Skocz do zawartości
IGNORED

Małe monitory do małego pomieszczenia

eustach

Rekomendowane odpowiedzi

Poniewaz jest to moj pierwszy post na tym forum to wypada sie przywitac, wiec witam :)

Do tej pory mialem kolumny podlogowe (jamo FC-6000) ale w moim pokoju bylo to totalne nieporozumienie. Pokoj ma cale 9 m2, do tego jest kwadratem :(. Stwierdzilem ze czas najwyzszy sprzedac posiadane kolumny i kupic cos znacznie mniejszego. Mysle wiec o monitorkach, ale kompletnie nie siedze w temacie. Powstaje wiec pytanie: co kupic?

Budzet hmm, powiedzmy ze sa dwie wersje: to co zostanie po sprzedaniu Jamo + powiedzmy 200 zł, lub to co zostanie po sprzedaniu jamo + 400 zł :), raczej nie wiecej. Oczywiscie w gre jak najbardziej wchodza uzywane kolumny. Posiadam wzmacniacz Harman/Kardon PM665 jezeli to ma jakkies znaczenie. Dodam jeszcze ze dzwiek z FC-6000 w miare mi odpowiadal, tyle ze nie w tym pokoju. Jest po prostu na to za maly.

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie, jezeli to mozliwe prosze takze o podawanie adresow sklepow gdzie moglbym ewentualnie czegos posluchac.

Pozdrawiam!

@ violet

to chyba optymany wybór w tej cenie, ew. monitory Monitor Audio, nowe B&W, Eposy lub monitory od Piano.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jezeli uzywki wchodza tez w gre to polecam z drugiej reki Acoustic Energy AE-100. Jedyny mankament to wymagaja solidnych standow. Uzywalem dluzszy czas, obecnie mam wieksza wersje - AE109.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Prawodpodobnie pod koniec tygodnia pojezdze po sklepach i poslucham czego sie da :) Prosilbym jeszcze o namiary na sklepy w Krakowie, choc bede szukal sam.

Mam jeszcze takie pytanie: ile wg was sa warte uzywane Jamo FC-6000 w bardzo dobrym stanie?

Usher S-520. Do małego pokoju idealne. Bass reflex do przodu. Łatwa impedancja. Trochę jasne, dość szczegółowe, ładna średnica i basik. Ładna skrzynka. Cena ok. 1049zł za nowe.

Mi przypadły do gustu Monitor Audio Bronze BR2, malutkie, ale brzmią OK. Z tym że imo powinieneś zapakować swój wzmacniacz pod pachę, parę ulubionych płyt i zrobić odsłuch w sklepie. W ciemno zawsze ryzykujesz.

Wpadlem ze tak powiem z problemy finansowe. Maksymalny budzet ktory moge przeznaczyc to 600 zl, ani zlotowki wiecej. Nie mam niewiadomo-jakich wymagan, powiedzmy ze nie jestem (jeszcze :)) "osluchany". Prosze nie pisac abym dozbieral, jak na razie nie ma takiej mozliwosci :(.

Przepraszam za post pod postem, ale co myslicie o zakupie tanich monitorow studyjnych? Np to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Podobno sa calkiem ciekawe :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmm sluchalem dzis kilku zestawow. Niestety jak wiadomo w cenie > 600 zl ciezko cokolwiek kupic, ale nie mam wielkich wymagan. Rozwazam teraz 2 propozycje:

Magnat Monitor 220 - przede wszystkim wg mnie bardzo dobry, dosyc niski bas jak na takie wymiary, ale troszke malo srednicy, wysokie raczej ok

Rubicon R63s - srednie i wysokie bardzo, bardzo ladne wg mnie ale praktycznie brak basu

Co polecacie? :)

eustach, 7 Sie 2008, 17:32

>Hmm sluchalem dzis kilku zestawow. Niestety jak wiadomo w cenie > 600 zl ciezko cokolwiek kupic,

>ale nie mam wielkich wymagan. Rozwazam teraz 2 propozycje:

>Magnat Monitor 220 - przede wszystkim wg mnie bardzo dobry, dosyc niski bas jak na takie wymiary,

>ale troszke malo srednicy, wysokie raczej ok

>Rubicon R63s - srednie i wysokie bardzo, bardzo ladne wg mnie ale praktycznie brak basu

>

>Co polecacie? :)

jakos dziwnie bo rozważasz akurat to czego nikt Ci nie polecał ! czemu nawet nie posłuchasz tego co Ci tu proponuja ?

Arcus AS 4 hmm... Znalazlem na allegro i wg sprzedajacego glosnik nisko-sredniotonowy ma 20 cm. Czy nie maja one problemow ze srednica? Raczej nie widzialem zestawow dwu-droznych z tak duzym midwooferem, no ale moze malo widzialem :)

Siesta SAT - wg producenta pasmo od 65 Hz - jak u nich z basem? Poza tym czytalem ze Tonsil po prostu drastycznie obnizyl jakosc swoich produktow. Ponoc powtarzalnosc egzemplarzy praktycznie zadna, a jednemu czlowiekowi zdazylo sie dostac glosniki z niedoklejonym resorem gornym... Poza tym 800 zl - 200 zl za duzo, niestety. I nie, nie moge dozbierac. Bo czekanie w moim przypadku = nie kupienie niczego przez najblizsze pol roku, niestety takie zycie.

Powiem szczerze ze jak na razie najbardziej mam na uwadze Magnaty Monitor 220, nie ukrywam ze glownie ze wzgledu na cene i zadziwiajace niskie tony. Po tym jak posluchalem to troche sie zdziwilem ze kosztuja tak niewiele...

Niechce high-endu za 6 stow, bo wiem ze to nierealne, z reszta napisalem - nie jestem na tyle osluchany by docenic cos z wyzszej polki. O tych arcusach poczytam, a pytam bo po prostu jakos nie przypomniam sobie sensownych dwudroznych konstrukcji z tak duzym glosnikiem niskotonowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myslę, ze na pewno licytują ludzie z forum i takich rad nikt Ci nie udzieli. Same części to pare stów. DIY-towcy polują. Tak na oko 400 zł jak są sprawne, zawsze można sprzedać bez problemu. Ale na to pytanie to musisz sobie odpowiedzieć sam, ile jesteś w stanie dać.

Pozdr.

Wejdz na ebay.de wpisz magnat quantum 503 cena ok 170 euro + koszty wysylki do polski 25 euro razem 195euro czyli ok 640 zl.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

eustach, 7 Sie 2008, 17:54

>Bo po prostu nie bylo gdzie... Poza tym naprawde niechce sie nasluchac czegos co przekracza moj

>budzet, bo w koncu kupie i nie bede mial co jesc :D

jak dobrze sie rozglądniesz to za 600 zł kupisz AE Evo I

Monitory Piano :) w tej cenie bez konkurencji, w wyższej też radzą sobie z konkurencją nieźle.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.