Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  226 członków

Primare Klub
IGNORED

Klub zwolenników PRIMARE

Rekomendowane odpowiedzi

hej dzieki za spostrzezenia i pwoiedz mi jeszcze czy wg. ciebie primare mowisz jest cieply i tak dalej ale czy on nie ma mneij dynamiki i ze jest wolny ? wiesz co mam na mysli ? ciezko sprecyzowac co sie chce napisac ale moze sie domyslasz o co mi chodzi ..... zeby nie przymulal i mial dynamike Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam. Nie dalej jak wczorajsluchalem zestawienia Primare Amp, CD z CHARIO

CONSTELLATION PEGASUS nie bylo zadnego spowolnienia. Dynamita , az milo wczesniej nie mialem okazji sluchac urzadzen Prmimare. Nie wiem czy to zasluga elektroniki czy kolumn ale bylo bardzo fajnie jeden z lapszych dzwiekow wystawy. A bylo sporo sprzetow kilkukrotnie drozaszych jednak to zestawienie nie ma sie czego wstydzic.

post-1391-100002897 1265643190_thumb.jpg

post-1391-100002898 1265643190_thumb.jpg

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

>kichandeta

Ale którego cdka słuchałeś d20/21 czy d30.2/31? Bo dzieli je znaczna różnica. Z moich doświadczeń i bezpośrednich porównań d20 z innymi m.in. aa paganini czy d30.2 wynika, że d20 nie jest demonem szybkości ani mistrzem dynamiki. Dzwięk jest raczej zaokrąglony i nieco misiowaty. Spora część mocniejszego rockowego grania brzmiała trochę ospale, super za to brzmią brzmią mniejsze składy jazzowe i damskie wokale. Bez watpienia da się go słuchać godzinami bez zmęczenia, choć jak ktoś lubi szybki i intensywny łomot to się może nieco rozczarować ;)

Witam te cd primare są tak bardzo mało awaryjne, sam to doświadczyłeś czy tylko tak słyszałeś? Pozdrawiam

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Hej ty mowisz o cd 20, czy 21 który z nich jest mneij użyteczny dla tych co słuchają muzyki rocowej? I czy to faktycznei taki misiek cd 21 i malo dynamiczny że na muzyce rocowej sie wykłada? Bo duza czesc osob wypowiada sie pozytywnie o tym cd . Dajcie znać jak sie on sprawuje w muzyce rocowej?

lolek126, 9 Lut 2010, 13:00

>Hej ty mowisz o cd 20, czy 21 który z nich jest mneij użyteczny dla tych co słuchają muzyki

>rocowej? I czy to faktycznei taki misiek cd 21 i malo dynamiczny że na muzyce rocowej sie wykłada?

>Bo duza czesc osob wypowiada sie pozytywnie o tym cd . Dajcie znać jak sie on sprawuje w muzyce

>rocowej?

Różne rzeczy słyszałem już o elektronice Primare ale że to "miśki" i że "przymulają" - to raczej nie.

>Różne rzeczy słyszałem już o elektronice Primare ale że to "miśki" i że "przymulają" - to raczej

>nie.

Witaj ale na pewno czy raczej nie zamulaja i raczej nie sa malodynamiczne vbo to jednak jest roznica. Ale na pewno ktos ma tenmodel cd 21 i prosze o te osoby wlasnei zeby sie wypowiedzieli . Pozdrawiam i czekam na wasze spostrzezenia.

Lolek

W każdym dużym mieście masz salon, w którym wypożyczysz żądany zestaw Primare i sprawdzisz własnymi receptorami czy taki dźwięk Ci odpowiada.

Na tę chwilę po przesiadce z kina domowego Onkyo zapewniam Cię, że poprawa będzie w każdym aspekcie brzmienia.

>

>Witaj ale na pewno czy raczej nie zamulaja i raczej nie sa malodynamiczne vbo to jednak jest

>roznica. Ale na pewno ktos ma tenmodel cd 21 i prosze o te osoby wlasnei zeby sie wypowiedzieli .

>Pozdrawiam i czekam na wasze spostrzezenia.

>Lolek

Chciałem przez to powiedzieć, że słyszałem że ludzie odbierają dźwięk primare jako "zbyt" zimny, bez ocieplenia bez podkreślania i podgrzewania średnicy (ja akurat nie mogę się z tym zgodzić) ale jeszcze się nie spotkałem z zarzutem dźwięku mało dynamicznego i zamulonego.

Kolega ma racje - wypożyczyć za kaucją i sprawdzić samemu - czy odpowiada czy nie.

Tylko musisz uważać, bo ja swego czasu wypożyczyłem wzmacniacz i21 do odsłuchu i już go nie oddałem:-)

Zaraz, zaraz, ja nigdzie nie napisałem, że dzwięk jest 'zamulony'!!! Nad to nie 'misiowaty', a 'nieco misiowaty' co w moim rozumieniu oznacza, że ma raczej ciepłą i nasyconą barwę, ale wiele niuansów na wyższych tonach potrafi umknąć. I co ważne moja opinia wynika z bezpośredniego porównania (czyli pozostałe elementy toru były takie same) z AA paganini, cd30.2 ...

Fakt, że samodzielny odsłuch da najlepszy obraz dzwięku ;)

ps. Ja wprowadziłem d20 za modyfikowanego CA D500se i mogę powiedzieć, że wtedy też zamiast ściany dzwięku usłyszałem detal i różne subtelności, ale jak wiadomo lepsze jest wrogiem dobrego i na razie skończyło się na d30.2

ganzz_gut, 9 Lut 2010, 15:07

nie wypowiadałem się o konkretnym modelu tylko o opiniach na temat elektroniki Primare - żeby było jasne d20 nie słuchałem.

mogę wypowiedzieć się tylko o I21 i DVD26 - które posiadam.

a co do kolumn to słuchałem tego zestawu w kolejności z (wymieniam tylko te zestawy, które miałem u siebie):

Heco Celan 300, Vienna Acoustic Mozart Grand, Proac 130, B&W CM7, AP Tempo 6 - w żadnej z tych konfiguracji zestaw nie zabrzmiał misiowato, choć z Viennami bas był trochę podbity a z Proac'ami dźwięk zupełnie mi nie podszedł.

ganzz_gut, 9 Lut 2010, 22:57

A i owszem o różnych rzeczach :-) Tym bardziej że kolega lolek126 pytał o CD21 - to zupełnie inna konstrukcja niż d20. W starszej był napęd cd (to akurat chyba plus) zwykły transformator itp w cd21 jest napęd dvd, transformator R-core pewnie też inne przetworniki (nie wdawałem się w szczegóły) - mimo wszystko odtwarzaczowi cd21 bliżej do dvd26 - praktycznie te same konstrukcje tyle że w cd brak wyjścia wizyjnego.

Co do różnic między wzmacniaczem a odtwarzaczem masz racje - wzmacniacz jest dynamiczny a odtwarzacz gra spokojniej - najważniejsze że razem gra to dobrze i że wzajemnie się uzupełnia. Ale spotkałem się już z opiniami że z serii 21 lepszy jest wzmacniacz i że można zestawić cd z wyższej serii z tańszym wzmakiem (choć w tej sytuacji nie wykorzystasz pełnego potencjału cd - czyli zbalansowanej konstrukcji).

Witam dzieki za wypowiedzi, powiedzcie mi jeszcze taka rzecz czy transformator toroidalny ktory jest uzywany w wielu lepszych cd jest gorszy , lepszy od r-core ktory jest w primarce cd 21/? jak zadzwonilem do dystrybutora to oczywiscei wychwalil ten transformator ze posiada te dobre cechy z toroidalnego i kilka rzeczy dodatkowo ktore wplywaja dobrze na sam cd jak i dzwięk. To prawda jest? A dwa to przedmowca czy troszke ktos wyzej napisa;ll ze cd 21 blizej do dvd 26 ale na wszytskich swietych chyba odtwarzacz cd za 5 k chyba lepiej sobei radzi niz to dvd?czy ten model dvd jest az taki dobry ? :-) Pozdrawiam

Lolek

Witam dzieki za odpowiedz, ja tez tak slyszalem ze R-core jest lepszym transformatorem od roroidalnego , ale to mowil gosc z Cieszyna wiec w sumie nie mial co innego powiedziec jak tylko pochwalic to co jest stosowane w primare. Jakby ktos cos wiedzial jeszcze na ten temat to prosze o napisanie.Pozdrawiam

Lolek

lolek126, 14 Lut 2010, 16:49

A dwa to przedmowca czy troszke ktos wyzej napisa;ll ze cd 21 blizej do dvd 26 ale na wszytskich

>swietych chyba odtwarzacz cd za 5 k chyba lepiej sobei radzi niz to dvd?czy ten model dvd jest az

>taki dobry ? :-)

Cd 21 kosztuje 5kzł bez złotówki a DVD26 5,5kzł - czy grają tak samo czy nie - nie wiem nie sprawdzałem - ale bardzo prawdopodobne że tak ponieważ praktycznie prawie nie różnią się pod względem budowy: ten sam transport, transformator, przetwornik itp.

• 4 tygodnie później...

Czolem Primarowcy,

czy primare I30 porzadnie wezmie za morde paradigmy studio 60v4? Czy moze warto się tez zainteresowac jego starszym odpowiednikiem? (bo ilez jeszcze mozna jechac na amplitunerze ;)

Cześć.

Wal do Zyzia!

Ze swojej strony mogę śmiało polecić takie zestawienie. Energetyzujące brzmienie, mury mogą się walić:)

A30.1 spokojnie da radę a różnica zostanie na zakup końcówki A30.2 a w bi-ampingu Paradigmy dostają drugie życie!

Gość amidas

(Konto usunięte)

Witam.

Panowie nim dołączę do tego klubu mam pytania. OtóŻ stoję przed wyborem kupna Primare I20 który notabene bardzo mi się podoba jesli chodzi o sygnature dźwięku, a Primare A 30.1. I20 jest nowy w dobrej cenie, a trzydziestka z trzeciej ręki też w dobrej cenie. I tak jak nigdy nie byłem sceptykiem do zakupów SH tak teraz w związku z informacją na poprzedniej stronie odnośnie "grzebanego" A30.1 nie wiem czy trafie na pełnowartościowy egzemplarz. Może ktos pamięta skąd pochodził ten po modyfikacjach, bo na allegro juz tego sprawdzic nie mogę.

Chyba że ktoś wie kto sprzedaje któryś z modeli i jest to pewna ręka.

pzdr.

Gość amidas

(Konto usunięte)

O to chodzi , że właśnie o tym ktoś tu wspominał. Dlatego też byłem ciekaw czy ktos wie skąd był sprzedawca itp. Nie mniej nawet jeśli będę miał numer seryjny, i sprawdze u dystrybutora faktyczny stan pochodzenia to co to mi da??..przeciez elektronikiem nie jestem i nie wiem jak miałbym poznać zaistniałe modyfikacje.

Nie ukrywam że cena A30.1 zachęcająca, ale fakt braku oryginalnego kartonu, jakichkolwiek dokumentów i że to już drugi właściciel nieco mnie powstrzymuje.

pzdr.

zyzio, 21 Mar 2010, 10:26

>Moim zdaniem za wielu właścicieli....

moim zdaniem dwóch właścicieli a30.1 to jeszcze nic nie znaczy ....

jak na powiedzmy 10 letni wzmacniacz to nie tragedia, gorsze jest to że brak kartonu i papierów, o ile papiery powiedzmy nie każdy trzyma, o tyle karton jest niezbędny (dla mnie brak kartonu jest zawsze podejrzany, ale to może moje zboczenie), jest jeszcze kwestia ceny, jeżeli jest naprawdę dobra to zawsze można rozważyć za i przeciw ...

Gość amidas

(Konto usunięte)

Obecnie wzmacniacz ma drugiego właściciela. Ja miałbym stać się trzecim. I właśnie brak jakby odrobiny konsekwencji ze strony obecnego posiadacza ( brak kartonu i dokumentacji) jest dla mnie podejrzane. Niby kupował od piewrszego właściciela, ale jakoś nie ma wspomnianych rzeczy. Nie potrafi też powiedzieć ile wzmacniacz ma lat. On niby posiada go dwa. Niby gość ma do czynienia z audio od lat nastu i nawet miał hi-end w domu (podobno) to takiej sprawy jak dbałość o dokumentacje sobie lekceważy.

Im dłużej tak myślę, to wolę odpuścić i poczekać na wiarygodniejszego właściciela. Najlpeiej tego pierwszego ;-)

pzdr.

To ilu właścicieli było przedtem to sprawa umowna(-: Nigdy nie wiadomo.Ktoś może podać się za pierwszego,drugiego....To w zasadzie sprawa nie do sprawdzenia.

Kartony ludzie wyrzucają,zwłaszcza ze myślą iż będzie to ich sprzęt na lata,co okazuje się jest fikcja(-: Dokumenty nie zabierają wiele miejsca jak kartony i powinny moim zdaniem być.Chociaz nie raz jest odwrotnie-karton jest ,a dokumentów nie ma.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.