Skocz do zawartości
IGNORED

CD / DAC lampowe - zrodlo niedoskonale

Parsec

Rekomendowane odpowiedzi

Przez dluzszy czas zastanawiamlem sie nad tym jak poprawic brzmienie dzwieku z CD. Myslalem na poczatku o DAC-u z lampowym wyjscie. Mowimy tu o prawdziwym wyjsciu na lampach nie o ozdobnym buforze.

Od zrodla pczekuje stabilonoci, czegos stalego, co pozwoli mi, jesli zajdzie koniecznosc, ocenic muzyke i reszte sprzetu. Niestety powtorzyla sie historia mojego przedwzmacniacza gramofonowego. Za kazdym razem kiedy zostaly zmienione lampy na lepsze lub inne dzwiek sie totalnie zmienial. Wiec zero stabilnoci. Oczywiscie mozna kupic zapas lamp z tej samej serii, tego samego producenta. Nie chcac jednak inwestowac w pudelko od butow pelne lamp.

Stwierdzilem ze jedym rozwiazaniem jest cos co nie uzywa lamp. Po dluzszych poszukiwaniach znalazlem "tranzystorowy" DAC, ktory mi sie spodobal i pasowal do muzyki ktorej slucham i mojego systemu.

Oczywiscie. Istnieja urzadzenia (chocby BAT, Audio Aero) ktore uzywaja tylko jeden typ lampy jednego producenta i kombinowac sie nie da. Te urzadzenie uznaje , ze rowne z tranzystorowymi jesli chodzi o niezmiennosc dzwieku (wplywu gumek na lampach itp nie licze).

Wszystkie inne odtwarzacze i DAC-i w ktorych mozna zmieniac lampy na setki roznych wariantow (lampy 6DJ8/6922/ECC88 przychodza na mysl)uwazam za zrodla niedoskonale.

Zastanawim sie jakie jest Wasze zdanie na ten temat.

Pozdrawiam,

Parsec

https://www.audiostereo.pl/topic/44560-cd-dac-lampowe-zrodlo-niedoskonale/
Gość rochu

(Konto usunięte)

Parsec>

>Od zrodla pczekuje stabilonoci,(ciach)

Hmmm. Do słuchania nie potrzeba sprzętu laboratoryjnego.

Słuchanie ma być źródłem wrażeń, przyjemności, ma pobudzac wyobraźnię, etc.

Sprzet jest tylko przekaźnikiem.

>Za kazdym razem kiedy zostaly zmienione lampy na lepsze lub inne dzwiek sie totalnie zmienial.

Ja właśnie tę ceche lampowego sprzętu najbardziej cenię. Moge sobie (oczywiscie w granicach możliwości) skomponowac dźwięk jaki mi pasuje, a z czasem cos zmienić gdy mi na to przyjdzie ochota.

Ale co kto lubi : )

Nie ma się sensu spierać. Ważne aby frajda była.

Ja tez sobie cenie mozliwosc zmiany lamp i brzmienia, ale we wzmacniaczach.

Co do sluchania, to jak pisze o sobie, dla mnie najwazniesza jest muzyka i nie zawsze musi byc dobrze nagrana, lecz uwazam, ze zrodlo muzyki powinno jak najwierniej oddawac to co jest w nagraniu.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Do niedawna też tak myslałem i zabrnąłem w sprzet studyjny i studyjne brzmienie w domu. Udało mi się z tym życ przez rok. Nie wytrzymałem.

Teraz mam dla równowagi SET-a na 300B, lampowy DAC - a jak : ) i czterdziestoletnie Goodmansy w wielkich OB.

Parsec, 19 Lip 2008, 00:07

>Ja tez sobie cenie mozliwosc zmiany lamp i brzmienia, ale we wzmacniaczach.

>Co do sluchania, to jak pisze o sobie, dla mnie najwazniesza jest muzyka i nie zawsze musi byc

>dobrze nagrana, lecz uwazam, ze zrodlo muzyki powinno jak najwierniej oddawac to co jest w nagraniu.

A co za różnica czy we wzmacniaczu czy w źródle? Wszak brzmienie które nam się podoba bądź nie podoba jest tworzone przez współdziałanie wszystkich elementów całego systemu, pomieszczenia odsłuchowego, samopoczucia słuchacza i diabli wiedzą czego jeszcze, z łaskawością elektrowni włącznie. Dlatego też zdarza się, że jednego dnia gra tak, a innego dnia siak, mimo że nie dokonaliśmy żadnych zmian w systemie. Co więcej, czasem naprawdę gra inaczej "bez powodu", a czasem tylko nam się wydaje.

Dla mnie zrodlo powinno, byc wlasnie zrodlem, czyli tym co jest czyste. Lata obcowania z zywa muzyka i sprzetem stereo nauczyly mnie, ze jesli zrodlo jest dalekie od naturalnosci, to nie wiem jak bedziemy zmieniac wzmacniacze, kable, lampy itd, to nie naprawimy tego co zmienilo zrodlo. Owszem, niektorym moze sie podobac zrodlo o bardzo lampowym charakterze, jest to kwestia gustu i preferowanej estetyki. W niektorych wypadkach moze to byc sposob na zlagodzenie ostro brzmiacego systemu. Jednak jest to sztuczny zabieg, bardziej blizszy zastosowaniu korektora niz dobrego doboru systemu.

Zmieniając lampy w dowolnym miejscu toru analogowego dokonujesz tejże właśnie korekcji, czy Ci się to podoba czy nie. A tor analogowy zaczyna się tuż po opuszczeniu przez sygnał nóżek kostki przetwornika, a często nawet wcześniej, wewnątrz przetwornika, tyle że na to już nie mamy wpływu.

Można grać na przetworniku bez żadnego zewnętrznego stopnia analogowego, sygnał podając wprost z nóżek DACa na wzmacniacz. Wtedy nie ma możliwości ingerowania lampami w brzmienie samego źródła. Ale zasada, że gra system a nie suma jego składników pozostaje aktualna.

Kup (zrób, zamów) DAC ze stopniem analogowym na sowieckich lampach 6N1P, dokup do niego kartonik tych lampek (są tanie, po kilka złotych), a będziesz miał święty spokój. Grają neutralnie, przejrzyście i przestrzennie, jeżeli stopień analogowy na nich będzie dobrze zrobiony to te zalety zostaną zachowane.

Traktowanie DAC jako jednego i tego samego jest co najmniej błędnym podejściem.

Jak to zwykle bywa wszystko zależy od projektanta układu.

Owszem wiele DAC ma w swojej strukturze już wbudowane st.analogowe lecz zawsze charakteryzują się one małą wydajnością prądową i co za tym idzie słabą obciążalnością.

Często też są jedynie objęte wstępną filtracją.

W przypadku aplikacji stopni lampowych na wyjściu bardzo nierozsądnym są poczynania wymieniaczy lamp.

Każda lampa wymaga indywidualnego dopasowania parametrów punktów pracy.

Podobnie ma się to do wymiany układów scalonych.

Byc moze to tylko moje odczucie, ale mam wrazenie, ze mimo wszystko - poza niezaprzeczalnym urokiem - lampy nadaja dzwiekowi pewna "bezwladnosc", tzn. dynamika posiada efekt 'jojo' (nie jest bezwzglednie tak szybka i precyzyjna, jak w przypadku dobrego tranzystora). Lampa nie potrafi rozpoczac i zatrzymac dzwieku z taka szybkoscia, jak czyni to tranzystor (w moim odczuciu), stad dzwiek wydaje sie byc mniej kontrolowany. Lampa do jazzu, soul, itd... - OK. Jednak lampa (jak dla mnie) w przypadku bardzo "gestej" muzyki, z bardzo duza dynamika i wymogami separacji juz nie daje rady - bynajmniej taka, ktora kosztowo moze konkurowac z tranzystorem w podobnej cenie (mowimy o np. wzmacniaczach tranzystor/lampa do okolo 10-15.000 zl). Lampa jest fajna, bo mozna za jej pomoca osiagac ciekawe efekty nieduzym nakladem kosztu, jezeli chodzi o podstawowa klase budzetowa. Im wyzej jednak brniemy, tym przewaga lamp zdaje sie byc coraz bardziej watpliwa. Lampa to taki 'substytut dla ubogich' - w moim odczuciu. Majac 'nieograniczone fundusze' sporo osob wraca do tranzystora, traktujac lampy juz raczej jako ciekawe doswiadczenie.

Pozdrawiam,

Lete

Parsec,

> lecz uwazam, ze zrodlo muzyki powinno jak najwierniej oddawac to co jest w nagraniu.

Uważam dokładnie to samo. Jeżeli masz dobry słuch i odpowiedniej jakości wzmacniacz i kolumny to zawsze usłyszysz to charakterystyczne lampowe podbarwienie niezależnie od ceny odtwarzacza w którym lampę zamontowano. Wniosek prosty - każda lampa psuje dźwiek, a że komuś się taki popsuty dźwięk podoba to już jego problem.

TUX

TUX, 19 Lip 2008, 17:42

>Parsec,

>

>> lecz uwazam, ze zrodlo muzyki powinno jak najwierniej oddawac to co jest w nagraniu.

>

>Uważam dokładnie to samo. Jeżeli masz dobry słuch i odpowiedniej jakości wzmacniacz i kolumny to

>zawsze usłyszysz to charakterystyczne lampowe podbarwienie niezależnie od ceny odtwarzacza w którym

>lampę zamontowano. Wniosek prosty - każda lampa psuje dźwiek, a że komuś się taki popsuty dźwięk

>podoba to już jego problem.

>

>TUX

Jeżeli słychać owo lampowe podbarwienie z cedeka z lampowym analogiem, to znaczy że ten analog na lampie jest zrobiony do dupy.

Howgh.

TUX.

"Każda lampa psuje dżwięk"?!Tak więc najbardziej psują dżwięk lampy we wzmacniaczach estradowych na których najsłynniejsze zaspoły koncertują.A tu przychodzi facet z dużą kasą kupuje drogi tzn. nieokreślony w niebotycznej cenie-audiofilski wzmacniacz tranzystorowy i w domku ze szkocką w jednej ręce i kluczykami od lexusa w drugiej,poprawia to co artyści naknocili.

To jakieś horrendum.

Parsec

>Dla mnie zrodlo powinno, byc wlasnie zrodlem, czyli tym co jest czyste. Lata obcowania z zywa muzyka i sprzetem stereo nauczyly mnie,

Wybacz, ale wydaje mi się że absolutnie Ciebie niczego nie nauczyły. Ani nie nauczyły docenienia roli lampy w rozwoju współczesnej muzyki wraz ze wszystkim co z tego wynika, ani nie pozwoliły nabrać dystansu i większego doświadczenia do opisywanych. Ale to i tak 100x lepsze od roli nawiedzonego Pawła-xyz (czy jakoś tak). Popełnijcie sobie z TUX-em jakiś smutaśny wpis na freakowo, tak będzie chyba mądrzej...

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Parsec, 19 Lip 2008, 00:07

>Ja tez sobie cenie mozliwosc zmiany lamp i brzmienia, ale we wzmacniaczach.

>Co do sluchania, to jak pisze o sobie, dla mnie najwazniesza jest muzyka i nie zawsze musi byc

>dobrze nagrana, lecz uwazam, ze zrodlo muzyki powinno jak najwierniej oddawac to co jest w nagraniu.

Widzę, że koledzy nie zrozumieli o czym piszesz. Podzielam Twoją opinię. Lampom w przypadku Dac-a i przedwzmacniacza phono mówię NIE, ale w pewnych okolicznościach mogą być trafionym pomysłem.

Dobrze zaprojektowane lampowe pre liniowe może sporo namieszać, choć trudno o czystość, precyzję i przejrzystość TVC. Cztery lampy w końcówce mocy wyczerpują mój limit kształtowania dźwięku rodzajem lamp.

pozdrawiam

bonaventura ,

Muzycy dobierając wzmacniacz lampowy do gitary wpływają na brzmienie tak samo jak dobierając struny. Niektórzy wykonawcy stosują mikrofonowe wzmacniacze lampowe aby otrzymać okresloną barwę głosu. Niektórzy producenci w procesie masteringu używają lapowych urządzeń do zmiany barwy brzmienia ...... ale to jest proces TWORZENIA nagrania.

Natomiast wysokiej klasy domowy sprzęt audio służy do precyzyjnego ODTWORZENIA tego co zostało nagrane i nie ma w nim miejsca ani na przyciski typu kontur ani na lampowe podbarwiacze.

McGuyver ,

Podaj choć jeden dostępny na rynku odtwarzacz z lampowym stopniem wyjściowym który nie podbarwaia brzmienia.

TUX

TUX

>Podaj choć jeden dostępny na rynku odtwarzacz z lampowym stopniem wyjściowym który nie podbarwaia

>brzmienia.

Zastanów się nad tym co piszesz i co chcesz uzyskać takim pisaniem. Idiotyczna, pseudonaukowa teza prowokuje idiotyczne odpowiedzi. Może ja skontruję: Podaj mi przykład odtwarzacza bez lampowego stopnia wyjściowego który nie podbarwia brzmienia.

Czy jesteś w stanie zrozumieć jak idiotyczną polemikę usilnie chcesz wywołać?

Czemu takie pytania i uzyskane w ten sposób odpowiedzi mają służyć?

Najważniejszy jest dystans i wyważenie swoich preferencji, a jeszcze bardziej szanowanie cudzych.

Bardzo głupie to wszystko.

gagacek

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek,

Lampy podbarwiają co można zmierzyć i da się usłyszeć - takie są fakty a nie indywidualne preferencje. Ja doskonale rozumiem, że jednostkom podoba się brzmienie lampowe.

Ale indywidulany gust to nie obiektywna prawda. Moim zdaniem trzeba od czasu do czasu na wszelkich forach dyskusyujnych przypominać co jest obiektywną prawdą , a co indywidualnym często nietypowym gustem.

TUX

TUX

Trudno się z tobą nie zgodzić.

Natomiast gusta są różne.

Gdyby najbardziej zaawansowane technologicznie kraje uznawały sens inwestowania w lampy elektronowe to być może coś by się zmieniło. Ale jak wiemy tak nie jest. Elementy dyskretne sa obarczone mniejszą ilością wad , ale nadal mają jak wszystko swoje ograniczenia.

Elektronika to sztuka kompromisów.

Z pewnością nie należy też demonizować zagadnienia , skoro wszystko zależy od umiejętności projektanta. Wtedy jest to obojętne w jakiej technologii wykonany jest środek pudełeczka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.