Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz + kolumny do 1500zł

plota

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak jak w temacie chcę dopiero zacząć swoją przygodę z HiFi, jestem dosyć ograniczony w tych tematach więc zwracam się z prośbą o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników.

Mam mały i dosyć zagracony pokój - pow. ok 17m^2 tak więc z prawidłowym rozstawieniem głośników będzie ciężko...

Słucham głównie szeroko pojętego rocka, ale zdarzają się też wszystkie inne (od D&B po alternatywną)

Od sprzętu oczekuje dynamicznego w miarę nisko schodzącego basu i przyzwoitej ogólnej jakości (nie jestem audiofilem, poza tym moje pomieszczenie i tak skutecznie zniekształca wiele dźwięków)

Szukałem, czytałem i teraz już nic nie wiem... bo co znajdę jakiś fajny (wg. mnie) wzmak to na forum wyszukuje negatywne opinie, na ten moment kandydatami są:

YAMAHA AX-392

YAMAHA AX-396

YAMAHA AX-550 ? (RS?)

MARANTZ PM 50

MARANTZ PM 63

DENON PMA 860 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

DENON PMA 1060 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

DENONY 725 lub 680

Co do kolumn to nie wiem już nic :D super głośno nie musi być, ale miło by było jakby pojawił się bas ;p

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44593-wzmacniacz-kolumny-do-1500z%C5%82/

Ja posiadam wzmacniacz sony 530ES i kolumny Magnat Monitor 1000 i mogę powiedzieć ze jestem bardzo zadowolony:) Kolumny ładnie grają moim zdaniem. Myślę ze inwestycja w te kolumny i jakiś wzmak z serii ES jest godna polecenia.

Takie kolumny bym jakoś u mnie ustawił tyle że było by ciężko żeby zostawić wolną przestrzeń pomiędzy kolumną a ścianą, szafą

Zapomniałem jeszcze dodać, że jak na razie źródłem będzie komputer.... później jak przybędzie pieniędzy pomyśle nad dokupieniem jakiegoś CD...

Ukryta Zawartość

Calkiem przyzwoite zestawy(w swojej cenie) znajdziesz troche na forum.

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

No tak. Rzeczywiście wylot bass refleks z tylu trochę utrudnia ustawienie kolumn. U mnie źródłem też jest komputer (Sound blaster LIVE! 24BIT) i jakoś nie narzekam na jakość dźwięku. Dla słuchania muzyki o przyzwoitej jakości ta karta wystarcza w zupełności.

Z tym że dokładniej źródłem będzie laptop, ale jak już będzie i wzmak i kolumienki to dopiero pomyśle o ew. lepszej karcie na USB

Przyznam że te Magnaty mi się podobają, duża różnica brzmieniowa jest pomiędzy modelami 1000 a 880 ?

I ile przestrzeni potrzebują?

Porównywałem obydwa modele i moim zdaniem w modelu 880 bas nie schodzi tak nisko jak w tych drugich. te mniejsze bardzo podobne są do magnatow 220 czyli jest to konstrukcja dwudrożna, a Monitor 1000 to już jest trzydrożny zestaw i dlatego taka różnica. Posiadam również Magnaty 220 i w basie jest spora różnica.

Jeśli chodzi o wzmacniacz, myślę że Cyrus II + ew. PSX pozamiata wszystko co wymieniłeś.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Ja tez mam Monitor 1000, spisuja sie one niezle w rocku. Tez czasami troche go slucham. Akurat bas w tych kolumnach jest ok. Wlasnie slucham Holdysa i jest spoko :) Ale do 1000zl mamy jeszcze pare konstrukcji, np Heco Victa 700 z gorszym basem od Monitor 1000 lecz z lepsza srednica (moim zdaniem swietnie spisuja sie w gitarowej muzyce).

A wzmacniacz jaki polecam to:

Ukryta Zawartość

Cena smieszna jak na taki wzmak.

Ukryta Zawartość

?👈

Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie zaproponował Infinity.

Stare, ale jare!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te mają obudowy zamknięte. Więc nie będzie problemu z basem. A BAS to one mają, że hoho!

Do tego najlepiej zestaw pre+power (głośniki lubią PRĄD) i się zdziwisz, jak technika... poszła do tyłu.

Pozdrowienia!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

No Denonek 1060 też mnie interesuje bardzo, czekam tylko na kase, a które kolumny lepsze ? Infinity ref.30 czy te Magnaty? Czy jak zostawie ok 30 cm przestrzeni kolumnom z obudową bass reflex to będzie tragedia? jakby pieniążki zostały to jeszcze jakieś kabelki fajne będe mógł dokupić ;D

czekam na kolejne propozycje szczególnie kolumn

No nie.

Magnaty (z całym szacunkiem) to głośniki z półki 1000 zł za nowe. Gdzież im do starych Infinity?

Jak czytam, że pasmo przenoszenia zaczyna się od 19 Hz - to już wystarczy za rekomendację.

Te poniżej zaczynają grać od 16 Hz. Niewielka różnica...

Postęp jest zauważalny gołym uchem!

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

ja bym radził dać sobie spokój z tymi Magnatami Monitor, owszem wyglądają nieźle ale w brzmieniu tylko bas mają ok

z resztą jest cieniutko, najgorzej z wysokimi tonami - są delikatnie mówiąc kiepskie

z tym że do 1 tys. za nowe to i tak dużo lepszych raczej nie kupisz, dlatego albo rozejrzyj się za używanymi albo dołóż troche do budżetu

z nowych do takiej muzyki jakiej słuchasz bym polecał

Ukryta Zawartość

a z używanych np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

te również zagrają lepiej w każdym aspekcie brzmienia, łącznie z basem... jeśli udałoby się je kupić za te 800zł to warto, ich zaleta to że dobrze grają z różnymi wzmacniaczami (bo ciężko zmienić ich charakter brzmienia) ale do takiej muzyki chyba Denon byłby najlepszy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

taaa powiedzieć że coś sie komuś podoba to już z allegro sprzątną :D

Który ze wzmacniaczy bardziej by się dla mnie nadawał?

Denon 860 czy 980R ?

Czy do serii x60 istnieją piloty ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.