Skocz do zawartości
IGNORED

Malowanie i klejenie gąbki piramidki

tungsol

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam sposobu na doklejenie, zamocowanie gąbki typu piramidka o wysokości ok. 20cm i powierzchni 1x1m

do deski lub mdfu. Czy są do tego specjalne kleje? Czy ktoś ma prosty sposób na pomalowanie

takiej szarej gąbki na biało. Lakier, akryl w sprayu?

z klejeniem bardzo dobry jest klej kontaktowy momont smarujesz obie strony czekasz 15minut około i mocno dociskasz i juz a co do malowania , moim zdanie zalejesz wszystkie pory w gąbce i nic z tego nie bedzie

Myślę, że smarowanie MOMENTEM powierzchni gąbki nie będzie należało do udanych - możliwe żę gąbak zacznie sie rozpuszczać ...

Powinien zadowolić Cię klej w sprayu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

klei naprawdę bardz odobrze i jest bardzo wygodny w użyciu.

Ukryta Zawartość

Jak byś mógł zdać fotorelacje z prac - byłbym wdzieczny. Sam zamierzam popełnić jakiś rozprawszacz, choć ciągle nie zdecydowałem jaką techniką.

BTW - można gdzieś niedrogo kupić półwalce ze styropianu lub innego lekkiego materiału (czy też nawet mniej niż półwalce) ? Nie ukrywam, że gotowe ustroje są drogawe ...

Tungsol, a dlaczego chcesz malować gąbkę, nie możesz zamówić w kolorze jaki ci odpowiada?

Malowanie zmieni charakterystyke tłumienia i odbicia. Poza tym piramidki nie są dobre w akustyce. Stosuje sie je do tłumienia mikrofal. Cos mi się wydaje, że pomysł z piramidkami wziął się z tego, że materiał nie przeszedł kontroli jakości i nie było co z tym zrobić, ale mogę się mylić.

Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zamieściłem fotke jak taka gabka akustyczna powinna wyglądać, aby spełniała swoje zadanie.

Przemyśl to wszystko. Piramidki też pomogą... w pewnym stopniu.

Ukryta Zawartość

>Darek Ocias

>Malowanie zmieni charakterystyke tłumienia i odbicia. Poza tym piramidki nie są dobre w akustyce.

>Stosuje sie je do tłumienia mikrofal. Cos mi się wydaje, że pomysł z piramidkami wziął się z tego,

>że materiał nie przeszedł kontroli jakości i nie było co z tym zrobić, ale mogę się mylić.

Poczytaj sobie a propos piramidek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Darek, to zabawa w eksperyment pod mój gust jak zmiana lamp. Pomiarów nie zrobię. Białej gąbki w sprzedaży nie widziałem. Gąbka jest bardzo gęsta i gruba -kolec ma 15cm wys., więc cieńka warstwa farby pewnie niewiele zmieni. Podejrzewam, że jeśli chodzi o malowanie piramidek to flanelowe i wełniane ciuchy bardziej zmienią mi charakterystykę tłumienia i odbicia w porównaniu do odsłuchów w skąpym stroju;)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ależ oczywiście, nikt Ci nie zabrania eksperymentów. Ja tylko chciałem się podzielić tym co już sam wyeksperymentowałem i wiem, że malowane piramidki nie pracują. Nie chciałem Twojego pytania pozostawić bez odpowiedzi, bo sam uczyłem się na błędach i to mnie trochę kosztowało.

Na załączonym zdjęciu masz moją własną, malowaną na niebiesko piramidkę, a w tle to co poleciłeś mi zobaczyć. Pomijając już, że takie powierzchnie nadają się głównie do wytłumiania pomieszczeń (z uwagi na zwiększoną powierzchnię pochłaniajacą), a nie do "kształtowania" brzmienia (jak to producent podkreśla), pomalowanie usztywni gabkę i... po tzw. ptokach. Tak właśnie stało się u mnie. Z gąbką było nawet gorzej bo przy wyższych częstotliwościach zaczęło mi coś szumieć.

Dobrze znam tą gabkę, która jest na monitorze, na moim zdjęciu. Jest bardzo miękka. Czy aby na pewno mówimy o tej samej? Bo sam twierdzisz, że masz na widoku dość twardą.

Materiał absorbujący musi być porowaty i miękki, aby umożliwić wnikanie weń powietrza. fale dźwiękowe zamieniane są wtedy na ciepło. Jeżeli pomalujesz to nic już nie wniknie w materiał i dźwięk się tylko rozproszy, powstaną odbicia no i szum.

I masz czałkowitą rację "podejrzewając" :-), o lepsze działanie flanelowe i wełniane fatałaszki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Darek, dziękuję za wskazówki. Mam taką jak na monitorze, nie jest na pewno tak twarda jak styropian:) mam też o podobnych czopach do Twojej ale bardziej miękką. Cóż, trzeba pomierzyć to i owo, a ja robię to na ucho:) Znalazłem firmę, która to może wykonać i przymierzyć ustroje. Może tędy droga. pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.