie tylko kilku lokalnych amatorow.

• 2 tygodnie później...

Wydaje i się że dla tych nowych plastików rozsądną konkurencją mogą być niższe modele thorensa z lat '80 - '9o , szczególnie jak ktoś boi się rzeczy bardzo starych. i zostanie jeszcze na wkładeczkę...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.