Skocz do zawartości
IGNORED

Koniec płyt CD w Empiku !

asfanter

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj byłem w Empiku i przeżyłem szok. Właśnie zlikwidowali cały dział płyt CD zostawiając tylko jedną małą ściankę. Dowiedziałem się że płyty CD juz sie kończą i nie musze dodawać jak bardzo się ucieszyłem. W tej sytuacji nie dziwia coraz liczniejsze dyskusje na forum o płytach SACD, nowym formacie SHM-CD czy wręcz gigantyczne zainteresowanie formatem XRCD. Osobiscie myslę że to dobrze, w koncu może producenci i wydawcy za nasze ciężko zarobione pieniądze zaoferuja nam coś więcej niż tylko te wysmiewane i kompromitujące 16 bitów z płyty CD, do której prawidłowego odtworzenia potrzebny jest odtwarzacz CD za 100kzł, bo inzczej słuchac sie nie da.

Jeśli jeszcze nie wszyscy audiofile przesiedli się na winyle (ja w polowie), to jest jeszcze jakas szansa na przetrwanie muzyki w formie srebrnych krążków.

Tu mały apel do sklepów z płytami- nie stawiajcie dobrych audiofilskich płyt SACD, XRCD czy HDCD nie mówiąc juz o DVDAUDIO razem ze zwykłymi budżetowymi płytami CD, przecież to inny odbiorca, marketing cos powinien o tym wiedziec.

https://www.audiostereo.pl/topic/44565-koniec-p%C5%82yt-cd-w-empiku/

to oznacza początek końca empiku.

albo dość chytry sposób odcięcia nie dochodowego działu.Jeśli nie sprzedaje się cd ponieważ torrent jest empikiem, nośnikiem mp3, wątpię,że miejsce pudełek z srebrnymi płytami zastąpią inne krążki.

a ałdiofiloof jest za mało żeby nakarmić wszystkie empiki.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Oczywiście, że koniec empiku.

Dajmy przykład (to z badań) że łącznie na 100% polaków posiadających nośniki muzyki 96% korzysta tylko z płyt CD.

Poza tym większość ludzi już posiada odtwarzacz CD i nie są audiofilami, a ci co już nie mogą go kupić nabędą (i w większośći przecież już nabyli) player CD w dowolnym odtwarzaczu DVD (nawet takim za 100zł)

Zmam wielu takich osób kupujących orginalne CD i słuchających na tanich DVD.

Czysty bezsens, chce plytę i nie mogę kupić.

To ciekawe co można kupić, skoro na SACD nie ma nawet połowy tytułów, nie wspominająć o DVDAuduo, a już zupełnie o winylach.

ja też ale tutaj zaraz wejdzie ktoś i napisze,że ryzyko,że będzie pudełko pęknięte, ,że poczta PL,że tysiące innych nonsensów.Zresztą każdy ma swoją metodę zgodną z własnym zapotrzebowaniem. ja uznaję,że jeśli można coś kupić taniej to dlaczego mam płacić 300% więc za kawałek folii?przy odrobinie szczęścia można zgromadzić niezłą kolekcję za 40% jej wartości. jako przykład dam wylicytowaną przeze mnie płytę A Perfect Circle. Polska cena sklepowa, koło 50zł, allegro 25-30zł z przesyłką, ebay: 7zł + przesyłka. płyta bez zarysowań na pudełku jak też nośniku.w sumie 18zł.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Zaraz ktos oznajmi koniec CD na podstawie debilnej polityki empiku?

Toz to nawet nie nadinterpretacja to już manipulacja.

Jesli sie nie mylę (mam nadzieje, ze tak) to SACD, XRCD itp. dalej bedą niszowe a w empiku i podobnych przybytkach będą królowały mp3 i podobne ścinki. Nadchodzi era GADŻETA.

KRELL z ipodem rulez ?1?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Strasznie to jest ciekawe co piszecie, szczególnie w obliczu rozrastającego się działu z CD w Empiku Junior w Warszawie :) Już przynajmniej od roku mówi się, że Empik rezygnuje z dystrybucji płyt, a jakoś nie widzę żeby coś z tego wynikało. W Warszawskich Empikach jest jak dawniej, pojawiają się nowości, sprzedane zapasy są uzupełniane zupełnie normalnie.

Poza tym pierwszy post mnie rozśmieszył naprawdę. Po pierwsze wnioskowaniem końca CD po jakimś tam Empiku, a po drugie śmiesznym, płytkim i szpanerskim "audiofilizmem".

xniwax, 19 Lip 2008, 11:10

> Nadchodzi era GADŻETA.

>KRELL z ipodem rulez ?1?

nadchodzi, czy bardziej już ma miejsce era Internetu, z którego ludzie ściągają płyty... kopiować nie można tylko płyt vinylowych i SACD, więc chociaż nośniki te są niszowe przetrwają najdłużej......

W MM był niedawno cały Dire Straits za 14,90zł, W EMPIKU na taki pomysł nigdy nikt nie wpadł ;) Ja u nich raz kupiłem dvd przez ostatnie parę lat, bo ceny kosmiczne. Czasami była taka parodia, że w EMPIKU cena była 3-4 wyższa niż w jakimś markecie 50 m dalej. Jezeli według niektórych cd ginie, to SACD ledwo dycha (siedzi w niszy), a DVD-A jest w stanie smierci klinicznej (to już jakaś nisza niszy, chociaż lubię ten format, mam niektóre winyle na niego pprzenoszone), oba formaty okazały sie porażką i nie zdobyły masowego rynku.

Dla mnie to mogą w ogóle zlikwidować EMPiK, są tysiące innych sklepów, gdzie można płyty i książki kupić taniej, w folii, bez folii, z atłasową wstążeczką i czym tam jeszcze się zapragnie.

Pozdrawiam

Jeżeli coś ma zastąpić cd to rewolucja nastąpi bardzo szybko, tak jak w przypadku aparatów cyfrowych vs. analogowych, telewizorów lcd vs. ctr, dvd vs. vhs i, sięgając dalej w historię, cd, vs. lp. W każdym wypadku 'format' wprowadzony na rynek do masowej sprzedaży w przeciągu dwóch-trzech lat prawie całkowicie wypchnął starszą technologię, sprowadzając ją do niszy.

A jeżeli chodzi o następcę cd - to mp3 za stare jest już i skoro po kilkudziesięciu latach nie ma więcej jak połowy rynku nie będzie prawdziwym następcą. Podobnie sacd i inne gęste formaty. Nie twierdzę, że cd będzie wieczne, ale jeszcze nie czas na stypę.

zlikwidowali, bo widocznie im się nie opłacało, ale jest to jednostkowy przypadek i siec empik nie wycofuje się ze sprzedaży płyt. a co do cen to faktycznie są chore, ale też raz na 100lat zdarzają się fajne okazje (np. John Zorn po 20zł)

plyty w empiku nie sprzedja sie poniewaz ich ceny sa jakie sa .

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

ganzz_gut

19 Lip 2008, 11:46

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 922 / 733 / 0

Jeżeli coś ma zastąpić cd to rewolucja nastąpi bardzo szybko, tak jak w przypadku aparatów cyfrowych vs. analogowych, telewizorów lcd vs. ctr, dvd vs. vhs i, sięgając dalej w historię, cd, vs. lp. W każdym wypadku 'format' wprowadzony na rynek do masowej sprzedaży w przeciągu dwóch-trzech lat prawie całkowicie wypchnął starszą technologię, sprowadzając ją do niszy.

A jeżeli chodzi o następcę cd - to mp3 za stare jest już i skoro po kilkudziesięciu latach nie ma więcej jak połowy rynku nie będzie prawdziwym następcą. Podobnie sacd i inne gęste formaty. Nie twierdzę, że cd będzie wieczne, ale jeszcze nie czas na stypę.

Z podanych przez Ciebie przykladow jedynie dvd wyparlo vhs. LCD wciaz jest niedoskonale a na telewizorach CRT o plazmach nie wspominajac mozna uzyskac lepsza jakosc. Fotografia zajmuje sie od jakiegos czasu i nie moge stwierdzic ze cyfra wyparla analog. W tzw powszechnym uzytku na pewno. Jakosc jednak wciaz pozostawia wiele do zyczenia. Obraz z dobrego aparatu na klisze jest oceniany na jakies 60 MP. Najwieksza matryca jaka produkuje Hasselblad do niedawna miala 39MP. Zdaje sie ze ostatnio wypuszczono nowy model o jeszcze wiekszej matrycy (50 MP z rozszerzeniem do 60). Model H2D z matryca 39MP kosztuje rowne 100.000zl na specjalne zamowienie. Znam wielu zawodowcow (jest wsrod nich moj ojciec) ktorzy za zadne skarby nie przesiada sie na cyfre. Mp3 nie jest wcale takie stare i nie ma kilkudziesieciu lat. Na masowa skale sciaganie z Internetu zaczelo sie kilka lat temu. Jest to jednak format stratny i zawsze takim bedzie. Milosnikom i oredownikom tzw gestych formatow ktorzy klna na poczciwa plyte CD proponuje leczyc kompleksy w inny sposob. Czas chyba zmienic system na cos znacznie lepszego. Na takim Accuphase DP 800 i DC 801 roznicy pomiedzy CD a SACD praktycznie nie ma.

discomaniac71, 19 Lip 2008, 12:04

> Milosnikom i oredownikom tzw gestych formatow ktorzy

>klna na poczciwa plyte CD proponuje leczyc kompleksy w inny sposob. Czas chyba zmienic system na cos

>znacznie lepszego. Na takim Accuphase DP 800 i DC 801 roznicy pomiedzy CD a SACD praktycznie nie ma.

nawet jeśli ktoś zmieni sprzęt na coś lepszego nie widzę powodu dlaczego miałby rezygnować z gęstych formatów...brzmią po prostu lepiej niż zwykły CD i tyle, wyjątkiem jest wspomniany model Accuphase, ale zdecydowanie większe szanse powodzenia ma raczej opcja wzrostu sprzedaży płyt SACD,SHM-CD niż masowy zakup odtwarzaczy za 100000zł;-)

PS na forum zwraca sie uwagę na kable głośnikowe, interconnecty, sieciówki, DACi, transporty, lasery zapominając że wszystko zaczyna się tak naprawdę od płyty, którą wkłada się do odtwarzacza.....

i jeszcze jedno. ludzie do empiku będą przychodzić zawsze. nie interesuje ich że mogą kupić polską edycję na merlinie za 26.49, chcą normalna edycje zagraniczną za 72,99. co z tego że w media kosztuje 59.90. pewna grupa ludzi - i to całkiem nie mała - chce dużo zapłacić, bo nie interesuje ich, że gdzieś można to kupić taniej. tracą tylko czas a tak idą do sprzedawcy i dostają de ręki. nie dla nich powstały strony typu ceneo czy nokaut. będą kupować płyty i książki w empiku, będą kupować wrześniowe wyprawki dla dzieci w empiku (zeszyt po 24.99) bo tak. a zaproponowanie rabatu traktują jak obrazę. inna sprawa - w empikach zaopatrują się rozgłośnie radiowe (nie wszystkie rozgłośnie i nie we wszystkich empikach, ale zawsze), wydając miesięcznie po 3000-5000 zł.

sprzedaż płyt cd w zwykłym sklepie ze zwykłymi półkami w wysokich jest opłacalna. bardziej niż sprzedaż prasy, zeszytów czy gier.

Do upadku CD to chcieli doprowadzić nienapasieni handlarze,narzucając 100% marży i pchając ludzi w piractwo i MP3.Pamiętam czasy jak polscy muzycy deklarowali,że ich CD są drogie bo muszą je produkować na zachodzie.Zachód się skończył i co potaniały - przenigdy.Parodią też było,że CD z USA po 6$ spzredawano po 50 zł,bo ktoś uznał,że w Polsce rynek nienapasiony i pójdą.

Popatrzmy teraz na rynek rarytasów,kiedyś kosztowały po 55-65 zł przy dolarze 4,5 zł.Obecnie dolar stoi 2,02zł, a CD z tej półki po 50-60zł. Taka polityka cenowa doprowadza ludzi do odejścia od muzyki wogóle.Skoro handlowcy nie potrafią w cywilizowany sposób dorabiać się latami majątku,to niech upadają.

EMPiK to bardzo dziwna firma. Na Marszałkowskiej w Warszawie kupiłem sobie zestaw płyt, potem szukałem tego samego na prezent, więc poszedłem do salonu EMPiK w Arkadii, gdzie te płyty kosztowały dwa razy mniej. Od tego czasu unikam zakupów w EMPiK, no chyba że jest taniej niż w internecie.

A płyty CD nie skończą się tak szybko - jeżeli sprzęt jest dobry to nie ma bardzo dużej różnicy między SACD, a CD, choć rzeczywiście SACD brzmi nieco lepiej. Nie dotyczy to naturalnie różnicy w jakości nagrania - kiksy trafiają się i wśród CD, i SACD

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik

19 Lip 2008, 12:26

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 242 / 677 / 0

wyjątkiem jest wspomniany model Accuphase

Wyjatkow jest znacznie wiecej. Zdecydowana przewaga SACD slyszalna jest glownie na budzetowych klockach a la Twoj Pioneer (bez urazy).

discomaniac71, 19 Lip 2008, 13:01

>Wyjatkow jest znacznie wiecej. Zdecydowana przewaga SACD slyszalna jest glownie na budzetowych

>klockach a la Twoj Pioneer (bez urazy).

ale przewaga w ogóle słyszalna jest na wszystkich SACD/CD playerach, przewaga ta zmniejsza się przy klockach za 5000 Euro w górę ale i tak przewaga jest...

audioholik

Chyba nie tak do końca bo mp3 masy maja za friko w necie a CD juz nie bardzo. O taka dostepność mi chodziło.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik

19 Lip 2008, 13:43

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 242 / 678 / 0

discomaniac71, 19 Lip 2008, 13:01

>Wyjatkow jest znacznie wiecej. Zdecydowana przewaga SACD slyszalna jest glownie na budzetowych

>klockach a la Twoj Pioneer (bez urazy).

ale przewaga w ogóle słyszalna jest na wszystkich SACD/CD playerach, przewaga ta zmniejsza się przy klockach za 5000 Euro w górę ale i tak przewaga jest...

Przewaga slyszalna jest glownie na zestawach budzetowych w cenie do 5kzl za klocek . Jesli chodzi o drogie klocki wyjatkiem jest na pewno Krell SACD Standard.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.