Skocz do zawartości
IGNORED

AE Aelite Two-jaki wzmacniacz i CD ?

wulisu

Rekomendowane odpowiedzi

Wpis taki trochę na początek. Bo ktoś musi zacząć. AE Aelite Two nie słyszałem, ale na ile znam szkołę brzmienia Acoustic Energy to łączył bym je ze wzmacniczami grającymi ciepło coś w stylu Musical Fidelity. Najlepiej pracującymi w klasie A. Na pewno posłuchałbym Xindaka - wyższe modele tranzystora. Do tego jakieś CD przejrzyste i analityczne lub DAC np: LITE DAC -60 plus używany transport SONY ES. Pewnie nic nie pomogłem ale może inni będą bardziej pomocni. Miłej zabawy

Najlepiej to napisz jakie brzmienie Ci odpowiada, ciepłe , szczegółowe, jasne z dużą ilością górnego pasma, dominujący bas itp. itd. Czy ma to być sprzęt nowy, używany itd. Im więcej informacji będzie znanych tym typy mogą być trafniejsze. A tą całą typologie to potraktuj tylko jako wskazówka do osobistego przesłuchania. Wyobrażenie ludzi o dobrym dżwięku/audiofilów również/ jest bardzo różne. Wpisy z radami odnośnie doboru sprzętu grającego należy traktować wyłącznie jako wskazówki do osobistego sprawdzenia, nigdy jako wyrocznie. Pozdr

Ktoś może mi powiedzieć czemu te Aelite tak szybko tanieją? Cena sklepowa ok 3kzł, a ostatnio na alledrogo ludzie sprzedają nówki za 1150-1300zł; gdzieś np. w Anglii jest jakaś wyprzedaż czy jak???

pozdro

dominion, 7 Sie 2008, 13:43

>Ktoś może mi powiedzieć czemu te Aelite tak szybko tanieją? Cena sklepowa ok 3kzł, a ostatnio na

>alledrogo ludzie sprzedają nówki za 1150-1300zł; gdzieś np. w Anglii jest jakaś wyprzedaż czy

>jak???

>

>pozdro

osobiscie sie rozglądałem za tymi kolumnami na aukcjach na ebay.co.uk i faktem jest, że były tam wystawione rozne modele w cenach o 50% nizszych niz katalogowe. sprzedawcą była firma AE a kolumny były w stanie idealnym ale ... no własnie było jakieś ale tylko sam nie wiem w czym był problem. czytałem opis i wynikało z niego iż są to kolumny nowe, 100% sprawne, ale cena minus 50% !

ponadto funt znacznie spadł.

A co powiedziałbyś na lampę (jakąś mocniejszą, w tych pieniądzach np: push-pull na EL 34?) Słyszałem kiedyś AE w połączeniu z Jolidą, brzmiało naprawdę dobrze, ciepło i muzykalnie, ale bez wyraźnej przewagi średnicy . Chyba ze słuchasz dużo ostrego rocka, wtedy to zestawienie raczej sie nie sprawdzi (basu za mało).

Myślę zastąpić moje JBL LX20 tymi Aelite two. Pomieszczenie to 11-13m2, musical fidelity A1, cd cdp-x555ES, głośnikowe Naim naca5, cinch Qed Qenex Silwer Spiral, -czy to w miare dobre zestawienie do tych AE Aelite 2 ?

Jak przy tych Aelite 2 wypadają Usher s-520? ...na bank mniej basu, ale może w czymś są lepsze?

"IGNAC: >a w jakich pieniądzach ta lampa ?"

Jeśli budzet na wzmacniacz i CD to 8 kzł, to 4-5 kzł na wzmacniacz powinno być? A za to można kupić Jolidę, używanego Amplifona czy coś w tym stylu...

AE100 będą lepsze od Aelite 2 ??? No fakt że dynamika i bas bedzie raczej mniejsza bo mniejsze skrzynie... Zależy mi bardziej na szczegółowości dzwięku?

Po ile chodzą te AE100 bo nie moge nic znaleźć????

Odpowiadam dopiero teraz bo byłem poza domem na weekend.

Nie wiem w skali bezwzględnej czy AE Aelite są lepsze od AE-100 ale połączenie AE-100 z MF A1 w małym pomieszczeniu tak do 15-18 m2 jest synergiczne. AE Aelit chyba się tak już nie zgrywa z kaloryferem MF. To połączenie znam i polecam. Jest muzylanie, naturalnie, dynamicznie i szczegółowo = jest klimat nagrań.

AE-100 już nie produkują pare ladnych lat - tylko z drugiej ręki i to najlepiej na wyspach. W Polsce raczej rzadko, ale można upolować. Chodzą coś koło 600 zł.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.