Skocz do zawartości
IGNORED

Koniec płyt CD w Empiku !

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

Póki co SACD to gadżet, ile lat mineło od wproawdzenia do sprzedaży? Za wolno by mozna mówić o kroku naprzód. SACD, masowe niby remastery itp. to czyte wyciąganie kasy - pomysł na sprzedanie jednego towaru dwa, trzy...razy. Gdyby wprowadzenie SACD miało faktycznie "szczytniejszy" cel dawno wyparłoby satre CD. Faktem jet, ze nowe formaty nie kiedy "grają" lepiej ale to za mało.

Wystarczy bardzo dobrze nagrać płyte w studiu, porzadnie "wytłoczyć" i będzie grała w domu. Głuchy realizator i ksiegowa z sekatorem w tym biznesie = żadne remastery Sacty itp. wtedy nie pomoga, a i odtwarzacz za milion $ tym bardziej.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

discomaniac71, 19 Lip 2008, 12:04

>Z podanych przez Ciebie przykladow jedynie dvd wyparlo vhs. LCD wciaz jest niedoskonale a na

>telewizorach CRT o plazmach nie wspominajac mozna uzyskac lepsza jakosc. Fotografia zajmuje sie od

>jakiegos czasu i nie moge stwierdzic ze cyfra wyparla analog. W tzw powszechnym uzytku na pewno.

>Jakosc jednak wciaz pozostawia wiele do zyczenia. Obraz z dobrego aparatu na klisze jest oceniany na

>jakies 60 MP. Najwieksza matryca jaka produkuje Hasselblad do niedawna miala 39MP. Zdaje sie ze

>ostatnio wypuszczono nowy model o jeszcze wiekszej matrycy (50 MP z rozszerzeniem do 60). Model H2D

>z matryca 39MP kosztuje rowne 100.000zl na specjalne zamowienie. Znam wielu zawodowcow (jest wsrod

>nich moj ojciec) ktorzy za zadne skarby nie przesiada sie na cyfre. Mp3 nie jest wcale takie stare i

>nie ma kilkudziesieciu lat.

Odnieśmy się do faktów:

- sprzedaż ctr leci na łep na szyję, w poprzednim roku w zdecydowanej większość sklepów sprzedaż telewizorów opierała się o lcd i plazmy, ctr kupowali nieliczni, częśc producentów już nawet zaprzestała produkcji... co z tego, że jeszcze nie ta jakość, mało kto wstawi sobie do salony kineskop.

- w nielicznych sklepach można dostać półprofesjonalne lustrzanki analogowe, z nielicznymi wyjątkami (jak twój ojciec) mało kto profesjonalnie korzysta z analogów, amatorsko to już praktycznie nikt. Fotografia prasowa, w dużej części studyjna - czy reklama czy portret, korzystają z cyfry. Co z tego, że gorsze odwzorowanie kolorów, mniejsza rozdzielczość, jak to czego nie uchwyci aparat dorobi photoshop...

- mp3 istniało w połowie lat 90-tych, napster upowszechnił się pod koniec lat 90-tych początek xxi wieku... a mamy 2008 i dalej jakoś nie wyparł cd. Dla porównania w 2003, będąc na stypendium w niemczech chciałem kupić aparat - myślałem o jakiejś analogowej lustrzance canona, bo cyfrowe kosztowały majątek i miały relatywnie kiepską jakość zdjęć... Trochę mi brakowało kasy, miałem inne wydatki więc zrezygnowałem. W dwa lata później lepszy model niż rozważałem można było kupić za mniej niż 50% ceny z 2003 roku... Tylko po co mi było się babrać z kliszami, czekaniem na wywołanie zdjęcia, jak lepsiejszą cyfrówką (nawet nie lustrzanką) mogłem pstrykać do woli, poprawiając parametry ekpozycji czy kadru...

xniwax, 19 Lip 2008, 13:45

>Chyba nie tak do końca bo mp3 masy maja za friko w necie a CD juz nie bardzo. O taka dostepność mi

>chodziło.

mi też chodziło o dostępność w tym samym sensie, w necie masz dostępne już masowo bezstratne obrazy płyt CD (w tym XRCD, K2HD, HDCD, MFSL)...na samym tylko demonoidzie masz ponad 13000 płyt w formatach bezstratnych o jakości CD, nie wspominając już o rapidshare i innych ustrojstwach tego typu. To jest gwóźdź do trumny masowej sprzedaży CD.

...także przemysł muzyczny powinien się przeprosić z formatem SACD i przejść całkowicie na ten format, przez jakiś czas mogliby wydawać jeszcze Hybrid SACD, docelowo jednak płyty tylko z warstwą SACD, których nie można skopiować i wpuścić w sieć...

...do czasu. Polak, Rusek to madre i twórczenarody i SACD niestanowić bedzie problemu. Jeśli nie ta droga to inną.

Poza tym nie chodzi o to by wprowadzac cos po to by tylko dać szlaban "piratom" - chodzi o jakość a ta spada z chwilą monopolizacji takiego czy innego medium. Dalej pozostana japońskie niszowe wydania, MSFL i temu podobne ekskluzywne wydawnictwa aby zaspokoic prózność jednych i dązenie do doskonałości drugich. Czyli żadnej progresji w tym nie ma.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

ganzz_gut

19 Lip 2008, 13:58

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 922 / 734 / 0

discomaniac71, 19 Lip 2008, 12:04

>Z podanych przez Ciebie przykladow jedynie dvd wyparlo vhs. LCD wciaz jest niedoskonale a na

>telewizorach CRT o plazmach nie wspominajac mozna uzyskac lepsza jakosc. Fotografia zajmuje sie od

>jakiegos czasu i nie moge stwierdzic ze cyfra wyparla analog. W tzw powszechnym uzytku na pewno.

>Jakosc jednak wciaz pozostawia wiele do zyczenia. Obraz z dobrego aparatu na klisze jest oceniany na

>jakies 60 MP. Najwieksza matryca jaka produkuje Hasselblad do niedawna miala 39MP. Zdaje sie ze

>ostatnio wypuszczono nowy model o jeszcze wiekszej matrycy (50 MP z rozszerzeniem do 60). Model H2D

>z matryca 39MP kosztuje rowne 100.000zl na specjalne zamowienie. Znam wielu zawodowcow (jest wsrod

>nich moj ojciec) ktorzy za zadne skarby nie przesiada sie na cyfre. Mp3 nie jest wcale takie stare i

>nie ma kilkudziesieciu lat.

Odnieśmy się do faktów:

- sprzedaż ctr leci na łep na szyję, w poprzednim roku w zdecydowanej większość sklepów sprzedaż telewizorów opierała się o lcd i plazmy, ctr kupowali nieliczni, częśc producentów już nawet zaprzestała produkcji... co z tego, że jeszcze nie ta jakość, mało kto wstawi sobie do salony kineskop.

- w nielicznych sklepach można dostać półprofesjonalne lustrzanki analogowe, z nielicznymi wyjątkami (jak twój ojciec) mało kto profesjonalnie korzysta z analogów, amatorsko to już praktycznie nikt. Fotografia prasowa, w dużej części studyjna - czy reklama czy portret, korzystają z cyfry. Co z tego, że gorsze odwzorowanie kolorów, mniejsza rozdzielczość, jak to czego nie uchwyci aparat dorobi photoshop...

- mp3 istniało w połowie lat 90-tych, napster upowszechnił się pod koniec lat 90-tych początek xxi wieku... a mamy 2008 i dalej jakoś nie wyparł cd. Dla porównania w 2003, będąc na stypendium w niemczech chciałem kupić aparat - myślałem o jakiejś analogowej lustrzance canona, bo cyfrowe kosztowały majątek i miały relatywnie kiepską jakość zdjęć... Trochę mi brakowało kasy, miałem inne wydatki więc zrezygnowałem. W dwa lata później lepszy model niż rozważałem można było kupić za mniej niż 50% ceny z 2003 roku... Tylko po co mi było się babrać z kliszami, czekaniem na wywołanie zdjęcia, jak lepsiejszą cyfrówką (nawet nie lustrzanką) mogłem pstrykać do woli, poprawiając parametry ekpozycji czy kadru...

Nie odnosze sie do tego co modne a do tego co dobre. Jakosc obrazu LCD jest zenujaca. Kropka. Fotografia: tak sie sklada ze sam robie zdjecia od dosc dlugiego czasu. Nie jestem i pewnie nie bede zawodowcem ale skoro sa zainteresowane modelki to chyba zle nie jest. Rzeczywiscie wiekszosc robi lustrzankami cyfrowymi jednak wylacznie z wygody a nie ze wzgledu na jakosc. Dlugo nie bedzie aparatu cyfrowego ktory pobije srednio formatowe analogi Mamiya Bronica czy Hasselblad. Poki co w lustrzankach cyfrowych pelna klatka zaczyna sie od mniej wiecej 6kzl (Canon 5 D) a nie wiadomo ile bedzie kosztowal nowy Nikon D 700.

PS Co to jest CTR?:)

xniwax, 19 Lip 2008, 14:38

>...do czasu. Polak, Rusek to madre i twórczenarody i SACD niestanowić bedzie problemu. Jeśli nie ta

>droga to inną.

>Poza tym nie chodzi o to by wprowadzac cos po to by tylko dać szlaban "piratom" - chodzi o jakość a

>ta spada z chwilą monopolizacji takiego czy innego medium. Dalej pozostana japońskie niszowe

>wydania, MSFL i temu podobne ekskluzywne wydawnictwa aby zaspokoic prózność jednych i dązenie do

>doskonałości drugich. Czyli żadnej progresji w tym nie ma.

będzie stanowić problem bo nie ma i nie będzie wsparcia sprzętowego dla opcji nagrywania w warunkach domowych formatu SACD, zwłaszcza jeśli udałoby się rozpromować ten format Japończycy z Sony raczej nie popełniliby harakiri sprzedając licencje do nagrywarek innym firmom, sami zresztą też pewnie by ich nie produkowali

MFSL było chyba najbardziej piraconym wydawnictwem CD w Internecie, dlatego też obecnie MFSL przechodzi już na SACD, np płyty Pixies MFSL wydało już w formacie Hybrid SACD, obecnie w sieci jest dostępna tylko gorsza warstwa CD, ja właśnie zamówiłem sobie SACD:-)

discomaniac71, 19 Lip 2008, 14:40

>Nie odnosze sie do tego co modne a do tego co dobre.

A ja właśnie nie do tego co 'dobre' a co modne i co dominuje na rynku - czyli co ludzie w szarej masie chcą kupować, a co 'najwieksi' producenci oferują na rynek... Jeżeli mówimy o 'końcu cd' to mówimy o sytuacji kiedy większość producentów zrezygnuje z tłoczenia cd na rzecz innego formatu, który ludzie bedą woleli kupić ;-)

ps. a ctr to oczywiście czeska literówka wynikająca z.. pośpiechu?

aaaaa- CD będzie jeszcze wiele lat na czołówce -empik z cenami po prostu nie wytrzymał konkurencji a jeżeli chodzi o SACD wystarczy popatrzeć na allegro ebay.de ebay.com - płyt jest jak na lekarstwo

13000 pozycji na demonoidzie to żaden wybór w porównaniu do oferty w necie płyt cd na obecną chwilę

Gość rochu

(Konto usunięte)

Panowie.

Proponuję puknąc się w głowę. Jak nie pomoże to proponuję powtórzyć.

Kto zapowiedział że przestaną produkowac płyty CD?

Czy taki wniosek można wysnuc na podstawie informacji z jednego sklepu należącego do sieci posiadającej dzisiątki takich punktów?

Tak się tworzą plotki i miejskie legendy.

A jaki nowy popularny format miałby zastapić płyty CD?

Blue Ray, SACD? Przeciez to sa produkty niszowe. I takimi pozstaną.

Nie ma obecnie popularnego lub mającego szanse w najbliższym okresie czasu na popularność nośnika który zastapiłby płyty CD.

Kiedyś zapewne czas płyty CD się skończy.

Na pewno jednak nie jutro, za rok czy za kilka najbliższych lat.

rochu, 19 Lip 2008, 16:05

>Panowie.

>Proponuję puknąc się w głowę. Jak nie pomoże to proponuję powtórzyć.

>Kto zapowiedział że przestaną produkowac płyty CD?

>Czy taki wniosek można wysnuc na podstawie informacji z jednego sklepu należącego do sieci

>posiadającej dzisiątki takich punktów?

>Tak się tworzą plotki i miejskie legendy.

>

>A jaki nowy popularny format miałby zastapić płyty CD?

>Blue Ray, SACD? Przeciez to sa produkty niszowe. I takimi pozstaną.

>Nie ma obecnie popularnego lub mającego szanse w najbliższym okresie czasu na popularność nośnika

>który zastapiłby płyty CD.

>

>Kiedyś zapewne czas płyty CD się skończy.

>Na pewno jednak nie jutro, za rok czy za kilka najbliższych lat.

jaki format zastąpi CD? masy już zastąpiły CD formatem mp3(stąd ogromny spadek sprzedaży CD), audiofile zastępują CD formatem FLAC 16bit/FLAC 24bit i SACD, także za kilka lat czas formatów "legacy" prawdopodobnie się skończy a na forum audiostereo obok wątku ze wspominkami o Magnetofonach pojawi się wątek "Odtwarzacze płyt CD":-))

asfanter, 19 Lip 2008, 09:59

>Wczoraj byłem w Empiku i przeżyłem szok. Właśnie zlikwidowali cały dział płyt CD zostawiając tylko

>jedną małą ściankę. Dowiedziałem się że płyty CD juz sie kończą i nie musze dodawać jak bardzo się

>ucieszyłem/....

Skąd Ty bierzesz takie bzdury.. !?

Nawet jeśli jakis oddział Empku okazał się niedochodowy i ogranicza swoja działalność to nie wyciagałbym z tego tak dalece idących wniosków.

jak dla mnie Empik jest jedynym źródłem zakupów zwykłych CD a w przypadku Klasyki czy jazzu wprost niezastąpionym. Zakupy internetowe nie są dla mnie. Nie lubie czekac na CD. Nie mówiąc juz o sklepach internetowych, które realizowały moje zamówienia ponad 60 dni, po czym dowiadywałem się o wyczerpaniu się stanów magazynowych - to nie na moje nerwy. Może jest drogo ale wchodzę, wybieram z kliku tysięcy płyt to co lubię, płace, wychodze i idę posłuchać...

Dzisiaj też byłem i zapewniam, że dział z CD ma się świetnie :)

życze zdrowia i ogranicz na jakis czas oglądanie filmów sensacyjnych :)

Pewnie miałby sie lepiej, gdyby zeszli trochę z marzy. Kuriozalnie wygląda jak ta sama płyta w EMPIK-u jest o 10-15 złotych droższa niż w mieszczącym się po drugiej stronie korytarza w galerii MediaMarkt. Szczerze mówiać kilka razy porównywałem w tych dwóch sklepach ceny CD i z interesujących mnie każda była droższa w Empik.

marekzawa, 19 Lip 2008, 17:45

>audioholik

>

>

>

>A co to za format FLAC ?

obecny standard jeśli chodzi o bezstratne formaty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

barni, 19 Lip 2008, 17:32

>... Pewnie miałby sie lepiej, gdyby zeszli trochę z marzy. Kuriozalnie wygląda jak ta sama płyta w

>EMPIK-u jest o 10-15 złotych droższa...

Fakt, z cenami czasem przeginają - ale co zrobić ?

Doskonale wiedzą, że dla melomana w wiekszości przypadków cena nie jest istotna...

Mogliby tylko tzw. regał audiofilski, uzupełnić o inne formaty niż SACD.

audioholik, 19 Lip 2008, 17:55

>obecny standard jeśli chodzi o bezstratne formaty

>

Ukryta Zawartość

Bezstratny podczas ripowania z CD. Jeśli ktoś podłącza PC wprost do DAC - to faktycznie może byc godny polecenia. Jednak, samo nagranie nigdy nie będzie doskonalsze niż CD, z którego powstało...

Oczywiście, że może być taniej jeśli ripuje sie płyty np. kolegów i

tego typu praktyki faktycznie wpływają na spadek sprzedaży CD.

Ja mimo wszystko mam, dużo większą satysfakcję z posiadania oryginalnego CD...

Ukryta Zawartość

whitesnake, 19 Lip 2008, 18:03

>Bezstratny podczas ripowania z CD. Jeśli ktoś podłącza PC wprost do DAC - to faktycznie może byc

>godny polecenia. Jednak, samo nagranie nigdy nie będzie doskonalsze niż CD, z którego powstało...

>

>Oczywiście, że może być taniej jeśli ripuje sie płyty np. kolegów i

>tego typu praktyki faktycznie wpływają na spadek sprzedaży CD.

>

>Ja mimo wszystko mam, dużo większą satysfakcję z posiadania oryginalnego CD...

nagranie FLAC na CD da poprostu jakość CD, pozostawienie natomiast FLACa w jego postaci bezpośrednio na dysku jakiegoś Music Servera, np. McIntosha

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy Linna da pewnie jeszcze lepszą jakość niż CD player (zwłaszcza gdy będzie to plik FLAC 24bit 96kHz)

Ukryta Zawartość

audioholik

FLAC jest kompresorem takim samym jak zip czy rar tyle że stworzonym dla plików muzycznych.

Każdy plik z rozszerzeniem .flac przed odtworzeniem jest dekompresowany do właściwego formatu.

Jeżeli zgrywasz płytę bezstratnie do FLAC np. przy pomocy EAC to najpierw zgrywasz ją do wave a potem zewnętrzym kompresorem kompresujesz do flac. aby zmniejszyć rozmiar pliku. Przy odtwarzaniu przez urządzenia na które się powołujesz najpierw następuje w locie dekompresja do formatu właściwego np. wave /sprzętowa lub programowa/ i dopiero właściwy odczyt.

zdaje się że Twoje pytanie zostało wyjaśnione poniżej na stronie FLAC:

If flac compresses WAVE files, why isn't it technically a WAVE file compressor?

(By default, flac does not store WAVE metadata, but it can with the --keep-foreign-metadata option described below.)

FLAC is a general-purpose audio format, not just a compressed WAVE file format.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audioholik

mp3 jest oczywiście formatem audio.To stratny format zapisu muzyki, który też można kompresować.

W takim razie zrób flac z niczego czyli bez formatu podstawowego :)

marekzawa, 19 Lip 2008, 19:06

>audioholik

>

>mp3 jest oczywiście formatem audio.To stratny format zapisu muzyki, który też można kompresować.

>

>W takim razie zrób flac z niczego czyli bez formatu podstawowego :)

nie wiem jak można zrobić FLAC z niczego:-) ale wiem że płyty CD Audio można zgrywać do formatu FLAC bez potrzeby konwertowania do WAVE (patrz program Easy CD-DA Extractor)

w ogóle w Polsce ludzie mają jakieś problemy ze słuchem, ostatnio robili jakieś badania u dzieci i wyszło że mają coraz gorszy słuch... to SACD sobie już nie posłuchają albo przyjdą za kilka/kilkanaście lat na forum i powiedzą że SACD to czysty marketing;)

Nie jestem tak prekonany do jakosci tego sacd mam taki odtwarzacz kupiłem Gabriela i klapa cienizna,myslalem ze to kiepsko nagrana plyta,nabylem Pink Floydow i Genesis i powiem ze zwykla plyta cd dla mnie gra lepiej od tych sacd ktore sluchalem.Nie wspomne o tym ze koncerty dvd graja dla mnie o klase lepiej,a gluchy nie jestem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.