Skocz do zawartości
IGNORED

Czy YAQIN MS-12B jest cokolwiek wart?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Rochu, jesli chcesz na gruzy wydawac pieniadze to Twoja sprawa. Tyle, ze w takim przypadku nie warto nawet podawac nazwy urzadzenia, bo po co?

Jak poczytasz fora to pochwalom nie ma konca, zwlaszcza sekcja phono z RIAA jest ponoc rewelacyjna. Ponoc, bo ja analogu nie uzywam (jeszcze). Z moim Exposure 2010 i AP Yara tworzy swietny duet, nawet na chinskich lampach, ktorych nie zmienilem bo nie bylo czasu. Ta lampowosc jest slyszalna wszedzie.

Z Mr. Liangiem, lampucera i odgrodami gra gorzej niz bez pre. Na razie zrzucam na lampy, bo nie potrafie tego wytlumaczyc.

Jesli ktos szuka lampowego brzmienia to ten pre na pewno bedzie idealny bo tam jest tego po prostu ogromnie duzo.

Gość rochu

(Konto usunięte)

bamarek, dzieki za opis.

Ja poszukuje tymczasowego i taniego a w miarę przyzwoitego lampowego preampa do zestawu SME 3009 > Denon Dl-103 > phono pre-pre Ortofon MCA 76 > no i jakieś pre gramofonowe.

Interesuje mnie jedynie sekcja analogowa tego Yaquina.

To co mnie od niego odpycha to jego wstrętny chiński design, ale jeżeli zagra przyzwoicie to może jakoś przełknę tę żabę : )

• 2 lata później...

Odkopuję temat.

Wydaje mi się, że tytułowy Yaqin MS-12B jest zdecydowanie dużo wart. Testuję właśnie go z gramofonami Clearaudio Emotion oraz Linn Majik LP12. Porównywany "pre" gramofonowy to Luxman E-200. Jest naprawdę nieźle :)

Niebawem napiszę kilka słów na stronach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Odkopuję temat.

Wydaje mi się, że tytułowy Yaqin MS-12B jest zdecydowanie dużo wart. Testuję właśnie go z gramofonami Clearaudio Emotion oraz Linn Majik LP12. Porównywany "pre" gramofonowy to Luxman E-200. Jest naprawdę nieźle :)

Niebawem napiszę kilka słów na stronach

Ukryta Zawartość

Witam,

Twoje spostrzeżenia Violet będą z pewnością bardzo cenne dla wielu Forumowiczów. Sam noszę się z zamiarem kupienia tego preampa do Regi P5. Obecnie używam konstrukcji DYI wg schematu Hiragi na ECC83 (6N2P-EW). Muzycznie jest świetnie ale niestety jak to często bywa z takimi konstrukcjami jest przydźwięk w kolumnach. Ciekaw jestem, czy ten Yaqin coś "emituje".

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Tak na szybko - bo mam kilka zapytań na PM. Yaqin MS-12B zapewnia szeroką przestrzeń, dużo szczegółów i mikro-detali, jest ofensywa w dzwięku, ale nie ma natarczywości, jest ciepło i harmonia. Nie wierzę własnym uszom, że sprzęt za niecałe 1000zł może tak grać. Porównanie z "pre" Luxman E-200 - całkowicie bez kompleksów - Yaqin wychodzi zdecydowanie obronną ręką, choć Luxman nieco ostatecznie wygrywa - głównie dostojnością i dojrzałością dźwięku, ale nie jest to przepaść, a raczej różnica swoistych endogennych charakterów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak na szybko - bo mam kilka zapytań na PM. Yaqin MS-12B zapewnia szeroką przestrzeń, dużo szczegółów i mikro-detali, jest ofensywa w dzwięku, ale nie ma natarczywości, jest ciepło i harmonia. Nie wierzę własnym uszom, że sprzęt za niecałe 1000zł może tak grać. Porównanie z "pre" Luxman E-200 - całkowicie bez kompleksów - Yaqin wychodzi zdecydowanie obronną ręką, choć Luxman nieco ostatecznie wygrywa - głównie dostojnością i dojrzałością dźwięku, ale nie jest to przepaść, a raczej różnica swoistych endogennych charakterów.

Dzięki Violet za to krótkie podsumowanie. Czyli muzykalnie jest OK, a co z ewentualnym przydźwiękiem (czy też mikrofonowaniem jak zwał tak zwał)?

Pozdrawiam

^^ Żadnego przydźwięku. Cisza jak makiem zasiał.

Dzięki za info! No to super. Jednym słowem bajka i wygląda na to (z Twojej wstępnej analizy), że sprzęt zdecydowanie warty zakupu. Dlatego rano pozwoliłem sobie go kupić :))Ciekawe jak zagra/zgra się z moimi klockami.

Pozdrawiam

Ja tez sie skusiłem ale wybrałem wersje "stjuningowana" :)

Jak chcecie to sie pochwale:

Ukryta Zawartość

Co powiecie na takie LAMPY:)

Ukryta Zawartość

^^ Żadnego przydźwięku. Cisza jak makiem zasiał.

To zachęcające, ponieważ na anglojęzycznych forach bardzo wiele osób narzekało na cichy ale jednak brum.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Co do przydźwięku, to jak go nie było, tak nadal go nie ma - może trafiłem na "szczęśliwy" egzemplarz?

Zastanawiam się nad wymianą lamp. Chyba zdecyduję się na próbę na Electro Harmonix.

Mam już prawie ukończony opis na Stereo Underground - jeszcze trochę go szlifuję i ewentualnie czekam na nowe lampy.

Kolego Murdoh,

Proszę koniecznie pochwalić się zakupem!!! :)

Co do przydźwięku, to jak go nie było, tak nadal go nie ma - może trafiłem na "szczęśliwy" egzemplarz?

Zastanawiam się nad wymianą lamp. Chyba zdecyduję się na próbę na Electro Harmonix.

Mam już prawie ukończony opis na Stereo Underground - jeszcze trochę go szlifuję i ewentualnie czekam na nowe lampy.

Kolego Murdoh,

Proszę koniecznie pochwalić się zakupem!!! :)

Violet, którą wersję Ty testujesz? Chyba są dwie wersje tego pre-ampa. Jedna to ta Murdoha z cienkimi i długimi trzema kondensatorami a druga z grubymi i krótszymi czarnymi. Czy jest między nimi jakaś istotna i zasadnicza różnica oprócz wyglądu?

PS.

Jak idzie pisanie recenzji? :))

Panowie,

Mam pytanie w sprawie tego Yaqin'a. Jaka jest rola tych aluminiowych osłonek na lampach i tych wewnętrznych sprężyn? Czy mają one wpływ na dżwięk czy jedynie służą do ewentualnej osłony lamp? Jak to się zdejmuje żeby sprawdzić bądź wymienić lampy? Na wielu zdjęciach w necie ten preamp jest bez tych osłonek.

Dziękuję za odpowiedź

PS.

Poniżej fotki dwóch wersji, o ktorych pisałem powyżej

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-26598-031794900 1297243088_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że korekcja w systemie RIAA wymaga jak najmniej interferencji zewnętrznych - stąd te aluminiowe osłonki na lapmach ECC83 i ECC84.

Na moim Yaqin'ie są wąskie, wysokie, brązowe kondensatory. Rzeczywiście, w necie można znaleźć także i te z czarnymi.

Tu w zestawie testowym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie w sprawie tego Yaqin'a. Jaka jest rola tych aluminiowych osłonek na lampach i tych wewnętrznych sprężyn? Czy mają one wpływ na dżwięk czy jedynie służą do ewentualnej osłony lamp? Jak to się zdejmuje żeby sprawdzić bądź wymienić lampy? Na wielu zdjęciach w necie ten preamp jest bez tych osłonek.

ochrona przed śmietnikiem z powietrza, nie "grają", naciskasz kubek, obracasz i do góry, z czuciem

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

ochrona przed śmietnikiem z powietrza, nie "grają", naciskasz kubek, obracasz i do góry, z czuciem

Dzięki Mamel za instrukcję. Doczytałem się na Audiokarmie, że zarówno producent jak i użytkownicy tego Yaqina zalecają ich nie usuwać na amen.

Napisałem już tzw. recenzję na strony Stereo Underground - pewnie jeszcze kilka dni zejdzie na ostateczną publikację.

"Rzutem na taśmę" udało mi się włączyć do porównania oprócz pre Luxman E-200, tytułowego Yaqin oraz Rotel RC-03 także i Pro-Ject Phono Box SE II, który okazał się być świetnym urządzeniem za całkiem rozsądne pieniądze, choć grający typowo tranzystorowo - ale jednocześnie plastycznie i niezwykle szeroko. Kapitalnie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dobry wieczór,

Mój Yaqin MS-12B już gra i moim zdaniem jest zdecydowanie wart ceny. Gra z Audioromy FU 13, Rega P5 i kolumnami Heco Celan XT 501. Nigdy wcześniej żaden "zestaw" nie grał u mnie tak pięknie (a ten jest już 3-ci). Jest świetna muzykalność, masa szczegółów, głęboka i szeroka scena i jest bardzo dynamicznie. Wszystkiego w sam raz bez zadęcia w jedną lub drugą stronę. Przesłuchałam dzisiaj po raz pierwszy z tym Yaqinem kilka winyli: Black Sabboth "Sabotage", Deep Purple "Fireball", U.K. "Danger Money", Yes "Close to the Edge" i Marillion "Fugazi". Wszystkie zabrzmiały genialnie. Niestety u mnie jest mały przydźwięk w kolumnach, czego nie odnotował u siebie Kolega Violet. Ciekaw jestem, jak gra u Kolegi Murdoha z jego lampkami. Ja też wymieniłem lampy na następujące: chińskie 12AU7 zastąpiłem Raytheon-Baldwin z 1965 roku a 12AX7 wymieniłem na Sylvania-Baldwin z 1959 roku.

Violet, poradź proszę jak najlepiej ustawić potencjometr na Yaqin'ie. Czy odkręcić go na maksa i później regulować głosność tylko wzmacniaczem, czy też inna opcja jest lepsza a może nie ma to żadnego znaczenia?

Dziękuję i pozdrawiam!

LuckyRado,

Gratuluję zakupu Yaqin MS-12B - moim zdaniem, w cenie około 800zł trudno o lepszy "strzał" w phono-stage.

Rzeczywiście, u mnie nie odnotowałem żadnego przydźwięku. Potencjometr w Yaqin "odkręcam" na maxa, a następnie steruję głośnością we wzmacniaczach.

Dynamika, mocne i nisko schodzące "kolosalne" basy to na pewno pozytywy Yaqin'a. Głębokość sceny także. Co do jej szerokości - to bywało różnie. Czasami zauwałażem lekkie jej kompresje.

LuckyRado,

Gratuluję zakupu Yaqin MS-12B - moim zdaniem, w cenie około 800zł trudno o lepszy "strzał" w phono-stage.

Rzeczywiście, u mnie nie odnotowałem żadnego przydźwięku. Potencjometr w Yaqin "odkręcam" na maxa, a następnie steruję głośnością we wzmacniaczach.

Dynamika, mocne i nisko schodzące "kolosalne" basy to na pewno pozytywy Yaqin'a. Głębokość sceny także. Co do jej szerokości - to bywało różnie. Czasami zauwałażem lekkie jej kompresje.

Dzięki Violet za odpowiedź!

U mnie zdecydowanie jest szeroko i być może jest to zasługa tych wymienionych lamp. Zresztą Człowiek, od którego je kupiłem, tak je opisywał. Początkowo nie wierzyłem w to ale jednak coś w tych lampach tkwi.

Tak zastanawiam się nad tym przydźwiękiem u mnie i pochodzi on moim zadaniem zdecydowanie z transformatora bo rośnie wraz z przekręcaniem potencjometru czy to w Yaqin'ie czy we wzmacniaczu. U Ciebie (na foto) pre stoi przy gramofonie, daleko od wzmacniacza a u mnie tuż przy bardzo "prądowym" Audioromy. Być może jest za blisko tego wzmacniacza (jego transformatora i mocnych lamp)i coś sie dzieje dlatego. Nie wiem, nie znam się na tym ale jest to prawdopodobne.

Druga sprawa, to uziemienie. Bez uziemienia Yaqin lekko "kopał" co nie zdarzało mi się przy poprzednich pre podłączonych w analogiczny sposób z tym samym sprzętem. Po uziemieniu jest ciut lepiej ale ładunki przenoszą sie czasami na headshell, który też od czasu do czasu "puknie" w palec. Czy zauważyłeś u siebie taki stan?

Pozdrawiam

12B nadaje się do MC ? np DL-301 ?

zima jest taką porą, że mamy suche powietrze w domach/mieszkaniach, a w takich warunkach normalnym jest ,że ładunki występują

audiokarma.org

Staram się nie dotykać urządzeń lampowych "nieuzbrojoną" ręką :)

A tak na poważnie, to jeszcze nic mnie w Yaqinach nie "kopnęło" - za wyjątkiem ich dźwięku, oczywiście.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.